Τίτλοι Νέων:
Μπαράζ κλοπών και διαρρήξεων σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης -- "Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων «Υγεία και Θρησκεία»: 28 Μαρτίου 2024, 15:00 - ... -- "Ομιλητής: Καθηγητής Ανδρέας Λάζαρης ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Ημερίδα: «Η φαρμακολογία της επιληψίας στη σύγχρονη επιληπτολογία» -- "Σημαντικά θέματα που αφορούν τη ..." -- 27 Μαρτίου 2024
Συναντήσεις με Ψυχολόγους στον ΙΑΝΟ της Αθήνας -- "Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ..." -- 24 Μαρτίου 2024
-Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 20/3 Στοματική Υγεία: Πώς συντελεί στο να ... -- "Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε ..." -- 20 Μαρτίου 2024
Ανακουφιστική Φροντίδα Ασθενών που πάσχουν από καρκίνο -- "Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στη ..." -- 15 Μαρτίου 2024
Ανοσοποιητικό σύστημα και οργανισμός: Έχω γρίπη ή κορονοϊό;

Η θερμοκρασία περιβάλλοντος σταδιακά μειώνεται και βαρύς Χειμώνας αναμένεται. Καθώς η παραμονή σε κλειστούς χώρους βαίνει αυξανόμενη, αρκετοί παραδοσιακοί αναπνευστικοί ιοί με προεξάρχουσα την γρίπη αρχίζουν να προελαύνουν. Αυτό ανησυχεί πολλούς συμπολίτες μας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο στην οποία ο νέος κορονοϊός διασπείρεται παράλληλα στην κοινότητα. Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται από τον ασθενή στο μαχόμενο ιατρό κατά την καθημερινή κλινική πράξη, είναι εάν με βάση τα συμπτώματά του, μπορεί να καταλάβει με ασφάλεια εάν πρόκειται για γρίπη ή κορονοϊό.

 

Το αμυντικό σύστημα του ανθρώπου περιλαμβάνει πολλούς μηχανισμούς άμυνας και προστασίας έναντι των ιών που εισβάλλουν στο σώμα με την αναπνοή. Το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα που φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα, αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας. Οι παραρρίνιοι κόλποι γύρω από τη μύτη, συντελούν στην παραγωγή υψηλών ποσοτήτων τοξικών ουσιών για τους ιούς. Το αναπνευστικό επιθήλιο παράγει βλέννα, η οποία παροχετεύεται στην ρινική κοιλότητα, με κινήσεις κροσσών. Τα ιστικά μακροφάγα είναι μόνιμα καθηλωμένα κύτταρα στους ιστούς, με ικανότητα φαγοκυττάρωσης. Ο πλούσιος σε ιστικά μακροφάγα λεμφικός ιστός (δικτυοκύτταρα λεμφικού ιστού), που εδράζεται στους λεμφαδένες, το σπλήνα, τον θύμο, τις αμυγδαλές, έχει κεντρικό ρόλο κατά την άμυνα. Καθώς ο ιός εισέρχεται σε βαθύτερα στρώματα, χημικές ουσίες που απελευθερώνονται, λόγω της φλεγμονής, αποκτούν σημαντικές δράσεις. Η ισταμίνη και η βραδυκινίνη περιχαρακώνουν την περιοχή της φλεγμονής.

Οι κυτοκίνες (π.χ. οι ιντερλευκίνες, η ιντερφερόνη α), συντελούν στην ρύθμιση ανοσιακών, αποτοξινωτικών και αιμοποιητικών διεργασιών. Τα πυρετογόνα, έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την ρύθμιση της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο και την εμφάνιση πυρετού. Σημαντικός είναι ο ρόλος των λευκών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα και του συμπληρώματος που αποτελεί σύστημα ανενεργών ενζύμων του αίματος, ενεργοποιούμενο κατά την ανάπτυξη φλεγμονής.

Ως συνέπεια των ανωτέρω, τα συμπτώματα που προκύπτουν μετά από την επίθεση ενός αναπνευστικού παθογόνου μικροοργανισμού εξαρτάται εκτός από το είδος του και από την θέση εγκατάστασης του επιτιθέμενου αιτίου που συνδέεται ευθέως με την δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητα που αυτό έχει να περιχαρακώσει ή όχι τον ιό σε επιφανειακά στρώματα. Εάν οι ιοί περιχαρακωθούν σε επιφανειακά στρώματα, η συμπτωματολογία είναι ήπια και παρόμοια: Μπούκωμα, καταρροή, ρινική συμφόρηση. Όσο οι ιοί ωστόσο επελαύνουν σε εσωτερικά στρώματα του σώματος, κινητοποιούνται βαθύτερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, με συμπτώματα γενικευμένης φλεγμονής (πυρετός, μυαλγίες, πονοκέφαλος) που όχι σπάνια έχουν το στίγμα του ιού. Παρά ταύτα, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ανάλογα και με το ιικό φορτίο που εισβάλλει στο σώμα αλλά και τις ιδιαιτερότητες του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε οργανισμού, πολλές περιπτώσεις λοίμωξης έχουν ταυτόσημα συμπτώματα και μόνο με ειδικό εργαστηριακό τεστ μπορεί να γίνει η διάγνωση.

Tι πρέπει να γνωρίζετε όταν πρόκειται για τυπικές, συνήθεις περιπτώσεις προσβολής και σε ανθρώπους με συνήθη ανοσολογική άμυνα:

• Η ανοσμία και η αγευσία είναι συχνά συμπτώματα όταν η απόφραξη της μύτης και το μπούκωμα είναι εκτεταμένα, τόσο στην γρίπη όσο και στον κορονοϊό. Η δυσανάλογης έντασης αναλογικά με το μπούκωμα ανοσμία ή αγευσία είναι παρά ταύτα ένδειξη φλεγμονής από κορονοϊό.
• Ο κορονοϊός παρουσιάζει σοβαρότερα συμπτώματα σε επί μέρους όργανα: Η δύσπνοια, που αποτελεί κατάσταση βαθύτερης δυσχέρειας αναπνοής μη οφειλόμενης σε απλή ρινική συμφόρηση και απόφραξη μύτης, η πτώση του κορεσμού του οξυγόνου όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα οξύμετρα είναι συχνότερα στον κορονοϊό.
• Η διάρκεια των συμπτωμάτων διαφέρει στις τυπικές μη επιπλεγμένες περιπτώσεις. Στην γρίπη ο πυρετός εμφανίζει ταχεία άνοδο κατά το πρώτο 24ωρο, πέφτει βαθμιαία σε διάστημα δύο – τριών ημερών ενώ η νόσος γενικά λύεται εντός δύο έως πέντε ημερών. Συμπτώματα κακουχίας εάν υπάρχουν συνήθως δεν διαρκούν πάνω από είκοσι ημέρες. Στον κορονοϊό αντίθετα τα συμπτώματα είναι πιο παρατεταμένα, στις τυπικές περιπτώσεις διαρκούν επτά-δεκατέσσερεις ημέρες ενώ τα συμπτώματα κακουχίας διαρκούν επί αρκετές εβδομάδες.

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική Παθολόγος

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία,

Ειδική Παθολόγος

Δημοφιλή Άρθρα

Μπαράζ κλοπών και

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή

+ View

Κύκλος διαδικτυακών

Ομιλητής: Καθηγητής Ανδρέας Λάζαρης Την Πέμπτη

+ View

Ημερίδα: «Η φαρμακολογία

Σημαντικά θέματα που αφορούν τη φαρμακολογία της

+ View

Συναντήσεις με

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΙΝΙΚΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

+ View

Επιστημονική Ημερίδα "Η

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εκπαίδευσης για

+ View

-Παγκόσμια Ημέρα

Σε όλους μας έχει τύχει να ακούσουμε φίλους ή

+ View

Ανακουφιστική Φροντίδα

Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στη δημοσιότητα το

+ View

«Ενδυνάμωση νεαρών

Το Ινστιτούτο Prolepsis σας προσκαλεί σε ανοιχτή

+ View

Ενδιαφέροντα

Covid 19, πανδημίες και ...

Ο ιός COVID 2019 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από ...

+ View

Επιστημονική Ημερίδα για ...

Τρίτη 31 Μαΐου 2016, Πολυχώρος IANOS (Σταδίου ...

+ View

Θεαματικά Αποτελέσματα ...

Απόλυτα ασφαλείς, αναίμακτες, ανώδυνες και με ...

+ View

Συνέδρια

13ο Συνέδριο ...

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ...

19ο Ετήσιο Συνέδριο: ...

Στη σύγχρονη εποχή, η αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ...

20ο Πανελλήνιο ...

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) αποτελεί το επιστημονικό ...

3o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Η Ελληνική Εταιρεία ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Scroll to top