Τίτλοι Νέων:
Λιστερίωση και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχει μία έγκυος κατά τη διάρκεια ... -- "Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι ..." -- 23 Ιανουαρίου 2020
Επιστημονική σύσκεψη στον ΕΟΔΥ για τον νέο κοροναϊό. -- "Σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα ..." -- 22 Ιανουαρίου 2020
Λωτός:Γνωρίστε καλύτερα αυτή την υπερτροφή -- "Γνωστοί και ως "μήλα της Ανατολής", οι ..." -- 21 Ιανουαρίου 2020
Πως να έχετε πρόσωπο και χείλη που δεν θα είναι αφύσικα φουσκωμένα -- "Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις στη ..." -- 15 Ιανουαρίου 2020
Μέντορες, mentoring και KOLs στην Ιατρική Εκπαίδευση -- "Στις εναρκτήριες τελετές μεγάλων ..." -- 14 Ιανουαρίου 2020
Την προσοχή των διαβητικών συνιστούν Νοτιοκορεάτες Οφθαλμίατροι. -- "Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν ..." -- 13 Ιανουαρίου 2020
Στην Ελλάδα, η παγκόσμια πρεμιέρα συναρπαστικής τεχνολογίας τεχνητής ... -- "Μια ακόμη παγκόσμια πρωτοπορία για την ..." -- 12 Ιανουαρίου 2020
Καύσωνας ισχυροί άνεμοι και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα: Πως απειλούν την υγεία - μέτρα πρόληψης.

Δεκάδες έτη άναρχης ανθρώπινης βιομηχανικής δραστηριότητας. Σήμερα είμαστε στην αρχή μιας αλυσίδας συνεπειών, οι οποίες προβλέπεται να εκτυλιχθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου συμπαρασύροντας όλα τα μέλη του ανθρώπινου είδους ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, ηλικία, κοινωνική τάξη ή μορφωτικό επίπεδο. Η μέση θερμοκρασία επιφάνειας της Γης αυξάνεται συνεχώς, η στάθμη της θάλασσας και η επιφανειακή οξύτητα των ωκεάνιων υδάτων αυξάνονται επίσης, η Γροιλανδία και η Ανταρκτική χάνουν αντίστοιχα ετησίως περίπου 300 και 120 δισεκατομμύρια τόνους πάγου.

Ακραίες αλλαγές στην καθιερωμένη υγρασία του περιβάλλοντος, στην θερμοκρασία, στην ένταση των ανέμων εμφανίζονται σε κάθε χώρα του πλανήτη. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία σε πολλαπλά επίπεδα. Στο παρόν άρθρο εκτίθενται επτά από τις πιο σημαντικές καταγεγραμμένες βλαπτικές επιδράσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και μέτρα ατομικής πρόληψης.

1. Αυξάνεται ο κίνδυνος αλλεργιών, καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ευνοούν την διασπορά σκόνης αλλεργιογόνων, σπόρων μούχλας που πυροδοτούν εύκολα αλλεργικές αντιδράσεις. Λεπτά σωματίδια, ρύποι και χημικές ουσίες μετακινούνται μαζικά μέσω του αέρα από το χώμα σε μεγάλες αποστάσεις με αποτέλεσμα να ερεθίζουν και να δρουν τοξικά σε πνεύμονες και αεραγωγούς. Άλλοι αερομεταφερόμενοι ρύποι προσκολλώνται στα αγγεία παρουσιάζοντας τοξική δράση ανάλογη του καπνίσματος προδιαθέτοντας σε αγγειακές βλάβες, εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια. Οι αλλεργίες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι πνευμονοπάθειες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τα επόμενα έτη σε μη καπνιστές εάν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα ελέγχου της κλιματικής αλλαγής. Μέτρα ατομικής προστασίας: Δώστε προσοχή στις μετρήσεις των ρύπων και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους κατά την διάρκεια ημερών με αυξημένη δραστηριότητα ανέμου ή με αυξημένη συγκέντρωση ρύπων. Να είστε σε επιφυλακή και να μην αμελείτε την ιατρική σας εξέταση εάν εμφανίσετε νέα αναπνευστικά ή αλλεργικά συμπτώματα.

2. Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος λόγω της μείωσης του όζοντος της ατμόσφαιρας. Τα καρκινώματα του δέρματος και τα περιστατικά καταρράκτη αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τα επόμενα έτη εάν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα ελέγχου της κλιματικής αλλαγής. Μέτρα ατομικής προστασίας: Να έχετε επαρκή αντηλιακή προστασία και προστασία των ματιών, να μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας, μην αμελήσετε την άμεση ιατρική εξέταση.

3. Αυξάνεται ο κίνδυνος καταρράκτη λόγω της μείωσης του όζοντος της ατμόσφαιρας και της τοξικής επίδρασης της ακτινοβολίας στον οφθαλμό. Μέτρα ατομικής προστασίας: Να μην εκτίθεστε στον ήλιο κατά τις ώρες ύψιστης ηλιοφάνειας να χρησιμοποιείτε σωστά γυαλιά ηλίου.

4. Αυξάνεται ο κίνδυνος θερμοπληξίας λόγω αύξησης παγκοσμίως των ημερών με επικίνδυνους καύσωνες. Μέτρα ατομικής προστασίας: Να ενημερώνεστε καθημερινά από τα μετεωρολογικά δελτία. Χρησιμοποιήστε κλιματισμό κατά τις ημέρες με καύσωνα. Μην μετακινείστε σε εξωτερικό περιβάλλον και μην ασκείστε κατά τις ημέρες αυτές. Να μεριμνάτε για την επαρκή σας ενυδάτωση.

5. Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης νέων θανατηφόρων ιών μικροβίων και επιδημιών. Η επίπτωση των λοιμωδών νοσημάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα έτη εάν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα ελέγχου της κλιματικής αλλαγής. Οι μεταβολές στην θερμοκρασία, στις βροχοπτώσεις, στην αλμυρότητα και στη στάθμη της θάλασσας, αλλάζουν την επιδημιολογία των μικροβίων και των ιών που επικρατούν στην θάλασσα. Περισσότερο μελετημένα είναι τα βακτήρια Vibrio, τα οποία μεταφέρονται σε θαλάσσια ζώα και από αυτά στον άνθρωπο. Στην ξηρά οι αλλαγές στη θερμοκρασία, στις βροχοπτώσεις, στην υγρασία, και άλλες καιρικές συνθήκες διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με τσιμπούρια ή έντομα όπως είναι η ελονοσία , ο δάγκειος πυρετός , η νόσος Ζήκα , η νόσος του Chagas , ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, η νόσος Lyme. Η αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος ευνοεί την ανάπτυξη ιών και μικροβίων σε τρόφιμα που παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μετά το μαγείρεμα. Μέτρα ατομικής προστασίας: Τηρήστε σχολαστικά μέτρα ατομικής υγιεινής κατά την προετοιμασία και βρώση τροφίμων όπως είναι το σχολαστικό πλύσιμο χεριών και πρώτων υλών διατροφής, το καλό μαγείρεμα των τροφίμων, η σωστή συντήρησή τους στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά και προστατευτικό ρουχισμό κατά των εντόμων. Απομακρύνετε εστίες με λιμνάζον ύδωρ, κουρέψτε επαρκώς το γρασίδι, αποφύγετε να μετακινείστε μετά το σούρουπο.

6. Αυξάνονται οι περιπτώσεις παχυσαρκίας υποσιτισμού και διαβήτη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τις παγκόσμιες καλλιέργειες και τις γαίες. Πλήττονται οι καλλιέργειες με αποτέλεσμα την μείωση ζωτικών καλλιεργούμενων προϊόντων. Ο υπερπληθυσμός των εντόμων οδηγεί σε αύξηση των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και την άνοδο της τιμής πολλών καλλιεργούμενων προϊόντων. Στις πλούσιες χώρες οι καταναλωτές στρέφονται σε φτηνά βιομηχανοποιημένα προϊόντα με κενές θερμίδες τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής από διαβήτη παχυσαρκία ενώ στις φτωχές χώρες μειώνεται η απόδοση των καλλιεργούμενων γαιών και διογκώνονται τα ποσοστά των υποσιτιζόμενων. Μέτρα ατομικής προστασίας: Προσπαθήστε χρησιμοποιείτε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν έχουν υπερβολική ζάχαρη, αλάτι ή τεχνητά συστατικά. Αποφύγετε το fast food. Mαγειρέψτε με αγνά αγροτικά προϊόντα.

7. Αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχημάτων. Ακόμα και σχετικά μικρές μεταβολές στη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλες περιβαλλοντικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ακραία γεγονότα, όπως πυρκαγιές, τυφώνες ή πλημμύρες. Μέτρα ατομικής προστασίας: Να είστε προετοιμασμένοι για τέτοια ακραία γεγονότα. Βεβαιωθείτε ότι οι κατοικίες σας είναι εφοδιασμένες με αναλώσιμα έκτακτης ανάγκης και παρακολουθήστε εκπαιδευτικά προγράμματα διαχείρισης έκτακτων γεγονότων. Μεριμνήστε για την ασφάλεια της οικίας και της γειτονιάς σας και διαμορφώστε σχέδιο ταχείας εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης.

8. Aυξάνονται οι κίνδυνοι της παγκόσμιας μόλυνσης και των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν. Η αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων στην γεωργία λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, η αυξημένη διάβρωση και έκπλυση του εδάφους αυξάνει την πιθανότητα επιμόλυνσης των υδάτων και των καλλιεργειών με κατάλοιπα φυτοφαρμάκων και τοξικές ουσίες. Γνωρίζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου που αφορά την τοξική επίδραση των ουσιών αυτών στο ανθρώπινο σώμα. Πολλές από τις ουσίες αυτές ενδέχεται να έχουν καρκινογενετική δράση ενώ άλλες δρουν ως μεταβολικοί και ενδοκρινικοί διαταράκτες που μειώνουν την ανθρώπινη γονιμότητα. Μέτρα ατομικής προστασίας: Κάνετε ό, τι μπορείτε για να μειώσετε τη ρύπανση και τις εκπομπές άνθρακα. Υποστηρίξτε την ανακύκλωση, μην πετάτε πλαστικά και παλιές μπαταρίες στο περιβάλλον.

9. Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων λόγω άγχους και ανασφάλειας που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι ανεμοστρόβιλοι, δημιουργούν προβλήματα και stess προσαρμογής. Μέτρα ατομικής προστασίας: Φροντίστε για την καλή ψυχική σας κατάσταση. Τα hobbies ο εθελοντισμός η εργασία η κοινωνική επαφή είναι σημαντικά.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Λιστερίωση και

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία οι έγκυες έχουν

+ View

Επιστημονική σύσκεψη

Σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά

+ View

Λωτός:Γνωρίστε καλύτερα

Γνωστοί και ως "μήλα της Ανατολής", οι λωτοί

+ View

Πως να έχετε πρόσωπο και

Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις στη βιομηχανία

+ View

Μέντορες, mentoring και

Στις εναρκτήριες τελετές μεγάλων ιατρικών

+ View

Την προσοχή των

Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να

+ View

Στην Ελλάδα, η παγκόσμια

Μια ακόμη παγκόσμια πρωτοπορία για την Ελληνική

+ View

Πως θα καταλάβετε αν

Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες εκδηλώνουν κάθε

+ View

Ενδιαφέροντα

Η υγεία μας εξαρτάται ...

Ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί ...

+ View

Τορπίλη κατά του τοπικού ...

Οξύ που παράγει το ανθρώπινο συκώτι , ...

+ View

ΦΩΣ ΣΕ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ...

Φώς σε δυο γυναίκες, που αντιμετώπιζαν σοβαρότατο ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top