Τίτλοι Νέων:
Οισοφάγος Barrett: Μια επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης -- "Οισοφάγος Barrett ονομάζεται μια ..." -- 23 Νοεμβρίου 2022
130η Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων | Ίος | Πεμ 24 Νοε - Κυρ 27 Νοε 2022 -- "Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των ..." -- 22 Νοεμβρίου 2022
Πρόσκληση στην Ημερίδα Ενημέρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος Dr.PED-Chef -- "Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε την ..." -- 22 Νοεμβρίου 2022
Χρόνια κόπωση: Γιατί προσβάλει κυρίως τις γυναίκες -- "Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική ..." -- 21 Νοεμβρίου 2022
Ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα για την προώθηση υγιεινών διατροφικών ... -- "Απευθύνεται σε παιδιάτρους και άλλους ..." -- 21 Νοεμβρίου 2022
Η Affidea φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αξονικό Τομογράφο 128 τομών ... -- "Τεχνολογία αιχμής με επίκεντρο τους ..." -- 21 Νοεμβρίου 2022
21-27 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση -- "- Άλυτα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που ..." -- 20 Νοεμβρίου 2022
Υπερτροφία του προστάτη: Θεραπεία χωρίς χειρουργείο

Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη είναι η αύξηση του μεγέθους του και σχετίζεται με την εκφύλιση των ιστών, όπως ακριβώς οι ρυτίδες και τα λευκά μαλλιά, αλλά δεν είναι πάθηση.

 

Εγκαθίσταται πολύ αργά ξεκινώντας, σε κυτταρικό επίπεδο, από την ηλικία των 35-40 ετών. Σε αυτή την ηλικία σπάνια προκαλεί ενοχλήματα. Σιγά, σιγά μετά τα 40 έτη μπορεί να εμφανίζονται περιστασιακά, ήπια ενοχλήματα κατά την ούρηση και με αργή εξέλιξη που δεν ανησυχούν ιδιαίτερα τον άντρα που τα έχει.

«Ανάμεσα στα 50 με 60, τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρα. Η ακτίνα της ούρησης μειώνεται περισσότερο, η ροή των ούρων διακόπτεται και εναλλάσσεται με αντιαισθητικές σταγόνες, ενώ η ούρηση αργεί, πλέον, να ολοκληρωθεί.

Μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή μια βραδιά με φίλους και λίγο αλκοόλ, η πρωινή ούρηση καθίσταται δύσκολη και γίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ όταν χρειαστεί να αναστείλει κάποιος την ούρηση (να «κρατηθεί») τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.

Δρ. Βλάχου Ματίνα, Χειρουργός Ουρολόγος ΑνδρολόγοςΟι περισσότεροι άντρες, στο σημείο αυτό, κάνουν μικρές διορθωτικές κινήσεις. Πολλοί αποφεύγουν να πίνουν νερό πριν από μια συνάντηση ή σπεύδουν να ουρήσουν πριν βγουν με το αυτοκίνητο στην κίνηση, αποφεύγουν το αλκοόλ ή κάποια πικάντικα φαγητά, αραιώνουν τις σεξουαλικές επαφές και γενικά υποβαθμίζουν τις επιθυμίες τους και τελικά την ποιότητα ζωής τους», επισημαίνει η κ. Ματίνα Βλάχου, MD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος, Διευθύντρια Ουρολόγος στο Metropolitan Hospital.

Παρά τα μέτρα όμως, τα συμπτώματα είναι αρκετά ενοχλητικά γιατί εμφανίζονται σε μία ιδιαίτερα παραγωγική αλλά και ουσιαστικά νεανική φάση της μέσης ηλικίας. Παλαιότερα, οι επεμβάσεις και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είχαν συχνά επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των αντρών, οι οποίοι, για το λόγο αυτό, απέφευγαν την επίσκεψη στον ουρολόγο. Ωστόσο, οι νέες θεραπείες όπως η μέθοδος REZUM και τα κρουστικά κύματα δεν δικαιολογούν πλέον μια τέτοια στάση.

Η μέθοδος REZUM

Είναι μία καινοτόμος ενδοσκοπική και ελάχιστα επεμβατική τεχνική συρρίκνωσης του προστάτη, χωρίς αφαίρεση προστατικού ιστού, δηλαδή χωρίς χειρουργείο.

Για την εφαρμογή της δεν απαιτούνται τομές ή οπές αφού χρησιμοποιείται ο ήδη έτοιμος δρόμος της εξόδου των ούρων, η ουρήθρα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί την ενέργεια του ατμού, ο οποίος διοχετεύεται ελεγχόμενα στον προστάτη και οδηγεί στη στοχευμένη αποδόμηση του υπερτροφικού τμήματος.

«Είναι μια επέμβαση μικρής διάρκειας που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή/και συστηματική καταστολή (μέθη) χωρίς να απαιτείται γενική αναισθησία.

Βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ασφάλεια, ο πολύ σύντομος χρόνος της επέμβασης, η αποφυγή νοσηλείας καθώς και η έλλειψη επιπτώσεων στη σεξουαλική λειτουργία.

Αυτή η διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου, καθώς ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερους άντρες με αρχόμενη υπερτροφία, να επιλέξουν τη μέθοδο, για τη θεραπεία των συμπτωμάτων τους.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου REZUM, ακόμα και σε περιπτώσεις διόγκωσης του μέσου λοβού του προστάτη, την έχουν εντάξει στις προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία θεραπείες των συμπτωμάτων της υπερτροφίας», αναφέρει η ιατρός.

Τα κρουστικά κύματα

Άντρες με ήπια συμπτώματα μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τις εφαρμογές κρουστικών κυμάτων στην περιοχή του προστάτη, με στόχο τη μείωση των μέτριων ενοχλημάτων της υπερτροφίας.

Τα κρουστικά κύματα, ενισχύουν την τοπική αιμάτωση, μειώνουν την ιστική υποξία και τις μικροφλεγμονές. Διεγείρουν την αναγεννητική ικανότητα του ιστού του προστάτη μέσω της ανάπτυξης ινών κολλαγόνου και ελαστίνης εμποδίζοντας την περαιτέρω εξέλιξη της υπερτροφίας.

Η θεραπεία πραγματοποιείται σε σύντομες εβδομαδιαίες συνεδρίες, είναι ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του χωρίς κανένα περιορισμό. Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται στην περιοχή του περινέου, εξωτερικά του σώματος με τη χρήση μιας ειδικής κεφαλής που μοιάζει με αυτή των υπερήχων. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα το μέγεθος του προβλήματος του ασθενούς και η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο χρόνια.

«Η θεραπεία μέσω κρουστικών κυμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη και ασφαλής και έχει ελάχιστους περιορισμούς που αφορούν κυρίως προσθετικά υλικά όπως ο βηματοδότης, αγωγές όπως η ειδική αντιπηκτική αγωγή ή τοπικές φλεγμονές του δέρματος ή των ιστών», καταλήγει η κ. Βλάχου.

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Οισοφάγος Barrett: Μια

Οισοφάγος Barrett ονομάζεται μια παθολογική

+ View

130η Αποστολή των

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών

+ View

Πρόσκληση στην Ημερίδα

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε την Τρίτη 29

+ View

Χρόνια κόπωση: Γιατί

Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική κατάσταση

+ View

Ηλεκτρονική εκπαιδευτική

Απευθύνεται σε παιδιάτρους και άλλους λειτουργούς

+ View

Η Affidea φέρνει για

Τεχνολογία αιχμής με επίκεντρο τους εξεταζόμενους

+ View

21-27 Νοεμβρίου:

- Άλυτα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν

+ View

«Σχολείο Ασθενών με

H ορθή επικοινωνία ιατρού και ασθενή αποτελεί τη

+ View

Ενδιαφέροντα

Ξένοι χειρουργοί ...

Ιατρική γνώση και εμπειρία υψηλού επιπέδου ...

+ View

Διαδικτυακή εκδήλωση ...

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας διοργανώνει μία ...

+ View

Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν: ...

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς η ελληνική ζαφορά ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

“21ο Παγκόσμιο Συνέδριο ...

Το Συνέδριο, τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής ...

European Congenital CMV ...

On behalf of the *Organizing Committee* and *ECCI Board*, we ...

Χειρουργικές επεμβάσεις ...

39ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «Διαμορφώνοντας το μέλλον στην ...

39ο Ετήσιο Συνέδριο ...

Ευρωπαϊκή Εταιρεία Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top