Τίτλοι Νέων:
Η Αγγελική Καραβά Γενική Διευθύντρια στο ISLE Academy του Ομίλου SOFMEDICA. -- "Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ..." -- 27 Μαϊος 2022
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Θεραπείες και οι στόχοι τους -- "Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ..." -- 24 Μαϊος 2022
Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Κι όμως υπάρχει… -- "Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς ..." -- 05 Μαϊος 2022
Τα μυστικά ενός όμορφου προσώπου -- "Ο χρόνος που περνάει δεν μας κάνει μόνο ..." -- 04 Μαϊος 2022
Όμιλος Affidea & IST College: Εκδήλωση ενημέρωσης για το σύνδρομο “long-COVID” -- "Νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται ..." -- 02 Μαϊος 2022
Ποιοτική διασφάλιση υπηρεσιών υγείας: Το μεγάλο και άκρως επείγον στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε

Η ποιότητα αποτελεί μια ανθρώπινη αναζήτηση από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι συνώνυμη με την αρετή, τη συνεχή βελτίωση και το «αἰέν ἀριστεύειν». Και ενώ αποτελεί βασικό δικαίωμα και προσδοκία των πολιτών, προκειμένου να λάβουν υπηρεσίες που αφορούν το θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό της υγείας, εξού και ολοένα και περισσότεροι υγειονομικοί οργανισμοί και συστήματα υγείας ανά το παγκόσμιο στρέφονται στην εφαρμογή διαδικασιών ποιοτικής διασφάλισης και ελέγχου στην υγειονομική φροντίδα, το νεοσυσταθέν ΓεΣΥ στη χώρα μας μοιάζει να ανθίσταται σθεναρά απέναντι σε αυτήν την προοπτική.

 

Είναι ηλίου φαεινότερον, και το επισημαίνουν πολλοί σκεπτόμενοι συμπολίτες μας, ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο πάσχει, και πάσχει σοβαρά. Στον απόηχο της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και των αποκαλύψεων για εξόφθαλμες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος από τον ΟΑΥ, η επικαιρότητα φέρνει διαρκώς στην επιφάνεια σοβαρά ζητήματα στην Υγεία που καταδεικνύουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο πόσο υστερούμε στην παροχή ποιοτικής περίθαλψης στους ασθενείς.

Είναι θλιβερή η αναβολή χειρουργείων που αφορούν ψυχρά περιστατικά, η οποία και είναι σε ισχύ από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ή η ακύρωση προγραμματισμένων ραντεβού χρόνιων πασχόντων που δεν έχουν τακτική πρόσβαση, όπως θα έπρεπε, σε απαραίτητες για τον έλεγχο της πάθησής τους υπηρεσίες υγείας. Μεγάλο προβληματισμό γεννούν και τα φαινόμενα υποστελέχωσης ή ανεπαρκούς στελέχωσης με ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό των ΤΑΕΠ, δηλαδή πιο νευραλγικών τμημάτων για την παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας στους πολίτες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμη, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των παραπόνων, τη δυσαρέσκεια των ασθενών, και επιπλέον, τη δυσφήμηση, την έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και το αυξημένο κόστος για τους παροχείς υγείας. Στον ύψιστης σημασίας τομέα της Υγείας, η σωστή, αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση και οργάνωση, δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.

Απουσιάζουν ηχηρά από το σύστημα Υγείας της Κύπρου σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. ο κλινικός έλεγχος (clinical audit), τα κλινικά πρωτόκολλα και οι κατευθυντήριες οδηγίες όλων των υπηρεσιών υγείας, εντός και εκτός ΓεΣΥ. Η ποιοτική πιστοποίηση και έλεγχος όλων των υπηρεσιών υγείας και η αναβάθμιση των κλινικών πρωτοκόλλων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των κρατικών όσο και των ιδιωτικών παρόχων υγείας, αποσκοπούν στη διασφάλιση ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις απαραίτητες και καταλληλότερες ιατρικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, στη μείωση του κινδύνου αρνητικής έκβασης των παρεμβάσεων ή των σχεδίων θεραπείας και, φυσικά, στην ικανοποίηση των ίδιων των ασθενών από την πορεία φροντίδας της υγείας τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας κατέθεσε εμπεριστατωμένη 150-σέλιδη μελέτη και συζήτησε το θέμα εκτενώς στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2020. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, από τον τέως Υπουργό Υγείας η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Ινστιτούτου Κλινικής Αριστείας, που θα είναι επιφορτισμένο με τη μέριμνα αυτών των ζητημάτων στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων και για το οποίο εξασφαλίστηκε και χρηματοδότηση. Ωστόσο, έκτοτε η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Η ποιοτική διαπίστευση των υπηρεσιών υγείας θα βοηθήσει στην κάλυψη όλων των κενών που παρατηρούνται σήμερα, απαμβλύνοντας σε σημαντικό βαθμό αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και ενισχύοντας την αποδοτικότητα του ΓεΣΥ.

Ο δρόμος προς την ποιοτική διαπίστευση των υπηρεσιών υγείας στην ιδανικότερή της μορφή, είναι αναμφίβολα μακρύς. Τα εργαλεία όμως υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν. Ας τα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν και ας δώσουμε επιτέλους το έναυσμα σε αυτήν την προσπάθεια, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Δρ. Ελευθερίου Ανδρούλλα, Ιολόγος

Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου
Ιολόγος BSC, MSc, PhD
Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Η Αγγελική Καραβά Γενική

Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ευρώ στην

+ View

Σκλήρυνση κατά πλάκας:

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση

+ View

Ευρωπαϊκού

Στις 27 – 29 Μαΐου 2022, στα Ιωάννινα, η

+ View

Σύνδρομο ραγισμένης

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς

+ View

Εκπαιδευτικό σεμινάριο

Το Ινστιτούτο Prolepsis προσκαλεί παιδίατρους και

+ View

Τα μυστικά ενός όμορφου

Ο χρόνος που περνάει δεν μας κάνει μόνο

+ View

Όμιλος Affidea & IST

Νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται περίπου στο

+ View

Συμπτώματα ποδιών:

Η φυσιολογική σωματική αίσθηση προϋποθέτει άθικτη

+ View

Ενδιαφέροντα

Νεφρολιθίαση: Με ποια ...

Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των νεφρών μπορεί ...

+ View

Κορωνοϊός: Απαντήσεις σε ...

Έχουν περάσει περίπου 15 μήνες από την εμφάνιση ...

+ View

Άμεση αποκατάσταση ...

Φυσικό αποτέλεσμα που διατηρείται και κατά την ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για ...

Ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ διοργανώνει ...

49ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις στη διαγνωστική ...

2ο Διεθνές Συνέδριο για ...

1 και 2 Μαρτίου 2022: Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη! Μη ...

6ο Παγκύπριο Διαβητολογικό ...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top