Τίτλοι Νέων:
Έμφαση στην εξέλιξη της Μαστογραφίας -- "Στο Βαλκανικό Συνέδριο Ακτινολόγων στο ..." -- 18 Οκτωβρίου 2019
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των ασθενών από τον ... -- "Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την ..." -- 17 Οκτωβρίου 2019
6ου Διακλινικού Συμποσίου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας -- "Τελικό Πρόγραμμα 6ου Διακλινικού ..." -- 16 Οκτωβρίου 2019
5ο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής Καμένα Βούρλα -- "Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής ..." -- 15 Οκτωβρίου 2019
Αυγό: Το «χάπι βιταμινών» της Φύσης -- "11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ..." -- 11 Οκτωβρίου 2019
Ιαματικός και αθλητικός τουρισμός στο επίκεντρο της τουριστικής πολιτικής για ... -- "Δύο σημαντικές διοργανώσεις για τον ..." -- 10 Οκτωβρίου 2019
Συνάντηση εργασίας της Θετικής Φωνής με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας -- "Στο επίκεντρο τα επείγοντα ζητήματα της ..." -- 03 Οκτωβρίου 2019
Η ρομποτική χειρουργική δίνει πνοή ελπίδας στον τομέα της οφθαλμολογίας

O διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ. Ιωάννης Μάλλιας έχοντας γυρίσει από το ταξίδι του στην Φλωρεντία και έχοντας παρακολουθήσει το συνέδριο Floretina παρουσιάζει το τρόπο που μπορεί η ρομποτική χειρουργική να επηρεάσει, να βελτιώσει και να εξελίξει την οφθαλμιατρική.

Η ρομποτική χειρουργική δίνει πνοή ελπίδας στον τομέα της οφθαλμολογίας!

Η επιστήμη της ιατρικής πλέον προχωρά με αλματώδη βήματα προς την εξέλιξη και βελτίωση των ξεπερασμένων τρόπων διάγνωσης και θεραπείας σοβαρών ασθενειών. Στην αυγή του 21οι αίωνα βιώνουμε πλέον την επανάσταση της ρομποτικής χειρουργικής και εγκομιζόμαστε πλήρως των βέβαιων προτερημάτων που μας προσφέρει. Η ενδοσκοπική αυτή τεχνική βρίσκεται στο δρόμο της εξέλιξης ακόμα και στον τομέα της οφθαλμολογίας. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στην οφθαλμολογία προσφέρει ασύγκριτη ακρίβεια και ασφάλεια χρησιμοποιώντας ειδικά ρομποτικά συστήματα ελεγχόμενα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και καθοδηγούμενα από το έμπειρο χέρι των χειρούργων.

Ο διακεκριμένος οφθαλμίατρος χειρουργός Κος Ιωάννης Μάλλιας, μετά την παρακολούθηση του σεμιναρίου Floretina στην Φλωρεντία μας παρουσιάζει την συμβολή του πολλά υποσχόμενου ρομποτικού συστήματος στον τομέα της οφθαλμολογίας.

Κύριε Μάλλια, τι ακριβώς είναι η ρομποτική χειρουργική στην οφθαλμολογία;

Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο χειρουργικής της ωχράς κηλίδας, του αμφιβληστροειδούς και του υαλώδους σώματος, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με τεράστια επιτυχία σε σοβαρές παθήσεις του οπισθίου θαλάμου του οφθαλμού οι οποίες χρήζουν χειρουργικής επέμαβσης. Στην ουσία πρόκειται για ένα ρομπότ του οποίου οι κινήσεις καθοδηγούνται πλήρως από τον χειρουργό, σαν να ήταν η προέκταση του χεριού του!

Στην ουσία πρόκειται για μία τρισδιάστατη χειρουργική επέμβαση την πορεία της οποίας μπορούν να παρακολουθούν οι ασθενείς, οι γιατροί ακόμα και οι εκπαιδευόμενοι. Ο χειρουργός φορά γυαλιά 3D αντί να κοιτά μέσα από το μικροσκόπιο και ολόκληρη η πορεία της επέμβασης παρατηρείται από μια οθόνη υψηλής ανάλυσης.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στον οφθαλμό απαιτούν εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια στο όριο που αυτό καθιστάται ικανό μιας και είναι έντονος ο περιορισμός των κινήσεων αφού ο «χώρος δράσης» είναι εξαιρετικά μικρός. Τα ρομποτικά συστήματα ήρθαν για να λύσουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα σταθερότητας και ακρίβειας των οφθαλμιάτρων. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι η παρατήρηση της δομής του υαλοειδούς σώματος και του αμφιβληστροειδούς σε πολύ υψηλή ανάλυση και με μεγάλη μεγέθυνση, κάτι το οποίο επιτρέπει τους χειρουργικούς ελιγμούς και χαρίζει μεγαλύτερη άνεση στον χειρουργό.

Το ρομποτικό σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να λειτουργεί ομαλά πάνω στο ειδικό τραπέζι χειρισμού του χειρουργείου ενώ το όριο περιορίζει τις κινήσεις στις απολύτως ασφαλείς. Ο χειρουργός διατηρεί άμεση επαφή με τον ασθενή εξαιτίας της υβριδικής διάταξης. Το όργανο ελαχιστοποιεί τις κινήσεις των ματιών κρατώντας σταθερή την κάνουλα (καθετήρας). Με λίγα λόγια, οι χειρουργικές κινήσεις στις οφθαλμολογικές επεμβάσεις μέσω της ρομποτικής καθίστανται όχι μόνο στοχευμένες αλλά και πλέον ασφαλείς.

Πού μπορεί να εφαρμοστεί η χρήση ρομποτικού μηχανισμού στην οθφαλμιατρική;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για peeling ILM της έσω αφοριστικής μεμβράνης του αμφιβληστροειδούς, σε ιδιοπαθή οπές της ωχράς κηλίδας, αφαίρεση επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης, σε αποκολλήσεις του αμφιβληστροειδούς, στην παραγωγική υαλοειδοαμφιβληστροειδοπάθεια και γενικότερα σε οτιδήποτε αφορά τον οπίσθιο θάλαμο, το υαλώδες σώμα, τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά κηλίδα.

Τί προτερήματα έχει η ρομποτική συγκριτικά με το χειρουργικό χέρι;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου είναι η αξεπέραστη ακρίβεια. Οι στοχευμένες κινήσεις και η μείωση των κραδασμών των χεριών δίνουν την βάση για μια ιδανική χειρουργική επέμβαση της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι η χειροκίνητη σταθερότητα που αγγίζει τα 100-150 μm με την ακρίβεια του συστήματος ν’ ανέρχεται στα 1-10μm. Ας μην ξεχνάμε πως απαιτούνται πολλά χρονια εκπαίδευσης και ενασχόλησης για την επίτευξη μιας άριστης χειρουργικής επέμβασης. Τα ρομποτικά συστήματα είναι σύμμαχοι των χειρούργων και βοηθούν στην επιτυχή έκβαση ακόμα και των πιο απαιτητικών και δύσκολων περιστατικών.

Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα των «ρομπότ» είναι το μήνυμα ελπίδας που φέρνει σε εκατομμύρια ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από ασθένειες του αμφιβληστροειδούς στις οποίες δεν έχει ακόμα βρεθεί επαρκής θεραπεία και τα ποσοστά τύφλωσης είναι αρκετά υψηλά. Η ενδοσκοπική τεχνική παρέχει υψηλό επίπεδο ακρίβειας στην μεταφορά καινοτόμων φαρμάκων γονιδιακής θεραπείας και κυτταρικών προϊόντων.Όλη αυτή η πολλά υποσχόμενη χειρουργική μέθοδος έχει αρχίσει να εφαρμόζεται;

Στις αρχές του 2016 πραγματοποιήθηκε η πρώτη οφθαλμολογική χειρουργική επέμβαση με την βοήθεια ρομπότ η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία! Αναμένονται κλινικές μελέτες οι οποίες θα επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που παρέχει η ρομποτική.

Τελικά, το ρομπότ θ’αντικαταστήσει το ανθρώπινο χέρι;

Φυσικά και όχι. Ασφαλώς προσφέρει μέγιστη σταθερότητα και αξεπέραστη ασφάλεια ακόμα και στα πιο δύσκολα περιστατικά αλλά το χέρι του χειρουργού κρίνεται αναγκαίο. Ο συνδυασμός της επιστημονικής εξέλιξης με τις γνώσεις και την εμπειρία του χειρούργου θα απογειώσουν επιτυχώς την πορεία των χειρουργικών επεμβάσεων και θα χαρίσουν πολλά χαμόγελα στους πάσχοντες. Η τεχνολογική εξέλιξη του εξοπλισμού της πληροφορικής ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει πολλές δυνατότητες στην αντιμετώπιση περιστατικών τα οποία πριν αρκετά χρόνια φάνταζαν αδιανόητα δύσκολα και περίπλοκα. στον τομέα της οφθαλμολογίας η μεγέθυνση της δομής των ιστών, η υψηλής ανάλυσης εικόνα, και η αξιοσημείωτη ακρίβεια των χειρουργικών ελιγμών είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της τρισδιάστατης χειρουργικής επέμβασης στον αμφιβληστροειδή.

Laser Plus Eye
Δρ Ιωάννης Μάλλιας

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Έμφαση στην εξέλιξη της

Στο Βαλκανικό Συνέδριο Ακτινολόγων στο Ηράκλειο

+ View

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας εκφράζει την έντονη

+ View

6ου Διακλινικού

Τελικό Πρόγραμμα 6ου Διακλινικού Συμποσίου για τη

+ View

5ο Συνέδριο Ιαματικής

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής

+ View

Αυγό: Το «χάπι

11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΥΓΟΥ

+ View

Ιαματικός και αθλητικός

Δύο σημαντικές διοργανώσεις για τον ιαματικό και

+ View

Συνάντηση εργασίας της

Στο επίκεντρο τα επείγοντα ζητήματα της εθνικής

+ View

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ολιστικό

Η έξαρση της ηπατίτιδας C (HCV) στις ευάλωτες

+ View

Ενδιαφέροντα

Αδύναμο ανοσοποιητικό ...

Κάθε μέρα το σώμα μικρόβια, ιοί, παράσιτα ...

+ View

Νέα εξέταση εντοπίζει το ...

Με μια σταγόνα αίματος ο διατροφολόγος βλέπει ...

+ View

Ειδικές προκλήσεις στο ...

Άτυπη Σύνοδος Υπουργών Υγείας της ΕΕ, ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top