Τίτλοι Νέων:
Υαλουρονικό οξύ: Πώς αναβαθμίζει την ερωτική μας ζωή; -- "Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ..." -- 11 Αυγούστου 2023
Καλοκαίρι: Θεραπευτική αντιμετώπιση κιρσών με ενδοαυλικό laser -- "Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
InnoHealth Forum 2023 | Ηγέτες του Χώρου της Ηλεκτρονικής Υγείας Ενώνονται ... -- "Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Προκήρυξη - Ανακοίνωση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. «Θρόμβωση και ... -- "Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Yπερσύγχρονο Διαγνωστικό Κέντρο HealthSpot του Ομίλου HHG στη Σαντορίνη -- "Ένα νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο ..." -- 09 Αυγούστου 2023
Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ): Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ... -- "Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ..." -- 07 Αυγούστου 2023
Φωτογήρανση: Οι συνέπειές της στο δέρμα και antiaging tips -- "Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ..." -- 06 Αυγούστου 2023
Υπερτροφία του προστάτη: Θεραπεία χωρίς χειρουργείο

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι η αύξηση του μεγέθους του και σχετίζεται με την εκφύλιση των ιστών, όπως ακριβώς οι ρυτίδες και τα λευκά μαλλιά, αλλά δεν είναι πάθηση.

 

Εγκαθίσταται πολύ αργά ξεκινώντας, σε κυτταρικό επίπεδο, από την ηλικία των 35-40 ετών. Σε αυτή την ηλικία σπάνια προκαλεί ενοχλήματα. Σιγά, σιγά μετά τα 40 έτη μπορεί να εμφανίζονται περιστασιακά, ήπια ενοχλήματα κατά την ούρηση και με αργή εξέλιξη που δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τον άντρα που τα έχει.

«Ανάμεσα στα 50 με 60, τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρα. Η ακτίνα της ούρησης μειώνεται περισσότερο, η ροή των ούρων διακόπτεται και εναλλάσσεται με αντιαισθητικές σταγόνες, ενώ η ούρηση αργεί, πλέον, να ολοκληρωθεί.

Μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή μια βραδιά με φίλους και λίγο αλκοόλ, η πρωινή ούρηση καθίσταται δύσκολη και γίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ όταν χρειαστεί να αναστείλει κάποιος την ούρηση (να «κρατηθεί») τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

Δρ. Βλάχου Ματίνα, Χειρουργός Ουρολόγος ΑνδρολόγοςΟι περισσότεροι άντρες, στο σημείο αυτό, κάνουν μικρές διορθωτικές κινήσεις. Πολλοί αποφεύγουν να πίνουν νερό πριν από μια συνάντηση ή σπεύδουν να ουρήσουν πριν βγουν με το αυτοκίνητο στην κίνηση, αποφεύγουν το αλκοόλ ή κάποια πικάντικα φαγητά, αραιώνουν τις σεξουαλικές επαφές και γενικά υποβαθμίζουν τις επιθυμίες τους και τελικά την ποιότητα ζωής τους», επισημαίνει η κ. Ματίνα Βλάχου, MD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Διευθύντρια Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital.

Παρά τα μέτρα όμως, τα συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά γιατί εμφανίζονται σε μία ιδιαίτερα παραγωγική αλλά και ουσιαστικά νεανική φάση της μέσης ηλικίας. Παλαιότερα, οι επεμβάσεις και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είχαν συχνά επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των αντρών, οι οποίοι, για το λόγο αυτό, απέφευγαν την επίσκεψη στον ουρολόγο. Ωστόσο, οι νέες θεραπείες όπως η μέθοδος REZUM και τα κρουστικά κύματα δεν δικαιολογούν πλέον μια τέτοια στάση.

Η μέθοδος REZUM

Είναι μία καινοτόμος ενδοσκοπική και ελάχιστα επεμβατική τεχνική συρρίκνωσης του προστάτη, χωρίς αφαίρεση προστατικού ιστού, δηλαδή χωρίς χειρουργείο.

Για την εφαρμογή της δεν απαιτούνται τομές ή οπές αφού χρησιμοποιείται ο ήδη έτοιμος δρόμος της εξόδου των ούρων, η ουρήθρα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί την ενέργεια του ατμού, ο οποίος διοχετεύεται ελεγχόμενα στον προστάτη και οδηγεί στη στοχευμένη αποδόμηση του υπερτροφικού τμήματος.

«Είναι μια επέμβαση μικρής διάρκειας που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή/και συστηματική καταστολή (μέθη) χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία.

Βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ασφάλεια, ο πολύ σύντομος χρόνος της επέμβασης, η αποφυγή νοσηλείας καθώς και η έλλειψη επιπτώσεων στη σεξουαλική λειτουργία.

Αυτή η διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου, καθώς ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερους άντρες με αρχόμενη υπερτροφία, να επιλέξουν τη μέθοδο, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου REZUM, ακόμα και σε περιπτώσεις διόγκωσης του μέσου λοβού του προστάτη, την έχουν εντάξει στις προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία θεραπείες των συμπτωμάτων της υπερτροφίας», αναφέρει η ιατρός.

Τα κρουστικά κύματα

Άντρες με ήπια συμπτώματα μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τις εφαρμογές κρουστικών κυμάτων στην περιοχή του προστάτη, με στόχο τη μείωση των μέτριων ενοχλημάτων της υπερτροφίας.

Τα κρουστικά κύματα, ενισχύουν την τοπική αιμάτωση, μειώνουν την ιστική υποξία και τις μικροφλεγμονές. Διεγείρουν την αναγεννητική ικανότητα του ιστού του προστάτη μέσω της ανάπτυξης ινών κολλαγόνου και ελαστίνης εμποδίζοντας την περαιτέρω εξέλιξη της υπερτροφίας.

Η θεραπεία πραγματοποιείται σε σύντομες εβδομαδιαίες συνεδρίες, είναι ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του χωρίς κανένα περιορισμό. Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται στην περιοχή του περινέου, εξωτερικά του σώματος με τη χρήση μιας ειδικής κεφαλής που μοιάζει με αυτή των υπερήχων. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα το μέγεθος του προβλήματος του ασθενούς και η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο χρόνια.

«Η θεραπεία μέσω κρουστικών κυμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη και ασφαλής και έχει ελάχιστους περιορισμούς που αφορούν κυρίως προσθετικά υλικά όπως ο βηματοδότης, αγωγές όπως η ειδική αντιπηκτική αγωγή ή τοπικές φλεγμονές του δέρματος ή των ιστών», καταλήγει η κ. Βλάχου.

Δημοφιλή Άρθρα

Υαλουρονικό οξύ: Πώς

Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ενέσιμα

+ View

Καλοκαίρι: Θεραπευτική

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με τις

+ View

InnoHealth Forum 2023 |

Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet industry

+ View

Προκήρυξη - Ανακοίνωση

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του

+ View

Φαρμακευτικός Σύλλογος

Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων.

+ View

Φωτογήρανση: Οι

Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ελαστικότητας,

+ View

ΧΑΠ και ζέστη:

Περαιτέρω δυσκολία να αναπνεύσουν αντιμετωπίζουν

+ View

Αποδίδουν καρπούς οι

Σε αναθεώρηση των καταλόγων με τα βασικά φάρμακα

+ View

Ενδιαφέροντα

Επιστημονική Ημερίδα για ...

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015, Πολυχώρος ΙΑΝΟS ...

+ View

Δυσλιπιδαιμία: μύθοι και ...

Σιωπηλός εχθρός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ...

+ View

Δεν βοηθούν στη ...

«Επικίνδυνα» για την οδήγηση είναι τα γυαλιά με ...

+ View

Συνέδρια

61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό ...

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

15ο Συνέδριο Παιδιατρικής ...

Χαιρετισμός ΠροέδρουΑγαπητές και Αγαπητοί μας Φίλοι και ...

8o Σχολείο ...

Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά ...

2ο Πανελλαδικό Συνέδριο ...

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» έχει ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Scroll to top