Τίτλοι Νέων:
Οι 4 πιο συχνές παθήσεις των ανδρικών γεννητικών οργάνων -- "Είναι πολλές, είναι συχνές, αλλά συχνά ..." -- 29 Νοεμβρίου 2019
#ZeroStigma: Εκστρατεία ευαισθητοποίησης ενάντια στο κοινωνικό στίγμα από την ... -- "#ZeroStigma είναι το κεντρικό μήνυμα ..." -- 28 Νοεμβρίου 2019
Διατροφή και διαβήτης κύησης -- "Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης; ..." -- 27 Νοεμβρίου 2019
Βρήκε τον εργαστηριακό τρόπο να «μετατρέπει» τα κακοήθη κύτταρα σε καλοήθη -- "Ο Αντώνης Κουρτίδης είναι Έλληνας ..." -- 26 Νοεμβρίου 2019
Χαμηλά λιπαρά ή χαμηλοί υδατάνθρακες; Έλληνας ερευνητής δίνει την απάντηση -- "Νέα μελέτη στη Σχολή Ιατρικής του ..." -- 21 Νοεμβρίου 2019
Ελληνο-Κινεζικό Συνέδριο Δυτικής Ιατρικής και Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής ... -- "Παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων της ..." -- 20 Νοεμβρίου 2019
Καρκίνος μαστού: Τι ρόλο παίζει η ποιότητα και η ποσότητα στη διατροφή μας; -- "Η ποιότητα και η ποσότητα στη διατροφή ..." -- 19 Νοεμβρίου 2019
Καλοκαιρινές διακοπές και τραυματισμοί ισχίου: Τι να προσέξετε;

Αυξημένες πιθανότητες τραυματισμού και πόνου στο ισχίο έχουν οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αθλήματα που εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους. Ειδικά κατά τις καλοκαιρινές διακοπές που ο μεγαλύτερος ελεύθερος χρόνος επιτρέπει την ενασχόληση με δραστηριότητες που συνεπάγονται τρέξιμο, συγκρούσεις, πτώσεις κλπ. ο κίνδυνος τραυματισμού του ισχίου τόσο των αθλητών όσο και των “μαχητών” του σαββατοκύριακου είναι υπαρκτός.

Ο πόνος του ισχίου και της βουβωνικής χώρας αποτελεί συνηθισμένο παράπονο των αθλητών όλων των ηλικιών και εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 5% έως 6% όλων των αθλητικών τραυματισμών. Η αιτία του πόνου του ισχίου είναι συχνά πολυπαραγοντική, και περιλαμβάνει προβλήματα των οστών και των μαλακών ιστών που μπορεί να προκύψουν ενδο- ή εξω-αρθρικώς τόσο λόγω οξέων όσο και χρόνιων καταστάσεων υπερφόρτισης», εξηγεί ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου, χειρουργός ορθοπαιδικός, επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου - Γόνατος της Osteon Orthopedic & Spine Clinic, και σημειώνει πως μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015 έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει γενετική προδιάθεση για ανωμαλίες του ισχίου, με τους λευκούς ασθενείς να σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών της συγκεκριμένης άρθρωσης. Επιπρόσθετα, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι νεότεροι αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτούν συγκρούσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παραμορφώσεων και οστεοαρθρίτιδας.

Η πεζοπορία, η ποδηλασία, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το κολύμπι, το θαλάσσιο σκι αλλά και το τρέξιμο μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς ακόμα και σε καλά γυμνασμένους αθλητές. Αλλά ο προσδιορισμός της αιτίας του πόνου μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση.

Ανατομικά, το ισχίο αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη της πυέλου. Τα σημεία επαφής των οστών είναι επικαλυμμένα με χόνδρο, ο οποίος μαζί με το αρθρικό υγρό, εμποδίζει την τριβή των οστών μεταξύ τους και την επακόλουθη φθορά τους. Τα οστά της πυέλου και του μηρού συνδέουν οι σύνδεσμοι. Πολλοί μύες προσκολλώνται γύρω από το ισχίο, κινώντας την άρθρωση μέσω των βασικών κινήσεων κάμψης, επέκτασης, απαγωγής, προσαγωγής, εσωτερικής περιστροφής και εξωτερικής περιστροφής.

Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Σακελλαρίου, οι αθλητές που συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα ή σε υπαίθριες δραστηριότητες με ξαφνικές περιστροφικές κινήσεις, οι οποίες είναι συχνές στο γκολφ, στο ποδόσφαιρο αλλά και στο θαλάσσιο σκι, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ρήξης του επιχείλιου χόνδρου. Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένας δακτύλιος από μαλακό ελαστικό ιστό προσκολλημένος στο εξωτερικό χείλος της άρθρωσης του ισχίου. Η ρήξη του μπορεί να προκαλέσει από ελάχιστα έως έντονα συμπτώματα, όπως πόνο στη βουβωνική χώρα, παραγωγή ήχου κλικ από την άρθρωση, “κλείδωμα” ή “μάγκωμα” του ισχίου. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσκαμψία ή περιορισμένη εμβέλεια κίνησης της άρθρωσης.

Εκτός από τους τραυματισμούς που προκαλούνται από περιστροφή του ισχίου, μια άλλη συχνή αιτία πόνου είναι η θλάση των μαλακών μορίων της λαγόνιας ακρολοφίας, με σχηματισμό υποπεριοστικού αιματώματος, ένας γνωστός τραυματισμός με την ονομασία «hip pointers» που προκαλείται από άμεσα χτυπήματα από την εξωτερική πλευρά του ισχίου. Παρόλο που εμφανίζεται σε ποδοσφαιριστές, μπορεί επίσης να προκύψει και σε παίκτες του μπάσκετ, σε ποδηλάτες, αναρριχητές ή πεζοπόρους που έχουν πέσει στο πλάι του ισχίου τους. Το τρέξιμο, το άλμα και η συστροφή συνήθως εντείνουν τον πόνο.

Η ακατάλληλη προετοιμασία ή οι ανεπαρκείς διατάσεις είναι ένας άλλος κοινός μηχανισμός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του ισχίου, όπως σε θλάση των ιγνυακών μυών. Πρόκειται για μια ομάδα τριών μυών που βρίσκονται κατά μήκος του πίσω μέρους του μηρού, και συνδέουν τη λεκάνη με το γόνατο. Οι αθλητές μπορούν να υποστούν μερική ή ολική ρήξη αυτών στην πύελο, εκεί όπου ο μυς συναντά το μέσο του μηρού ή στο γόνατο. Σε κάθε περίπτωση βιώνουν έναν ξαφνικό, οξύ πόνο στο πίσω μέρος του μηρού κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Μέσα σε λίγες ώρες από τον τραυματισμό μπορεί να προκύψει οίδημα ή ευαισθησία με πιθανό μώλωπα κατά μήκος του πίσω μέρους του ποδιού.

Από τους πιο συνηθισμένους ενόχους του πόνου στο ισχίο είναι επίσης οι θλάσεις στους καμπτήρες, οι τενοντίτιδες, τα κατάγματα καταπόνησης και η οστεοαρθρίτιδα. Οι καμπτήρες του ισχίου είναι μια ομάδα μυών που μετακινούν τον μηρό προς τα εμπρός και προς τα πάνω. Οι θλάσεις προκαλούνται συχνά από την κίνηση του ποδιού προς τα πίσω. Η τενοντίτιδα - η οποία προκύπτει μετά από υπέρχρηση του ψωίτη μυ ο οποίος τραβάει έναν τένοντα που τον συνδέει με το λαγόνιο οστό, προκαλώντας φλεγμονή του τένοντα- συνήθως οφείλεται σε διάνυση μεγάλων αποστάσεων, σε ταχύτητα ή τρέξιμο σε ανηφόρα.

Ο πόνος στο εξωτερικό του ισχίου οφείλεται κατά κανόνα σε θυλακίτιδα μείζονα τροχαντήρα. Ο μείζων τροχαντήρας είναι μια προεξοχή στο επάνω έξω τμήμα του μηρού. Μεταξύ αυτού και της έσω πλευράς του τένοντα υπάρχει ένας ορογόνος θύλακας ο οποίος περιέχει υγρό για να διευκολύνει την ανώδυνη και ελεύθερη κίνηση του ισχίου. Έντονες δραστηριότητες όπως τρέξιμο, βαθιά καθίσματα ή συνεχόμενα άλματα, ακόμα και περπάτημα αγύμναστων ανθρώπων, που εκτελούνται με λανθασμένο τρόπο μπορούν να ερεθίσουν τον ορογόνο θύλακα με αποτέλεσμα να φλεγμαίνει και να πονά.

Η κολύμβηση, αναφέρει ο Δρ. Σακελλαρίου, ευθύνεται για την άσκηση σημαντικής και επαναλαμβανόμενης πίεσης στο ισχίο (καθώς και σε άλλες αρθρώσεις) και ο πόνος που προκαλεί στους επαγγελματίες κολυμβητές και σ’ αυτούς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις κολυμπώντας καθημερινά δεν πρέπει να αγνοείται. Οι διατάσεις και η ενδυνάμωση των μυών είναι τα βασικά στοιχεία για την πρόληψη αυτών των τραυματισμών. «Η πρόσφατη βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι, όταν ενδείκνυται, η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης, μιας συχνής πάθησης των κολυμβητών έχει εξαιρετική έκβαση, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στον αθλητισμό και συχνά σε επίπεδο απόδοσης ανώτερο από την προ-τραυματική κατάσταση», διευκρινίζει και καταλήγει: «Υπάρχουν πολλά αθλήματα του υγρού στίβου αλλά και παιχνίδια που πραγματοποιούνται σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των αρθρώσεων τόσο του ισχίου όσο και του γόνατος. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να απέχουν απ’ αυτά. Απλώς θα πρέπει να ακολουθούν πάντα τις συστάσεις των προπονητών, αρχηγών ή οδηγών τους για καλή προθέρμανση και λήψη προφυλακτικών μέτρων, προκειμένου να απολαμβάνουν τις δραστηριότητες στο υδάτινο στοιχείο χωρίς να αντιμετωπίζουν, όμως, αυξημένες πιθανότητες τραυματισμού».

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Οι 4 πιο συχνές παθήσεις

Είναι πολλές, είναι συχνές, αλλά συχνά

+ View

#ZeroStigma: Εκστρατεία

#ZeroStigma είναι το κεντρικό μήνυμα της

+ View

Διατροφή και διαβήτης

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης; Ο

+ View

Βρήκε τον εργαστηριακό

Ο Αντώνης Κουρτίδης είναι Έλληνας βιολόγος και

+ View

Χαμηλά λιπαρά ή χαμηλοί

Νέα μελέτη στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου

+ View

Ελληνο-Κινεζικό Συνέδριο

Παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων της Κίνας και

+ View

Καρκίνος μαστού: Τι ρόλο

Η ποιότητα και η ποσότητα στη διατροφή μας

+ View

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς πάνω από

+ View

Ενδιαφέροντα

Τενοντίτιδα αγκώνα ή ...

H επικονδυλίτιδα του αγκώνα συνιστά μια πάθηση ...

+ View

Ιατρικός Έλεγχος Check up

Το check up είναι ο περιοδικός ιατρικός ...

+ View

Εξωσωματική: Καλύτερα ...

Τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top