Τίτλοι Νέων:
Οισοφάγος Barrett: Μια επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης -- "Οισοφάγος Barrett ονομάζεται μια ..." -- 23 Νοεμβρίου 2022
130η Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων | Ίος | Πεμ 24 Νοε - Κυρ 27 Νοε 2022 -- "Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των ..." -- 22 Νοεμβρίου 2022
Πρόσκληση στην Ημερίδα Ενημέρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος Dr.PED-Chef -- "Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε την ..." -- 22 Νοεμβρίου 2022
Χρόνια κόπωση: Γιατί προσβάλει κυρίως τις γυναίκες -- "Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική ..." -- 21 Νοεμβρίου 2022
Ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα για την προώθηση υγιεινών διατροφικών ... -- "Απευθύνεται σε παιδιάτρους και άλλους ..." -- 21 Νοεμβρίου 2022
Η Affidea φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Αξονικό Τομογράφο 128 τομών ... -- "Τεχνολογία αιχμής με επίκεντρο τους ..." -- 21 Νοεμβρίου 2022
21-27 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Κυστική Ίνωση -- "- Άλυτα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που ..." -- 20 Νοεμβρίου 2022
Χρόνια κόπωση: Γιατί προσβάλει κυρίως τις γυναίκες

Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική κατάσταση στην οποία μειώνεται σημαντικά η ενεργειακή εφεδρεία του σώματος σε χρόνια βάση με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εξασθένηση ζωτικών δυνάμεων και λειτουργιών. Για να χαρακτηριστεί η κόπωση ως χρόνια πρέπει να έχει διάρκεια πάνω από έξι μήνες.

 

Η χρόνια κόπωση έχει έμφυλα χαρακτηριστικά διότι προσβάλλει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες. Τα αίτια είναι ποικίλα και αφορούν παθολογικά προβλήματα που συνδέονται με την γυναικεία ανατομία και τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών:

1. Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα αναιμία
Στην αναιμία μειώνεται η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης του αίματος και ο αιματοκρίτης.
Με δεδομένο ότι η αιμοσφαιρίνη αποτελεί τον φορέα οξυγόνου στο ανθρώπινο σώμα, είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή των βιοχημικών αντιδράσεων. Τα άτομα που εμφανίζουν αναιμία παρουσιάζουν διαταραχή στην ομαλή διάθεση του οξυγόνου, φαινόμενο που μπορεί να εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως εύκολη κόπωση, ζάλη, ταχυκαρδία, ατονία, διαταραχές αναπνοής. Συχνά το μοναδικό σύμπτωμα είναι η χρόνια κόπωση.
Η αναιμία είναι συχνή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και στα κορίτσια κατά την εφηβεία λόγω των απωλειών σιδήρου κατά την έμμηνο ρήση.

2. Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα διατροφικές διαταραχές
Μεγάλη μερίδα γυναικών προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους επιβάλλοντάς του στερητικές δίαιτες οι οποίες ενδέχεται να συνδέονται και με νευρική ανορεξία. Οι διαταραχές των λευκωμάτων, της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξέος είναι οι πιο κοινές διαταραχές που συνδέονται αντίστοιχα με τις σοβαρές δίαιτες απίσχνασης (λευκώματα), τις αυστηρά χορτοφαγικές δίαιτες (β12) ή την στέρηση οπωρολαχανικών (φυλλικό οξύ).
Τα συστατικά αυτά έχουν ζωτική σημασία για τον οργανισμό, για την απρόσκοπτη παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, για την άμυνα του οργανισμού, για τη σύνθεση του DNA, για την ακεραιότητα των κυτταρικών ιστών και η διαταραχές του συνδέονται συχνά με χρόνια κόπωση.

3. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι συχνότερο στις γυναίκες
Η διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι διάγνωση αποκλεισμού που γίνεται όταν κατά την ενδελεχή ιατρική εξέταση δεν εντοπίζεται συγκεκριμένο υποκείμενο νόσημα ή παράγοντας που ευθύνεται για την κόπωση σε συνδυασμό με ορισμένα συμπτώματα των πασχόντων όπως διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, πόνους αρθρώσεων, ύπνο που δεν ξεκουράζει, κακουχία μετά από άσκηση, πονοκέφαλο, ευαίσθητους τραχηλικούς ή μασχαλιαίους αδένες, πονόλαιμο. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης Chronic Fatigue Syndrome, CFS μετονομάστηκε κατά τα τελευταία έτη σε μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα Myalgic encephalomyelitis ΜΕ. Το ME/CFS προσβάλλει περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες, σε αναλογία περίπου 4:1 σε αντιστοιχία και με άλλα νοσήματα με ανοσοφλεγμονώδη βάση, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που είναι επίσης πιο διαδεδομένα στις γυναίκες.

4. Ορμονικές διαταράξεις
Οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι συχνότερες σε άντρες και γυναίκες λόγω των βιολογικών φαινομένων, της περιόδου, της κύησης, της γαλουχίας, της εμμηνόπαυσης. Ο γυναικείος οργανισμός καλείται να προσαρμοστεί σε μεταβαλλόμενα οργανικά περιβάλλοντα κατά την διάρκεια της επιβίωσής του, φαινόμενο που συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης φαινομένων κόπωσης.

5. Ψυχολογικοί παράγοντες
Οικογενειακές πιέσεις, φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας συχνότερα στο γυναικείο φύλο, αποτελούν πηγές ψυχογενούς κόπωσης.

Τι πρέπει να κάνετε αναφορικά με την πρόληψη:

• Βελτιώστε τον ύπνο σας για να διατηρήσετε τις ενεργειακές σας αποθήκες σε άριστη δυνατή κατάσταση: Σημαντικά για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ύπνου είναι η ελάττωση της έκθεσης στο μπλε φως computer κινητών τηλεφώνων και άλλων οθονών, η αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον συσκότισης ή τεχνητού φωτός κατά την διάρκεια της ημέρας, το σταθερό ωράριο ύπνου, η επαρκής απόσυρση φωτός και θορύβου από το υπνοδωμάτιο, η καλή ποιότητα στρώματος.
• Η αποφυγή stress, η υιοθέτηση αισιόδοξης στάσης απέναντι στην ζωή, οι θρησκευτικές καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές δράσεις έχουν πολλαπλές θετικές ψυχοσωματικές επιδράσεις.
• Υιοθετήστε μεσογειακή διατροφή. Αποφύγετε την κατάχρηση άλατος, ζωικών λιπαρών, αλκοόλ, γλυκών.
• Μην αναβάλλετε την προληπτική παθολογική σας εξέταση.

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία Ειδική Παθολόγος

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική Παθολόγος

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Οισοφάγος Barrett: Μια

Οισοφάγος Barrett ονομάζεται μια παθολογική

+ View

130η Αποστολή των

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών

+ View

Πρόσκληση στην Ημερίδα

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε την Τρίτη 29

+ View

Χρόνια κόπωση: Γιατί

Η χρόνια κόπωση αποτελεί παθολογική κατάσταση

+ View

Ηλεκτρονική εκπαιδευτική

Απευθύνεται σε παιδιάτρους και άλλους λειτουργούς

+ View

Η Affidea φέρνει για

Τεχνολογία αιχμής με επίκεντρο τους εξεταζόμενους

+ View

21-27 Νοεμβρίου:

- Άλυτα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν

+ View

«Σχολείο Ασθενών με

H ορθή επικοινωνία ιατρού και ασθενή αποτελεί τη

+ View

Ενδιαφέροντα

Ηλεκτρονική Υγεία 2013: ...

Η Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου και η σύσκεψη του ...

+ View

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το 21οΠαγκόσμιο ...

+ View

Επιστολή ΣΦΕΕ στον ...

Προς τον Αξιότιμοκ. Ανδρέα Ξανθό, Υπουργό Υγείας ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

“21ο Παγκόσμιο Συνέδριο ...

Το Συνέδριο, τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής ...

European Congenital CMV ...

On behalf of the *Organizing Committee* and *ECCI Board*, we ...

Χειρουργικές επεμβάσεις ...

39ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «Διαμορφώνοντας το μέλλον στην ...

39ο Ετήσιο Συνέδριο ...

Ευρωπαϊκή Εταιρεία Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top