Τίτλοι Νέων:
Μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης -- "Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων «Υγεία και Θρησκεία»: 28 Μαρτίου 2024, 15:00 - ... -- "Ομιλητής: Καθηγητής Ανδρέας Λάζαρης ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία» -- "Σημαντικά θέματα που αφορούν τη ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Συναντήσεις με Ψυχολόγους στον ΙΑΝΟ της Αθήνας -- "Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ..." -- 24 Μαρτίου 2024
-Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 20/3 Στοματική Υγεία: Πώς συντελεί στο να ... -- "Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε ..." -- 20 Μαρτίου 2024
Ανακουφιστική Φροντίδα Ασθενών που πάσχουν από καρκίνο -- "Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στη ..." -- 15 Μαρτίου 2024
Διαβήτης και Προβλήματα από το ουροποιητικό σύστημα: Κάψιμο, τσούξιμο ούρων, συχνοουρία, προβλήματα εκσπερμάτισης, στυτική δυσλειτουργία, ξηρότητα κόλπου , πόνος κατά την συνουσία.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του σακχάρου του αίματος.

Στον διαβήτη ωστόσο δεν υπάρχει μια μεμονωμένη διαταραχή του σακχάρου και μόνο, αλλά διαταραγμένος μεταβολισμός του σακχάρου των λιπών και των πρωτεϊνών, όλων των βασικών δηλαδή υλικών που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην δομή και στις καύσεις του.

Αυτή η υφιστάμενη γενικευμένη διαταραχή του μεταβολισμού προκαλεί βλάβες σε αρκετούς ιστούς του σώματος.

Η αύξηση των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, η ενεργοποίηση του μεταβολισμού της γλυκόζης μέσω της οδού της σορβιτόλης, η αύξηση παραγωγής διακυκλογλυκερόλης, η προαγωγή της εισόδου υποστρώματος στην οδό των εξοζαμινών, η αύξηση της τοπικής συγκέντρωσης αυξητικών παραγόντων προκαλούν ενδοθηλιακή και κυτταρική δυσλειτουργία, αλλοιώσεις στην λειτουργία ενδοκυττάριων πρωτεϊνών, επιτάχυνση της αθηρωμάτωσης, μείωση της σύνθεσης οξειδίου του αζώτου που αποτελεί σημαντική ουσία για την επίτευξη φυσιολογικής στύσης, αλλοιώσεις στο ουροποιογεννητικό επιθήλιο.

Οι συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις των διαταραχών αυτών είναι παθολογικά συμπτώματα από το ουροποιογεννητικό σύστημα και διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία.

Α. ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Οι διαταραχές στο ουροποιητικό σύστημα συνήθως εκδηλώνονται με αδυναμία πλήρους κένωσης, ανάπτυξη πύου στα ούρα και ουρολοιμώξεων, συχνουρία δυσουρία. Ορισμένοι διαβητικοί παρουσιάζουν συχνά επεισόδια πυουρίας χωρίς συμπτώματα.

Επιπρόσθετα η διαβητική νεφροπάθεια είναι η πρώτη αιτία τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας στον διαβήτη. Μέσα στα πρώτα χρόνια εγκατάστασης του διαβήτη, γίνεται πάχυνση της βασικής μεμβράνης, υπερτροφία νεφρικών σπειραμάτων, αύξηση όγκου μεσαγγείου.

Προοδευτικά αναπτύσσεται παθολογική έκκριση λευκωματίνης στα ούρα. Η κατάσταση οδηγεί σε αιμοκάθαρση ορισμένους ασθενείς. Τα νεφρά γίνονται ιδιαίτερα ευαίσθητα σε φάρμακα και τοξικές ουσίες.

Β. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Οι διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία εκδηλώνονται με αδυναμία ικανοποιητικής στύσης και εκδηλώσεις παλίνδρομης εκσπερμάτισης στον άνδρα, ξηρότητα κόλπου και πόνου κατά τη συνουσία στην γυναίκα.

Ο κίνδυνος των χρόνιων επιπλοκών αυξάνεται σε συνάρτηση με την διάρκεια της υπεργλυκαιμίας και τον βαθμό της κακής ρύθμισης. Στην πλειοψηφία των ατόμων εκδηλώνονται μετά την πρώτη δεκαετία της υπεργλυκαιμίας.

Στην ιατρική πράξη, επειδή ο διαβήτης συχνά εμφανίζει μακρά περίοδο χωρίς συμπτώματα και ο παθολογικός προληπτικός έλεγχος συχνά αμελείται στην Ελλάδα, τα παθολογικά συμπτώματα από το ουροποιογεννητικό σύστημα είναι ήδη εγκατεστημένα τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη, σε αρκετούς ασθενείς.

Τι πρέπει να ξέρουν τα άτομα με ουροποιογεννητικά συμπτώματα και διαβήτη:

• Το κάπνισμα, η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη επιδεινώνουν τα βλαπτικά αποτελέσματα του αυξημένου σακχάρου.

• Η επαρκής πρόσληψη νερού και η περιοδική εξέταση των ούρων για μικρόβια και μικρολευκωματίνη είναι απαραίτητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιείται προληπτική εξέταση για μικρόβια και στα γεννητικά υγρά (π.χ. κολπικό υγρό).

• Οι παθολογικές συνέπειες από το αυξημένο σάκχαρο στο ουροποιογεννητικό μπορεί να εμφανιστούν και σε χαμηλότερες μη διαβητικές αυξήσεις του σακχάρου αίματος όταν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες όπως είναι η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου, η συνήθεια κατάχρησης αλκοόλ.

• Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τα ουροποιογεννητικά συμπτώματα. Η άριστη θεραπεία του διαβήτη με σωστή αγωγή είναι απαραίτητη.

 

Αναστασία Μοσχοβάκη

Δημοφιλή Άρθρα

Μπαράζ κλοπών και

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή

+ View

Κύκλος διαδικτυακών

Ομιλητής: Καθηγητής Ανδρέας Λάζαρης Την Πέμπτη

+ View

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία

Σημαντικά θέματα που αφορούν τη φαρμακολογία της

+ View

Συναντήσεις με

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΙΝΙΚΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

+ View

Επιστημονική Ημερίδα "Η

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για

+ View

-Παγκόσμια Ημέρα

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε φίλους ή

+ View

Ανακουφιστική Φροντίδα

Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στη δημοσιότητα το

+ View

«Ενδυνάμωση νεαρών

Το Ινστιτούτο Prolepsis σας προσκαλεί σε ανοιχτή

+ View

Ενδιαφέροντα

Πως επηρεάζει η ζέστη ...

Τα κύματα καύσωνα διαδέχονται το ένα το άλλο στη ...

+ View

Νέα δεδομένα στη ...

 Νέα δεδομένα στην διάγνωση του καρκίνου του ...

+ View

Αίτημα του Πανελληνίου ...

Αίτημα προς τον Πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το ...

+ View

Συνέδρια

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

3o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Scroll to top