Τίτλοι Νέων:
Στραβό διάφραγμα: Γιατί πολλοί αποφεύγουν το χειρουργείο; -- "Συχνά ακούμε για το στραβό διάφραγμα, ..." -- 07 Μαρτίου 2021
Διφθερίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε. -- "Η διφθερίτιδα, η οποία πριν την ..." -- 07 Μαρτίου 2021
Lockdown και άσκηση στο σπίτι: Τι να προσέχετε -- "Αύξηση παρουσιάζουν οι τραυματισμοί ..." -- 07 Μαρτίου 2021
«Η ΡευΜΑζήν δίπλα στη γυναίκα» (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 2021) -- "Από το 1977, όταν καθιερώθηκε από τον ..." -- 06 Μαρτίου 2021
Συζήτηση: Γυναίκα, καρκίνος και άθληση - Live Streaming από το ΚΠΙΣΝ, 08.03.21 -- "Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, τη ..." -- 04 Μαρτίου 2021
Μάτια: Τι δώρο να τους κάνετε για το 2021!

Καθώς ανέτειλε ο νέος χρόνος, είναι ιδανική στιγμή για να κάνετε στα μάτια σας ένα πολύτιμο δώρο: την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς τους. Κάθε φορά που θα ετοιμάζεστε, λοιπόν, να βγείτε από το σπίτι, να φοράτε ένα καλής ποιότητας ζευγάρι γυαλιά ηλίου, ακόμα και τώρα το χειμώνα και αν έχει συννεφιά.

 Δρ Κανελλόπουλος-Ι. Αναστάσιος, MD Χειρουργός-Οφθαλμίατρος«Η υπεριώδης ακτινοβολία, είτε προέρχεται από φυσικές πηγές όπως ο ήλιος είτε από τεχνητές όπως τα λέιζερ και τα σολάριουμ, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους επιφανειακούς ιστούς των ματιών, καθώς και στον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό», λέει ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που διατρέχουν και κυκλοφορούν στους υπαίθριους χώρους χωρίς προστατευτικά γυαλιά ηλίου. Άλλοι αγοράζουν γυαλιά ηλίου από αναξιόπιστες πηγές, με συνέπεια αυτά να μην τους παρέχουν καμία προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου».

Υπάρχουν τρεις τύποι υπεριώδους ακτινοβολία. Η UV-C απορροφάται από τη στοιβάδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα και δεν επηρεάζει τα μάτια. H UV-A και η UV-B, όμως, μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στα μάτια και την όραση. Αυτό συμβαίνει όλες τις εποχές του χρόνου και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αφού η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα σε ποσοστό που φτάνει το 80%.

Στις πιθανές συνέπειες της συστηματικής έκθεσης των ματιών στον ήλιο συμπεριλαμβάνονται διάφορα προβλήματα, όπως:
* Η φωτοκερατίτιδα. Είναι γνωστή και ως «έγκαυμα του κερατοειδή» ή «τύφλωση από τα χιόνια». Μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα μάτια εκτεθούν επί πολλή ώρα στην UV-B που αντανακλάται στο χιόνι, τον πάγο, την άμμο ή το νερό. Η φωτοκερατίτιδα μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και να προκαλέσει παροδική απώλεια της όρασης. Προκαλεί επίσης δακρύρροια, φωτοφοβία (μεγάλη ευαισθησία στο φως) και βλεφαρόσπασμο. Τα συμπτώματά της συνήθως εκδηλώνονται 6-10 ώρες μετά την έκθεση στην UV. Αν η έκθεση στον ήλιο δεν διακοπεί, υπάρχει κίνδυνος για μόνιμη απώλεια της όρασης.
* Το πτερύγιο. Πρόκειται για ένα ροζ, καλοήθες μόρφωμα, που αναπτύσσεται στον επιπεφυκότα πάνω από το λευκό τμήμα του ματιού. Είναι συχνό στους εφήβους και τους 20άρηδες που εκθέτουν συστηματικά τα μάτια τους στον ήλιο. Το πτερύγιο είναι ιδιαίτερα συχνό στους σέρφερ και στους σκιέρ, στους ψαράδες και στους αγρότες, και γενικά σε όσους βρίσκονται το μεσημέρι χωρίς γυαλιά ηλίου σε υπαίθριους χώρους, μεγάλο υψόμετρο ή/και δίπλα σε ποτάμια, θάλασσες ή λίμνες.
* Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Είναι η προοδευτική εκφύλιση του κεντρικού τμήματος (ωχρά κηλίδα) του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού. Αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στην τρίτη ηλικία. Η συχνή έκθεση στον ήλιο χωρίς προστατευτικά γυαλιά ηλίου επιταχύνει την εμφάνισή της.
* Ο καταρράκτης. Ο καταρράκτης είναι το θόλωμα του φυσικού φακού του ματιού, δηλαδή του τμήματος που εστιάζει το φως που βλέπουμε. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ιδιαίτερα την UV-B, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καταρράκτης. Έχει υπολογιστεί ότι το 10% των περιστατικών καταρράκτη σε όλο τον κόσμο οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στην UV.
* Ο καρκίνος. Οι όγκοι στο δέρμα των βλεφάρων είναι αρκετά συνηθισμένοι και σχετίζονται με την παρατεταμένη έκθεση στην UV. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλά και το μελάνωμα βλεφάρων. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος στο εσωτερικό του ματιού (μελάνωμα αμφιβληστροειδούς).

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι κίνδυνοι αυτοί μας απειλούν όλους. Αυξάνονται όμως αναλογικά με την έκθεσή μας στον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλίου, αλλά και με μερικούς πρόσθετους παράγοντες όπως:
* Η ηλικία. Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο επειδή αφενός περνούν πολλές ώρες σε υπαίθριους χώρους σε κάθε ευκαιρία, αφετέρου οι φακοί των ματιών τους είναι ανώριμοι και δεν φιλτράρουν αποτελεσματικά την UV.
* Το χρώμα των ματιών. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πιο επικίνδυνη για όσους έχουν γαλάζια ή πράσινα ανοικτά μάτια. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν σπάνιες μορφές καρκίνου στα μάτια όπως το μελάνωμα στην ίριδα.
* Το ιατρικό ιστορικό. Όσοι έχουν κάνει εγχείρηση καταρράκτη, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης στα μάτια από τη UV, επειδή πολλοί τεχνητοί φακοί αφήνουν τα μάτια περισσότερο εκτεθειμένα σε αυτήν. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν επίσης όσοι παίρνουν φάρμακα που αυξάνουν την φωτοευαισθησία. Τέτοια φάρμακα είναι μερικά αντιβιοτικά, ορισμένα αντισυλληπτικά, κάποια φάρμακα για την ψωρίαση, ορισμένα διουρητικά και ηρεμιστικά κ.λπ. Αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα και ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, ενημερώστε γι' αυτήν τον οφθαλμίατρό σας, συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος.

Για να προστατεύσετε τα μάτια και την όρασή σας, χρειάζεστε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου που θα απορροφά κατά 100% την UV-A και την UV-B, αλλά και ένα καπέλο με φαρδύ γείσο, για να τα σκιάζετε από περισσότερες πλευρές, καταλήγει ο ειδικός.



Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Στραβό διάφραγμα: Γιατί

Συχνά ακούμε για το στραβό διάφραγμα, αλλά λίγες

+ View

Διφθερίτιδα: Τι πρέπει

Η διφθερίτιδα, η οποία πριν την γενίκευση των

+ View

Lockdown και άσκηση στο

Αύξηση παρουσιάζουν οι τραυματισμοί κατά τη

+ View

Η σχέση των χρόνιων

Με δεδομένο ότι η λοίμωξη COVID-19 προσβάλλει το

+ View

«Η ΡευΜΑζήν δίπλα στη

Από το 1977, όταν καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ η 8η

+ View

Συζήτηση: Γυναίκα,

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, τη Δευτέρα 8

+ View

Έναρξη υποβολής αιτήσεων

Κατά το διάστημα 22/02/2021 – 11/04/2021 θα

+ View

Καρκίνος προστάτη: Ποιος

Μεταξύ των διαγνωστικών τεχνικών για την

+ View

Ενδιαφέροντα

Όραση: Κίνδυνος για το ...

Οι γυναίκες που καπνίζουν στη διάρκεια της ...

+ View

Οξύμετρα και χαμηλό ...

Ο βασικός ρόλος του κυκλοφορικού συστήματος ...

+ View

Νέα χαρακτηριστικά ...

Οι Ευρωπαίοι πολίτες αξίζουν φάρμακα που να ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

17ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό ...

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της ...

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στις ιδιαίτερες συνθήκες ...

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top