Τίτλοι Νέων:
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Οι παθοφυσιολογικές ανωμαλίες άρχισαν να ... -- "Η ασθένεια που ονομάζεται τώρα μυαλγική ..." -- 20 Σεπτεμβρίου 2019
Η «Πρόληψη» του Metropolitan Hospital ταξιδεύει σε χωριά των Ιωαννίνων στις 20 ... -- "Άλλη μια εξόρμηση, αυτή τη φορά στα ..." -- 19 Σεπτεμβρίου 2019
Οι 7 πιο συχνές ερωτήσεις για την αποτρίχωση με λέιζερ -- "Μπορεί για τους περισσότερους οι ..." -- 19 Σεπτεμβρίου 2019
Δεν βοηθούν στη νυχτερινή οδήγηση τα κίτρινα γυαλιά λένε Αμερικανοί επιστήμονες -- "«Επικίνδυνα» για την οδήγηση είναι τα ..." -- 18 Σεπτεμβρίου 2019
Προσοχή. Από αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα κινδυνεύουν οι δρομείς -- "Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του διεθνούς ..." -- 17 Σεπτεμβρίου 2019
Ιος του δυτικού Νείλου 2019 -- "Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ..." -- 16 Σεπτεμβρίου 2019
Το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Μυοσκελετικής Ογκολογίας και ... -- "Με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ..." -- 09 Σεπτεμβρίου 2019
Νόσος Hashimoto: Μειώνει η θυρεοειδεκτομή τα συμπτώματα;

Η ολική θυρεοειδεκτομή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του πόνου και της κόπωσης που επιμένουν ακόμα και μετά τη ρύθμιση της λειτουργίας του αδένα με την καθιερωμένη φαρμακευτική θεραπεία στους ενήλικες με νόσο Hashimoto. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τους συγκεκριμένους ασθενείς, τα συμπτώματα των οποίων εξακολουθούν να υφίστανται παρά την επαρκή αντικατάσταση της θυρεοειδικής ορμόνης με φάρμακα. Όπως έχει αποδειχθεί, η πλήρης απομάκρυνση του αντιγονικού ιστού μέσω ολικής θυρεοειδεκτομής μειώνει την αυτοάνοση ανταπόκριση και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ζωή του ασθενή.

«Η νόσος Hashimoto είναι μια από τις πιο συχνές αυτοάνοσες νόσους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία αντισωμάτων έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι-ΤΡΟ). Η νόσος επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τελικά οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Η υποκατάσταση των ορμονών είναι αποτελεσματική για ορισμένους ασθενείς, αλλά ορισμένοι υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα, όπως βαθιά κόπωση, κακή ποιότητα ύπνου, πόνους στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες, ξηροστομία και ξηροφθαλμία, παρά την ιατρική θεραπεία. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ύφεσή τους», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).

Ειδικότερα, η ετήσια επίπτωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto παγκοσμίως υπολογίζεται σε 0,3-1,5 περιπτώσεις ανά 1000 άτομα. Επηρεάζει το 5% -10% του γυναικείου πληθυσμού σε αναπαραγωγική ηλικία κι έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα αλλά και άλλα προβλήματα, όπως αύξηση βάρους, δυσανεξία στο κρύο, απώλεια μνήμης, δυσκοιλιότητα, μελαγχολία και κακή διάθεση, τριχόπτωση κ.ά.. Μέχρι σήμερα, πιστεύεται ότι τα φαινόμενα αυτά σχετίζονται με την παρουσία υποθυρεοειδισμού. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς που πάσχουν από Hashimoto - ακόμη και εκείνοι που λαμβάνουν θυρεοειδικές ορμόνες - αντιμετωπίζουν φάσεις γενικής αδιαθεσίας που συνδέονται με διάφορα συμπτώματα. Από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντι-ΤΡΟ συνδέονται με αυξημένα συμπτώματα και με μειωμένη ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με ευρήματα μίας νορβηγικής μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine, ερευνητές μελέτησαν 147 ενήλικες με τη νόσο Hashimoto στο Telemark Hospital μεταξύ 13 Φεβρουαρίου 2012 και 10 Απριλίου 2015. Οι μισοί εξ αυτών (73), επιλέχθηκαν τυχαία για να υποβληθούν σε θυρεοειδεκτομή. Η μέση ηλικία τους ήταν 48 ετών, με το 93,2% να είναι γυναίκες. Οι άλλοι μισοί (74) ακολούθησαν φαρμακευτική θεραπεία. Η μέση ηλικία τους ήταν 49,2 ετών, με το 90,5% να είναι γυναίκες.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 18 μήνες, με επισκέψεις κάθε 3 μήνες. Οι ερευνητές κατά τη διάρκεια των follow-up μετρούσαν τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (αντι-ΤΡΟ), της ορμόνης διέγερσης θυρεοειδούς (TSH), της ελεύθερης θυροξίνης (T4), της ελεύθερης τριιωδοθυρονίνης (FΤ3), καθώς και τα επίπεδα του ασβεστίου και της παραθυρορμόνης των ασθενών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για την γενική κατάσταση της υγείας τους (SF-36) και ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για την κόπωση, προκειμένου να αξιολογηθεί η υγεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο Hashimoto.

Ο μέσος όρος βαθμολογίας υγείας για τους συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή αυξήθηκε κατά 26 μονάδες μετά από τη χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με τη βαθμολογία που είχαν συγκεντρώσει πριν από αυτήν (64 έναντι 38). Στην ομάδα που έλαβε την στάνταρ ιατρική περίθαλψη (φαρμακευτική), οι ερευνητές βρήκαν πτώση 3 βαθμών στις βαθμολογίες, από 38 πριν από την επέμβαση σε 35 μετά απ’ αυτή, με αποτέλεσμα η μέση διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων να είναι 29 βαθμών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης βελτιώσεις στα αναφερόμενα επίπεδα κόπωσης των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση 9 βαθμών στα αποτελέσματα κόπωσης (από 23 πριν από τη χειρουργική επέμβαση σε 14 μετά απ’ αυτήν). Μόνο το 35% των συμμετεχόντων στην ομάδα της θυρεοειδεκτομής ανέφεραν χρόνια κόπωση μετά από τη χειρουργική επέμβαση, συγκριτικά με το 82% που ένιωθαν κόπωση πριν χειρουργηθούν. Αντίθετα, στην ομάδα που έλαβε τυπική ιατρική περίθαλψη δεν διαπιστώθηκε σημαντική αλλαγή στις βαθμολογίες κόπωσης, ενώ ο επιπολασμός του χρόνιου πόνου μειώθηκε από 84% πριν την επέμβαση στο 74% κατά τη λήξη της μελέτης.

Η θυρεοειδεκτομή φάνηκε να ομαλοποιεί τα επίπεδα της αντι-ΤΡΟ, με τα επίπεδα να πέφτουν από κατά μέσο όρο 92% - στα 152 IU / mL στην ομάδα που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ενώ η μέση μέτρηση για τη ομάδα που έλαβε φαρμακευτική αγωγή ήταν 1300 IU / mL μετά την παρέμβαση.

«Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής αδένας είναι ο σπουδαιότερος του ανθρώπινου σώματος -αφού η καλή λειτουργία του επηρεάζει πλήθος λειτουργιών του οργανισμού, όπως τις καύσεις, την ανάπτυξη, το μεταβολισμό, την ψυχική υγεία και ισορροπία- η καλή ρύθμισή του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα του ασθενή», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Σύνδρομο χρόνιας

Η ασθένεια που ονομάζεται τώρα μυαλγική

+ View

Η «Πρόληψη» του

Άλλη μια εξόρμηση, αυτή τη φορά στα Ιωάννινα,

+ View

Οι 7 πιο συχνές

Μπορεί για τους περισσότερους οι εξορμήσεις στις

+ View

Δεν βοηθούν στη

«Επικίνδυνα» για την οδήγηση είναι τα γυαλιά με

+ View

Προσοχή. Από αλλεργική

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του διεθνούς

+ View

Ιος του δυτικού Νείλου

Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ

+ View

Το Διεθνές Συνέδριο της

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 συνέδρων

+ View

Διατροφική αξία των σύκων

Τα σύκα είναι ο καρπός ενός δέντρου που ανήκει

+ View

Ενδιαφέροντα

Ψυχαναγκασμοί: Αν είστε ...

'Οσο μεγαλύτερος είναι κάποιος σε ηλικία, τόσο ...

+ View

Δωρεάν Γυαλιά οράσεως ...

1.  Σε όλα τα γυαλιά οράσεως (σκελετός ...

+ View

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ...

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ  ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top