Τίτλοι Νέων:
ΚΕΘΕΑ | «Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των ... -- "Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 13:00 τo ..." -- 25 Φεβρουαρίου 2020
Η Ελλάδα μένει πίσω στην πορεία της εξάλειψης της ηπατίτιδας C -- "Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος ..." -- 25 Φεβρουαρίου 2020
Ο αφόρητος πονόδοντος που δεν έχει καμία σχέση με τα δόντια σου -- "Η Μαρία Π. απολάμβανε το δείπνο με τον ..." -- 24 Φεβρουαρίου 2020
Τα ναι και τα όχι πριν από το ραντεβού για τα ενέσιμα -- "Ένα από τα πλεονεκτήματα των ενέσιμων ..." -- 23 Φεβρουαρίου 2020
Οι δράσεις μας για τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού -- "Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική ..." -- 22 Φεβρουαρίου 2020
Ομάδες Στήριξης | «Απιστία. Προδοσία - Θυμός - Εκδίκηση» -- "ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ OΧΙ ΜΟΝΟ ..." -- 21 Φεβρουαρίου 2020
Γιορτή της Μητέρας: Ποιος είναι ο ρόλος της μητέρας, τι γιορτάζουμε

Μάνα, μητέρα, μαμά. Μανάδες ηρωίδες, ενίοτε με διπλό ρόλο - μητέρες και πατέρες μαζί, μάνες «κουκουβάγιες», αυστηρές ή και όχι, σίγουρα στοργικές, όλες ασύγκριτες και μοναδικές κι η αγκαλιά τους καταφύγιο, όσο κι αν μεγαλώνουμε.

Από τη γιορτή της μάνας γης την άνοιξη, στην αρχαία Ελλάδα, φθάσαμε στη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου να γιορτάζουμε την δεύτερη πιο εμπορική γιορτή, μετά από εκείνη του Αγίου Βαλεντίνου.

 

Η Γιορτή της Μητέρας ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών, που είχαν χάσει τα παιδιά τους και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο.

Χρόνια αργότερα η Anna Jarvis από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα, που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως Ημέρα της Μητέρας.

Ο λαός μας λέει εύγλωττα «μάνα είναι μόνο μία». Όμως πόσο εύκολο είναι να είσαι μαμά;

Όπως εξομολογείται η Δρ. Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής - τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr):

«Κανένα παιδί δεν έρχεται με «οδηγίες χρήσης» και ποτέ δεν θα είσαι 100% προετοιμασμένη. Όμως από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις ότι έχεις την τύχη και την ευλογία να ζήσεις κάτι μαγικό. Είναι πραγματικά ανεξήγητο πώς, ένα μικρό πλασματάκι, μπορεί να σου δημιουργήσει τέτοιο «χείμαρρο» συναισθημάτων. Είναι η στιγμή, που η ζωή σου παίρνει ένα τελείως διαφορετικό νόημα και πλέον δεν έχεις μόνο την ευθύνη του εαυτού σου».

Από την ώρα που γεννιέται το μωρό, η αγωνία και το άγχος «πάνε πακέτο». Να το ταΐσεις, να το αλλάξεις, να το παρηγορήσεις όταν κλαίει, να τρέχεις πίσω του, όταν εκείνο θα διανύει χιλιόμετρα μπουσουλώντας μέσα στο σπίτι, με τον φόβο μην χτυπήσει.

«Το σπίτι γίνεται μίνιμαλ, απομακρύνεις σχεδόν όλα τα έπιπλα, για να μην έχεις συνέχεια αυτό το άγχος. Μέχρι που έχεις φθάσει πλέον στο σημείο, που το βλέπεις να στέκεται στα δύο πόδια. Και εκεί δεν ξέρεις τι να πρωτοσκεφτείς. Η χαρά είναι τεράστια, καθώς πρόκειται για ένα «κοσμοΐστορικό» γεγονός, αλλά από την άλλη σκέφτεσαι «ποιος το πιάνει τώρα…». Παλεύεις με τις ώρες, προσπαθώντας να του μάθεις να πει «μαμά», θεωρώντας πως αυτό θα είναι ένα είδος επιβράβευσης για τα αμέτρητα ξενύχτια σου, αλλά τίποτα. Μέχρι που εκείνο αποφασίζει από μόνο του να πει «μπαμπά». Εντάξει και αυτό καλό είναι, μην τα θέλουμε όλα δικά μας».

Μια παροιμία των Γίντις λέει «ο Θεός έφτιαξε τις μανάδες, γιατί δεν μπορούσε να είναι παντού». Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, αυξάνονται προοδευτικά οι έγνοιες για μια μητέρα. Από την πρώτη μέρα στο σχολείο, στις φιλίες του, στην καθημερινή του πρόοδο, στα μικρά ή μεγάλα επιτεύγματά του, στα λάθη του.

Η κυρία Παταρίδου επισημαίνει: «Κάθε φορά που βλέπεις ότι έχει πάρει έναν καλό βαθμό στα διαγωνίσματά του, γεμίζεις περηφάνια. Άλλωστε είναι μια μικρή νίκη και για σένα, που μετά από πολλά χρόνια «ξαναγύρισες στα θρανία».

Ο καιρός περνάει, η φοιτητική ζωή είναι προ των πυλών. Και αν είναι να φύγει και μακριά, χιλιάδες σκέψεις περνάνε από το μυαλό σου. Τι θα τρώει, τα ρούχα του ξέρει να τα πλένει, ποιος θα του καθαρίζει το σπίτι; Και αρχίζουν τα τηλεφωνήματα, το ένα πίσω από το άλλο. «Μαμά, είμαι καλά, μην με παίρνεις συνέχεια». Εύκολο να το λες. Και όταν μετά από μερικά χρόνια έρθει η στιγμή της ορκωμοσίας, δεν ξέρεις πώς να κρύψεις τη χαρά σου. Μετά από πολλά ξενύχτια, άγχος, αντιπαραθέσεις, ειδικά στα χρόνια της εφηβείας, πλέον το παιδί σου χαράζει τη δική του πορεία».

Ο σημασία του ρόλου της μητέρας δεν αλλάζει ποτέ. Μπορεί οι ανάγκες να μεταβάλλονται και ο χρόνος, που πρέπει να αφιερώσει, να λιγοστεύει όσο περνάνε τα χρόνια, αλλά η παρουσία της είναι πάντα σημαντική. Από ένα σημείο και μετά μια μητέρα αντιλαμβάνεται ότι το παιδί της δεν έχει ανάγκη τα υλικά, που μπορεί να του προσφέρει, αλλά μια συμβουλή, μια αγκαλιά, ένα «όλα θα πάνε καλά!».

«Μπορεί, πλέον, να καταλάβει πώς νιώθεις, τη σημασία της κάθε σου λέξης, τις αγωνίες σου. «Είχες δίκιο, μαμά». «Σε ευχαριστώ!». «Σε αγαπώ!». Η απόλυτη δικαίωση», λέει η ειδικός.

Όσο για το τι μπορεί να κάνει μια μητέρα, πέρα από το να προσπαθεί να είναι πάντα παρούσα στα παιδιά της;

Να φροντίζει τον εαυτό της και την υγεία της όσο μπορεί. Να τρώει σωστά, να μην καπνίζει και να βρίσκει χρόνο να ασκείται. Είναι σημαντικό να είναι καλά. Γιατί τα παιδιά της θα τη χρειάζονται πάντα.

«Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλες τις μαμάδες, αλλά ειδικά σε εκείνες που ξέρουν ότι δεν είναι τέλειες και προσπαθούν κάθε μέρα να βελτιώνονται», καταλήγει η κυρία Παταρίδου.

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

ΚΕΘΕΑ | «Ετήσια Έκθεση

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 13:00 τo ΚΕΘΕΑ

+ View

Η Ελλάδα μένει πίσω στην

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»

+ View

Ο αφόρητος πονόδοντος

Η Μαρία Π. απολάμβανε το δείπνο με τον σύζυγό της

+ View

Τα ναι και τα όχι πριν

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ενέσιμων θεραπειών,

+ View

Οι δράσεις μας για τη

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, τα

+ View

Ομάδες Στήριξης |

ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ OΧΙ ΜΟΝΟ Το Σάββατο 22

+ View

Συμμετοχή των εκπροσώπων

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την

+ View

Ενδιαφέροντα

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε. ...

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,   Εκ ...

+ View

Ημερίδα ...

Ο Τομέας Καρδιάς του Metropolitan General και το ...

+ View

Ακρωτηριασμός των ...

Η Επιτροπή ξεκινά διαβούλευση προκειμένου να ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top