Τίτλοι Νέων:
Κορόμηλο: γνωρίστε τα μυστικά του -- "Το κορόμηλο είναι ένα είδος φρούτου, το ..." -- 12 Ιουλίου 2019
Σχέση ιατρού – ασθενούς: Από την ενσυναίσθηση στον εμβολιασμό -- "Η ασθενοκεντρική προσέγγιση σύμμαχος ..." -- 11 Ιουλίου 2019
Έλεγξε τις γνώσεις σου για τον HPV! -- "Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία στην ..." -- 10 Ιουλίου 2019
Υπερπλασία προστάτη: Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου; -- "Σοβαρές επιπτώσεις στη διάρκεια και ..." -- 26 Ιουνίου 2019
Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς η τεχνολογία «απελευθερώνει» τους πάσχοντες -- "Ολοένα και πιο κοντά στην όσο το ..." -- 24 Ιουνίου 2019
Πρωκτικές ραγάδες. Προσοχή συνιστούν οι ειδικοί. -- "Ένα στα δέκα άτομα (άνδρες και ..." -- 23 Ιουνίου 2019
«Στόμα Υγιές, Σώμα Υγιές» - Παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας

Του κ.Νικόλαου Κουβελά, Επ. Καθηγητή Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τ. Πρόεδρου της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ (Ιnternational Association for Disability and Oral health)  και επιστημονικού Υπεύθυνου της EURODENTICA  Eξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα

 To   μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, που είναι στις 20 Μαρτίου, φέτος είναι: «Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές»

 Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει στόχο να ενημερώσει για την ανάγκη της πρόληψης ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις  από κακή στοματική υγεία στη γενικότερη σωματική υγεία  και ευζωία  μας.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απόδοσης ενός παιδιού στο σχολείο, αλλά και να χαρακτηρίσει (στιγματίσει) την στοματική υγεία του παιδιού και ως ενήλικας. Τα παιδιά με κακή στοματική υγεία είναι 12 φορές πιθανότερο –σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα- να έχουν χαμηλότερο επίπεδο δραστηριοτήτων, εξαιτίας σχετικών ασθενειών.
Χάνονται πολλές ημέρες εργασίας και σχολείου λόγω στοματικών παθήσεων.

Έχουν ορθοδοντικά προβλήματα, αλλά και τερηδόνα, περιοδοντίτιδα ως ενήλικες, σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλη ομάδα ενηλίκων που όταν ήταν παιδιά δεν είχαν κακή στοματική υγιεινή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ''το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που εμφανίζουν τερηδόνα κυμαίνεται παγκοσμίως μεταξύ 60%-90%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δυστυχώς, παραμένουν χωρίς θεραπεία''.

Επιπλέον είμαστε από τις ελάχιστες χώρες, ίσως η μοναδική,  που δεν έχουμε ουσιαστική οδοντιατρική κάλυψη από το ασφαλιστικό σύστημα. Το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη της πρόληψης, ώστε να μην χρειάζονται χρονοβόρες και κοστοβόρες θεραπείες στη συνέχεια.

«Αρκεί μία επίσκεψη τον χρόνο στον οδοντίατρό μας, ώστε να προλάβουμε πολλά οδοντικά προβλήματα», επισημαίνει ο Επ. Καθηγητής και επικεφαλής της Eurodentica Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα, κ. Νικόλαος Κουβελάς.

Η οδοντιατρική αντιμετώπιση παραμελημένης στοματικής υγιεινής απαιτεί συνήθως, δαπανηρή θεραπεία, η οποία συχνά δεν είναι οικονομικά προσιτή ή διαθέσιμη. Τα καλά νέα: η πιο συχνή χρόνια νόσος της ανθρωπότητας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να προληφθεί, με απλά και οικονομικά προσιτά μέτρα.

Κακή διατροφή και στοματική υγεία

Ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με διπλή συχνότητα στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, συγκριτικά με τις χώρες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται με κατανάλωση καπνού και αλκοόλ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.

Επίσης τo junk food, η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, εκτός των τριών βασικών γευμάτων, δημιουργούν προβλήματα, όπως της τερηδόνας.

Ελλάδα σε κρίση και στην στοματική υγεία

Όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση – οι μη έχοντες, υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην κατάλληλη  περίθαλψη.

Οι στοματικές ασθένειες προκαλούνται ή επηρεάζονται από τους ίδιους παράγοντες  με εκείνους πολλών από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. O περιορισμός τέτοιων κοινών παραγόντων κινδύνου όπως η χρήση προϊόντων καπνού, η κατανάλωση junk food, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και η έλλειψη σωματικής άσκησης, περιορίζουν την εμφάνιση πολλών ασθενειών, που σχετίζονται και με την στοματική υγεία.

Πρόληψη και θεραπεία

«Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχο οδοντόπαστα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων. Άλλα απλά μέτρα  συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, όπως η  υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο ετήσιος τουλάχιστον οδοντιατρικός έλεγχος.

Τέλος, οι καλύψεις οπών και σχισμών (sealants)σε μασητικές επιφάνειες μονίμων γομφίων συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή της τερηδόνας στην πιο ευαίσθητες οδοντικές επιφάνειες», αναφέρει ο κ. Κουβελάς. «Οι οδοντίατροι οφείλουν να ασκούν το επάγγελμά τους ως λειτούργημα κατ’αρχήν και να φροντίζουν να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν τους ασθενείς τους, ώστε να μην …τους χρειάζονται και να επιτυγχάνεται ο στόχος ΣΤΟΜΑ ΥΓΙΕΣ, ΣΩΜΑ ΥΓΙΕΣ», καταλήγει ο κ. Κουβελάς.

www.eurodentica.gr
www.dentaltourismgreece.com
Τηλ. +30 210 8257 050

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Κορόμηλο: γνωρίστε τα

Το κορόμηλο είναι ένα είδος φρούτου, το οποίο

+ View

Σχέση ιατρού – ασθενούς:

Η ασθενοκεντρική προσέγγιση σύμμαχος στην

+ View

Έλεγξε τις γνώσεις σου

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία στην προσπάθεια

+ View

Υπερπλασία προστάτη:

Σοβαρές επιπτώσεις στη διάρκεια και στην ποιότητα

+ View

«Το κάπνισμα επιφέρει

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιατρική ημερίδα

+ View

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς

Ολοένα και πιο κοντά στην όσο το δυνατόν πιο

+ View

Πρωκτικές ραγάδες.

Ένα στα δέκα άτομα (άνδρες και γυναίκες) στη

+ View

Ραγοειδίτιδα: Τι είναι η

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι η διάσημη

+ View

Ενδιαφέροντα

Εστραγκόν. Το βότανο με ...

Το Εστραγκόν ή Αρτεμισία η δρακόντειος, είναι ...

+ View

Πόδια που καίνε: Ένα ...

Το κάψιμο στην περιοχή των κάτω άκρων είναι ...

+ View

Πόσα ποτήρια νερό ...

Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top