Τίτλοι Νέων:
Η Αγγελική Καραβά Γενική Διευθύντρια στο ISLE Academy του Ομίλου SOFMEDICA. -- "Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ..." -- 27 Μαϊος 2022
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Θεραπείες και οι στόχοι τους -- "Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ..." -- 24 Μαϊος 2022
Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Κι όμως υπάρχει… -- "Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς ..." -- 05 Μαϊος 2022
Τα μυστικά ενός όμορφου προσώπου -- "Ο χρόνος που περνάει δεν μας κάνει μόνο ..." -- 04 Μαϊος 2022
Όμιλος Affidea & IST College: Εκδήλωση ενημέρωσης για το σύνδρομο “long-COVID” -- "Νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται ..." -- 02 Μαϊος 2022
Πώς σχετίζεται ο πονοκέφαλος με την λοίμωξη από κορωνοϊό

Η συσχέτιση μεταξύ πονοκεφάλου και λοίμωξης από κορωνοϊό σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου τύπου 2 (SARS-CoV-2) παρατηρήθηκε ήδη από την αρχή της πανδημίας COVID-19. Στην πραγματικότητα ο πονοκέφαλος (ή κεφαλαλγία) συγκαταλέγεται στις συνηθέστερες εκδηλώσεις της νόσου COVID-19.

Σε μία μεγάλη μελέτη παρατήρησης που διερεύνησε την συχνότητα εμφάνισης κεφαλαλγίας σε ασθενείς με COVID-19, συμπεριλαμβάνοντας 2.194 ασθενείς με επιβεβαιωμένη SARS-CoV-2 λοίμωξη, βρέθηκε πως περίπου 1 στους 4 ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό έπασχαν από πονοκέφαλο. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πονοκέφαλος ήταν το πιο συχνό πρώτο σύμπτωμα εμφάνισης COVID-19, ενώ σε κάποιους ασθενείς παρέμεινε και το μοναδικό σύμπτωμα COVID-19.

Όσον αφορά τον χαρακτήρα του πονοκεφάλου, η πλειοψηφία των ασθενών ανέφερε αμφοτερόπλευρο πονοκέφαλο (80%), κυρίως μετωπιαίας εντόπισης (71%), με χαρακτήρα “πίεσης” ή “σφιξίματος” γύρω από το κεφάλι και σοβαρής αναφερόμενης έντασης (75%). Η συχνότητα και ο τύπος της κεφαλαλγίας ήταν παρόμοια μεταξύ ασθενών που νοσηλεύθηκαν για COVID-19 και ασθενών που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ όταν συγκρίθηκαν άνδρες και γυναίκες ασθενείς, βρέθηκε πως οι πονοκέφαλοι ήταν πιο έντονοι στις γυναίκες.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως ασθενείς που νοσούν από κορωνοϊό είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν έντονους πονοκεφάλους. Μια πρόσφατη έρευνα (μετα-ανάλυση), ωστόσο, καταδεικνύει πως περίπου 2 στους 10 ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό εμφανίζουν και κατόπιν της οξείας φάσης COVID-19 επίμονους πονοκεφάλους με χρονική διάρκεια αρκετών μηνών μετά το πέρας της λοίμωξης με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, αυτή η μετα-ανάλυση συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα 28.438 επιζώντων COVID-19, διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός της κεφαλαλγίας κυμαίνεται από 8% έως 17% κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, ενώ φάνηκε πως οι ασθενείς που δεν νοσηλεύθηκαν για κορωνοϊό ήταν αυτοί που κυρίως έπασχαν από εμμένοντες πονοκεφάλους.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ένας εκθετικά αυξανόμενος αριθμός παραπομπών ασθενών με νεοεμφανισθέντες ή επιδεινούμενους πονοκεφάλους σε νευρολογικές κλινικές και εξωτερικά ιατρεία κεφαλαλγίας. Η “έξαρση” κεφαλαλγιών εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας COVID-19 απαιτεί μια συστηματική προσέγγιση του ασθενούς για ορθή διαφορική διάγνωση. Σημειώνεται πως μεταξύ των αναγκαίων βημάτων των διαγνωστικών αλγορίθμων διερεύνησης πονοκεφάλων μετά από κορωνοϊό συγκαταλέγονται:

• Ο αποκλεισμός άμεσων (οξέων) νευρολογικών επιπλοκών της λοίμωξης από SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, υποξαιμικών ή άλλων αλλοιώσεων του εγκεφάλου
• Ο αποκλεισμός άλλων υποκείμενων αιτίων νεοεμφανισθέντων πονοκεφάλων ή επιδείνωσης προϋπαρχουσών κεφαλαλγιών
• Η έγκαιρη αναγνώριση συνοδών συμπτωμάτων, όπως δύσπνοιας, κόπωσης, διαταραχών μνήμης, συγκέντρωσης, ύπνου, διάθεσης, όσφρησης ή γεύσης, μυϊκών πόνων ή κινητικών διαταραχών, που μπορεί να κατευθύνουν στη διάγνωση συνδρόμου “long-COVID”.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως σε ασθενείς με εμμένοντες πονοκεφάλους μετά από νόσηση με κορωνοϊό αντενδείκνυται αυστηρά η καθημερινή λήψη παυσιπόνων χωρίς προηγούμενη νευρολογική εκτίμηση. Αφενός, η τακτική λήψη παυσιπόνων (αναλγητικών) – πέραν των κοινών παρενεργειών – μπορεί να προκαλέσει παράδοξη επιδείνωση των πονοκεφάλων και εμφάνιση του λεγόμενου πονοκεφάλου από κατάχρηση αναλγητικών (medication overuse headache). Αφετέρου, η συνεχής λήψη αναλγητικών μπορεί να αποκρύψει σοβαρά υποκείμενα αίτια πονοκεφάλων, που χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης και οφείλουν να διερευνηθούν από εξειδικευμένους νευρολόγους.

Το άρθρο υπογράφει η Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου, MD, MSc, Dr.med., Νευρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής του Eberhard Karls University of Tübingen, Γερμανία, MSc Clinical Neuroscience King’s College London, Ηνωμένο Βασίλειο, Επιστημονικά Υπεύθυνη Affidea Αθηνών & Περιστερίου

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Η Αγγελική Καραβά Γενική

Ο Όμιλος έχει ήδη επενδύσει 6 εκατ. ευρώ στην

+ View

Σκλήρυνση κατά πλάκας:

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση

+ View

Ευρωπαϊκού

Στις 27 – 29 Μαΐου 2022, στα Ιωάννινα, η

+ View

Σύνδρομο ραγισμένης

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή αλλιώς

+ View

Εκπαιδευτικό σεμινάριο

Το Ινστιτούτο Prolepsis προσκαλεί παιδίατρους και

+ View

Τα μυστικά ενός όμορφου

Ο χρόνος που περνάει δεν μας κάνει μόνο

+ View

Όμιλος Affidea & IST

Νευρολογικά συμπτώματα παρατηρούνται περίπου στο

+ View

Συμπτώματα ποδιών:

Η φυσιολογική σωματική αίσθηση προϋποθέτει άθικτη

+ View

Ενδιαφέροντα

Διαλειμματική νηστεία

Το φαινόμενο με την ονομασία διαλειμματική ...

+ View

Ενδοσκοπικά και με τη ...

Ενδοσκοπικά και με τη χρήση  laser  ...

+ View

Κοινή Ακμή : Οι ...

Η ακμή είναι μία πολύ συχνή νόσος και η ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για ...

Ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ διοργανώνει ...

49ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις στη διαγνωστική ...

2ο Διεθνές Συνέδριο για ...

1 και 2 Μαρτίου 2022: Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη! Μη ...

6ο Παγκύπριο Διαβητολογικό ...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top