Τίτλοι Νέων:
ΚΕΘΕΑ | «Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των ... -- "Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 13:00 τo ..." -- 25 Φεβρουαρίου 2020
Η Ελλάδα μένει πίσω στην πορεία της εξάλειψης της ηπατίτιδας C -- "Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος ..." -- 25 Φεβρουαρίου 2020
Ο αφόρητος πονόδοντος που δεν έχει καμία σχέση με τα δόντια σου -- "Η Μαρία Π. απολάμβανε το δείπνο με τον ..." -- 24 Φεβρουαρίου 2020
Τα ναι και τα όχι πριν από το ραντεβού για τα ενέσιμα -- "Ένα από τα πλεονεκτήματα των ενέσιμων ..." -- 23 Φεβρουαρίου 2020
Οι δράσεις μας για τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού -- "Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική ..." -- 22 Φεβρουαρίου 2020
Ομάδες Στήριξης | «Απιστία. Προδοσία - Θυμός - Εκδίκηση» -- "ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ OΧΙ ΜΟΝΟ ..." -- 21 Φεβρουαρίου 2020
Συνήθη λάθη που αυξάνουν την διασπορά γρίπης στην κοινότητα.

Η γρίπη είναι μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από ιούς που μολύνουν τη μύτη, το λαιμό, τους πνεύμονες.

Οι ιοί της γρίπης μπορεί να προκαλέσουν ήπια ή σοβαρή νόσο, η οποία ενίοτε οδηγεί στον θάνατο.

Συνήθη συμπτώματα της γρίπης είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή, οι μυϊκοί πόνοι, ο πονοκέφαλος, η κόπωση.

Η γρίπη είναι σε έξαρση κατά την περίοδο που διανύουμε. Η επέλασή της αναμένεται δριμύτερη με το νέο κύμα κακοκαιρίας. Συνήθη λάθη που γίνονται αυξάνουν τον κίνδυνο διασποράς της γρίπης ή την επιθετικότητα της γρίπης στην κοινότητα.

Η κλινική εμπειρία καθημερινά αναδεικνύει ότι ορισμένα από τα πιο συνήθη λάθη είναι τα εξής:

1.    Η συνήθεια των ασθενών που πάσχουν από αναπνευστικά συμπτώματα να βήχουν στο περιβάλλον ή στην καλύτερη περίπτωση στο χέρι τους και όχι καλύπτοντας το στόμα τους με τον αγκώνα όπως είναι το σωστό ή σε χαρτομάντηλο μιας χρήσης το οποίο στη συνέχεια απορρίπτουν.  Τα μολυσμένα σταγονίδια από τον βήχα διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα όταν βήχουμε χωρίς κάλυψη και στη συνέχεια εισέρχονται μέσω της αναπνοής σε άλλους ανθρώπους. Εάν βήχουμε στο χέρι μας οι ιοί αγκιστρώνονται στο χέρι και στη συνέχεια μέσω των συναλλαγών ή άλλων επαφών διασκορπίζονται στην κοινότητα.

2.    Η συνήθεια των υγιών να σκαλίζουν τη μύτη ή να αγγίζουν τα μάτια και το στόμα με ακάθαρτα χέρια. Τα χέρια αποτελούν σύνηθες μέσο διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων λόγω της χρήσης τους στις καθημερινές μας δραστηριότητες (τηλέφωνα, συναλλαγές, χειραψίες).  Οι ιοί της γρίπης  δεν μπορούν να διαπεράσουν τον φραγμό του δέρματος και να εισέλθουν στο σώμα, όταν όμως σκαλίζουμε τη μύτη μας, τους τοποθετούμε άμεσα στην πιο καλή για αυτούς πύλη εισόδου στο σώμα μας.

3.    Η συνήθεια της πλημμελούς πλύσης των χεριών. Για τη σωστή πλύση των χεριών χρησιμοποιούμε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελούμε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων.Πλένουμε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελούμε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα. Ξεπλένετε με άφθονο νερό. Στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

4.    Η συνήθεια της παραμονής σε κλειστούς χώρους με κακό εξαερισμό. Πολλές φορές υπάρχει η αντίληψη ότι δεν πρέπει να ανοίγονται τα παράθυρα για να μην εισέρχεται το κρύο. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν δεν υπάρχουν καλά συστήματα κυκλοφορίας και θέρμανσης του αέρα σε συνθήκες συνωστισμού. Η ανανέωση του αέρα συντελεί  στην απομάκρυνση των μολυσμένων σταγονιδίων και μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από γρίπη.

5.    Η αμέλεια του εμβολιασμού των ομάδων υψηλού κινδύνου. Τα εμβόλια διεγείρουν την ανοσοποιητική απάντηση του οργανισμού, χωρίς να προκαλούν νόσο. Προκαλούν έντονη ανοσολογική διέγερση, με παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία προσφέρουν στο άτομο ανοσία. Η ανοχή και η ασφάλεια των εμβολίων είναι υψηλή, με λίγες παρενέργειες που περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στην θέση της ένεσης, μυϊκά άλγη, κακουχία, ελαφρό γριπώδες σύνδρομο για λίγες ημέρες μετά την ένεση.  Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. ηλικιωμένοι, καταπονημένοι οργανισμοί από καρδιοπάθειες πνευμονοπάθειες) και οι φροντιστές τους πρέπει να κάνουν το εμβόλιο γρίπης, με μόνη εξαίρεση ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις με υψηλή πιθανότητα σοβαρής δυσανεξίας στο εμβόλιο.

6.    Η λανθασμένη εφαρμογή μάσκας. Οι ασθενείς εφόσον έχουν συμπτώματα και δεν δύνανται να παραμείνουν σπίτι, καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα για να προφυλάξουν ομάδες υψηλού κινδύνου κατά την επαφή τους μαζί τους. Οι άνθρωποι που δεν θέλουν να νοσήσουν ή έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καλό είναι να αποφεύγουν το συγχρωτισμό με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος ή εναλλακτικά εάν αυτό είναι αδύνατο, να χρησιμοποιούν μάσκα. Συχνά ωστόσο γίνεται κακή εφαρμογή μάσκας. Ιδανικά η μάσκα είναι καθαρή και αποστειρωμένη. Κατά τη σωστή εφαρμογή της τοποθετείται ούτως ώστε να καλύψει καλά το στόμα και την μύτη. Δένεται σφιχτά για να ελαχιστοποιηθούν τα κενά ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα. Δεν αγγίζουμε τη μάσκα ενώ την φοράμε. Σε περίπτωση που την αγγίξουμε, πλένουμε τα χέρια με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιούμε καλό αντισηπτικό με οινόπνευμα. Οι μάσκες πρέπει να αλλαχτούν άμεσα εάν υγρανθούν, τις πετάμε άμεσα μετά την χρήση και δεν αμελούμε να πλύνουμε τα χέρια αμέσως μετά την χρήση.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

Φραγκοπούλου  10 Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

ΚΕΘΕΑ | «Ετήσια Έκθεση

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 13:00 τo ΚΕΘΕΑ

+ View

Η Ελλάδα μένει πίσω στην

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»

+ View

Ο αφόρητος πονόδοντος

Η Μαρία Π. απολάμβανε το δείπνο με τον σύζυγό της

+ View

Τα ναι και τα όχι πριν

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ενέσιμων θεραπειών,

+ View

Οι δράσεις μας για τη

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, τα

+ View

Ομάδες Στήριξης |

ΘΕΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ OΧΙ ΜΟΝΟ Το Σάββατο 22

+ View

Συμμετοχή των εκπροσώπων

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την

+ View

Ενδιαφέροντα

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς ...

Ολοένα και πιο κοντά στην όσο το δυνατόν πιο ...

+ View

Δικαίωμα σε ...

Έχετε το δικαίωμα να λάβετε ιατρική περίθαλψη ...

+ View

Πακιστανός απέκτησε ...

Γυναίκα και παιδιά απέκτησε 33χρονος ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top