Τίτλοι Νέων:
Αθλητισμός και δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μετά από αρθροπλαστική ... -- "Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να είναι ..." -- 11 Σεπτεμβρίου 2021
Ετήσιο δερματολογικό check-up: Πότε είναι αναγκαίο; -- "Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων ..." -- 10 Σεπτεμβρίου 2021
Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα ξαναβρεθούν για 2η φορά στο Μαντούδι Ευβοίας ... -- "24 μέλη των Κινητών Ιατρικών Μονάδων ..." -- 10 Σεπτεμβρίου 2021
Αδυνατίστε μόνιμα αλλάζοντας τη… συμπεριφορά σας -- "Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί με αυτό ..." -- 09 Σεπτεμβρίου 2021
Μήνας πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη -- "Πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν πού ..." -- 08 Σεπτεμβρίου 2021
Τα άγνωστα συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν ένα μελάνωμα -- "Το μελάνωμα είναι ένας επιθετικός τύπος ..." -- 08 Σεπτεμβρίου 2021
Χρόνιος πόνος: Υπάρχει τρόπος μακροπρόθεσμης ανακούφισης χωρίς επέμβαση; -- "Άγχος και κατάθλιψη, απώλεια ..." -- 07 Σεπτεμβρίου 2021
Αιμοδυναμική θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων

Οι κιρσοί αποτελούν ένα κυρίως ανατομικό πρόβλημα που αφορά άλλοτε άλλα φλεβικά τμήματα. Αυτά τα τμήματα είναι κατεστραμμένα, διογκωμένα, άρα μη λειτουργικά. Στη βάση αυτής της λογικής, της άχρηστης - παθολογικής φλέβας, στηρίζονται όλες οι θεραπείες, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταστροφή όλων των παθολογικών φλεβών, ώστε να παραμείνουν, μετά από μία επέμβαση, μόνο υγιείς φλέβες στο πάσχον σκέλος.

Η καταστροφή αυτή μπορεί να γίνει με ανοιχτό χειρουργείο, με θερμική ενέργεια λέιζερ ή ραδιοσυχνοτήτων, με ειδικά φάρμακα (σκληροθεραπεία με αφρό), με ειδικές κόλλες και τέλος, για τις επιφανειακές αντιαισθητικές φλέβες, με αφαίρεση μέσα από μικρές τρύπες (μικροφλεβεκτομές).

Η επιτυχία των παραπάνω επεμβάσεων στηρίζεται στη ριζικότητα της απομάκρυνσης των παθολογικών φλεβών. Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται σήμερα αποτελεσματικά με τη βοήθεια της υπερηχογραφικής χαρτογράφησης, την καλύτερη επίδοση στον τομέα της ριζικότητας της θεραπείας που έχουν οι ενδαγγειακές επεμβάσεις, κυρίως το ενδοαυλικό λέιζερ, σε συνδυασμό με τις μικροφλεβεκτομές των κιρσών, εξηγεί ο κ. Νικόλαος Τσεκούρας, Aγγειοχειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Γ΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως νέα δεδομένα διαφωτίζουν τον μηχανισμό εμφάνισης και εξάπλωσης των κιρσών: Οι κιρσοί είναι κάτι παραπάνω από κάποιες χαλασμένες φλέβες και η αντιμετώπισή τους γίνεται απλούστερα, γρηγορότερα, με ακόμα λιγότερα ενοχλήματα, ακόμα και σε ασθενείς με πολύ εκτεταμένους κιρσούς.

Κιρσοί και αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά

Σήμερα όμως, έχει διαπιστωθεί ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πέρα από το ανατομικό πρόβλημα, τις “χαλασμένες”, δηλαδή φλέβες, ένα πολύ σημαντικό μέρος του προβλήματος αφορά η παρουσία παθολογικής ροής του αίματος μέσα στο δίκτυο. Μια παθολογική ροή που δεν είναι, πάντα, το αποτέλεσμα της χαλασμένης φλέβας αλλά, πολλές φορές, η αιτία της!

Πιο συγκεκριμένα, στους ασθενείς με κιρσούς υπάρχει αδυναμία κάποιας σημαντικής ποσότητας αίματος του φλεβικού συστήματος να περάσει από το κάτω άκρο προς τον κορμό. Για κάποιους λόγους δημιουργείται ένα είδος βραχυκυκλώματος, όπου το αίμα δεν ακολουθεί την φυσιολογική οδό εξόδου από το πόδι, αλλά λοξοδρομεί σε μονοπάτια που το παγιδεύουν μέσα σε αυτό. Μια ποσότητα αίματος, λοιπόν, λιμνάζει μέσα σε κάποιες φλέβες, οι οποίες και φουσκώνουν. Το αίμα αυτό επιστρέφει στον δρόμο της εξόδου από το κάτω άκρο, αλλά και πάλι, αντί να βρει την έξοδο προς τον κορμό παγιδεύεται στην παρακαμπτήρια διαδρομή, σε έναν συνεχή φαύλο κύκλο, με προοδευτική επιδείνωση.

Γενικά, τα χαρακτηριστικά της ροής του αίματος είναι γνωστά με τον όρο «αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά». Στους ασθενείς με κιρσούς υπάρχουν φλεβικά τμήματα με παθολογικά αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά, με απλά λόγια, με παθολογική ροή. Η παθολογική αυτή φλεβική ροή είναι που καταστρέφει σταδιακά κάποιες άλλες φλέβες δημιουργώντας τους κιρσούς.

Κιρσοί: Tι ονομάζουμε αιμοδυναμική θεραπεία;

Aιμοδυναμική θεραπεία ασθενών με κιρσούς ονομάζουμε την επέμβασή μας σε συγκεκριμένα και περιορισμένα φλεβικά τμήματα με άμεσο αποτέλεσμα την αλλαγή των ροών μέσα στο φλεβικό δίκτυο με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταργείται το παθολογικό βραχυκύκλωμα που δημιουργεί, συντηρεί και μεγεθύνει τη φλεβική ανεπάρκεια.

Πρόκειται, δηλαδή, για εξαιρετικά στοχευμένα τμήματα του φλεβικού δικτύου (κάτι σαν κεντρικοί διακόπτες) που όταν καταργηθούν υποχωρούν οι κιρσοί, χωρίς να χρειαστεί επέμβαση σε πολύ εκτεταμένες περιοχές, και, επιπλέον, με πολύ λιγότερες μικροφλεβεκτομές στο δέρμα, ακόμα και αν οι κιρσοί είναι πολυάριθμοι. Η στρατηγική αυτή επιτρέπει ακόμα πιο άνετη και γρήγορη θεραπεία με πολύ λιγότερη ταλαιπωρία του δέρματος, άρα και ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Για να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι κιρσοί, πραγματοποιείται επέμβαση με το ενδοαυλικό λέιζερ στα κατάλληλα σημεία και έτσι, σε συνδυασμό με ελάχιστες φλεβεκτομές, μπορούν τελικώς να απομακρυνθούν.

Βασική προϋπόθεση της αιμοδυναμικής θεραπείας

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της μεθόδου είναι η ανακάλυψη του σωστού σημείου του φλεβικού δικτύου, το οποίο, αν αντιμετωπιστεί, θα υποχωρήσουν οι κιρσοί σε μεγάλη έκταση. Αυτό απαιτεί σημαντική εμπειρία από τον αγγειοχειρουργό, κατά την φάση του σχεδιασμού της επέμβασης, με τη βοήθεια των υπερήχων και ειδικών κλινικών δοκιμασιών που θα αποκαλύψουν με λεπτομέρεια την πορεία, αλλά κυρίως τη λειτουργία κάθε τμήματος του δικτύου. Ο συνδυασμός υπερηχογραφικής χαρτογράφησης και κατάλληλων κλινικών δοκιμασιών, που μας αποκαλύπτουν τον τρόπο που λειτουργεί το παθολογικό φλεβικό δίκτυο των κιρσών, ονομάζεται αιμοδυναμική μελέτη. Η σωστή και λεπτομερής αιμοδυναμική μελέτη θα μας εξασφαλίσει ότι η χρήση του ενδοαυλικού λέιζερ θα γίνει στα σωστά σημεία επιτυγχάνοντας, έτσι, σωστή αιμοδυναμική θεραπεία.

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Αθλητισμός και

Η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να είναι το

+ View

Ετήσιο δερματολογικό

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ποτέ

+ View

Οι Κινητές Ιατρικές

24 μέλη των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα

+ View

Αδυνατίστε μόνιμα

Το καλοκαίρι πέρασε και μαζί με αυτό και η

+ View

Μήνας πρόληψης και

Πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο

+ View

Τα άγνωστα συμπτώματα

Το μελάνωμα είναι ένας επιθετικός τύπος καρκίνου

+ View

Χρόνιος πόνος: Υπάρχει

Άγχος και κατάθλιψη, απώλεια ενδιαφέροντος για το

+ View

Ρευματικά νοσήματα: Πώς

Ρευματολογία είναι εκείνη η ειδικότητα της

+ View

Ενδιαφέροντα

Εφίδρωση και ...

H έκκριση του ιδρώτα στο ανθρώπινο σώμα ...

+ View

Διεθνές Εκπαιδευτικό ...

«Προχωρημένο Σεμινάριο Μικροχειρουργικής ...

+ View

Καρκίνος στοματοφάρυγγα: ...

Στις σύγχρονες κοινωνίες, ένα από τα πιο ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

17ο Συνέδριο ...

Το Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής Cardio Athena 2021 που ...

48ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Οι νεότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη ...

Η Αναπτυξιακή Παιδιατρική ...

Η Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ ΠΠΚ του ΕΚΠΑ είναι ...

17ο Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό ...

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top