Τίτλοι Νέων:
Ιαματικός και αθλητικός τουρισμός στο επίκεντρο της τουριστικής πολιτικής για ... -- "Δύο σημαντικές διοργανώσεις για τον ..." -- 10 Οκτωβρίου 2019
Συνάντηση εργασίας της Θετικής Φωνής με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας -- "Στο επίκεντρο τα επείγοντα ζητήματα της ..." -- 03 Οκτωβρίου 2019
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ολιστικό πρόγραμμα εξάλειψης της ηπατίτιδας C σε ευάλωτους ... -- "Η έξαρση της ηπατίτιδας C (HCV) στις ..." -- 02 Οκτωβρίου 2019
1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων 2019 -- "Τα στατιστικά στοιχεία και οι ..." -- 01 Οκτωβρίου 2019
e-learning ΕΚΠΑ - Έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής - Πρόγραμμα «Θεαίτητος» -- "Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής για το ..." -- 29 Σεπτεμβρίου 2019
Πολλά προβλήματα υγείας για εννέα στους δέκα ασθενείς με Πάρκινσον -- "Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον ..." -- 23 Σεπτεμβρίου 2019
Στα ΜΜΕ αναζητούν γιατρειά οι Έλληνες, αλλά οι πληροφορίες δεν είναι πάντοτε ... -- "Σημαντική πηγή ενημέρωσης για την υγεία ..." -- 21 Σεπτεμβρίου 2019
«Στόμα Υγιές, Σώμα Υγιές» - Παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας

Του κ.Νικόλαου Κουβελά, Επ. Καθηγητή Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τ. Πρόεδρου της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ (Ιnternational Association for Disability and Oral health)  και επιστημονικού Υπεύθυνου της EURODENTICA  Eξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα

 To   μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, που είναι στις 20 Μαρτίου, φέτος είναι: «Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές»

 Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει στόχο να ενημερώσει για την ανάγκη της πρόληψης ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις  από κακή στοματική υγεία στη γενικότερη σωματική υγεία  και ευζωία  μας.

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα απόδοσης ενός παιδιού στο σχολείο, αλλά και να χαρακτηρίσει (στιγματίσει) την στοματική υγεία του παιδιού και ως ενήλικας. Τα παιδιά με κακή στοματική υγεία είναι 12 φορές πιθανότερο –σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα- να έχουν χαμηλότερο επίπεδο δραστηριοτήτων, εξαιτίας σχετικών ασθενειών.
Χάνονται πολλές ημέρες εργασίας και σχολείου λόγω στοματικών παθήσεων.

Έχουν ορθοδοντικά προβλήματα, αλλά και τερηδόνα, περιοδοντίτιδα ως ενήλικες, σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλη ομάδα ενηλίκων που όταν ήταν παιδιά δεν είχαν κακή στοματική υγιεινή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας ''το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που εμφανίζουν τερηδόνα κυμαίνεται παγκοσμίως μεταξύ 60%-90%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δυστυχώς, παραμένουν χωρίς θεραπεία''.

Επιπλέον είμαστε από τις ελάχιστες χώρες, ίσως η μοναδική,  που δεν έχουμε ουσιαστική οδοντιατρική κάλυψη από το ασφαλιστικό σύστημα. Το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη της πρόληψης, ώστε να μην χρειάζονται χρονοβόρες και κοστοβόρες θεραπείες στη συνέχεια.

«Αρκεί μία επίσκεψη τον χρόνο στον οδοντίατρό μας, ώστε να προλάβουμε πολλά οδοντικά προβλήματα», επισημαίνει ο Επ. Καθηγητής και επικεφαλής της Eurodentica Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα, κ. Νικόλαος Κουβελάς.

Η οδοντιατρική αντιμετώπιση παραμελημένης στοματικής υγιεινής απαιτεί συνήθως, δαπανηρή θεραπεία, η οποία συχνά δεν είναι οικονομικά προσιτή ή διαθέσιμη. Τα καλά νέα: η πιο συχνή χρόνια νόσος της ανθρωπότητας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να προληφθεί, με απλά και οικονομικά προσιτά μέτρα.

Κακή διατροφή και στοματική υγεία

Ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται με διπλή συχνότητα στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, συγκριτικά με τις χώρες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται με κατανάλωση καπνού και αλκοόλ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.

Επίσης τo junk food, η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, εκτός των τριών βασικών γευμάτων, δημιουργούν προβλήματα, όπως της τερηδόνας.

Ελλάδα σε κρίση και στην στοματική υγεία

Όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση – οι μη έχοντες, υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην κατάλληλη  περίθαλψη.

Οι στοματικές ασθένειες προκαλούνται ή επηρεάζονται από τους ίδιους παράγοντες  με εκείνους πολλών από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. O περιορισμός τέτοιων κοινών παραγόντων κινδύνου όπως η χρήση προϊόντων καπνού, η κατανάλωση junk food, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και η έλλειψη σωματικής άσκησης, περιορίζουν την εμφάνιση πολλών ασθενειών, που σχετίζονται και με την στοματική υγεία.

Πρόληψη και θεραπεία

«Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, τουλάχιστον το πρωί μετά το πρωινό και το βράδυ πριν τον ύπνο, με φθοριούχο οδοντόπαστα είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικό στην πρόληψη της οδοντικής τερηδόνας και των νοσημάτων των ούλων. Άλλα απλά μέτρα  συνεισφέρουν, επίσης, στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, όπως η  υγιεινή διατροφή, η αποφυγή πρόχειρων φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ των γευμάτων και ο ετήσιος τουλάχιστον οδοντιατρικός έλεγχος.

Τέλος, οι καλύψεις οπών και σχισμών (sealants)σε μασητικές επιφάνειες μονίμων γομφίων συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή της τερηδόνας στην πιο ευαίσθητες οδοντικές επιφάνειες», αναφέρει ο κ. Κουβελάς. «Οι οδοντίατροι οφείλουν να ασκούν το επάγγελμά τους ως λειτούργημα κατ’αρχήν και να φροντίζουν να ενημερώνουν και να εκπαιδεύουν τους ασθενείς τους, ώστε να μην …τους χρειάζονται και να επιτυγχάνεται ο στόχος ΣΤΟΜΑ ΥΓΙΕΣ, ΣΩΜΑ ΥΓΙΕΣ», καταλήγει ο κ. Κουβελάς.

www.eurodentica.gr
www.dentaltourismgreece.com
Τηλ. +30 210 8257 050

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Ιαματικός και αθλητικός

Δύο σημαντικές διοργανώσεις για τον ιαματικό και

+ View

Συνάντηση εργασίας της

Στο επίκεντρο τα επείγοντα ζητήματα της εθνικής

+ View

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ολιστικό

Η έξαρση της ηπατίτιδας C (HCV) στις ευάλωτες

+ View

1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια

Τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες

+ View

e-learning ΕΚΠΑ - Έναρξη

Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής για το Πρόγραμμα

+ View

Πολλά προβλήματα υγείας

Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν συχνά

+ View

Στα ΜΜΕ αναζητούν

Σημαντική πηγή ενημέρωσης για την υγεία είναι τα

+ View

Σύνδρομο χρόνιας

Η ασθένεια που ονομάζεται τώρα μυαλγική

+ View

Ενδιαφέροντα

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ...

Τέλος στους φακούς επαφής βάζει ανώδυνα μέσα σε ...

+ View

Πρωκτικές ραγάδες. ...

Ένα στα δέκα άτομα (άνδρες και γυναίκες) στη ...

+ View

Αυξητική στήθους: Η ...

Ολοένα περισσότερες γυναίκες στρέφονται στην ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top