Τίτλοι Νέων:
Νηστεία (Σαρακοστή): Τι να προσέξεις. -- "Η περίοδος της Σαρακοστής έχει φτάσει ..." -- 16 Απριλίου 2024
2η Εκπαιδευτική Διημερίδα Ι.Μ.ΝΕ.ΠΕ: «Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού & ... -- "Στην Αθήνα, το επίκεντρο των ..." -- 10 Απριλίου 2024
Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες στο επίκεντρο της Επιστημονικής Ημερίδας «Αιχμές στην ... -- "Με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην ..." -- 09 Απριλίου 2024
Δωρεάν εξετάσεις από το Metropolitan στην Κάσο -- "Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν oι κάτοικοι ..." -- 05 Απριλίου 2024
2nd Athens Coloproctology Meeting με ευρεία διεθνή συμμετοχή-5-6 Απριλίου 2024 -- "Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 ..." -- 04 Απριλίου 2024
Μεταμορφοψία: Ένα παραμελημένο σύμπτωμα στα μάτια -- "Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική ..." -- 01 Απριλίου 2024
Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ειδικότητα της Αναισθησιολογίας -- "Webinar 22/4/24 - Νέο Πρόγραμμα ..." -- 01 Απριλίου 2024
Ερωτήματα σχετικά με την υπέρταση.

Η υπέρταση είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας σήμερα και αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και νεφρικής ανεπάρκειας.

Σε έναν ενήλικα άνω των 18 ετών η αρτηριακή υπέρταση ορίζεται όταν η συστολική πίεση του αρτηριακού αίματος είναι ίση ή μεγαλύτερη από 140 mmHg και η διαστολική πίεση είναι ίση ή μεγαλύτερη από 90mmHg.

Ανάλογα με τα χρόνια προβλήματα υγείας από τα οποία πάσχει ο ασθενής τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο αυστηρά και να μην ισχύουν τα κοινά όρια της αρτηριακής πίεσης. Οι ηλικιωμένοι ενδέχεται συχνά έχουν μεμονωμένη συστολική υπέρταση, η οποία όταν είναι ήπια μπορεί να είναι φυσιολογικό φαινόμενο και να μην χρειάζεται ιατρική ρύθμιση.

Ας δούμε μερικά αντιπροσωπευτικά ερωτήματα για την υπέρταση:

•    Είμαι άντρας 38 ετών και στην οικογένειά μου και οι δυο γονείς μου έχουν υψηλή πίεση. Εγώ προς το παρόν έχω 11-12 μεγάλη και 7-7,5 η μικρή. Κινδυνεύω να αρρωστήσω στο μέλλον;
Ασφαλώς υπονοείτε 110 – 120 η συστολική και 70-75 η διαστολική.

Η ιδιοπαθής υπέρταση είναι μία πολυπαραγοντική νόσος, στην οποία η κακή κληρονομικότητα, προσδίδει συχνά στο άτομο γενετική προδιάθεση για εμφάνιση της νόσου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες και νοσήματα εμπλέκονται στην ανάπτυξη υπέρτασης και προάγουν την εκδήλωση αντίστοιχων κληρονομικών προδιαθέσεων.

Τα γεύματα που είναι πλούσια σε αλάτι, η παχυσαρκία, η κατάχρηση καφέ αλκοόλ και καπνού, η ύπαρξη έντονου stress, η καθιστική ζωή, είναι παράγοντες και συνήθειες της καθημερινότητας που εμπλέκονται στην ανάπτυξη υπέρτασης. Επίσης δεν πρέπει να αμελείτε την σωστή ετήσια παθολογική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας εντοπίζονται και θεραπεύονται πρώιμα νοσήματα που μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη υπέρτασης και συχνά δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Εδώ υπάγονται το μεταβολικό σύνδρομο, το σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη , η ουραιμία.

•    Είμαι γυναίκα 29 ετών. Επέστρεψα πρόσφατα στην Ελλάδα από Γερμανία, όπου ήμουν
επί πολλά χρόνια. Εκεί μου διαγνώσθηκε « σύνδρομο της άσπρης μπλούζας ». Θα ήθελα τα σχόλιά σας για αυτό.

Ο όρος υπέρταση της άσπρης μπλούζας περιγράφει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων στα οποία η αρτηριακή πίεση που μετράται στα ιατρεία είναι σε υπερτασικά για το συγκεκριμένο άτομο επίπεδα, ενώ οι μετρήσεις που λαμβάνονται με σωστά πιεσόμετρα στο σπίτι ή σε τυχαίες συνθήκες ευρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το σύνδρομο αυτό της περιστασιακής ανόδου της αρτηριακής πίεσης κατά την ιατρική εξέταση, σε αρκετές περιπτώσεις είναι αθώο.

Ενδέχεται όμως να συνδέεται με ορισμένα νοσήματα και καταστάσεις που προκαλούν δευτεροπαθή άνοδο της αρτηριακής πιέσεως. Επί παραδείγματι η χρήση αντισυλληπτικών αποτελεί αίτιο μόνιμης ή περιστασιακής ανόδου της αρτηριακής πιέσεως στην ηλικία σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών ή αυξημένη προδιάθεση του οργανισμού να εκδηλώσει αργότερα σταθερή υπέρταση και πολλές φορές πρέπει να λαμβάνονται μέτρα.

•    Είμαι άντρας πενήντα πέντε ετών και η μικρή μου πίεση μου είναι μόνιμα στο 8 με 8.5. Είναι φυσιολογικό;

Η «μικρή πίεση» είναι η διαστολική πίεση.
 Στις συσκευές μέτρησης κατ οίκον και εφόσον έχουν επιλεγεί και χρησιμοποιούνται με βάση αυστηρές προδιαγραφές, τα κοινά όρια είναι χαμηλότερα, ήτοι οι μέσοι όροι πρέπει να είναι κάτω από 135 mmHg και 85 mm Hg.

Σε περίπτωση άλλης παθήσεως, όπως αυξημένου σακχάρου, χοληστερόλης, καρδιακής ή νεφρικής παθήσεως, τα όρια αυτά είναι συχνά πιο αυστηρά.

Μία μόνο υψηλή τιμή πίεσης δεν θέτει την διάγνωση της υπέρτασης, απαιτεί όμως περαιτέρω μετρήσεις, που πολλές φορές εκτείνονται σε βάθος τριμήνου - τετραμήνου.

Εάν οι μετρήσεις που κάνετε είναι αξιόπιστες και μόνιμα στα επίπεδα που αναφέρετε, πρέπει να εξεταστείτε ιατρικώς, για να καθοριστούν τα όρια κάτω από τα οποία λειτουργεί ιδανικά ο δικός σας οργανισμός και να εκτιμηθεί το είδος της ιατρικής παρέμβασης.

Ακόμη και εάν ισχύουν όμως για εσάς τα κοινά όρια της αρτηριακής πίεσης, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διατροφής και τροποποίησης παραγόντων καθημερινότητας για να μην αναπτύξετε αργότερα υπέρταση, διότι η περίπτωσή σας είναι οριακά φυσιολογική.
Οι άνθρωποι με οριακές τιμές αρτηριακής πιέσεως, πρέπει να χάσουν βάρος εάν είναι υπέρβαροι, να τεθούν σε πρόγραμμα άσκησης, να μετριάσουν την χρήση αλκοόλ, να διακόψουν το κάπνισμα, να ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και λίγο αλάτι, να αποφεύγουν την χρήση καφέ (όχι πάνω από ένα καφέ το 24ωρο).

Ανάλογα με την περίπτωση ενδέχεται να απαιτηθούν εξατομικευμένες παρεμβάσεις στις συνήθειες της καθημερινότητας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

Φραγκοπούλου  10 Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr

Δημοφιλή Άρθρα

Νηστεία (Σαρακοστή): Τι

Η περίοδος της Σαρακοστής έχει φτάσει και πλήθος

+ View

2η Εκπαιδευτική

Στην Αθήνα, το επίκεντρο των επιστημονικών

+ View

Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες

Με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη

+ View

Δωρεάν εξετάσεις από το

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν oι κάτοικοι της Κάσου

+ View

2nd Athens

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 η

+ View

Μεταμορφοψία: Ένα

Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική διαταραχή η

+ View

Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης

Webinar 22/4/24 - Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην

+ View

Αίσθημα συνεχούς

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς

+ View

Ενδιαφέροντα

Ταξίδια, διακοπές, ...

 Ιδιαίτερα προσεκτικοί, εφαρμόζοντας ...

+ View

Ορθοδοντική θεραπεία ...

Το σύστημα Invisalign είναι μια πρωτοποριακή ...

+ View

Πρωινή δυσκαμψία: Πού ...

Σας είναι δύσκολο να σηκωθείτε το πρωί από το ...

+ View

Συνέδρια

Στα Ιωάννινα, το 1ο ...

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων, ...

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Scroll to top