Τίτλοι Νέων:
Θαλάσσια σπορ και τραυματισμοί στο άνω άκρο -- "Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ..." -- 21 Ιουνίου 2021
Μάτια: Πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος; -- "Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν ..." -- 20 Ιουνίου 2021
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τη διακοπή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca ... -- "H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την ..." -- 18 Ιουνίου 2021
Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα ξαναβρεθούν στο ακριτικό Καστελλόριζο, ... -- "Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού ..." -- 18 Ιουνίου 2021
Πως να διατηρήσετε υγιή τα γόνατά σας για χρόνια -- "Αδυσώπητος αποδεικνύεται ότι είναι με ..." -- 18 Ιουνίου 2021
Kάκοσμη αναπνοή -- "Αρκετοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από ..." -- 16 Ιουνίου 2021
Θέσπιση κανονιστικού πλαισίου περί υποχρεωτικών τεστ για τη νόσο COVID-19 στα ... -- "Με παρέμβασή της η εθνική συνομοσπονδία ..." -- 15 Ιουνίου 2021
Ο κορονοϊός: Υπάρχουν συνήθειες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει αποτελεσματικότερα;

Ο νέος κορονοϊός sars cov2 δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας αλλά και τις ψυχικές αντοχές των ανθρώπων. Παρά το γεγονός ότι στις τυπικές μη επιπλεγμένες περιπτώσεις η νόσος διαρκεί μία δύο εβδομάδες με σταδιακή σταθερή βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την πέμπτη ημέρα και συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, κούραση πόνους στο σώμα απώλεια γεύσης ή οσμής πονόλαιμο, συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετο, διάρροια, παραγωγή πτυέλων, πονοκέφαλο, που εμφανίζονται συνήθως 2 ημέρες έως 2 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό, ένα σημαντικό μέρος των ανθρώπων δεν θα αμυνθεί επαρκώς με αποτέλεσμα να αναπτύξει δύσπνοια, πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια.

Εκτός από την ηλικία, καταστάσεις με ιδιαιτερότητες (π.χ. κύηση) και χρόνια νοσήματα που εξασθενούν σημαντικά τον οργανισμό όπως είναι οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις, η νοσογόνος παχυσαρκία, ο καρκίνος, οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις (π.χ. ΧΑΠ), ο διαβήτης, η άνοια, το aids, ορισμένες συμπεριφορές μειώνουν την ανοσολογική ετοιμότητα του σώματος. Συνήθειες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει αποτελεσματικότερα είναι:

1. Η άσκηση και η αποφυγή της καθιστικής ζωής.

Σύμφωνα με έρευνα που περιέλαβε 48 440 ενηλίκους και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Βritish journal of Sports Medicine (Robert Sallis και συν.) στις 13/04/2021 σε σύγκριση με τους πιο δραστήριους ανθρώπους της μελέτης που ασκούνταν πάνω από 150 λεπτά κάθε εβδομάδα, οι άνθρωποι με COVID-19 που έκαναν καθιστική ζωή είχαν 226% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, 173% πιθανότερο να μπουν σε εντατική μονάδα φροντίδας ICU) και 149% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Ακόμη και άνθρωποι που ασκούνταν μόνο 11 έως 149 λεπτά κάθε εβδομάδα είχαν καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ΄σε σύγκριση με ασθενείς που έκαναν απολύτως καθιστική ζωή, οι οποίοι είχαν 120% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, 110% περισσότερες πιθανότητες να μπουν στην εντατική μονάδα και 132% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

2. H έκθεση στον ήλιο

Η βιταμίνη D είναι βιταμίνη που παράγεται στο σώμα μετά από έκθεση στον ήλιο. Η βιταμίνη D συντελεί στην ενδυνάμωση του σκελετού αλλά παρουσιάζει και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι άνθρωποι με σοβαρές επιπλοκές από κορονοϊό συχνά έχουν ελαττωμένα επίπεδα βιταμίνης D όπως έχει εντοπιστεί σε μελέτες (π.χ.

Serum 25(OH)D Level on Hospital Admission Associated With COVID-19 Stage and Mortality Dieter De Smet και συν. Am J Clin Pathol. 2021;155(3):381-388).

3. Η διακοπή του καπνίσματος

Μετά την προσβολή από τον κορονοϊό ο κορεσμός του οξυγόνου του αίματος είναι ο πιο συνήθης παράγοντας που διαταράσσεται στην περίπτωση των σοβαρών επιπλοκών της νόσου. Το κάπνισμα μειώνει την αναπνευστική εφεδρεία του οργανισμού και μπορεί να ελαττώσει την επάρκεια του προσφερόμενου στα κύτταρα οξυγόνου, κυρίως όταν υπάρχει χρόνια έκθεση στα τοξικά προϊόντα του καπνίσματος επί πάνω από δεκαετία. Το οξυγόνο είναι σημαντικό για τη σωστή επιτέλεση της πλειοψηφίας των βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα και τη σωστή άμυνα.

4. Η υψηλής ποιότητας μεσογειακή διατροφή.

Η σχέση της παχυσαρκίας με τη δυσμενή έκβαση από κορονοιό έχει εντοπιστεί σε αρκετές μελέτες. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει μελετηθεί η σχέση της μεσογειακής διατροφής με την έκβαση της προσβολής ειδικά από κορονοιό, από μελέτες που έχουν γίνει για άλλα λοιμώδη νοσήματα η υψηλής ποιότητας μεσογειακή διατροφή ιδιαίτερα όταν δεν συνοδεύεται από παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένη αντίσταση έναντι λοιμώξεων μειωμένο κίνδυνο καρδιακών εγκεφαλικών επεισοδίων, στυτικής δυσλειτουργίας και συνολικής θνησιμότητας. Όλα αυτά τα δεδομένα οδήγησαν την UNESCO κατά το 2013, να εγγράψουν την μεσογειακή διατροφή στον "Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας". Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε παραδοσιακά προϊόντα συνταγές της Μεσογείου και χαρακτηρίζεται από καθημερινή κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης, φρούτων λαχανικών, αρωματικών φυτών extra παρθένου ελαιόλαδου, οσπρίων, ξηρών καρπών, μικρής ποσότητας οίνου, από συστηματική κατανάλωση παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως από αμνοερίφια, από μέτρια κατανάλωση ψαριών, πουλερικών, αυγών, από ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Τα χαρακτηριστικά αυτά γνωρίσματα της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων όπως είναι η συμμόρφωση σε παραδοσιακά θρησκευτικά προγράμματα νηστείας και η μειωμένη δυνατότητα εισαγωγών από χώρες με πλούσια βοσκοτόπια και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία.

5. Η θετική ψυχολογία

Η θετική ψυχολογία προϋποθέτει σωστό ύπνο, αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή και αποτελεί σύνθετο και εξατομικευμένο φαινόμενο. Παρά το γεγονός ότι αξιόπιστες μελέτες που να διερευνούν ειδικά τη σχέση της άμυνας έναντι του κορονοϊού με την θετική ψυχολογία δεν υπάρχουν, με βάση την εμπειρία από άλλες λοιμώξεις, η θετική ψυχολογία έχει θετικές επιδράσεις στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική Παθολόγος

 

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική Παθολόγος

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Θαλάσσια σπορ και

Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλεισμού,

+ View

Μάτια: Πόσο επικίνδυνος

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δεν βλάπτει μόνο το

+ View

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί την πολιτεία, την

+ View

Οι Κινητές Ιατρικές

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος

+ View

Πως να διατηρήσετε υγιή

Αδυσώπητος αποδεικνύεται ότι είναι με όλους

+ View

Kάκοσμη αναπνοή

Αρκετοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από κάκοσμη

+ View

Θέσπιση κανονιστικού

Με παρέμβασή της η εθνική συνομοσπονδία των

+ View

Γονιμότητα: Τα 8 βήματα

Η φύση μας προετοιμάζει για την απόκτηση παιδιών,

+ View

Ενδιαφέροντα

«Το κάπνισμα επιφέρει ...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιατρική ημερίδα ...

+ View

Με απόλυτη επιτυχία και ...

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική ...

+ View

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

Η Αναπτυξιακή Παιδιατρική ...

Η Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ ΠΠΚ του ΕΚΠΑ είναι ...

17ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό ...

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της ...

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στις ιδιαίτερες συνθήκες ...

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top