Τίτλοι Νέων:
Τι αποκαλύπτει το δέρμα του προσώπου για την υγεία -- "Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ..." -- 26 Απριλίου 2018
Τα μυστικά της ρινοπλαστικής χωρίς νυστέρι -- "Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο ..." -- 26 Απριλίου 2018
Θέλετε να μείνετε έγκυος; Αρχίστε την προετοιμασία χρόνια νωρίτερα -- "Οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν ..." -- 26 Απριλίου 2018
Όγκοι επινεφριδίων: Παράγοντας κινδύνου για διαβήτη; -- "-Καινοτόμος χειρουργική αντιμετώπιση ..." -- 25 Απριλίου 2018
Γρήγορη κινητοποίηση του αντίχειρα συνιστούν οι γιατροί μετά από πρωτότυπο ... -- "Θεαματική μετεγχειρητικη βελτίωση , με ..." -- 25 Απριλίου 2018
Σιδεράκια: Οι απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα για την εφαρμογή τους -- "Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της ..." -- 25 Απριλίου 2018
Κολπική μαρμαρυγή: Παράγοντας κινδύνου και η κατάθλιψη; -- "Σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κολπικής ..." -- 25 Απριλίου 2018
Η χρόνια κόπωση σε άνδρες και γυναίκες: Διαφορετικό πρόβλημα διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Η χρόνια κόπωση είναι παθολογικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από μόνιμη κούραση ή έλλειψη ενέργειας που διαρκούν (πάνω από εξάμηνο). Η χρόνια κόπωση αυτή καθαυτή δεν αποτελεί νόσημα αλλά παθολογικό πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα που πρέπει να εντοπιστεί και να θεραπευτεί στα πλαίσια της σωστής ιατρικής εξέτασης. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι νοσημάτων και παθολογικών παραγόντων που προκαλούν χρόνια κόπωση είναι η κακή διατροφή, οι χρόνιες φλεγμονές, τα καρκινώματα τα αυτοάνοσα νοσήματα, το  σύνδρομο χρόνιας κόπωσης,  τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), είναι ολιστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σημαντικού βαθμού χρόνια κόπωση με διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, αρθραλγίες, ύπνο που δεν ξεκουράζει, πονοκέφαλο, ευαίσθητους λεμφαδένες, ή πονόλαιμο χωρίς συγκεκριμένο υποκείμενο οργανικό ή ψυχιατρικό νόσημα που ευρίσκεται στην ρίζα των συμπτωμάτων.

Η κόπωση διαφέρει σημαντικά από την υπνηλία. Η υπνηλία υποδηλώνει την ανάγκη για ύπνο, ενώ η κόπωση αφορά την έλλειψη ενέργειας, η οποία δεν αποκαθίσταται με την ξεκούραση ή τον ύπνο. Συχνά στην χρόνια κόπωση υπάρχουν διαταραχές ύπνου που συνήθως όμως χαρακτηρίζονται από κακής ποιότητας ύπνο, αυπνία, επεισόδια αυπνία υπνηλίας. Σπάνια στην χρόνια κόπωση υπάρχει αμιγώς, υπνηλία. Εκτός από διαταραχές ύπνου, η χρόνια κόπωση συχνά συνοδεύεται από μειωμένη αντοχή στην κόπωση στο σεξ, σεξουαλική δυσλειτουργία, αδυναμία συγκέντρωσης.

Aνεξαρτήτως αιτολογίας ωστόσο και κοινών παθοφυσιολογικών χαρακτηριστικών, η χρόνια κόπωση έχει ορισμένες σημαντικές διαφορές σε άντρες και γυναίκες:

1.    Η χρόνια κόπωση απαντάται συχνότερα σε γυναίκες και είναι πιο έντονη και επίμονη. Η απώλεια σιδήρου που έχει ζωτικό ρόλο για τον ομαλό εφοδιασμό των κυττάρων με οξυγόνο και την ομαλή διεξαγωγή των βιοχημικών αντιδράσεων κατά την έμμηνο ρύση των γυναικών και οι εκτεταμένες ορμονικές διακυμάνσεις του γυναικείου σώματος (εμμηναρχή, κύηση, λοχεία, εμμηνόπαυση) συντελούν σημαντικά στην αυξημένη επίπτωση της χρόνιας κόπωσης στην γυναίκα. Είναι σημαντικό στις γυναίκες που πάσχουν από χρόνια κόπωση ο ιατρός να λαμβάνει μέριμνα ώστε να αναπληρώνονται ομαλά οι αποθήκες σιδήρου και να ομαλοποιούνται τυχόν απότομες ορμονικές μεταβολές.

2.    Το ανθρώπινο σώμα δέχεται καθημερινά την επίθεση του χρόνου, πληθώρας τοξινών και λοιμογόνων παραγόντων, που συχνά επιτελείται σε υποσυνείδητο επίπεδο. Χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά την δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν ειδικές δράσεις. Επί παραδείγματι, η ισταμίνη και η βραδυκινίνη περιχαρακώνουν την περιοχή της φλεγμονής. Οι κυτοκίνες (π.χ. οι ιντερλευκίνες, η ιντερφερόνη α, παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF)), συντελούν στην ρύθμιση ανοσιακών, αποτοξινωτικών και αιμοποιητικών διεργασιών. Ορισμένες ουσίες, που παράγονται σε κυτταρικό επίπεδο εξουδετερώνουν άχρηστες ουσίες του μεταβολισμού και τοξίνες. Πολλοί ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχουν μια οξεία λοιμώδη εκδήλωση που προηγείται της έναρξης του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και προκαλεί δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.  Ωστόσο η λοίμωξη αποτελεί κύριο παράγοντα πυροδότησης του παθολογικού συμπτώματος σε άντρες. Η φλεγμονή από ιούς και μικρόβια και η επαγόμενη από αυτά διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν βαρύνουσα σημασία στον άντρα. Αντίθετα στην γυναίκα η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος είναι περισσότερο δομική και γενικευμένη. Οι πάσχουσες συχνά έχουν ιστορικό ατομικών ή κληρονομικών αλλεργιών, αυτοάνοσων διαταραχών στο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό όπως είναι το σύνδρομο Raynaud η ρευματοειδής αρθρίτιδα ο ερυθηματώδης λύκος, η θυρεοειδίτιδα με ύπαρξη αυτοαντισωμάτων. Οι διαφορετικού τύπου ανοσολογικές διαταραχές επιβάλλουν διαφορετικό ιατρικό χειρισμό του προβλήματος με μια πιο εστιακή ή πιο γενικευμένη επιδιόρθωση του ανοσοποιητικού συστήματος που δυσλειτουργεί. 

3.    Ο  πόνος, η ινομυαλγία, οι μυϊκοί σπασμοί, η πρωινή δυσκαμψία, οι μεταναστευτικές αρθραλγίες, είναι πιο συχνά στις πάσχουσες συγκριτικά με τους πάσχοντες. Σε αρκετές περιπτώσεις η ελαττωμένη ουδός εμφάνισης του πόνου αφορά μέλη της οικογένειας της πάσχουσα και όχι την πάσχουσα αυτή καθαυτή. Όταν υπάρχει  ελαττωμένη ουδός εμφάνισης του πόνου, η θεραπεία πρέπει να κατευθύνεται και στην αποκατάσταση των επώδυνων συμπτωμάτων. Ο πόνος προκαλεί καταθλιπτικά συμπτώματα και μυϊκούς σπασμούς που μειώνουν περαιτέρω την ενεργειακή εφεδρεία των κυττάρων.
 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
http://iatreioamoschovaki.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club


 


 

 

Δημοφιλή Άρθρα

Τι αποκαλύπτει το δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του

Τα μυστικά της

Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο

Θέλετε να μείνετε

Οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί

Όγκοι επινεφριδίων:

-Καινοτόμος χειρουργική αντιμετώπιση αυτών με

Γρήγορη κινητοποίηση του

Θεαματική μετεγχειρητικη βελτίωση , με τη

Σιδεράκια: Οι απαντήσεις

Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της κακής

Κολπική μαρμαρυγή:

Σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κολπικής

Η εφεύρεση της απόφοιτης

«Η εφεύρεση της απόφοιτης του Μητροπολιτικού

Ενδιαφέροντα

Κήλη. Μηδενικό ποσοστό ...

Μηδενικό είναι σχεδόν τα τελευταία χρόνια το ...

Νέο δημοτικό ιατρείο ...

Το 1o πρότυπο Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης ...

Η Ελληνική Εταιρεία ...

Η Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Φυσιολογίας ...

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Οικογενειακή Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτες για όλη την οικογένεια
ΜΟΝΟ 100€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Ιατρική της Άθλησης στον ...

Το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής ...

2ο Πανελλήνιο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ (ΕΕΜ ΔΕΠΥ) σας προσκαλεί ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top