Τι αποκαλύπτει το δέρμα του προσώπου για την υγεία -- "Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ..." -- 26 Απριλίου 2018
Τα μυστικά της ρινοπλαστικής χωρίς νυστέρι -- "Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο ..." -- 26 Απριλίου 2018
Θέλετε να μείνετε έγκυος; Αρχίστε την προετοιμασία χρόνια νωρίτερα -- "Οι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν ..." -- 26 Απριλίου 2018
Όγκοι επινεφριδίων: Παράγοντας κινδύνου για διαβήτη; -- "-Καινοτόμος χειρουργική αντιμετώπιση ..." -- 25 Απριλίου 2018
Γρήγορη κινητοποίηση του αντίχειρα συνιστούν οι γιατροί μετά από πρωτότυπο ... -- "Θεαματική μετεγχειρητικη βελτίωση , με ..." -- 25 Απριλίου 2018
Σιδεράκια: Οι απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα για την εφαρμογή τους -- "Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση της ..." -- 25 Απριλίου 2018
Κολπική μαρμαρυγή: Παράγοντας κινδύνου και η κατάθλιψη; -- "Σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο κολπικής ..." -- 25 Απριλίου 2018
Η «εξέλιξη» τη γυναικείας υγείας απαιτεί νέες πρακτικές

Ένας νέος, μη κερδοσκοπικός φορέας που θα βοηθά τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε έγκυρα ιατρικά δεδομένα και στις σύγχρονες μεθόδους περίθαλψης άρχισε τη λειτουργία του στην Αθήνα.

Το Ίδρυμα Εξέλιξης της Γυναικείας Υγείας (Women’s Health Evolution Foundation - W.H.E.F.) στελεχώνει ένας δυναμικός πυρήνας από επιστήμονες υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων, κυρίως γυναίκες, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τις γυναίκες να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις και να δραστηριοποιούνται για να προασπίσουν την υγεία τους σε όλα τα στάδια της ζωής τους.

Η επίσημη παρουσίαση του W.H.E.F. έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Εκάλη Club, με προσκεκλημένες 50 γυναίκες-εκπροσώπους του επιχειρηματικού, ιατρικού, δημοσιογραφικού και φαρμακευτικού κόσμου.

Η πρόεδρος του Women's Health Evolution Foundation, μοριακή βιολόγος αναπαραγωγής κα Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη, μαζί με τα ιδρυτικά μέλη (από αριστερά), ενδοκρινολόγο κα Παρασκευή Μεντζελοπούλου, φαρμακοποιό κα Μαρία Μπελημπασάκη και ψυχολόγο κα Ερμίνα Γάκη.

«Τι προκαλεί τις καρδιακές παθήσεις; Ή την υπογονιμότητα, την κατάθλιψη, τον διαβήτη, τον καρκίνο; Οι απαντήσεις μοιάζουν μάλλον εύκολες: οι κλειστές αρτηρίες, η προχωρημένη ηλικία ή κάποια ασθένεια του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος όπως η ενδομητρίωση, η ψυχική διαταραχή, ο τρόπος ζωής ή τα γονίδια», είπε κατά την ομιλία της η πρόεδρος του W.H.E.F. κα Χαρούλα Μαθιοπούλου- Μπιλάλη MSc MMedSc, μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Ωστόσο, «τι είναι αυτό που κάνει τις αρτηρίες να κλείνουν;», συνέχισε. «Γιατί μερικές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή με ενδομητρίωση μπορούν να αποκτήσουν παιδιά και άλλες όχι; Τι εμποδίζει το μυαλό να λειτουργήσει σωστά σε μερικούς ανθρώπους; Είμαστε τελικά μόνο τα γονίδια μας;»

Σύμφωνα με τα μέλη του W.H.E.F., στην εποχή των τεχνολογικών επιτευγμάτων και της αδιάκοπης πληροφόρησης οι γυναίκες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν βασικές πληροφορίες για την υγεία τους στα διαφορετικά στάδια της ζωής τους και για τις επιλογές που έχουν στην υγειονομική περίθαλψη ενώ, ακόμα χειρότερα, από μικρή ηλικία βρίσκονται αντιμέτωπες με την παραπληροφόρηση.

«Η υγεία στην σύγχρονη Ελλάδα περνάει σοβαρή κρίση. Υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση και λάθος πρότυπα. Χρειάζεται λοιπόν άμεσα ένας επαναπροσδιορισμός», τόνισε η κα Μαθιοπούλου. «Όταν απαιτείται τόση προσπάθεια για να πείσεις τις μαμάδες να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όταν ακυρώνεις τη μαστογραφία ως μέσο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Όταν ακόμα και 14χρονα κορίτσια κινδυνεύουν από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, υπάρχει ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα. Όταν η επιθυμία για υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή και υπάρχει πια ορατός κίνδυνος η ορθορεξία να γίνει η νέα διατροφική ασθένεια της εποχής, τότε πάλι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και όταν η κατάθλιψη αφορά τις γυναίκες σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες, τότε καταλαβαίνεις πως πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό».

Αυτά και πολλά άλλα προβλήματα επιθυμεί να αντιμετωπίσει ο W.H.E.F., που έχει ως στόχο έναν υγιέστερο γυναικείο πληθυσμό χρησιμοποιώντας νέες δράσεις και παρέχοντας πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υγειονομικές υπηρεσίες οι οποίες θα στηρίζονται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Προς τον σκοπό αυτό, το W.H.E.F. υιοθετεί μία πολυπαραγοντική προσέγγιση, με διαφορετικά διαδραστικά προγράμματα που αφορούν τις μαμάδες και τα παιδιά τους, τις έφηβες κοπέλες, την υγεία στον χώρο εργασίας, την “έξυπνη” γήρανση κ.ά., σε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του τι τελικά σημαίνει γυναικεία υγεία, πέρα από την κλασσική έννοια απουσίας κάποιας νόσου, ή όπως προσδιορίζεται από τη γενετική ταυτότητα του καθενός.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του W.H.E.F. στο link http://womenshealthevolution.org.

Τι αποκαλύπτει το δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του

Τα μυστικά της

Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο