Τίτλοι Νέων:
Η Αγγελική Καραβά Γενική Διευθύντρια στο ISLE Academy του Ομίλου SOFMEDICA. -- "Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ..." -- 27 Μαϊος 2022
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Θεραπείες και οι στόχοι τους -- "Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ..." -- 24 Μαϊος 2022
Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Κι όμως υπάρχει… -- "Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς ..." -- 05 Μαϊος 2022
Τα μυστικά ενός όμορφου προσώπου -- "Ο χρόνος που περνάει δεν μας κάνει μόνο ..." -- 04 Μαϊος 2022
Όμιλος Affidea & IST College: Εκδήλωση ενημέρωσης για το σύνδρομο “long-COVID” -- "Νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται ..." -- 02 Μαϊος 2022
28 Απριλίου 2022: Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, είναι σημαντικό να θυμηθούμε κάποια αριθμητικά στοιχεία, όπως αυτά αναφέρονται στην κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τις επαγγελματικές ασθένειες και τραυματισμούς, 2006-2016: global monitoring report (2021): «Περίπου 2,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών και τουλάχιστον 402 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μη θανατηφόρες επαγγελματικές ασθένειες».

 

Αποτελεί, επομένως, καθήκον όλων να προωθηθεί κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ανάγκης προαγωγής των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, σύμφωνα και με τη σύμβαση για την επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Είναι απαραίτητο, να προωθηθεί η αντίληψη ότι το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα και ότι οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος μέσω ενός συστήματος καθορισμένων δικαιωμάτων, ευθυνών και καθηκόντων, όπου η αρχή της πρόληψης έχει ύψιστη προτεραιότητα.

Η ελαχιστοποίηση των κινδύνων στον χώρο εργασίας αποτελεί βασική υποχρέωση κάθε Δημοκρατικής Κοινωνίας. Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κώδικας αξιών και αντίστοιχων συμπεριφορών για την Ασφάλεια και την Υγεία, απαιτείται η συμμετοχή και ο κοινωνικός διάλογος. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας μας, και ενώ έχει υπάρξει πρόοδος, το πρόβλημα παραμένει σημαντικό, επιτείνοντας και το ευρύτερο πρόβλημα των ανισοτήτων που επηρεάζεται άμεσα από το είδος της εργασίας.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην τεχνολογία συχνά δημιουργούν νέους κινδύνους που απαιτούν συνεχή εγρήγορση και παρακολούθηση. Ας σημειωθεί επίσης ότι, οι πρόσφατες προσπάθειες πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας Covid-19, και συγκεκριμένα η επέκταση της τηλεργασίας, έχουν δημιουργήσει νέες ανάγκες και νέους τύπους προβλημάτων που απαιτούν μελέτη, οριοθέτηση και προληπτικές δράσεις.

Από το 1990, το Ινστιτούτο Prolepsis βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα και έχει υλοποιήσει πλήθος Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων που αφορούν σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας στους χώρους εργασίας. Ενδεικτικά, αναφέρονται προγράμματα για την εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας του αγροτικού τομέα, όπως τα «AGROSH+: Υγεία και Ασφάλεια στον τομέα της γεωργίας στην Ευρώπη», «DIRERAF: Ανάπτυξη Δεικτών Δημόσιας Υγείας για την καταγραφή των Επαγγελματικών/Περιβαλλοντικών Κινδύνων που σχετίζονται με τη Γεωργία και την Αλιεία» και «Education of physicians working in rural areas with regards to prevention of occupational diseases and accidents among farmers and fishermen». Επίσης, το Ινστιτούτο έχει υλοποιήσει προγράμματα για την προστασία και προαγωγή της υγείας των γυναικών γενικά στον χώρο εργασίας, αλλά και ειδικά σε περιόδους κύησης και γαλουχίας, και συγκεκριμένα τα «Health and Safety of Pregnant and Breast-feeding women at work» και «Health Promotion of Working Women – HPROWOMEN». Ακόμη, προγράμματα όπως το «Guidelines for the Prevention of Obesity at the Workplace – GPOW» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους εργαζομένους, αλλά και το «E-CAPACIT8» για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας στους χώρους εργασίας, έχουν αποτελέσει μέρος του πολυδιάστατου έργου του Ινστιτούτου.

Πρόσφατα προγράμματα και δράσεις του Ινστιτούτου αφορούν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργαζομένων για τους εργασιακούς κινδύνους, την πρόληψη έκθεσης σε αυτούς και την προστασία της υγείας τους. Παραδείγματα τέτοιων έργων είναι το «MUC-training for health» που απευθύνεται στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων και το «ChemSM-HUB» που αφορά στη συμμόρφωση με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς REACH και CLP για την προστασία των εργαζομένων από έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εργασία.

«Στους χώρους εργασίας βρισκόμαστε στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας και συχνά τη μεγαλύτερη περίοδο της ενήλικης ζωής μας. Η προστασία της υγείας, ψυχικής και σωματικής, αλλά και της ασφάλειας, αποτελεί βασική ανάγκη που προάγει τόσο την προσωπική ευημερία αλλά και την ευημερία της κοινωνίας ως σύνολο. Ας ευχηθούμε η Υγεία και Ασφάλεια κατά την εργασία να γίνει βασική προτεραιότητα στη χάραξη πολιτικής», υπογραμμίζει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Μάθετε περισσότερα για το έργο του Ινστιτούτου Prolepsis στον τομέα της Ασφάλειας και της Υγείας στην εργασία εδώ

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Η Αγγελική Καραβά Γενική

Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ευρώ στην

+ View

Σκλήρυνση κατά πλάκας:

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση

+ View

Ευρωπαϊκού

Στις 27 – 29 Μαΐου 2022, στα Ιωάννινα, η

+ View

Σύνδρομο ραγισμένης

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς

+ View

Εκπαιδευτικό σεμινάριο

Το Ινστιτούτο Prolepsis προσκαλεί παιδίατρους και

+ View

Τα μυστικά ενός όμορφου

Ο χρόνος που περνάει δεν μας κάνει μόνο

+ View

Όμιλος Affidea & IST

Νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται περίπου στο

+ View

Συμπτώματα ποδιών:

Η φυσιολογική σωματική αίσθηση προϋποθέτει άθικτη

+ View

Ενδιαφέροντα

Παχυσαρκία βουλιμία και ...

H παχυσαρκία χαρακτηρίζεται  από ...

+ View

Φακοί επαφής: 6 στους 7 ...

Σοβαρά λάθη κατά τη χρήση φακών επαφής κάνουν οι ...

+ View

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Ευκαιρία για αλλαγές στον τρόπο διατροφής μας!

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για ...

Ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ διοργανώνει ...

49ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις στη διαγνωστική ...

2ο Διεθνές Συνέδριο για ...

1 και 2 Μαρτίου 2022: Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη! Μη ...

6ο Παγκύπριο Διαβητολογικό ...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top