Τίτλοι Νέων:
Ο νέος κορωνοϊός και η υγεία των ματιών μας -- "Τι είναι ο κορωνοϊός; Υπάρχουν ..." -- 14 Ιουλίου 2020
«Πράσινο φως» για την έγκριση θεραπείας για την Κυστική Ίνωση στην Ευρώπη -- "Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση ..." -- 02 Ιουλίου 2020
Αν. Μαριόλης: «Ύψιστο βραβείο η ευγνωμοσύνη στα μάτια του πλησίον» -- "Εκ βαθέων συνέντευξη του διευθυντή του ..." -- 01 Ιουλίου 2020
Οίδημα της ωχράς: Πως αντιμετωπίζεται μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του ... -- "Όταν ένα άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη, ..." -- 30 Ιουνίου 2020
Σφριγηλά μπράτσα: Βρείτε τη λύση που σας ταιριάζει -- "Η χαλάρωση και το τοπικό λίπος στα ..." -- 29 Ιουνίου 2020
Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι μία πάθηση κατά την οποία αναπτύσσεται έντονος πόνος στην έξω ή την  έσω πλευρά του αγκώνα και οφείλεται στην έντονη, επίπονη και παρατεταμένη χρήση του.

Η πάθηση αυτή προσβάλλει συνήθως αθλητές και άτομα που κάνουν κάποια έντονη χειρωνακτική εργασία και μπορεί να διαρκέσει ακόμα και για ολόκληρα χρόνια. Η επικονδυλίτιδα μπορεί να αφορά την έσω ή έξω πλευρά του αγκώνα και μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλους τρόπους απλού τραυματισμού (πτώση, σύγκρουση). Και στις δύο περιπτώσεις, η συχνή σύσπαση των μυών του αγκώνα τόσο από την έξω όσο και από την έσω πλευρά, προκαλεί υπέρμετρη φόρτιση και τραυματισμό με αποτέλεσμα έντονο πόνο και μεγαλύτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο μέρος. Η ηλικιακή κατηγορία που νοσεί πιο συχνά από τη συγκεκριμένη πάθηση, είναι άτομα μεταξύ 30 και 50 ετών.

Η έξω επικονδυλίτιδα αναφέρεται συχνά και ως <<tennis elbow>> καθώς παρατηρείται περισσότερο στα άτομα που ασχολούνται με το τένις. Η συνεχής έκταση του καρπού προς τα επάνω με ταυτόχρονη στροφή του χεριού προς τα έξω μπορεί να προκαλέσει τη συγκεκριμένη πάθηση. Επαγγέλματα όπως οι κρεοπώληδες, οι υδραυλικοί, οι οικοδόμοι, οι ξυλουργοί, αλλά και όσοι ασχολούνται με αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις και το σκουός, αποτελούν κάποιες από τις ομάδες που ανήκουν στις υψηλού κινδύνου.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται έντονος πόνος ακόμα και σε απλές κινήσεις, όπως το να σηκώσει κάποιος κάτι ελαφρύ ή να σφίξει κάτι με τη γροθιά του. Η βασική αιτίας της επικονδυλίτιδας, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, είναι η κούραση και η υπερβολική καταπόνηση των μυών και τενόντων του αντιβραχίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος αρχίζει ήπια και σταδιακά χειροτερεύει σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών.  Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος ή το ‘’κάψιμο’’ στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα, η ασθενής δύναμη της λαβής και η πρωινή δυσκαμψία. Ακόμα και οι απλές καθημερινές κινήσεις, όπως το άνοιγμα της βρύσης, μπορούν να επιφέρουν πόνο στον ασθενή.

Η ιατρική διάγνωση γίνεται με την ανάλυση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, με πίεση που ασκεί ο γιατρός στο μέρος του επικονδύλου ώστε να διαπιστώσει πόσο δυνατός και οξύς είναι ο πόνος, αλλά και με την ακτινογραφία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει πολλούς τρόπους ανάρρωσης τόσο από την έσω όσο και από την έξω επικονδυλίτιδα. Η χορήγηση αντιφλεγμονώδους αγωγής από τον ορθοπεδικό χρησιμοποιείται σε πρώτο στάδιο για να αντιμετωπιστούν τα βασικά συμπτώματα. Η χρησιμοποίηση ενός νάρθηκα από τον ασθενή χρησιμοποιείται ώστε να αποφεύγεται η έντονη πίεση που ασκείται σε εκείνο το σημείο και να επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο περισσότερη ξεκούραση.

Αφού περάσει η πρώτη περίοδος ανάρρωσης, τότε ο ασθενής υποβάλλεται στις πρώτες φυσικοθεραπείες. Το ειδικό και έντονο μασάζ που χρησιμοποιείται συντελεί στο να ενδυναμώσει τις νέες ίνες κολλαγόνου οι οποίες δημιουργούνται. Ο ασθενής περνάει περίοδο ξεκούρασης, όπου τοποθετεί συχνά πάγο στο χέρι του και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το νάρθηκα. Η καλή στάση του σώματος, τα συχνά διαλείμματα στην εργασία και μερικές διατάσεις είναι απλά βήματα που στηρίζουν όλη τη διαδικασία της επαναφοράς μας στην απόλυτη ανάρρωση. Όσοι είναι αθλητές, καλό θα είναι να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο στην τέλεια γνώση του αθλήματός τους και να αποφεύγουν την υπερβολική καταπόνηση.

Σε μερικές περιπτώσεις υποτροπιάζουσας φλεγμονής, ίσως κριθεί απαραίτητη και η χειρουργική επέμβαση ώστε να επιτευχθεί μία τοπική αποσυμπίεσα σ την οποία μειώνεται αισθητά ο πόνος στην περιοχή των καμπτήρων μυών στην περιοχή έξω ή έσω επικονδύλου.

Η προπόνηση με μέτρο αλλά και με μικρά διαλείμματα, θα βοηθήσει επιπλέον στο να μην καταπονείται ο αγκώνας μας σε τόσο μεγάλο βαθμό και θα του επιτρέψουν να ξεκουράζεται και να χαλαρώνει.

Μαρία Σκαμπαρδώνη  
Δημοσιογράφος

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Ο νέος κορωνοϊός και η

Τι είναι ο κορωνοϊός; Υπάρχουν πολλοί τύποι ιών

+ View

Ένα νέο εθνικό σύστημα

Η δημόσια συζήτηση για τη ριζική αναδιάρθρωση του

+ View

Αναλυτική έκθεση της

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί

+ View

«Πράσινο φως» για την

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (ΕΦΑΧ –

+ View

Αν. Μαριόλης: «Ύψιστο

Εκ βαθέων συνέντευξη του διευθυντή του Κέντρου

+ View

Οίδημα της ωχράς: Πως

Όταν ένα άτομο έχει σακχαρώδη διαβήτη, είναι

+ View

Σφριγηλά μπράτσα: Βρείτε

Η χαλάρωση και το τοπικό λίπος στα μπράτσα είναι

+ View

Πρόσβαση των ασθενών σε

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει την πρόσφατη

+ View

Ενδιαφέροντα

Εποχικές λοιμώξεις: ...

Κάτω από τα πιο φωτεινά λαμπιόνια του χρόνου ...

+ View

Ανοιχτή Πληγή για την ...

Ανοιχτή πληγή» για την Δημόσια Υγεία αλλά και ...

+ View

Οδηγός Προστασίας από ...

Ενώπιον του ήλιου δεν είμαστε όλοι ίσοι, έτσι ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στις ιδιαίτερες συνθήκες ...

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top