Τίτλοι Νέων:
Αρτηριακή υπέρταση: Ένας σιωπηλός «δολοφόνος» -- "«Ζαλίζομαι», «άνοιξε η μύτη μου», «έχω ..." -- 07 Δεκεμβρίου 2021
Γιορτές εν μέσω γλυκών, πανδημίας και Σακχαρώδη Διαβήτη -- "Παραδοσιακά οι περισσότεροι επιστρέφουν ..." -- 07 Δεκεμβρίου 2021
Πρωτοποριακή επέμβαση Ελλήνων γιατρών αντιμετώπισε σπάνια νόσο. -- "Πρωτοποριακή επέμβαση, τόσο για τα ..." -- 01 Δεκεμβρίου 2021
Κρυολιπόλυση: Πιο αποτελεσματικοί οι πολλαπλοί κύκλοι θεραπείας -- "Οι πολλαπλοί κύκλοι κρυολιπόλυσης ..." -- 30 Νοεμβρίου 2021
ΠΕΑΝΔ "Ζω τη ζωή με ένα τραγούδι" Ένα μοναδικό τραγούδι για ένα σημαντικό ... -- "Η Μελίνα Ασλανίδου ερμηνεύει με την ..." -- 29 Νοεμβρίου 2021
Αυξημένος σίδηρος: Τι πρέπει να ξέρετε. -- "Η αυξημένη συγκέντρωση σιδήρου στο αίμα ..." -- 28 Νοεμβρίου 2021
Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα: Πως αποφεύγεται; -- "Η υιοθέτηση των τάσεων της μόδας για ..." -- 27 Νοεμβρίου 2021
Ροχαλητό

Πρόκειται για παθολογικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος των πολιτών και μελών της οικογένειάς τους και είναι συχνότερο στους άντρες. Όταν το πρόβλημα είναι έντονο ή επιμένει, διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου του ασθενούς και του (της) συντρόφου του και αποτελεί γενεσιουργό αιτία για ποικίλες άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως σύνδρομα κόπωσης, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές ασθένειες.

 

Κατά την διάρκεια του ύπνου υπάρχει φυσιολογικώς, χάλαση μυών και μείωση του μυϊκού τόνου των αναπνευστικών οδών. Το ροχαλητό προκύπτει όταν ο αέρας που εισέρχεται από τους αεραγωγούς κατά την αναπνοή δεν διέρχεται απρόσκοπτα, λόγω παραγόντων που δρουν αποφρακτικώς στο εσωτερικό τους ή λόγω διαταραχών στη σωστή χάλαση των παρακείμενων μυών κατά την διάρκεια του ύπνου. Τα αίτια που προκαλούν λειτουργική ή ανατομική απόφραξη είναι ποικίλα με χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους:

• Το αλκοόλ

Το αλκοόλ, είναι μυοχαλαρωτική ουσία και μπορεί να προκαλέσει χάλαση των μυών του λαιμού κατά την διάρκεια του ύπνου. Επιπλέον η βαριά οινοποσία προκαλεί παλινδρόμηση υγρών σε οισοφάγο και αναπνευστικές οδούς, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή δίοδος του αέρα.

• Την παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από περίσσεια λιπώδους ιστού. Αδρός δείκτης της περίσσειας του λίπους σε ένα οργανισμό αποτελεί ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ (ΔΜΣ) που αποτελεί το πηλίκο του βάρους ενός ανθρώπου (σε χιλιόγραμμα) με το τετράγωνο του ύψους του (σε μέτρα). Για τον άνθρωπο που έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, εάν έχει ΒΜΙ 25 έως 29,9 είναι υπέρβαρος, εάν έχει ΒΜΙ 30 έως 39,9 είναι παχύσαρκος εάν έχει ΒΜΙ 40 ή μεγαλύτερο σοβαρά παχύσαρκος. Σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση ροχαλητού στον άνθρωπο με περιττά κιλά έχει η κατανομή του λίπους: Ο επιπλέον λιπώδης ιστός στον λαιμό μπορεί να στενέψει τους αεραγωγούς.

• Την κακή πέψη

Η κακή πέψη, προκύπτει όταν δεν εκκρίνονται σωστά τα υγρά του στομάχου, όταν υπάρχει διαταραχή στην κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, όταν υπάρχει ανατομική ή λειτουργική βλάβη στο πεπτικό σύστημα ή όταν υπάρχει υπερβολική διάταση από τρόφιμα. Εκτός από τα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος που ενδέχεται να προκαλούν τις διαταραχές αυτές, το stress, ορμονικά προβλήματα, ο διαβήτης, ορισμένες καρδιακές παθήσεις, ορισμένα φάρμακα και η κακή διατροφή ενδέχεται να προκαλούν αντιδραστική υπερευαισθησία του γαστρεντερικού συστήματος και κακή πέψη.

• Το σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο

To σύνδρομο άπνοιας στον ύπνο είναι μια δυνητικά σοβαρή διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή εμφανίζει συχνές διακοπές κατά την διάρκεια του ύπνου. Κύριοι τύποι υπνικής άπνοιας είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου, που εμφανίζεται όταν χαλαρώνουν οι παρακείμενοι μύες του λαιμού, η κεντρική άπνοια, η οποία εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος δεν στέλνει σωστά σήματα στους μύες που ελέγχουν την αναπνοή και οι μεικτές μορφές. Οι πάσχοντες ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για προσβολή από υπνηλία, σύνδρομα κόπωσης, υπέρταση, αρρυθμίες, διαταραχές συμπεριφοράς, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, αιφνίδιο θάνατο.

• Τις χρόνιες φλεγμονές

Συχνότερα πρόκειται για παραρινοκολπίτιδα. Η μύτη περιβάλλεται από τους παραρρίνιους κόλπους, ανατομικές κοιλότητες, που καλύπτονται από αναπνευστικό επιθήλιο. Οι παραρρίνιοι κόλποι περιλαμβάνουν τα ιγμόρεια, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους και τους σφηνοειδείς κόλπους. Στην παραρινοκολπίτιδα αναπτύσσεται φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων, οι ρινικοί πόροι αποφράσσονται, η λειτουργία των κροσσών αλλοιώνεται, υπάρχει κατακράτηση των εκκρίσεων και χρόνια δυσλειτουργία στο σύστημα παροχέτευσης των κόλπων. Τα συμπτώματα είναι ρινική συμφόρηση που ενίοτε προκαλεί επίμονο ροχαλητό.

• Τις ρινίτιδες

Πρόκειται για αντίδραση σε ποικίλα λοιμώδη αίτια, αλλεργιογόνα που προκαλούν αποφράξεις στην αναπνευστική οδό με ευρείες κλινικές εκδηλώσεις που κυμαίνονται από επίμονο ροχαλητό έως κρίσεις βρογχικού άσθματος ή άλλους παράγοντες υπερευαισθησίας. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν συχνά μπούκωμα φτάρνισμα, δακρύρροια, φαγούρα στη μύτη ή τον φάρυγγα.

• Τα φάρμακα

Τα φάρμακα που χαλαρώνουν το μυϊκό ιστό γύρω από τον λαιμό, όπως τα ηρεμιστικά φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό.

Πολλές περιπτώσεις ροχαλητού έχουν μεικτή αιτιολογία.

Η σωστή ιατρική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική θεραπεία σε ροχαλητό που επιμένει.

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική Παθολόγος

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία,

Ειδική Παθολόγος

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Αρτηριακή υπέρταση: Ένας

«Ζαλίζομαι», «άνοιξε η μύτη μου», «έχω

+ View

Γιορτές εν μέσω γλυκών,

Παραδοσιακά οι περισσότεροι επιστρέφουν μετά τις

+ View

Πρωτοποριακή επέμβαση

Πρωτοποριακή επέμβαση, τόσο για τα ελληνικά όσο

+ View

Κρυολιπόλυση: Πιο

Οι πολλαπλοί κύκλοι κρυολιπόλυσης μπορούν να

+ View

ΠΕΑΝΔ "Ζω τη ζωή με ένα

Η Μελίνα Ασλανίδου ερμηνεύει με την αγαπημένη σε

+ View

Αυξημένος σίδηρος: Τι

Η αυξημένη συγκέντρωση σιδήρου στο αίμα είναι

+ View

Νύχια που μπαίνουν στο

Η υιοθέτηση των τάσεων της μόδας για επιλογή

+ View

Σχέσεις: Καλύτερο σεξ

Το σεξ σίγουρα δεν σταματάει στα 50 (ή στα 60,

+ View

Ενδιαφέροντα

Οδηγίες προστασίας από ...

Ημερίδα για τις ...

H Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στα πλαίσια ...

+ View

Παγωμένος Ώμος: Αποτελεί ...

Την ύπαρξη αδιάγνωστου σακχαρώδη διαβήτη μπορεί ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

15ο Διεθνές Συνέδριο ...

Με κορυφαίες κεντρικές ομιλίες ξεκινά το Διεθνές Συνέδριο για ...

10o Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών επιστρέφει και γιορτάζει τα 10 ...

17ο Συνέδριο ...

Το Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής Cardio Athena 2021 που ...

48ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Οι νεότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top