Τίτλοι Νέων:
«18η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» -- "Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών ..." -- 18 Μαρτίου 2019
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, 14 Μαρτίου 2019. Υγεία Νεφρών για όλους σε όλο τον ... -- "Τη σημασία της διατήρησης της υγείας ..." -- 14 Μαρτίου 2019
Έλληνες επιστήμονες κατά του γλαυκώματος. -- "Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού ..." -- 22 Φεβρουαρίου 2019
Πως επηρεάζει ο διαβήτης την όραση -- "Περισσότεροι από ένας στους δύο ..." -- 21 Φεβρουαρίου 2019
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Είναι αποτελεσματικές οι ενέσιμες θεραπείες; -- "Βελτίωση των οδυνηρών συμπτωμάτων της ..." -- 20 Φεβρουαρίου 2019
Νεανική όραση για πάντα

Θέλετε να έχετε νεανική όραση για πάντα; Πώς να νικήσετε τον χρόνο και να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή;

    Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS), συζητήθηκαν αναλυτικά ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν γήρανση των ματιών και με ποιο τρόπο μπορούμε όλοι μας να επιβραδύνουμε την εξέλιξη αυτή.

Ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος κος. Ιωάννης Μάλλιας ο οποίος παρακολούθησε το συνέδριο στη Βαρκελώνη στις 5-9 Σεπτεμβρίου 2015 τόνισε τα εξής:

    <<Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων όπως είναι το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, αυξάνει σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας. Πρακτικά οι παθήσεις αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες σε άτομα νεότερα των 40 ετών ενώ η συχνότητα εμφάνισης τους αυξάνει σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας>>.
    Πιο συγκεκριμένα ο κρυσταλλοειδής φακός με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ολοένα και πιο σκληρός με αποτέλεσμα μετά την ηλικία των 40 ετών να εμφανίζεται κλινικά η δυσκολία στο διάβασμα και τις κοντινές εργασίες που ονομάζεται πρεσβυωπία.
    Μια ακόμα πάθηση που η συχνότητα της αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας είναι το σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
    Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που επιταχύνουν την γήρανση των ματιών και ποια μέτρα πρόληψης μπορούμε να λαμβάνουμε ώστε να καθυστερήσουμε ή και να αποφύγουμε τις παθήσεις των ματιών που εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία?

Παράγοντες γήρανσης των ματιών:

   <<Με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα είναι καθοριστικός παράγοντας γήρανσης των ματιών.  Η μακροχρόνια βλαβερή για την υγεία  αυτή συνήθεια αυξάνει το οξειδωτικό στρες μέσω της αύξησης των ελεύθερων ριζών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία καταρράκτη σε νεαρότερη ηλικία. Ο καταρράκτης συνήθως εμφανίζεται στο τέλος της 6ης δεκαετίας της ζωής ή και αργότερα. Στους καπνιστές σε στατιστικά σημαντικό ποσοστό ο καταρράκτης εμφανίζεται 10 έως και 15 χρονιά νωρίτερα>>, όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ο κος.Μάλλιας.
    Το κάπνισμα εκτός από τον καταρράκτη, φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κανείς από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ). Η νόσος αυτή χωρίζεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: την ξηρού τύπου που είναι συχνότερη και καλύτερης πρόγνωσης και την υγρού τύπου που είναι λιγότερο συχνή αλλά απειλεί τον ασθενή με απώλεια της κεντρικής όρασης.

    Για την αντιμετώπιση της ΗΕΩ υγρού τύπου τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται φαρμακολογικές θεραπείες με τη διενέργεια ενέσεων που γίνονται μέσα στην υαλοειδική κοιλότητα (κοιλότητα στο πίσω μέρος του ματιού). Οι ενέσεις αυτές γίνονται σε μηνιαία βάση αρχικά και σε αρκετούς ασθενείς χρειάζεται να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η διενέργεια των ενέσεων επιφέρει ταλαιπωρία στους πάσχοντες αλλά και μεγάλη επιβάρυνση στα ασφαλιστικά ταμεία όλων των χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούνται δωρεάν στους πάσχοντες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

<<Όταν κάποιος ασθενής προσβληθεί από υγρού τύπου ΗΕΩ στον ένα οφθαλμό συνίσταται η άμεση διακοπή του καπνίσματος για προληπτικούς λόγους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου και στον έτερο υγιή οφθαλμό>>, χαρακτηριστικά τόνισε ο κος.Μάλλιας.

    Το κάπνισμα όμως φαίνεται ότι προκαλεί αλλοιώσεις ακόμα και  στην οφθαλμική επιφάνεια και στους σμηγματογόνους αδένες που υπάρχουν στο βλεφαρικό χείλος δημιουργώντας βλεφαρίτιδα και επιδεινώνοντας προϋπάρχον σύνδρομο ξηρού οφθαλμού. Σύμφωνα δε με τελευταίες μελέτες φαίνεται ότι επιδεινώνει μια πάθηση του κερατοειδούς χιτώνα που ονομάζεται δυστροφία του Fuch’s. Στην πάθηση αυτή ελαττώνονται σημαντικά ο αριθμός των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς χιτώνα με αποτέλεσμα σε όψιμα στάδια της νόσου ή μετά από επέμβαση καταρράκτη με φακοθρυψία, ο κερατοειδής χιτώνας να χάνει τη διαύγειά του. Στις περιπτώσεις αυτές η αντιμετώπιση είναι επεμβατική και συνίσταται σε οπίσθια μερική μεταμόσχευση του κερατοειδούς (μεταμόσχευση ενδοθηλίου).
    <<Σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται με δυστροφία του Fuch’s συνίσταται η διακοπή του καπνίσματος>>, κατέληξε ο κος.Μάλλιας.

    Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας ακόμη από τους βασικούς παράγοντες γήρανσης των ματιών αφού ευθύνεται για την πρόκληση καταρράκτη, πτερύγιου (ανάπτυξη ινώδους ιστού στην πρόσθια επιφάνεια του ματιού), ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας καθώς επίσης και νεοπλασιών στην οφθαλμική επιφάνεια.

Τι χρειάζεται να κάνουμε;

    Η προστασία από τον ήλιο είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των ματιών και χρειάζεται να γίνεται με καπέλο, απορροφητικά γυαλιά, και περιορισμό του χρόνου απευθείας έκθεσης. Η έκθεση στον ήλιο φαίνεται ότι επιβαρύνει και τους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο ξηρού οφθαλμού οι οποίοι είναι ανάγκη να χρησιμοποιούν τεχνητά δάκρυα σύμφωνα με την υπόδειξη του οφθαλμίατρού τους.

    <<Η καλή διατροφή καθώς επίσης και η αερόβιος άσκηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών. Η πρόληψη και η αποφυγή της αρτηριακής υπέρτασης και της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη βοηθούν στο να παραμείνει ο αμφιβληστροειδής χιτώνας υγιής>>, επισήμανε ο κος.Μάλλιας. Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και η αερόβιος άσκηση φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στο να παραμείνει η ενδοφθάλμιος πίεση σε φυσιολογικά όρια και έτσι να αποφευχθεί η εμφάνιση γλαυκώματος. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το γλαύκωμα όσο και η ΗΕΩ  φαίνεται πως έχουν κληρονομικό υπόστρωμα αλλά επηρεάζονται επίσης σημαντικά από περιβαλλοντικές συνήθειες. <<Η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει την κατανάλωση άφθονων λαχανικών και φρούτων φαίνεται ότι ασκεί προστατευτική δράση στην ωχρά κηλίδα, καθώς επίσης καθυστερεί την εμφάνιση καταρράκτη. Συνιστάται επίσης η αποφυγή κατανάλωσης των 3 ''άσπρων διατροφικών δολοφόνων''. Οι 3 ''άσπροι δολοφόνοι'' είναι: η ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι. Ειδικά για το αλεύρι αξίζει να τονιστεί ότι είναι πιο υγιεινό να καταναλώνει κανείς δημητριακά ολικής αλέσεως και μαύρο ψωμί>>, κατέληξε ο κος.Μάλλιας.

    Η διατήρηση των επιπέδων της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα φαίνεται ότι προφυλάσσει από την εμφάνιση αγγειακών παθήσεων του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου.
    Αν λοιπόν θέλετε να διατηρηθούν τα μάτια σας υγιή σε προχωρημένη ηλικία χρειάζεται να ακολουθείτε μεσογειακή διατροφή, να διατηρείτε το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, να αποφεύγετε το κάπνισμα, να γυμνάζεστε τακτικά και να προφυλάσετε τα μάτια σας από τον ήλιο με γυαλιά ήλιου. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονισθεί η σημασία της προληπτικής οφθαλμολογικής εξέτασης η οποία καλό είναι να γίνεται σε ετήσια βάση ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.
    Τα παραπάνω βέβαια θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να έχετε γερά μάτια σε προχωρημένη ηλικία αλλά να είστε και αισθάνεστε νέοι και ακμαίοι!

Για περισσότερες πληροφορίες:   210-9320215
                                           www.laser4myopia.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

«18η Μαρτίου: Παγκόσμια

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών

+ View

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού,

Τη σημασία της διατήρησης της υγείας των νεφρών

+ View

Ομοφοβική εμπρηστική

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2019 Το κτίριο που στεγάζει τα

+ View

«1ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Στις 2 και 3 Μαρτίου 2019, στο Ξενοδοχείο Stratos

+ View

Έλληνες επιστήμονες κατά

Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου

+ View

Πως επηρεάζει ο διαβήτης

Περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες από

+ View

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος:

Βελτίωση των οδυνηρών συμπτωμάτων της

+ View

Λεπτό έντερο: Ένοχο για

Η θεραπεία του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου

+ View

Ενδιαφέροντα

Οι Ξεχασμένοι Έλληνες ...

Ως Έλληνες..έχουμε τη χαρά και την τιμή να ζούμε ...

+ View

Ηλεκτρονικός φάκελος ...

Διήμερο σεμινάριο επιμόρφωσης Δήμου ...

+ View

4η Φεβρουαρίου-Παγκόσμια ...

Κοινωνικό Μήνυμα Αισιοδοξίας του Συλλόγου ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Οικογενειακή Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτες για όλη την οικογένεια
ΜΟΝΟ 100€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Ιατρική της Άθλησης στον ...

Το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top