Τίτλοι Νέων:
Υαλουρονικό οξύ: Πώς αναβαθμίζει την ερωτική μας ζωή; -- "Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ..." -- 11 Αυγούστου 2023
Καλοκαίρι: Θεραπευτική αντιμετώπιση κιρσών με ενδοαυλικό laser -- "Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
InnoHealth Forum 2023 | Ηγέτες του Χώρου της Ηλεκτρονικής Υγείας Ενώνονται ... -- "Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Προκήρυξη - Ανακοίνωση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. «Θρόμβωση και ... -- "Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Yπερσύγχρονο Διαγνωστικό Κέντρο HealthSpot του Ομίλου HHG στη Σαντορίνη -- "Ένα νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο ..." -- 09 Αυγούστου 2023
Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ): Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ... -- "Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ..." -- 07 Αυγούστου 2023
Φωτογήρανση: Οι συνέπειές της στο δέρμα και antiaging tips -- "Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ..." -- 06 Αυγούστου 2023
Καύσωνας και πρήξιμο ποδιών. Λάθη που γίνονται κατά το καλοκαίρι σε περιόδους καύσωνα.

Τα πρησμένα πόδια είναι παθολογικό πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα. Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκους, ηλικιωμένους, εργαζόμενους σε επαγγέλματα με ορθοστασία, χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολέων ασβεστίου) εγκύους. Το πρήξιμο των ποδιών ιατρικώς είναι γνωστό ως οίδημα κάτω άκρων.

 

Κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και τα σωματικά υγρά λιμνάζουν στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση τοπικού οιδήματος. Το οίδημα συχνά είναι αμφοτερόπλευρο, ήπιο, ανώδυνο και εντοπίζεται στον άκρο πόδα ή τον αστράγαλο. Το δέρμα εμφανίζεται τεντωμένο με αλλοιωμένη υφή και καταλείπει εντύπωμα όταν πιέζεται για αρκετά δευτερόλεπτα. Ο ασθενής πολλές φορές αισθάνεται τα πόδια του βαριά και δυσκίνητα.

Συχνά λάθη που γίνονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και συχνά συντελούν στο πρόβλημα:

• Η έκθεση στη ζέστη. Η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή. Η έκθεση στη ζέστη μπορεί να γίνει και σε εσωτερικό χώρο ή σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, όταν για παράδειγμα κάνετε ζεστό μπάνιο, ζεστό υδρομασάζ, ζεστό ατμόλουτρο ή χρησιμοποιείτε σάουνα.
• Η καθιστική ζωή. Η άσκηση κατά την διάρκεια καύσωνα δεν συνιστάται λόγω κινδύνου θερμοπληξίας. Ωστόσο, η κολύμβηση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα συμβάλλει στην τόνωση της κυκλοφορίας σας και στην επαναφορά της συσσώρευσης υγρών. Κατά την διάρκεια της παραμονής σας σε κλιματιζόμενο περιβάλλον αποφεύγετε να κάθεστε επί μακρόν. Συνηθίστε να αλλάζετε θέση και να σηκώνεστε συχνά για να ξεμουδιάζετε και να βοηθήσετε την φλεβική επαναφορά του αίματος και την κίνηση της λέμφου. Σηκώνετε τα πόδια σας ψηλότερα από την καρδιά σας αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας.
• Η μη εφαρμογή ειδικών καλτσών συμπίεσης κατά τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια. Εάν έχετε προγραμματίσει να ταξιδέψετε σε άλλη ήπειρο, ζητήστε από τον ιατρό σας να σας υποδείξει τις κατάλληλες κάλτσες για εσάς, ιδιαίτερα εάν είστε παχύσαρκος/η. Οι ειδικές κάλτσες συμπίεσης θα βοηθήσουν την απαγωγή των σωματικών υγρών που συσσωρεύονται στα κάτω άκρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας.
• Η καταπόνηση των ποδιών. Πολλοί άνθρωποι καταπονούν τα πόδια τους κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών. Αρκετά άτομα επιλέγουν να ψωνίσουν καινούρια παπούτσια κατά την διάρκεια των ελκυστικών καλοκαιρινών εκπτώσεων. Ωστόσο, εάν θέλετε να αγοράσετε καινούρια παπούτσια, αποφύγετε να προβείτε στην αγορά κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα. Τα καινούρια ή στενά παπούτσια ή τα ψηλοτάκουνα καταπονούν τα πόδια σας και αυξάνουν το οίδημα λόγω ζέστης.
• Η πολυφαγία: Καλοκαίρι σημαίνει για πολλούς ανθρώπους ταξίδια με γαστρονομικές απολαύσεις. Ωστόσο εάν υποκύψατε χωρίς μέτρο στην κατανάλωση θερμίδων, τα ελάχιστα κιλά παραπανίσιου βάρους που πήρατε σε συνδυασμό με την ζέστη, ενδέχεται να ευθύνονται για το αντιαισθητικό πρήξιμο.

Πότε ενδέχεται να πρόκειται για σοβαρότερη υποκείμενη κατάσταση

Περίπου το 1/3 από τα υγρά του σώματος ευρίσκονται στον εξωκυττάριο χώρο και το υπόλοιπο ενδοκυττάρια. Το 75% περίπου από αυτό είναι διάμεσο υγρό και το υπόλοιπο είναι το πλάσμα του αίματος.

Σημαντικό ρόλο στην διακίνηση των υγρών ανάμεσα στα διαμερίσματα του σώματος έχει η υδροστατική πίεση των υγρών, η κολλοειδωσμωτική πίεση που δημιουργείται από τις πρωτεΐνες του πλάσματος, η δραστηριότητα της λέμφου, η ανατομική ακεραιότητα των αγγείων.

Νοσήματα πουσυνοδεύονται από ρήξη της ισορροπίας υδροστατικών-κολλοειδωσμωτικώνπιέσεων, διαταραχή λεμφικής αιματικής κυκλοφορίας των υγρών, ανεπάρκεια των ομοιοστατικών μηχανισμών του σώματος, σε γενικευμένο ή τοπικό επίπεδο αναπτύσσεται οίδημα.

Τα αίτια είναι ποικίλα όπως τραύματα, φλεβίτιδα, αλλεργίες, φλεγμονές, σύνδρομα δυσαπορρόφησης, νεφρικά σύνδρομα, καρδιακή ανεπάρκεια, κίρρωση ήπατος.

Συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν ώστε να μην αναβάλλετε τη σωστή παθολογική σας εξέταση από έμπειρο παθολόγο είναι:

• Τα συστηματικά συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός και η δύσπνοια
• Το κάψιμο
• Ο πόνος
• Η εμφανής ασυμμετρία
• Η τοπική ερυθρότητα
• Η σημαντική έκταση του προβλήματος (π.χ. δεν εμφανίζεται μόνο στον αστράγαλο αλλά περιλαμβάνει όλο το πόδι)

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική Παθολόγος

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία

Ειδική Παθολόγος

Δημοφιλή Άρθρα

Υαλουρονικό οξύ: Πώς

Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ενέσιμα

+ View

Καλοκαίρι: Θεραπευτική

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με τις

+ View

InnoHealth Forum 2023 |

Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet industry

+ View

Προκήρυξη - Ανακοίνωση

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του

+ View

Φαρμακευτικός Σύλλογος

Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων.

+ View

Φωτογήρανση: Οι

Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ελαστικότητας,

+ View

ΧΑΠ και ζέστη:

Περαιτέρω δυσκολία να αναπνεύσουν αντιμετωπίζουν

+ View

Αποδίδουν καρπούς οι

Σε αναθεώρηση των καταλόγων με τα βασικά φάρμακα

+ View

Ενδιαφέροντα

Η Ψυχική Αρχιτεκτονική ...

Η Ψυχική Αρχιτεκτονική και το Ψυχογενετικό ...

+ View

Πρόπτωση γυναικείων ...

Εξαιρετικά αποτελέσματα αποκατάστασης και ...

+ View

Αχλάδι

Το αχλάδι είναι ένα γλυκό, νόστιμο φρούτο γεμάτο ...

+ View

Συνέδρια

61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό ...

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

15ο Συνέδριο Παιδιατρικής ...

Χαιρετισμός ΠροέδρουΑγαπητές και Αγαπητοί μας Φίλοι και ...

8o Σχολείο ...

Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά ...

2ο Πανελλαδικό Συνέδριο ...

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» έχει ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Scroll to top