Τίτλοι Νέων:
Ο Πρόεδρος της Ο.Ε. Καθηγητής Αστέριος Καραγιάννης χαιρετίζει το 33ο ... -- "Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,   ..." -- 21 Μαρτίου 2018
Κακοσμία στόματος: Αίτια και αντιμετώπιση - Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας -- "Ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει ..." -- 20 Μαρτίου 2018
Μελέτη ODYSSEY: Το ναυάγιο του «όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά» για τη χοληστερόλη -- "Στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού ..." -- 16 Μαρτίου 2018
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου! -- "Η καλή μέρα από... τον βραδινό ύπνο ..." -- 15 Μαρτίου 2018
Νέα καινοτόμος θεραπεία της ονυχομυκητίασης -- "Εκκαθάριση της ονυχομυκητίασης με ..." -- 14 Μαρτίου 2018
Παγκόσμια εβδομάδα γλαυκώματος -- "Η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική ..." -- 13 Μαρτίου 2018
Αισθητική χειρουργική: Τι είναι η μικρο-μεταφορά και η νανο-μεταφορά λίπους -- "Για την ανάπλαση του προσώπου και την ..." -- 12 Μαρτίου 2018
Αυτοδιάγνωση και αυτοθεραπεία: Δύο ολέθριες διαδεδομένες πρακτικές.

Με τον όρο αυτοδιάγνωση χαρακτηρίζεται η πρακτική κατά την οποία ο ασθενής προβαίνει μόνος του σε διαγνώσεις είτε με βάση τιμές αναφοράς εργαστηριακών εξετάσεων (που εκτίθενται στο internet σε μικροβιολογικά εργαστήρια ή σε βιβλία) είτε συζητώντας την περίπτωσή του με τρίτα άτομα, οπωσδήποτε όμως με παράκαμψη της παθολογικής ιατρικής εξέτασης. Η αυτοθεραπεία χαρακτηρίζεται από την λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική εξέταση και σύσταση, με βάση εκτιμήσεις από προσωπικά αναγνώσματα, διαδικτυακές έρευνες ή συζητήσεις. Οι άνθρωποι που ασκούν την αυτοδιάγνωση και την αυτοθεραπεία συχνά επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημά τους επικοινωνώντας με ειδικούς  μέσω τηλεφώνου  ή mail.

Αγνοούν ή παραβλέπουν το γεγονός ότι στην Ιατρική τα ευρήματα από την ιατρική εξέταση έχουν κομβική σημασία για την αξιολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων ή συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με έρευνες οι αυτοδιαγνώσεις και αυτοθεραπείες βαίνουν αυξανόμενες σήμερα παγκοσμίως λόγω της διάδοσης του διαδικτύου, της ανάπτυξης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία. Οι αυτοδιαγνώσεις και αυτοθεραπείες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ανασφάλειας, οπότε το διαθέσιμο εισόδημα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις συρρικνώνεται.

Α. ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η κακή συνήθεια της αυτοδιάγνωσης οδηγεί σε λάθη και σημαντικές καθυστερήσεις τις περισσότερες φορές στην διάγνωση και θεραπεία. Το ανθρώπινο σώμα είναι πολύπλοκος οργανισμός και τα ευρήματα που εντοπίζονται κατά τη σωστή παθολογική εξέταση από σφαιρικά ενημερωμένο ιατρό με εμπειρία, έχουν κομβική σημασία για την ορθή διάγνωση. Μία οσφυαλγία, για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις του νωτιαίου μυελού και των οστών, αιματολογικές νόσους, οστεοπόρωση, καρκίνο, νοσήματα παγκρέατος, στομάχου, ψωρίαση, νοσήματα εντέρου, νεφρών και να μην είναι ένα απλό τράβηγμα, όπως πιστεύεται ευρέως. Όσον αφορά την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, οι φυσιολογικές και οι παθολογικές τιμές που δίδουν τα βιβλία και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, προέρχονται από μια στατιστική πραγματικότητα στον πληθυσμό των υγιών ατόμων και των αρρώστων.

Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να είναι υγιές και να παρουσιάζει μία παθολογική εργαστηριακή τιμή, καθώς και το αντίστροφο, ένα άτομο να είναι άρρωστο και η αντίστοιχη εργαστηριακή τιμή να είναι φυσιολογική. Επιπρόσθετα, στις φυσιολογικές διακυμάνσεις, που τα βιβλία συνήθως εμφανίζουν κατά φύλο, συνήθως δεν περιλαμβάνουν τις φυσιολογικές διακυμάνσεις, που εμφανίζονται κατά ηλικία, ούτε τις φυσιολογικές μεταβολές που προκαλεί σε ορισμένες εργαστηριακές τιμές τυχόν συμπαρομαρτούν γνωστό νόσημα ή νοσηρή προδιάθεση.
 Τα εργαστηριακά αποτελέσματα αξιολογούνται σωστά μόνο σε συνάρτηση με τα στοιχεία από τη σωστή ιατρική εξέταση από έμπειρο και ενημερωμένο παθολόγο και ποτέ μεμονωμένα και πρόχειρα.

Β. ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κακή συνήθεια της αυτοθεραπείας, ακόμη και όταν αφορά διαγνωσμένο μετά από σωστή παθολογική εξέταση νόσημα, οδηγεί συχνά σε επιδείνωση του οργανισμού είτε από την κακή θεραπεία του νοσήματος αυτού καθαυτού είτε από παρενέργειες των λαμβανόμενων σκευασμάτων. Κάθε οργανισμός αποτελεί μοναδική περίπτωση και το ίδιο νόσημα δεν συμπεριφέρεται με ενιαίο τρόπο σε όλους τους πάσχοντες από αυτό. Έτσι ένα φάρμακο για παράδειγμα που αποκαθιστά την υπέρταση στον υπερτασικό φίλο σας, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες σε εσάς διότι ο οργανισμός σας έχει διαφορετικό συνολικό status υγείας, οι συνήθειές σας είναι διαφορετικές, τα κληρονομικά σας στίγματα διαφορετικά. Στην ιατρική δεν θεραπεύουμε νοσήματα αλλά ασθενείς και κανείς ασθενής δεν είναι ταυτόσημος με ένα άλλο. Η κακή συνήθεια της αυτοθεραπείας έχει συχνά ολέθριες συνέπειες και στο κοινωνικό σύνολο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με μελέτες η κακή συνήθεια των ασθενών να παίρνουν αντιβιοτικά με δική τους πρωτοβουλία και με αυτοσχέδια σχήματα θεραπείας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το πρόβλημα της αντοχής στα αντιβιοτικά που βαίνει αυξανόμενο σήμερα. Η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών, δημιουργεί ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και επιθετικά μικρόβια, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν επικίνδυνες φλεγμονές, οι οποίες μπορεί να μην ανταποκρίνονται ακόμη και σε ισχυρά ενδονοσοκομεικά σχήματα θεραπείας.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

Φραγκοπούλου  10 Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club


 

 

 

Δημοφιλή Άρθρα

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,   Εκ

Κακοσμία στόματος: Αίτια

Ένας στους τρεις ανθρώπους εμφανίζει κακοσμία

Μελέτη ODYSSEY: Το

Στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου!

Η καλή μέρα από τον βραδινό ύπνο φαίνεται!

Νέα καινοτόμος θεραπεία

Εκκαθάριση της ονυχομυκητίασης με συνδυασμό

Παγκόσμια εβδομάδα

Η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση

Αισθητική χειρουργική:

Για την ανάπλαση του προσώπου και την

Εαρινό μπούκωμα

Το μπούκωμα ή ρινική συμφόρηση, χαρακτηρίζεται

Ενδιαφέροντα

Ευρωπαϊκή Σύμπραξη ...

Η Eυρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την ...

Δέρμα: Τί πρέπει να ...

Οι άνδρες παραδοσιακά δεν ασχολούνταν ...

Οστεοπόρωση: Μύθος ότι ...

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η λανθασμένη πεποίθηση ...

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Οικογενειακή Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτες για όλη την οικογένεια
ΜΟΝΟ 100€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Ιατρική της Άθλησης στον ...

Το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής ...

2ο Πανελλήνιο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ (ΕΕΜ ΔΕΠΥ) σας προσκαλεί ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top