Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη διεθνή βιβλιογραφία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την σημασία της διατροφής στις οφθαλμολογικές παθήσεις. 

 Η λίστα των οφθαλμολογικών καταστάσεων στις οποίες ο διατροφικός παράγοντας, φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση, την εξέλιξη και τη βαρύτητα της νόσου αυξάνει συνεχώς.

Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια, η Υπερτασική Αμφιβληστροειδοπάθεια και η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πρόκειται για συστηματικές, πολλές φορές πολυπαραγωντικές, παθήσεις στις οποίες  οι βλάβες που καταγράφονται κλινικά και απεικονιστικά οφείλονται εκτός των άλλων στις διατροφικές συνήθειες καθώς και σε συστηματικές παθήσεις και καταστάσεις που προσβάλλουν όλες τα τοιχώματα των αγγείων. Η ανεύρεση περισσότερων παραγόντων κινδύνου δρα προσθετικά στο σχετικό κίνδυνο των παθήσεων αυτών.  

Στην Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια (ΔΑ) η ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, από ειδικευμένο ιατρό, και ο έλεγχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ελαττώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της σε πιο προχωρημένα στάδια και βελτιώνει την πρόγνωση για την διατήρηση της οπτικής οξύτητας.

Στην Υπερτασική Αμφιβληστροειδοπάθεια η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης βελτιώνει την κλινική εικόνα και την οπτική οξύτητα του ασθενή.

Στην Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας τα συμπληρώματα διατροφής, με ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω-3 λιπαρά), χρωστικές (λουτείνη και ζεαξανθίνη) και αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και B) που δίνονται κατόπιν έγκρισης του οφθαλμιάτρου φαίνεται να επιβραδύνουν την εξέλιξη της. 

Τελευταία στη διεθνή βιβλιογραφία δημοσιεύονται άρθρα που διαπραγματεύονται την σχέση του γλαυκώματος και της διατροφής. Φαίνεται πως η κατανάλωση λαχανικών (σπανάκι, λάχανο), οι χυμοί φρούτων (πορτοκάλι και ροδάκινο) και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α (καρότα),  βιταμίνη C  και α-καροτινοειδή ελαττώνουν τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος

Οι γενικές οδηγίες που οφείλουν να ακολουθούν οι ασθενείς περιλαμβάνουν:

Στις γενικές διατροφικές οδηγίες περιλαμβάνεται η κατανάλωση:

Τη ΔΙΑΚΟΠΗ του ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Οι γενικές οδηγίες και οι διατροφικές συμβουλές φαίνεται να επιβραδύνουν την εμφάνιση, τον ρυθμό εξέλιξης καθώς και τη βαρύτητα των οφθαλμικών παθήσεων που προαναφέρθηκαν. Ο οφθαλμίατρος σε συνεργασία με τους αρμόδιους εξειδικευμένους ιατρούς (παθολόγο, καρδιολόγο, ενδοκρινολόγο, διαβητολόγο)  οφείλουν να συμβουλεύουν και να κατευθύνουν  τους ασθενείς.

Δρ ΤΑΛΙΑΝΤΖΗΣ Π. ΣΕΡΓΙΟΣ MD, PhD, FEBO, MSc - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ