Τίτλοι Νέων:
Νηστεία (Σαρακοστή): Τι να προσέξεις. -- "Η περίοδος της Σαρακοστής έχει φτάσει ..." -- 16 Απριλίου 2024
2η Εκπαιδευτική Διημερίδα Ι.Μ.ΝΕ.ΠΕ: «Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού & ... -- "Στην Αθήνα, το επίκεντρο των ..." -- 10 Απριλίου 2024
Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες στο επίκεντρο της Επιστημονικής Ημερίδας «Αιχμές στην ... -- "Με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην ..." -- 09 Απριλίου 2024
Δωρεάν εξετάσεις από το Metropolitan στην Κάσο -- "Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν oι κάτοικοι ..." -- 05 Απριλίου 2024
2nd Athens Coloproctology Meeting με ευρεία διεθνή συμμετοχή-5-6 Απριλίου 2024 -- "Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 ..." -- 04 Απριλίου 2024
Μεταμορφοψία: Ένα παραμελημένο σύμπτωμα στα μάτια -- "Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική ..." -- 01 Απριλίου 2024
Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ειδικότητα της Αναισθησιολογίας -- "Webinar 22/4/24 - Νέο Πρόγραμμα ..." -- 01 Απριλίου 2024
Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων στην ΕΕ - υπάρχει πρόοδος αλλά απομένουν πολλά να γίνουν.

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δωρητών Οργάνων τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση για την Πνευμονική Υπέρταση-Ευρώπη (PHA Europe). Μαζί με τους συναδέλφους μας, Romana Tomc και Alojz Peterle, κρίναμε ότι η εκδήλωση αυτή ήταν μια ευκαιρία για να επαναλάβουμε την ανησυχία μας για τους χιλιάδες ασθενείς σε όλη την ΕΕ που έχουν γραφτεί σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση και περιμένουν μάταια να ξεκινήσει η διαδικασία που θα έσωζε πιθανόν τη ζωή τους. Σύμφωνα με έρευνες, 16 ασθενείς πεθαίνουν καθημερινά περιμένοντας να βρεθούν τα όργανα που χρειάζονται. Γι΄ αυτό, η αύξηση της δωρεάς οργάνων πρέπει να παραμείνει υψηλή προτεραιότητα για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, αλλά και για όλους τους πολίτες.

Σε επίπεδο ΕΕ, έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες μέσω του «Σχεδίου δράσης της ΕΕ για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων», το οποίο προωθεί την κατάρτιση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ κρατών μελών. Μέσω του προγράμματος για τη δημόσια υγεία, η Επιτροπή έχει συγχρηματοδοτήσει αρκετά ευρωπαϊκά έργα τα οποία στηρίζουν στην πράξη τα κράτη μέλη με σκοπό τη βελτίωση των προγραμμάτων τους για τη δωρεά οργάνων. Μια σειρά σεμιναρίων για δημοσιογράφους είχε σαν αποτέλεσμα την αυξημένη κάλυψη του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης, και παράλληλα συνέβαλε στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού. Τα στοιχεία που δημοσιεύει το Συμβούλιο της Ευρώπης δείχνουν ότι οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς. Το 2015, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 800 περισσότερες μεταμοσχεύσεις οργάνων στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 2014, γεγονός ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι εντός μιας 5ετίας πραγματοποιήθηκαν πάνω από 4000 επιπλέον μεταμοσχεύσεις, που σημαίνει αύξηση κατά 14% σε σύγκριση με το 2010.

Η ανταλλαγή οργάνων βοηθά επίσης πολύ τους ασθενείς. Ένα ηλεκτρονικό εργαλείο που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την κοινή δράση FOEDUS χρησιμοποιήθηκε ήδη για την προσφορά οργάνων που δεν βρίσκονται στη χώρα του ασθενούς, καθιστώντας δυνατές 23 μεταμοσχεύσεις στο πιλοτικό του στάδιο, κυρίως σε παιδιά, οι οποίες, διαφορετικά, δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν. Δύο ακόμη χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, τα οποία προτάθηκαν από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Karin Kadenbach και Gabriel Mato, ξεκίνησαν αυτό το φθινόπωρο και θα διαρκέσουν 3 χρόνια. Στόχος τους είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων νεφρικών παθήσεων και η βελτίωση των συστημάτων δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων μέσω δράσεων κατάρτισης και αύξησης της ευαισθητοποίησης, αντίστοιχα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι όταν η ΕΕ συνενώνει τους πόρους και την εμπειρογνωσία της στον τομέα, μπορεί να παράγει απτά αποτελέσματα για τους ασθενείς.  Τώρα που το σχέδιο δράσης της ΕΕ έχει ολοκληρωθεί και έχει τεθεί σε αξιολόγηση, είναι η ώρα να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα. Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Γιατί δεν μπορούν όλα τα κράτη μέλη να επιτύχουν τα ποσοστά δωρεάς οργάνων που βλέπουμε στην Ισπανία και την Κροατία; Η δυναμική που επιτεύχθηκε μέσω του σχεδίου δράσης πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί στο μέλλον.

Οι ενώσεις ασθενών θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στη διάδοση της ιδέας του δωρητή οργάνων στο ευρύ κοινό. Η PHA Europe έχει αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο για την προώθηση μιας πρόσκλησης για ανάληψη δράσης με σκοπό τη βελτίωση της δωρεάς και της μεταμόσχευσης οργάνων σε όλη την ΕΕ. Τα μέλη των ενώσεων, καθώς και ορισμένοι μείζονες οργανισμοί σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο, οι οποίοι εκπροσωπούν άλλες ασθένειες άμεσα συνδεόμενες με τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, ζητούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, διαθεσιμότητα και πρόσβαση στη μεταμόσχευση οργάνων. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των ενώσεων ασθενών στον τομέα αυτό και κάνουμε έκκληση στα κράτη μέλη και την Επιτροπή, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε οι πολίτες της ΕΕ να ευαισθητοποιηθούν, να γίνουν δωρητές οργάνων και να σώζουν ζωές.

της Hilde Vautmans, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Βέλγιο) και του Ivan Jakovčić, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Κροατία).

Ε.Ε. - ΥΓΕΙΑ

Δημοφιλή Άρθρα

Νηστεία (Σαρακοστή): Τι

Η περίοδος της Σαρακοστής έχει φτάσει και πλήθος

+ View

2η Εκπαιδευτική

Στην Αθήνα, το επίκεντρο των επιστημονικών

+ View

Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες

Με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη

+ View

Δωρεάν εξετάσεις από το

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν oι κάτοικοι της Κάσου

+ View

2nd Athens

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 η

+ View

Μεταμορφοψία: Ένα

Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική διαταραχή η

+ View

Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης

Webinar 22/4/24 - Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην

+ View

Αίσθημα συνεχούς

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς

+ View

Ενδιαφέροντα

«Ομορφοθεραπείες» για το ...

Δεδομένου ότι το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο ...

+ View

Υπερλειτουργική ...

Λεπτή, ψιλή, βαθιά ή βροντερή, η φωνή μας βοηθά ...

+ View

Καρκίνος Προστάτη: ...

Ο καρκίνος του προστάτη έχει λάβει τα τελευταία ...

+ View

Συνέδρια

Στα Ιωάννινα, το 1ο ...

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποδολογίας και Αισθητικής Άκρων, ...

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Scroll to top