Τίτλοι Νέων:
Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Ένα βήμα πιο κοντά στη μητρότητα με PRP -- "Εκατομμύρια ζευγάρια ανά τον κόσμο ..." -- 21 Νοεμβρίου 2018
Χρόνια προστατίτιδα: Είναι τα κρουστικά κύματα αποτελεσματικά για τη θεραπεία ... -- "Θετικά είναι τα αποτελέσματα των ..." -- 20 Νοεμβρίου 2018
Που μπορεί να οφείλεται το κοκκίνισμα των ματιών -- "Το κοκκίνισμα των ματιών είναι πολύ ..." -- 19 Νοεμβρίου 2018
Διατροφική ιατρική και ινομυαλγία -- "Η χρήση λειτουργικών και ενισχυτικών ..." -- 18 Νοεμβρίου 2018
14η Επιστημονική Ημερίδα Ευρωκλινικής Παίδων - Η κορυφαία παιδιατρική συνάντηση ... -- "Επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής ο κος ..." -- 17 Νοεμβρίου 2018
Θεραπευτική γύμναση σε καρδιοπαθείς : Ένα αποτελεσματικό και φθηνό «Φάρμακο» . -- "Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή ..." -- 16 Νοεμβρίου 2018
Άνδρες: Πότε χρειάζεται θεραπεία η ακμή τους -- "Ένας στους δέκα άνδρες ταλαιπωρούνται ..." -- 15 Νοεμβρίου 2018
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Από τη σκοπιά της υγείας

"Οι γυναίκες είναι οι θεματοφύλακες της υγείας της οικογένειας, καθώς φροντίζουν για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους γονείς, τους συζύγους και τους συντρόφους. Επίσης, οι γυναίκες ασχολούνται με τη φροντίδα άλλων στην κοινωνία, ως εκπαιδευτικοί, νοσοκόμες, άτομα που παρέχουν μακροχρόνια φροντίδα, επαγγελματική ή μη.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα σχολεία μας στελεχώνονται κυρίως από γυναίκες. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται ισότιμα όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και να δίνεται όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση, πρόληψη και θεραπεία των "γυναικείων" νοσημάτων. Peggy Maguire, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Υγεία των Γυναικών (EIWH)

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Υγεία των Γυναικών (EIWH) είναι μια ΜΚΟ η οποία προωθεί την ισότητα των φύλων στην υγεία, την ιατρική έρευνα και τις κοινωνικές πολιτικές σε όλα τα κράτη μέλη.

Μια από τις προτεραιότητες του EIWH είναι η "αντικαπνιστική εκστρατεία ειδικά για νεαρά κορίτσια και γυναίκες" με έμφαση στο κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη. Το EIWH βρίσκεται σήμερα στο στάδιο ολοκλήρωσης της σύνοψης πολιτικής "Κάπνισμα και εγκυμοσύνη" και η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ο κίνδυνος που διατρέχουν οι καπνίστριες να προσβληθούν από καρκίνο των πνευμόνων.

Το χάσμα μεταξύ των φύλων ως προς τα ποσοστά των καπνιστών μειώνεται: σε 14 από 26 χώρες της ΕΕ τα κορίτσια καπνίζουν όσο και τα αγόρια. Τα νεαρά κορίτσια καπνίζουν μάλιστα περισσότερο από τα αγόρια, ιδιαίτερα στις βόρειες και δυτικές χώρες της Ευρώπης.

Την περίοδο 2002-2005 κάπνιζαν περισσότερα κορίτσια από αγόρια στην Ιταλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία. (Gendered Exposures and vulnerabilities, Policy Brief#3, Engender Project 2011(Μερική χρηματοδότηση από τον EAHC)

Το EIWH θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν οι γυναίκες και όσοι ασχολούνται με τη δημόσια υγεία για τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων:

μέσω της κατάρτισης αποτελεσματικών προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος με στόχο τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες, τα οποία θα εφαρμόζονται κατά προτεραιότητα σε όλες τις χώρες της ΕΕ
μέσω της ενημέρωσης των νέων γυναικών για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, τόσο τη δική τους όσο και των παιδιών τους
μέσω της διοργάνωσης αντικαπνιστικών εκστρατειών με πειστικά μηνύματα που θα απευθύνονται σε γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης, όταν αυτές αποδέχονται ευκολότερα συμβουλές.
Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι θανατηφόρος, αλλά μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί· ένα υψηλό ποσοστό αυτού του είδους καρκίνου στις γυναίκες σχετίζεται με το κάπνισμα. Οι θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων στις γυναίκες έχουν υπερβεί τους θανάτους από καρκίνο του μαστού στην Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Γι' αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να ενημερωθούν τα νεαρά κορίτσια σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος.

Το κάπνισμα είναι επίσης πιθανότερο να προκαλέσει καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Στην ΕΕ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες σε καθεμία από τις 27 χώρες της ΕΕ. Ο κίνδυνος των νοσημάτων αυτών είναι ακόμη μεγαλύτερος στις γυναίκες που αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 15 ετών. Ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες που καπνίζουν μπορεί να εθιστούν ευκολότερα και να μεταβολίζουν ταχύτερα τη νικοτίνη. Αυτό μπορεί να συνδέεται με τις ορμόνες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα, για να εντοπιστούν οι πραγματικές αιτίες.

"Καθώς ολοένα και περισσότερα νέα κορίτσια καπνίζουν, είναι πιθανό να αυξηθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια σε γυναίκες στο μέλλον, εκτός αν καταφέρουμε να πείσουμε τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες να σταματήσουν το κάπνισμα", δήλωσε η Peggy Maguire.

Το κάπνισμα, συμπεριλαμβανομένου του παθητικού καπνίσματος, αποτελεί παράγοντα κινδύνου που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες. Οι γυναίκες όχι μόνο αντιμετωπίζουν διαφορετικούς ή ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά παρουσιάζουν και διαφορετικά συμπτώματα από τους άνδρες. Δυστυχώς, οι ίδιες οι γυναίκες συχνά δεν γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο προσβολής από καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο περιστατικά οξείας μορφής, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν θάνατο εάν δεν παρασχεθεί έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.

Ως θεματοφύλακες την υγείας της οικογένειας, οι γυναίκες μπορούν να την επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό. Το EIWH θεωρεί ότι τα προγράμματα προαγωγής της υγείας και πρόληψης των νόσων θα πρέπει να απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών ανάλογα με την ηλικία και κοινωνικοοικονομική κατάσταση και να αυξάνουν την πρόσβαση των γυναικών σε κατάλληλες, οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Με τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, την ενσωμάτωση στοιχείων για τη σεξουαλική συμπεριφορά και το φύλο στην πολιτική υγείας, τον κατάλληλο σχεδιασμό της έρευνας και τον προγραμματισμό της υγειονομικής περίθαλψης, και την έμφαση στις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες, θα ήταν δυνατό να προληφθούν περισσότεροι θάνατοι γυναικών από χρόνια νοσήματα.

Οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο αυτό δεν εκφράζουν υποχρεωτικά τη γνώμη ή τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εγγυάται την ακρίβεια των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο.

ΠΗΓΗ: Υγεία-EE

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club 

 

Δημοφιλή Άρθρα

Υποβοηθούμενη

Εκατομμύρια ζευγάρια ανά τον κόσμο βρίσκονται

Χρόνια προστατίτιδα:

Θετικά είναι τα αποτελέσματα των μελετών για

Που μπορεί να οφείλεται

Το κοκκίνισμα των ματιών είναι πολύ

Διατροφική ιατρική και

Η χρήση λειτουργικών και ενισχυτικών τροφίμων

14η Επιστημονική Ημερίδα

Επίτιμος προσκεκλημένος ομιλητής ο κος

Θεραπευτική γύμναση σε

Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή

Άνδρες: Πότε χρειάζεται

Ένας στους δέκα άνδρες ταλαιπωρούνται από ακμή

Ενημερωτική δράση για

Ενημερωτική δράση  για την ημέρα Διαβήτη

Ενδιαφέροντα

Η επένδυση στην υγεία, ...

H επένδυση στην υγεία αποτελεί βασικό στοιχείο ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει ...

Οι κάλοι των ποδιών και ...

Η Ποδολόγος. Αναστασία Μάνουλα ,υπεύθυνη του ...

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Οικογενειακή Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτες για όλη την οικογένεια
ΜΟΝΟ 100€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Ιατρική της Άθλησης στον ...

Το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top