Τίτλοι Νέων:
Πως να έχετε πρόσωπο και χείλη που δεν θα είναι αφύσικα φουσκωμένα -- "Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις στη ..." -- 15 Ιανουαρίου 2020
Μέντορες, mentoring και KOLs στην Ιατρική Εκπαίδευση -- "Στις εναρκτήριες τελετές μεγάλων ..." -- 14 Ιανουαρίου 2020
Την προσοχή των διαβητικών συνιστούν Νοτιοκορεάτες Οφθαλμίατροι. -- "Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν ..." -- 13 Ιανουαρίου 2020
Στην Ελλάδα, η παγκόσμια πρεμιέρα συναρπαστικής τεχνολογίας τεχνητής ... -- "Μια ακόμη παγκόσμια πρωτοπορία για την ..." -- 12 Ιανουαρίου 2020
Πως θα καταλάβετε αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα -- "Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες ..." -- 11 Ιανουαρίου 2020
Καρκίνος του μαστού: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα -- "Ο καρκίνος του μαστού δεν εκδηλώνεται ..." -- 10 Ιανουαρίου 2020
Προστάτης: Πότε πρέπει να αρχίζει και κάθε πότε να επαναλαμβάνεται το τσεκάπ -- "Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε ..." -- 09 Ιανουαρίου 2020
Ψυχοθεραπεία: Γιατί είναι σημαντικά τα όνειρά μας;

Τα όνειρα αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο για την ψυχανάλυση, καθώς πολλές φορές ευνοούν την είσοδό μας σε έναν παράφρονα κόσμο -δηλαδή έναν κόσμο έξω από την αυστηρή λογική- στον οποίο μπορεί να βιώνουμε πολύ έντονες συγκινήσεις. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι συγκινήσεις της πραγματικής ζωής να είναι πολύ “κατώτερες” σε ένταση, από αυτές που ζούμε στα όνειρά μας.

 “Τα όνειρα είναι μία ξεχωριστή κατάσταση συνείδησης και μπορούμε περιφραστικά να πούμε πώς ναι, μας επιτρέπουν με έναν ασφαλή τρόπο να γινόμαστε ..παράφρονες κάθε βράδυ που τα βλέπουμε. Τα όνειρα δηλαδή για πολλούς είναι η είσοδος σε έναν παράφρονα κόσμο, όπου βιώνουν “τρελά” πράγματα, πέραν της λογικής”, επισημαίνει ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στην ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

Τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά των ονείρων

Η κατάσταση της συνείδησής μας όταν ονειρευόμαστε, περιλαμβάνει πέντε βασικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου:

1) Στα όνειρά μας αισθανόμαστε πολύ έντονα τη συγκίνηση, για παράδειγμα τον τέλειο τρόμο ή την τέλεια αγάπη, το υπέρτατο δέος ή την απόλυτη ευτυχία. Αισθανόμαστε τέτοιου είδους απολυτότητες, ως συναισθήματα μέσα στο όνειρο.
2) Η σκέψη μας μέσα στο όνειρο είναι σαφώς παράλογη. Στα όνειρα, όπως αυτά εκφράζονται, δεν ισχύουν τόποι και χρόνοι σε κατάλληλη συνάφεια, ενώ μπορούμε να κινούμαστε στις τέσσερις διαστάσεις με άτακτο τρόπο.
3) Μέσα στα όνειρα, όλες οι αισθήσεις μας είναι αυξημένες. Δηλαδή η αφή, η κίνηση, ο ήχος, η ακοή και η όραση “δουλεύουν” σε απόλυτο βαθμό.
4) Όσο είμαστε μέσα στο όνειρό τα πάντα μας φαίνονται λογικά, ακόμα κι αν μετά την αφύπνισή μας αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά ήταν αλλόκοτα. Στα όνειρά μας, όλα είναι απολύτως αποδεκτά και μας φαίνονται λογικά αυτά που “συμβαίνουν”. Αν το δει κανείς και λίγο πιο ψυχαναλυτικά, η αίσθηση ότι ήταν παράλογα, ισχύει αποκλειστικά και μόνο στην εγρήγορση, δηλαδή στη συνειδητή διάσταση μας. “Να το πούμε λίγο χαριτωμένα, εάν δεν παραξενεύομαι με τα όνειρά μου, τότε πρέπει να είμαι σίγουρος πως δεν ονειρεύομαι”, αναφέρει ο ειδικός.
5) Το πέμπτο στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, είναι αυτό με το οποίο κάθε ψυχαναλυτής παλεύει: “Οι αναμνήσεις των ονείρων είναι τόσο βραχυπρόθεσμες που χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Εάν κάποιος δεν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, δεν θα τα θυμηθεί, ενώ συχνά είναι ανώφελη η προσπάθεια να τα καταγράψει. Στα λίγα λεπτά που απαιτεί η καταγραφή του ονείρου, το 67% της “ιστορίας” έχει ήδη διαγραφεί από τη μνήμη μας. Οι ειδικοί, αγωνιζόμαστε λοιπόν, συχνά, ενάντια στο να περάσουν στη λήθη τα όνειρα, καθώς αποτελούν για εμάς “εργαλεία” ανάλυσης του ψυχισμού του ατόμου”.

Όνειρα και εφιάλτες: Ποια είναι η διαφορά;

Τα συνηθισμένα όνειρα είναι από ουδέτερα έως ευχάριστα, ενώ οι εφιάλτες είναι κατά κανόνα τα δυσάρεστα όνειρα. Στην πρώτη περίπτωση, δεν θέλουμε να ξυπνήσουμε και γι' αυτό συχνά ο ίδιος μας ο ψυχισμός επιχειρεί να διατηρήσει τον ύπνο για περισσότερη ώρα, ενώ τους εφιάλτες ο ψυχισμός μας θέλει να τους διακόψει. Γι' αυτό συχνά ξυπνάμε με τρόμο.

“Αυτή η διαφορά είναι μεγάλης σημασίας στο να εντοπίσουμε τη λειτουργία που εξυπηρετούν τα όνειρα και για πιο σκοπό ήρθαν στον ύπνο μας”, αναφέρει ο Διευθυντής της “Ψυχικής Φροντίδας”, ο οποίος παραθέτει τη στατιστική εμφάνιση των άσχημων ονείρων κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, έχουν μετρηθεί και καταγραφεί στον γενικό πληθυσμό περίπου 24 εφιάλτες κατά μέσο όρο κατ' έτος, κάτι που σημαίνει ότι στον μέσο άνθρωπο εμφανίζεται ένας εφιάλτης περίπου κάθε 15 μέρες. Στα παιδιά η συχνότητα είναι μεγαλύτερη, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι εφιάλτες εμφανίζονται κάθε 5 έως 10 μέρες.

Ερμηνεία των ονείρων: Αυτός ο “γρίφος”

Όσον αφορά στην ερμηνεία των ονείρων, ο ειδικός αναφέρει, ότι αυτά πολύ συχνά έχουν κάποιο κρυμμένο νόημα: “Η κλασική ψυχαναλυτική θέση είναι πως πρόκειται για γρίφους που έχουν σχηματοποιηθεί από τα στιγμιότυπα της ημέρας που προηγήθηκε, τα οποία όμως συνθέτονται με ένα μη-κατανοητό τρόπο, ώστε να παράξουν κάποιο λογικοφανές περιεχόμενο. Δηλαδή πιο απλά, τα όνειρα πάντα έχουν κρυμμένο νόημα”.

Σύμφωνα με τον Φρόιντ, τα όνειρά μας συχνά μπορεί να αποκαλύπτουν κρυφές επιθυμίες, ενώ υπάρχει μια ισχυρή θεώρηση πως περιέχουν πάντα σκέψεις που δεν επιθυμούμε να εκφράσουμε στο συνειδητό. Δηλαδή ένα μέρος του ψυχισμού μας, ΔΕΝ θέλει να τις αποδεχτεί ως δικές μας σκέψεις, παρότι είναι.

Γιατί πρέπει να λέμε τα όνειρά μας στον ψυχολόγο

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία διευκολύνεται σε μεγάλο βαθμό, όταν στη λογική συζήτησή μας με τον θεραπευτή μας, αναφέρουμε τα όνειρα που έχουμε δει με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου εξηγεί: “Πρέπει να ξεκαθαρίσω πως ένας ψυχολόγος ΔΕΝ είναι “ονειροκρίτης”, ούτε χρησιμοποιείται ως τέτοιος. Όμως, έχει πολύ μεγάλη αξία να μαθαίνει τι βλέπετε στον ύπνο σας. Αν θέλετε να σας καταθέσω μία προχωρημένη σκέψη: έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και για τους ψυχολόγους γενικά -αλλά και ειδικά στην ψυχανάλυση- τα όνειρα όπου βιώνει ο ασθενής, με το σκεπτικό ότι στα όνειρά μας δεν είμαστε εμείς, αλλά κάποιος άλλος. Ή ακόμη σπανιότερα, πως εμείς δεν είμαστε τα “πρόσωπα”, δηλαδή οι πρωταγωνιστές του ονείρου, αλλά είμαστε ένα ... αντικείμενο. Για παράδειγμα ένας διάσημος συγγραφέας (ο Άλντους Χάξλεϊ, Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος), έβλεπε επαναλαμβανόμενα όνειρα, πως ο ίδιος ήταν τα ...πόδια μιας καρέκλας. Πάντως, αυτά τα όνειρα είναι σπάνια”.

Η αφήγηση των ονείρων στον ειδικό αναλυτή, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην ψυχοθεραπευτική σχέση και μάλιστα, όχι τόσο για την ερμηνεία τους, όπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μέσω αυτών συντονίζονται τα ασυνείδητα θεραπευόμενου και αναλυτή: “ Ή τουλάχιστον αυτό θεωρεί η ψυχαναλυτική επιστήμη, ότι γίνεται”, επισημαίνει.

Τέλος, είναι σημαντικό για τον θεραπευτή να ερμηνεύσει την κατάσταση του θεραπευόμενου, κατατάσσοντας το όνειρο σε κάποια κατηγορία (ψυχωτικό ή νευρωτικό), κάτι που του δίνει πολύτιμα στοιχεία. “Ο αναλυτής έχει πολλά να ωφεληθεί στην προσπάθειά του να σας βοηθήσει, μέσα από την αφήγηση των ονείρων σας”, καταλήγει ο Διευθυντής της “Ψυχικής Φροντίδας”.

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Πως να έχετε πρόσωπο και

Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις στη βιομηχανία

+ View

Μέντορες, mentoring και

Στις εναρκτήριες τελετές μεγάλων ιατρικών

+ View

Την προσοχή των

Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να

+ View

Στην Ελλάδα, η παγκόσμια

Μια ακόμη παγκόσμια πρωτοπορία για την Ελληνική

+ View

Πως θα καταλάβετε αν

Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες εκδηλώνουν κάθε

+ View

Καρκίνος του μαστού:

Ο καρκίνος του μαστού δεν εκδηλώνεται πάντοτε με

+ View

Προστάτης: Πότε πρέπει

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον

+ View

Ψυχοθεραπεία: Γιατί

Τα όνειρα αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο για

+ View

Ενδιαφέροντα

Διάρροια του ταξιδιώτη: ...

Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι το πιο κοινό ...

+ View

Γιατί να περιμένεις το ...

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 ΜΕ ...

+ View

Αντιμετώπιση ...

Αντιμετώπιση επανειλημμένων αποτυχημένων ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top