Τίτλοι Νέων:
Walk For Life | Κυρ, 4 Φεβ 2024 09:30 | Αγορά ΚΠΙΣΝ -- "WALK FOR LIFE Μία συμβολική διαδρομή ..." -- 03 Φεβρουαρίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 4 Φεβρουαρίου 2024 -- "Ο καρκίνος είναι μια νόσος συχνή και ..." -- 03 Φεβρουαρίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου -4 Φεβρουαρίου -- "Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου -4 ..." -- 03 Φεβρουαρίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Συνδέεται με την εφηβική παχυσαρκία; -- "Σε κίνδυνο βρίσκεται η μελλοντική ..." -- 07 Ιανουαρίου 2024
Πνευμονική αποκατάσταση: Ποιους ασθενείς αφορά; -- "Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την ..." -- 06 Ιανουαρίου 2024
Επηρεάζουν οι αλλαγές του καιρού τη ρευματοειδή αρθρίτιδα; -- "Πολλοί πάσχοντες από ρευματοειδή ..." -- 06 Ιανουαρίου 2024
Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιά -- "Η διαβητική καρδιοπάθεια είναι από τα ..." -- 05 Ιανουαρίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 4 Φεβρουαρίου 2024

Ο καρκίνος είναι μια νόσος συχνή και προσβάλλει τον άνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία. Χαρακτηρίζεται από μία μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων από τα οποία προέρχεται. Τα καρκινικά κύτταρα διαιρούνται ανεξέλεγκτα και αυξάνονται σε αριθμό σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος, τα οποία πολλαπλασιάζονται και καταστρέφονται με έναν απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο.

Αποτέλεσμα αυτού του άναρχου πολλαπλασιασμού είναι ο σχηματισμός μιας ξεχωριστής μάζας σε κάποιο όργανο ή ιστό, που γενικά καλείται νεόπλασμα (ή όγκος). Με την πάροδο του χρόνου το νεόπλασμα μεγαλώνει και μπορεί να ξεφύγει από τα όρια του οργάνου, στο οποίο αρχικά εμφανίστηκε. Κάποιες φορές μάλιστα, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να ξεφύγουν από το σημείο που πρωτοεμφανίστηκαν και να μεταφερθούν σε μακρινές περιοχές του σώματος όπως για παράδειγμα στο ήπαρ, τους πνεύμονες ή τα οστά και να δημιουργήσουν δηλαδή μια μετάσταση.

Υπάρχουν πολλά είδη καρκίνου, κάποιοι είναι πολύ συχνοί ενώ κάποιοι άλλοι είναι ιδιαίτερα σπάνιοι. Οι καρκίνοι διαφέρουν μεταξύ τους όχι μόνο επειδή προέρχονται από διαφορετικά όργανα αλλά και διότι έχουν διαφορετική συμπτωματολογία και πορεία. Στο Δυτικό κόσμο ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου είναι οι πιο συχνοί καρκίνοι στις γυναίκες ενώ ο καρκίνος του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου είναι οι πιο συχνές μορφές στους άνδρες. Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευθούν, ειδικά εάν η διάγνωση τους γίνει έγκαιρα και η απαραίτητη θεραπεία αρχίσει νωρίς.

Συχνά οι καρκίνοι προκαλούνται από μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ελέγχει την ανάπτυξη και την διαίρεση των κυττάρων. Αρχικά η γενετική μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει ένα μόνο κύτταρο στη συνέχεια όμως, καθώς το κύτταρο αναπαράγεται χωρίς έλεγχο, αναπτύσσεται μια μάζα ανώμαλων κυττάρων. Η γενετική μετάλλαξη μπορεί να κληρονομηθεί από τους γονείς ή να προκύψει τυχαία ή να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο καπνός των τσιγάρων, η έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως ο αμίαντος καθώς και μολύνσεις από ιούς ή βακτήρια. Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαφόρων καρκίνων αποτελούν επίσης η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η κακή διατροφή. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Ο καρκίνος δεν είναι καινούργια νόσος αλλά συνοδεύει τον άνθρωπο από την εμφάνισή του στη γη. Ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες σήμερα αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περίπου το ένα τρίτο των πιο συχνά εμφανιζόμενων καρκίνων μπορούν να προληφθούν, και αρκετές ζωές θα μπορούσαν να σωθούν, αν εφαρμοστούν κατάλληλες στρατηγικές πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Η έγκαιρη διάγνωση μειώνει την απώλεια ανθρώπινων ζωών και φυσικά μειώνει τα έξοδα θεραπείας, προς όφελος των οικονομικών της χώρας.

Η λέξη καρκίνος τρομάζει και αποφεύγεται να χρησιμοποιείται τόσο από τους πάσχοντες, όσο και το περιβάλλον τους. Η γνώση όμως της νόσου και η πρόληψή της μπορεί μεταξύ των άλλων να απαλλάξει τους πάσχοντες από το φόβο και να τους δώσει δύναμη για την αντιμετώπισή της. Δεν είναι νόσος που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο αλλά ο κίνδυνος εμφάνισης της αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Περίπου 70% του συνόλου των νέων καρκίνων εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 χρόνων.

Κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η οποία στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτροπή εκατομμυρίων θανάτων. Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία που ιδιαιτέρως ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου διοργανώνει ημερίδες και σεμινάρια για την διάδοση της εξειδικευμένης γνώσης που αφορά τον καρκίνο του θυρεοειδή καθώς και των καρκίνων των λοιπών ενδοκρινών αδένων, καταγράφει τις κατά έτος εμφανιζόμενες νέες περιπτώσεις καρκίνων ενδοκρινών αδένων ώστε να γνωρίζει την ετήσια επίπτωσή τους στον Ελληνικό πληθυσμό αλλά και τυχόν ιδιαιτερότητές τους. Επί πλέον, συντάσσει κατευθυντήριες οδηγίες ώστε οι ανωτέρω αναφερόμενοι καρκίνοι να αντιμετωπίζονται με τον πιο σύγχρονο τρόπο, από όλους τους εμπλεκόμενους. Ακόμα μελετά και ενημερώνει για ουσίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «ενδοκρινικοί διαταράκτες». Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες αποσυντονίζουν την εύρυθμη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και ευνοούν με τον τρόπο αυτό την εμφάνιση διαφόρων καρκίνων.

Επιμέλεια κειμένου: Καλλιόπη Παζαΐτου – Παναγιώτου, Ενδοκρινολόγος, Διευθ. Μονάδας Ενδοκρινολογίας – Ενδοκρινικής Ογκολογίας, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Δημοφιλή Άρθρα

Walk For Life | Κυρ, 4

WALK FOR LIFE Μία συμβολική διαδρομή για όλους!

+ View

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια νόσος συχνή και προσβάλλει

+ View

Παγκόσμια Ημέρα κατά του

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου -4

+ View

Ανδρική υπογονιμότητα:

Σε κίνδυνο βρίσκεται η μελλοντική γονιμότητα των

+ View

Πνευμονική αποκατάσταση:

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αποκατάσταση

+ View

Επηρεάζουν οι αλλαγές

Πολλοί πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα

+ View

Σακχαρώδης διαβήτης και

Η διαβητική καρδιοπάθεια είναι από τα

+ View

Πρόσκληση στο δωρεάν

Τι είναι ο εκφοβισμός, πώς μπορούμε να

+ View

Ενδιαφέροντα

Στύση: Μυστικά, αλήθειες ...

Η ανδρική στύση φαίνεται κάτι απλό. Στην ...

+ View

Επιστροφή στο σχολείο: ...

Τα ΩΡΛ προβλήματα που παρουσιάζονται στις αρχές ...

+ View

Αρθροπλαστική γόνατος & ...

Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν αυξάνει τον κίνδυνο ...

+ View

Συνέδρια

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

3o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Scroll to top