Τίτλοι Νέων:
Ιαματικός και αθλητικός τουρισμός στο επίκεντρο της τουριστικής πολιτικής για ... -- "Δύο σημαντικές διοργανώσεις για τον ..." -- 10 Οκτωβρίου 2019
Συνάντηση εργασίας της Θετικής Φωνής με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας -- "Στο επίκεντρο τα επείγοντα ζητήματα της ..." -- 03 Οκτωβρίου 2019
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ολιστικό πρόγραμμα εξάλειψης της ηπατίτιδας C σε ευάλωτους ... -- "Η έξαρση της ηπατίτιδας C (HCV) στις ..." -- 02 Οκτωβρίου 2019
1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων 2019 -- "Τα στατιστικά στοιχεία και οι ..." -- 01 Οκτωβρίου 2019
e-learning ΕΚΠΑ - Έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής - Πρόγραμμα «Θεαίτητος» -- "Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής για το ..." -- 29 Σεπτεμβρίου 2019
Πολλά προβλήματα υγείας για εννέα στους δέκα ασθενείς με Πάρκινσον -- "Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον ..." -- 23 Σεπτεμβρίου 2019
Στα ΜΜΕ αναζητούν γιατρειά οι Έλληνες, αλλά οι πληροφορίες δεν είναι πάντοτε ... -- "Σημαντική πηγή ενημέρωσης για την υγεία ..." -- 21 Σεπτεμβρίου 2019
Λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο: Τι πρέπει να ξέρετε.

Ο σταφυλόκοκκος είναι μικρόβιο που ανήκει στους θετικούς κατά Gram κόκκους. Προκαλεί πολλά είδη λοιμώξεων στο σώμα ανάλογα με την θέση προσβολής και την δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντα. Οι λοιμώξεις αυτές κυμαίνονται από μικρά δερματικά προβλήματα έως πολύ σοβαρές (π.χ. σήψη, ενδοκαρδίτιδα).

Οι πιο συχνές από τις λοιμώξεις που προκαλεί ο σταφυλόκοκκος είναι:

• Δερματικές λοιμώξεις
Η βλάβη μπορεί να είναι μονήρης ή να περιλαμβάνει ευρεία περιοχή του δέρματος. Η βλάβη ενδέχεται να είναι μονήρης, κόκκινη πρησμένη ή πυώδης. Ενίοτε εμφανίζονται φουσκάλες με υγρό και βλάβες χρώματος μελί ή κηρώδεις βλάβες ή πληγές. Σπάνια οι τοξίνες που παράγονται ως αποτέλεσμα μιας μόλυνσης μπορεί να οδηγήσουν σε τοξική κατάσταση με πυρετό, εξάνθημα, φουσκάλες.

• Ουρολοίμωξη από σταφυλόκοκκο
Ο σταφυλόκοκκος Saphrophyticus είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος μετά το Escherichia coli σε υγείς κατά τα λοιπά ασθενείς. Ο μικροβιακός αποικισμός του επιθηλίου της ουροδόχου κύστης και του ουρητήρα συμβαίνει μέσω διαφόρων τύπων προσκολλητίνης. Αυτές περιλαμβάνουν αιμοσυγκολλητίνες με αυτολυτικές και συγκολλητικές ιδιότητες, καθώς και την συνδεδεμένη λιπάση που βοηθούν το σταφυλόκοκκο να αποκτήσει ισχυρή προσκόλληση στο επιθήλιο της κύστης και της ουρήθρας. Τα συχνότερα συμπτώματα της κατάστασης αυτής είναι δυσουρία, συχνουρία, κάψιμο ουρήθρας.

• Τροφικές δηλητηριάσεις
Ο σταφυλόκοκκος αποτελεί κοινό αίτιο τροφικής δηλητηρίασης συνήθως αυτοπεριοριζόμενης. Τα συμπτώματα εκλύονται άμεσα και περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, διάρροια, αφυδάτωση, κοιλιακό πόνο, πτώση αρτηριακής πίεσης.

• Σηπτική αρθρίτιδα
Η σηπτική αρθρίτιδα οφείλεται σε αιματογενή διασπορά του σταφυλόκοκκου και προσβολή αρθρώσεων. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Οίδημα των προσβεβλημένων αρθρώσεων
• Σοβαρό πόνο στην πληγείσα άρθρωση
• Πυρετό
• Ενδοκαρδίτιδα
Η σηπτική αρθρίτιδα οφείλεται σε αιματογενή διασπορά του σταφυλόκοκκου και προσβολή του ενδοκάρδιου και των καρδιακών βαλβίδων. Πυρετός, σηπτικά έμβολα στην κυκλοφορία, ανοσολογικά φαινόμενα, δύσπνοια και διαταραχή στην καρδιακή λειτουργία είναι συμπτώματα της ενδοκαρδίτιδας.

• Σηψαιμία
Η σηψαιμία εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισέρχονται μαζικά στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου. Ο πυρετός και η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι σημάδια σηψαιμίας. Η μαζική δίοδος των σταφυλοκόκκων στο αίμα επηρεάζει όλα τα ζωτικά όργανα όπως τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και μπορεί να απειλήσει την ζωή.

• Σύνδρομο τοξικού σοκ
Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση είναι αποτέλεσμα τοξινών που παράγονται από μερικά στελέχη σταφυλοκόκκου και κατακλύζουν την κυκλοφορία. Η κατάσταση συνδέεται με την χρήση ταμπόν, πληγές δέρματος και χειρουργικές επεμβάσεις. Εκδηλώνεται συνήθως οξέως με υψηλό πυρετό, ναυτία και έμετο, εξάνθημα παλαμών-πελμάτων, σύγχυση, μυϊκούς πόνους, διάρροια, κοιλιακά άλγη.

Παρά το γεγονός ότι το μικρόβιο αποικίζει συχνά το δέρμα και τη μύτη υγιών ατόμων η φραγή του δέρματος και των βλεννογόνων του σώματος σε συνδυασμό με την ισχύ του ανοσοποιητικού συστήματος εμποδίζουν το σταφυλόκοκκο να εισέλθει σε βαθύτερα στρώματα και να προκαλέσει τις λοιμώδεις καταστάσεις που προαναφέρονται. Όταν διαταραχτεί η ισορροπία ανάμεσα στην λοιμογόνο δύναμη του μικροβίου και στην ανοσολογική δύναμη του οργανισμού ή δημιουργηθούν συνθήκες που καθιστούν το σταφυλόκοκκο ικανό να διεισδύσει σε βαθύτερα στρώματα, η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο καθίσταται αναπόφευκτη.

Γενικά μέτρα πρόληψης των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων:

• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
Το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη άμυνα κατά των μικροβίων. Πλύνετε τα χέρια σας επί 25 δευτερόλεπτα τουλάχιστον και στεγνώστε τα με καθαρή πετσέτα μίας χρήσεως. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε απολυμαντικά χεριών που περιέχουν τουλάχιστον 60 τοις εκατό αλκοόλ.
• Πάρτε τις προφυλάξεις σας εάν χειρίζεστε τρόφιμα.
Πλύντε τα χέρια σας πριν χειριστείτε τα τρόφιμα. Μην αφήνετε τα τρόφιμα να παραμένουν επί μακρόν σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετήστε άμεσα τα τρόφιμα στο ψυγείο ή σιγουρευτείτε ότι το φαγητό σας παραμένει ζεστό σε θερμοκρασία άνω των 60 C αφού το μαγειρέψετε και πριν το καταναλώσετε.
• Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα
Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες, σεντόνια, ξυράφια, ρούχα και αθλητικό εξοπλισμό. Οι ανθεκτικοί σταφυλόκοκκοι μπορούν να εξαπλωθούν σε αντικείμενα, καθώς και από άτομο σε άτομο.
• Αποφύγετε τα τραύματα και απολυμάνετέ τα.
Καθαρίστε τραύματα ακόμη και εκδορές από το ξύρισμα καθαρίζοντας προσεκτικά και συχνά με ειδικά αντισηπτικά δέρματος.
• Χρησιμοποιήστε σωστά τα ταμπόν.
Με δεδομένο ότι τα ταμπόν που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορούν να αποτελέσουν έδαφος πολλαπλασιασμού σταφυλόκοκκων, αποφύγετε τα ταμπόν εάν δεν είναι εύκολο να τα αλλάζετε συχνά.
• Πλένετε τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα με ζεστό νερό.
Οι σταφυλόκοκκοι μπορούν να επιβιώσουν σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα που δεν πλένονται σωστά. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για την πλύση των ρούχων και των σεντονιών σας.
• Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού και ουρείτε συχνά ακόμη και εάν δεν έχετε τάση για ούρηση.
Η έκπλυση των ούρων αποτελεί φυσικό μηχανισμό κάθαρσης της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Ουρήστε οπωσδήποτε πριν και μετά τη συνουσία.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Ιαματικός και αθλητικός

Δύο σημαντικές διοργανώσεις για τον ιαματικό και

+ View

Συνάντηση εργασίας της

Στο επίκεντρο τα επείγοντα ζητήματα της εθνικής

+ View

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ: Ολιστικό

Η έξαρση της ηπατίτιδας C (HCV) στις ευάλωτες

+ View

1η Οκτωβρίου-Παγκόσμια

Τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες

+ View

e-learning ΕΚΠΑ - Έναρξη

Ξεκινούν οι αιτήσεις συμμετοχής για το Πρόγραμμα

+ View

Πολλά προβλήματα υγείας

Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν συχνά

+ View

Στα ΜΜΕ αναζητούν

Σημαντική πηγή ενημέρωσης για την υγεία είναι τα

+ View

Σύνδρομο χρόνιας

Η ασθένεια που ονομάζεται τώρα μυαλγική

+ View

Ενδιαφέροντα

Dr.ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ...

Dr. Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD, PhDΠνευμονολόγος – ...

+ View

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AGES

Οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) παρέχουν την αναγκαία ...

+ View

Αιθαλομίχλη και αλλεργίες

Η Επιστημονική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top