Τίτλοι Νέων:
Μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης -- "Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων «Υγεία και Θρησκεία»: 28 Μαρτίου 2024, 15:00 - ... -- "Ομιλητής: Καθηγητής Ανδρέας Λάζαρης ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία» -- "Σημαντικά θέματα που αφορούν τη ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Συναντήσεις με Ψυχολόγους στον ΙΑΝΟ της Αθήνας -- "Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ..." -- 24 Μαρτίου 2024
-Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 20/3 Στοματική Υγεία: Πώς συντελεί στο να ... -- "Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε ..." -- 20 Μαρτίου 2024
Ανακουφιστική Φροντίδα Ασθενών που πάσχουν από καρκίνο -- "Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στη ..." -- 15 Μαρτίου 2024
Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.)

Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, φορέας που παρέχει καθολικά και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας στα παιδιά από το 1965, οδηγείται στην συρρίκνωση και στην αδυναμία λειτουργίας του:

τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών αποφασίζουν την περιστολή του ετήσιου προϋπολογισμού του κατά 55% ενώ, παράλληλα, οργιάζουν τα σενάρια για κλείσιμο, συγχώνευση ή ακόμα και πώλησή του στον ιδιωτικό τομέα.
· Αναστολή λειτουργίας του Ι.Υ.Π. πρακτικά σημαίνει πως δεν θα μπορούν να υλοποιούνται το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών (αδιάλειπτα από το 1979), εξειδικευμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι για σπάνια νοσήματα (που γίνονται μόνο στο Ι.Υ.Π. πανελλήνια), προγράμματα αγωγής υγείας και πρόληψης στα σχολεία και στην κοινότητα, προγράμματα παρέμβασης για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφής βία στην κοινότητα, σε ευάλωτους παιδικούς πληθυσμούς όπως ιδρύματα, φυλακές κ.ο.κ.
· Επίσης, σημαίνει πρακτικά αδυναμία παροχής εξειδικευμένων ολοκληρωμένων και μοναδικών για των ελληνικό χώρο υπηρεσιών σε παιδιά που νοσούν από σπάνια νοσήματα, σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, σε παιδιά θύματα κακοποίησης – παραμέλησης.
· Αναστολή λειτουργίας του Ι.Υ.Π. σημαίνει πως μόνο από τη μη διεξαγωγή του Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου των Νεογνών αρκετά παιδιά που γεννιούνται στη χώρα θα οδηγηθούν εντός των πρώτων εβδομάδων της ζωής τους σε μη αναστρέψιμη βαριά νοητική στέρηση επειδή δεν διαγνώστηκε έγκαιρα η διαταραχή τους. Υπολογίζεται πως αριθμός των νεογνών που θα αναπτύξουν βαριά νοητική στέρηση αν ανασταλεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανίχνευσης (που πέρσι συμπεριέλαβε έλεγχο 116.000 δειγμάτων αίματος νεογνών) αρκεί για να συμπληρώσει ένα περίπου ίδρυμα κάθε χρόνο!
· Αναστολή της λειτουργίας του ΙΥΠ σημαίνει αναστολή της διάγνωσης και παρακολούθησης παιδιών με σπάνιες παθήσεις των οποίων η έγκυρη και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι καθοριστική για την επιβίωση αλλά και την αποφυγή μόνιμων βλαβών στους ασθενείς. Σημαίνει ως εκ τούτου αυξημένο κόστος νοσοκομειακής και θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών αυτών.
· Αναστολή λειτουργίας του Ι.Υ.Π. σημαίνει αναστολή εθνικών προγραμμάτων πρόληψης για θέματα όπως ο Μητρικός Θηλασμός και η προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Εκμετάλλευση.
· Αναστολή λειτουργίας του Ι.Υ.Π. θα σημαίνει, τέλος, την καταστροφή ενός ερευνητικού – επιστημονικού φορέα που υλοποιεί από δεκαετίες εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο δράσης του και σε αυτό έχει κερδίσει επάξια διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κι όλα αυτά με δεδομένο ότι το Ι.Υ.Π. όντας ένας εξειδικευμένος επιστημονικός – ερευνητικός φορέας δεν υπήρξε ποτέ ούτε πεδίο κομματικών διορισμών, ούτε διασπάθισης δημόσιου χρήματος και σπατάλης, ούτε φορέας παχυλών απολαβών για το προσωπικό του, ακολουθώντας τις γενικότερες προβλέψεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση του προϋπολογισμού του, για την αποζημίωση των εργαζόμενών του με βάση το Ενιαίο Μισθολόγιο κ.ο.κ. Επιπρόσθετα, τα κριτήρια για την εφεδρεία πλήττουν και το Ι.Υ.Π., το οποίο διαθέτει τον ελάχιστο αριθμό των 56 εργαζόμενων, το ήμισυ των οποίων αποτελείται από κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών με συνέπεια την απώλεια σημαντικών και εξειδικευμένων στελεχών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην περικοπή του μισού και πλέον ετήσιου προϋπολογισμού του Ι.Υ.Π. ούτε στοιχειώδεις δαπάνες της λειτουργίας του δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν (μισθοδοσία, αντιδραστήρια Screening, δαπάνες στέγασης και λειτουργίας). Επιπλέον, αν το Ι.Υ.Π. αποδυναμωθεί και άλλο από στελεχιακό δυναμικό πολλές από τις σημερινές του λειτουργίες δεν θα είναι ανθρωπίνως δυνατό να έρχονται σε πέρας σε καθημερινή βάση. Το Ινστιτούτο, λοιπόν, με τις κυβερνητικές αποφάσεις, οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργιών με όλα τα προαναφερόμενα δραματικά αποτελέσματα.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να αναθεωρήσουν τις εγκληματικές για την υγεία των παιδιών στη χώρα μας αποφάσεις τους. Ζητάμε και από την κοινωνία, αναγνωρίζοντας τον κοινωφελή χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχει δωρεάν και καθολικά το Ι.Υ.Π. στα Ελληνόπουλα, να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματά μας.

Το Ι.Υ.Π. από το 1965 παρέχει δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες στα παιδιά αυτής της χώρας. Το έκλεισε μόνο το 1967 η χούντα των συνταγματαρχών. Να μην αφήσουμε να το κλείσει τώρα μια δημοκρατική κυβέρνηση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΠΗΓΗ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Δημοφιλή Άρθρα

Μπαράζ κλοπών και

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή

+ View

Κύκλος διαδικτυακών

Ομιλητής: Καθηγητής Ανδρέας Λάζαρης Την Πέμπτη

+ View

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία

Σημαντικά θέματα που αφορούν τη φαρμακολογία της

+ View

Συναντήσεις με

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΙΝΙΚΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

+ View

Επιστημονική Ημερίδα "Η

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για

+ View

-Παγκόσμια Ημέρα

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε φίλους ή

+ View

Ανακουφιστική Φροντίδα

Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στη δημοσιότητα το

+ View

«Ενδυνάμωση νεαρών

Το Ινστιτούτο Prolepsis σας προσκαλεί σε ανοιχτή

+ View

Ενδιαφέροντα

Τι εμποδίζει μία γυναίκα ...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας ...

+ View

Ερεθισμένος λαιμός

Η ευαισθησία στο λαιμό είναι παθολογικό σύμπτωμα ...

+ View

Ηπατίτιδα στην ...

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της ...

+ View

Συνέδρια

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

3o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Scroll to top