Τίτλοι Νέων:
Έλληνες επιστήμονες κατά του γλαυκώματος. -- "Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού ..." -- 22 Φεβρουαρίου 2019
Πως επηρεάζει ο διαβήτης την όραση -- "Περισσότεροι από ένας στους δύο ..." -- 21 Φεβρουαρίου 2019
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Είναι αποτελεσματικές οι ενέσιμες θεραπείες; -- "Βελτίωση των οδυνηρών συμπτωμάτων της ..." -- 20 Φεβρουαρίου 2019
Λεπτό έντερο: Ένοχο για τα αυτοάνοσα νοσήματα; -- "Η θεραπεία του συνδρόμου διαρρέοντος ..." -- 19 Φεβρουαρίου 2019
PRP: Μήπως το μυστικό της νεότητας κρύβεται στο … αίμα σας; -- "Την προσοχή της ιατρικής αισθητικής και ..." -- 18 Φεβρουαρίου 2019
Μέσα από το στόμα αφαιρείται πλέον ο θυροειδής. -- "Μέσα από το στόμα, χωρίς τομές και ..." -- 17 Φεβρουαρίου 2019
Πρωτοποριακή μελέτη Σουηδών ανοίγη νέους ορίζοντες στη Νευροχειρουργική -- "Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών ..." -- 16 Φεβρουαρίου 2019
Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή:  Ένα βήμα πιο κοντά στη μητρότητα με PRP

Εκατομμύρια ζευγάρια ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπα με το «φάντασμα» της υπογονιμότητας. Ωστόσο, η διαρκής πρόοδος στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής έρχεται να προσφέρει νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και μάλιστα με ωάρια της ίδιας της γυναίκας. Το PRP ωοθηκών και ενδομητρίου είναι μια καινοτόμος λύση που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από εξειδικευμένους γυναικολόγους-μαιευτήρες.

Σύμφωνα µε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,  ένα στα έξι ζευγάρια παρουσιάζει δυσκολίες ως προς τη σύλληψη, ενώ ένα στα δέκα χρειάζεται ιατρική υποβοήθηση. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται 12.000 κύκλοι Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF), που συντελούν σε σχεδόν 5.000 γεννήσεις κάθε χρόνο.

Η χώρα μας, παγκοσμίως αναγνωρισμένη στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής χάρη στα ιατρικά επιτεύγματα των εξειδικευμένων Γυναικολόγων-Μαιευτήρων, πρωτοπορεί στην εφαρμογή της μεθόδου PRP (Platelet Rich Plasma) ωοθηκών και ενδομητρίου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της επιτυχίας της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και τη γέννηση υγιών παιδιών.

«Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP), γνωστό και ως αυτόλογο τροποποιημένο πλάσμα, είναι ένα συμπύκνωμα πλούσιας σε αιμοπετάλια πρωτεΐνης πλάσματος που παράγεται από πλήρες αίμα και φυγοκεντρείται για να απομακρύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ως συμπυκνωμένη πηγή πλάσματος αίματος και αυτόλογου ρυθμισμένου πλάσματος, το PRP περιέχει διάφορους παράγοντες ανάπτυξης και άλλες κυτοκίνες», εξηγεί ο Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» (https://www.hiniadis.com/).

PRP ενδομητρίου

Το πάχος του ενδομητρίου παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφύτευση του εμβρύου και την ομαλή εξέλιξη της κύησης. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι το μειωμένο πάχος του ενδομητρίου αποτελεί τροχοπέδη στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και συντελεί σε αυξημένο κίνδυνο αποβολής του κυήματος.

«Το PRP ενδομητρίου αποτελεί μια νέα τακτική πάχυνσης του ενδομητρίου με τεκμηριωμένη επιστημονικά αποτελεσματικότητα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό JBRA Assisted Reproduction έδειξε ότι, το PRP συντέλεσε σε αύξηση του πάχους του ενδομητρίου των δέκα γυναικών που απάρτιζαν το δείγμα και είχαν ιστορικό αποτυχίας επίτευξης κύησης μετά από εμβρυομεταφορά.  H αύξηση του πάχους του ενδομητρίου μετά από εγχύσεις PRP είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή πέντε κυήσεων. Επίσης, σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό International Journal of Clinical and Experimental Medicine εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα του PRP σε υπογόνιμες γυναίκες με λεπτό ενδομήτριο (≤ 7 mm). Σε πέντε ασθενείς παράλληλα με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης εφαρμόστηκε και PRP, με απευθείας έγχυση του παρασκευάσματος στην μητρική κοιλότητα. Όταν το πάχος του ενδομητρίου έφτασε τα >7 mm οι γιατροί προχώρησαν σε εμβρυομεταφορά. Σε όλες τις ασθενείς στη συνέχεια καταγράφηκε επιτυχής πάχυνση του ενδομητρίου και κύηση. Τα επιστημονικά αυτά στοιχεία, τεκμηριώνουν ότι το PRP είναι μια νέα αποτελεσματική μέθοδος πάχυνσης του ενδομητρίου, που ακολούθως βελτιώνει τις πιθανότητες ομαλής εξέλιξης της κύησης», σημειώνει ο Δρ. Χηνιάδης.

PRP ωοθηκών

Αυτό όμως που πραγματικά είναι εντυπωσιακό είναι η εφαρμογή του PRP στην αναζωογόνηση των ωοθηκών. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει την παρουσία βλαστοκυττάρων στις ωοθήκες και τη δυνατότητά τους να μετατραπούν σε ωοκύτταρα, δηλαδή ωάρια.

«Εργαστηριακά πειράματα έχουν αποδείξει ότι τα βλαστοκύτταρα των ωοθηκών μπορούν να μετατραπούν σε ωάρια με τη βοήθεια αυξητικών παραγόντων που περιέχονται στα λευκοκύτταρα και τα αιμοπετάλια των γυναικών. Μελέτη που παρουσιάστηκε το 2016 στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας απέδειξε ότι είναι εφικτή η αναζωογόνηση των ωοθηκών με PRP. Η μέθοδος εφαρμόστηκε σε οκτώ γυναίκες και μετά από έναν έως τρεις μήνες παρατηρήθηκε πράγματι ωοθηκική αναζωογόνηση κάτι που με τη σειρά του έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να συλλέξουν ωοκύτταρα και μετά από σπερματέγχυση να προκύψουν έμβρυα για μελλοντική εμφύτευση», αναφέρει ο Δρ. Χηνιάδης.

Κατά το PRP ωοθηκών γίνεται αιμοληψία και εν συνεχεία φυγοκέντρηση του αίματος για τον διαχωρισμό των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων από τα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Ακολούθως εφαρμόζεται η έγχυση, υπό μέθη και διακολπικό υπερηχογράφημα.

«Το PRP ωοθηκών και ενδομητρίου είναι μια ασφαλής ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Δεν υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, ενώ ο πόνος που μπορεί να εμφανιστεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συνήθως υποχωρεί άμεσα με τη λήψη αναλγητικών. Πρόκειται για μια τεχνική που δίνει την ελπίδα της επίτευξης κύησης με ωάρια της ίδιας της γυναίκας και κυρίως απευθύνεται σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι μετρήσιμη δια της παρακολούθησης συγκεκριμένων ορμονικών δεικτών για έξι μήνες», συμπληρώνει ο Χάρης. Χ. Χηνιάδης.

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «το PRP ωοθηκών είναι κατάλληλο για γυναίκες σε προεμμηνοπαυσιακή ή εμμηνοπαυσική φάση, νεαρές γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας λόγω μειωμένου αποθέματος ωαρίων και γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια».

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Έλληνες επιστήμονες κατά

Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου

+ View

Πως επηρεάζει ο διαβήτης

Περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες από

+ View

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος:

Βελτίωση των οδυνηρών συμπτωμάτων της

+ View

Λεπτό έντερο: Ένοχο για

Η θεραπεία του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου

+ View

PRP: Μήπως το μυστικό

Την προσοχή της ιατρικής αισθητικής και πλαστικής

+ View

Μέσα από το στόμα

Μέσα από το στόμα, χωρίς τομές και αντιαισθητικά

+ View

Πρωτοποριακή μελέτη

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών

+ View

Νέο «όπλο» ενάντια στην

Ο ιδρώτας εκκρίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες

+ View

Ενδιαφέροντα

Φρένο στην αρθρίτιδα ...

Φρένο στη  βασική αρθρίτιδα  του ...

+ View

Τενοντίτιδα Αχιλλείου: ...

Φλεγμονή δύσκολη, περίπλοκη, επώδυνη, που ...

+ View

Λιπομεταμόσχευση – Η ...

Τι είναι η λιπομεταμόσχευση;

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Οικογενειακή Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτες για όλη την οικογένεια
ΜΟΝΟ 100€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Ιατρική της Άθλησης στον ...

Το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top