Τίτλοι Νέων:
Η τεχνητή νοημοσύνη σύμμαχος στην διάγνωση και πρόληψη της διαβητικής ... -- "Ο διακεκριμένος χειρουργός ..." -- 27 Νοεμβρίου 2020
U=U |Το νέο τηλεοπτικό σποτ της Θετικής Φωνής -- "Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική ..." -- 23 Νοεμβρίου 2020
Ρίζες υδροξυλίου: Τα απολυμαντικά της φύσης που καταπολεμούν τους ιούς -- "Καθώς προχωρά το φθινόπωρο και πέφτει η ..." -- 28 Οκτωβρίου 2020
«Λοιμώξεις στο Σταυροδρόμι του 2020» 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2020 Divani ... -- "Το Συνέδριο του Μεσογειακού Ινστιτούτου ..." -- 27 Οκτωβρίου 2020
Ρομποτική Χειρουργική Θεραπεία της Παχυσαρκίας: Μέθοδοι και πλεονεκτήματα -- "Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ..." -- 26 Οκτωβρίου 2020
Προστάτης: Οι κίνδυνοι από τις καθυστερήσεις στη θεραπεία -- "Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος ..." -- 25 Οκτωβρίου 2020
Ρομποτική Χειρουργική Θεραπεία της Παχυσαρκίας: Μέθοδοι και πλεονεκτήματα

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια διατροφική και μεταβολική ασθένεια, η οποία σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία αποτελεί τη δεύτερη προλήψιμη αιτία θανάτου, μετά το κάπνισμα. Ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη του Metropolitan General αναλύει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία, είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά.

 Η παχυσαρκία σε τίτλους

Αξιολόγηση & μέτρηση: Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι αξιολόγησης της παχυσαρκίας, η απλούστερη ωστόσο είναι εκείνη που αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αφορά στη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ):

Τύπος Μέτρησης: ΔΜΣ

Κατηγορίες:
ΔΜΣ < 18 Ελλιποβαρής
18.1 < ΔΜΣ < 24,9 Φυσιολογικό σωματικό βάρος
25 < ΔΜΣ < 29,9 Υπέρβαρος
30 < ΔΜΣ < 34,9 1ου βαθμού Παχυσαρκία
35 < ΔΜΣ < 39,9 2ου βαθμού Παχυσαρκία
ΔΜΣ ≥ 40 3ου βαθμού Παχυσαρκία

Αίτια: Η αιτιολογία της παχυσαρκίας δεν έχει κατανοηθεί πλήρως ακόμη. Παρόλα αυτά θεωρείται πως είναι πολυπαραγοντική νόσος, δηλαδή σχετίζεται με συνδυασμό αιτιολογικών παραγόντων, όπως η γενετική προδιάθεση, η ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά, η έλλειψη σωματικής άσκησης, ορισμένοι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες και διάφορες σπανιότερες ασθένειες.

Συν-νοσηρότητες της παχυσαρκίας: Η παχυσαρκία ενοχοποιείται για την εμφάνιση διάφορων σοβαρών καταστάσεων υγείας, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, εμφάνιση κακοηθειών, βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, διαταραχές γονιμότητας και μεταβολικές ασθένειες.

Πρόγνωση: Όσο καθυστερεί η αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ή επιδείνωσης των δευτερογενών παθήσεων με τις οποίες συνδέεται, γεγονός που αποδεδειγμένα σχετίζεται με μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Αν και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με συντηρητικά μέσα είναι αποτελεσματική, συνήθως σε περιπτώσεις υπέρβαρων ατόμων, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά σε σοβαρότερες μορφές παχυσαρκίας. Αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως μόνο 5% των ασθενών που προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη νοσογόνο παχυσαρκία με δίαιτα και γυμναστική κατάφεραν να χάσουν τα περιττά κιλά και να διατηρήσουν την απώλεια αυτή μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, για την πλειοψηφία των ασθενών, όχι μόνο η μέθοδος αποδείχθηκε αναποτελεσματική αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς στο τέλος κέρδισαν περισσότερο βάρος απ’ όσο είχαν καταφέρει να χάσουν.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποτελεί τη μοναδική μακροπρόθεσμα αποτελεσματική μέθοδο. Η χειρουργική της παχυσαρκίας και των μεταβολικών νοσημάτων (μεταβολική χειρουργική) περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων, κάθε μία από τις οποίες ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενή.

Ρομποτική Χειρουργική Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας

Η ρομποτική τεχνολογία αποτέλεσε επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής τα τελευταία έτη. Το νοσοκομείο Metropolitan General είναι εξοπλισμένο με το πιο εξελιγμένο Ρομποτικό σύστημα στον κόσμο, τη Ρομποτική πλατφόρμα DaVinci Xi. Το Σύστημα DaVinci Xi είναι το μοναδικό που έχει λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων & Υλικών (FDA) μέχρι σήμερα για τη διενέργεια ρομποτικών επεμβάσεων.

Η ρομποτική τεχνολογία επιτρέπει τη διενέργεια ποικίλων επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας:

Ρομποτική Γαστρική Πτύχωση: Επέμβαση κατά την οποία πραγματοποιείται ενδίπλωση του στομάχου για περιορισμό της χωρητικότητάς του και συνεπώς της ποσότητας τροφής που προσλαμβάνεται. Με την ακρίβεια της ρομποτικής συρραφής, μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της περιοριστικής αυτής επέμβασης.

Ρομποτική Επιμήκης Γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι): Πραγματοποιείται αφαίρεση έως και του 80% του στομάχου, με στόχο τη μείωση της χωρητικότητάς του και ταχύτερη επίτευξη του αισθήματος κορεσμού κατά τη σίτιση. Η χρήση των εξελιγμένων ρομποτικών συρραπτικών μηχανημάτων (SureForm staplers) εξασφαλίζει μοναδική λεπτομέρεια στη συρραφή του στομάχου, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο διαφυγών.

Ρομποτική Γαστρική Παράκαμψη (γαστρικό bypass): Περιοριστική και μερικώς δυσαπορροφητική επέμβαση, που στοχεύει στη μείωση της χωρητικότητας του στομάχου για ταχύτερο κορεσμό. Ταυτοχρόνως πραγματοποιείται παράκαμψη του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου για περιορισμό της απορρόφησης θερμίδων.

Ρομποτική γαστρική παράκαμψη μίας αναστόμωσης (one anastomosis gastric bypass): Ο συνδυασμός ρομποτικής τεχνολογίας και της πιο σύγχρονης επέμβασης παράκαμψης που μεγιστοποιεί τα δυσαπορροφητικά αποτελέσματα, προσφέρει ασφάλεια, χειρουργική ακρίβεια και μοναδική σταθερότητα στη θεραπεία της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας και των συνοδών νοσημάτων της.

Πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Τεχνολογίας στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

«Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιεί ξεκούραστα μία απαιτητική επέμβαση, καθήμενος σε μία ειδική κονσόλα, απ’ όπου χειρίζεται τους τέσσερις αρθρωτούς βραχίονες του ρομποτικού συστήματος. Οι βραχίονες φέρουν τα εργαλεία και εκτελούν τους χειρουργικούς χειρισμούς με ακρίβεια χιλιοστού» εξηγεί ο κ. Σπυρόπουλος.

Στα πλεονεκτήματα της χρήσης του Ρομποτικού Συστήματος DaVinci Xi στη χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, περιλαμβάνονται:
• Μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, καθώς οι ρομποτικοί βραχίονες προσφέρουν 7 βαθμούς ελευθερίας κινήσεων.
• Καλύτερη όραση, με τρισδιάστατη μεγεθυμένη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου, που προσφέρει στο χειρουργό την αίσθηση βάθους.
• Μικρότερες τομές, άρα μείωση της πιθανότητας χειρουργικής επιμόλυνσης και βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος μετά την επέμβαση.
• Ασφαλέστερη συρραφή με τη χρήση ειδικών συρραπτικών που μόνο η ρομποτική πλατφόρμα διαθέτει.
• Εκμηδενισμός του μετεγχειρητικού πόνου και ταχύτατη ανάρρωση. Το ρομποτικό σύστημα λόγω της απόλυτης ακρίβειας κινήσεων που προσφέρει, ελαχιστοποιεί το χειρουργικό τραύμα και το χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης.

Παχυσαρκία

 

Δρ. Σπυρόπουλος Χαράλαμπος, Χειρουργός

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη

Ο διακεκριμένος χειρουργός οφθαλμίατρος, διδάκτωρ

+ View

Σύσκεψη εργασίας της

Συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα

+ View

U=U |Το νέο τηλεοπτικό

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”

+ View

Ρίζες υδροξυλίου: Τα

Καθώς προχωρά το φθινόπωρο και πέφτει η

+ View

«Λοιμώξεις στο

Το Συνέδριο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελέτης

+ View

Ρομποτική Χειρουργική

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια διατροφική και

+ View

Προστάτης: Οι κίνδυνοι

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός

+ View

Εθελοντική δράση σε Σάμο

Ευαισθητοποιημένοι από το πρόβλημα της πανδημίας

+ View

Ενδιαφέροντα

Βλεφαροπλαστική χωρίς ...

Χωρίς  νυστέρι,  τομές και ...

+ View

Ρώσικη ρουλέτα με την ...

«Ρώσικη ρουλέτα» με την υγεία τους παίζουν τρείς ...

+ View

Συνάντηση Υπ. Υγείας με ...

Συνάντηση Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στις ιδιαίτερες συνθήκες ...

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top