Τίτλοι Νέων:
Υαλουρονικό οξύ: Πώς αναβαθμίζει την ερωτική μας ζωή; -- "Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ..." -- 11 Αυγούστου 2023
Καλοκαίρι: Θεραπευτική αντιμετώπιση κιρσών με ενδοαυλικό laser -- "Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
InnoHealth Forum 2023 | Ηγέτες του Χώρου της Ηλεκτρονικής Υγείας Ενώνονται ... -- "Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Προκήρυξη - Ανακοίνωση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. «Θρόμβωση και ... -- "Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Yπερσύγχρονο Διαγνωστικό Κέντρο HealthSpot του Ομίλου HHG στη Σαντορίνη -- "Ένα νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο ..." -- 09 Αυγούστου 2023
Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ): Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ... -- "Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ..." -- 07 Αυγούστου 2023
Φωτογήρανση: Οι συνέπειές της στο δέρμα και antiaging tips -- "Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ..." -- 06 Αυγούστου 2023
Καλοκαίρι: Θεραπευτική αντιμετώπιση κιρσών με ενδοαυλικό laser

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί επιδεινώνονται, με αποτέλεσμα η συμπτωματολογία να γίνεται όλο και πιο ενοχλητική και να επιβαρύνει δυσάρεστα την καθημερινότητα και τη διάθεση του πάσχοντος.

Κατά συνέπεια, μεγάλος αριθμός ατόμων με κιρσούς αναζητεί πολλές φορές επειγόντως αγγειοχειρουργό, προκειμένου να καταφέρει να απαλλαγεί από την ιδιαίτερα ενοχλητική και ενίοτε επικίνδυνη συμπτωματολογία.

«Αρκετοί πάσχοντες από φλεβική ανεπάρκεια προσέρχονται το καλοκαίρι διαμαρτυρόμενοι για πόνους στα πόδια που δεν υποχωρούν, αίσθημα βάρους και υπερβολικής κόπωσης, έντονο κνησμό και ιδιαιτέρως επίμονη αίσθηση καύσου. Αυτά τα συμπτώματα κάνουν πολύ δύσκολη έως και αφόρητη την καθημερινότητά τους και καθιστούν τις περισσότερες φορές επιτακτική τη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Δρ. Ξηρομερίτης Ν. Κωνσταντίνος, Αγγειοχειρουργός Ο κίνδυνος της θρόμβωσης λόγω φλεβικής ανεπάρκειας γίνεται σαφές ότι εντείνεται πολύ περισσότερο το καλοκαίρι. Σε καμία περίπτωση επομένως δε θα πρέπει να παραμελείται και να αντιμετωπίζεται καθυστερημένα. Το καλοκαίρι δεν αποτελεί αντένδειξη για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει οι πάσχοντες να ενθαρρύνονται ώστε να προχωρήσουν στην οριστική λύση του προβλήματός τους», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης MD, PHD, MSC Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General.

Φλεβική ανεπάρκεια και καλοκαιρινοί μήνες

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει στο φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. «Προκαλείται περαιτέρω διαστολή των φλεβών με συνέπεια το αίμα λόγω και της έντονης παλινδρόμησης να μην επιστρέφει εύκολα στην καρδιά και να λιμνάζει στα κάτω άκρα. Προκειμένου να αντιρροπήσει το πρόβλημα, το φλεβικό δίκτυο υπερλειτουργεί και οι βαλβίδες στο εσωτερικό συγκεκριμένων φλεβών χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Επιπροσθέτως, η φλεβική καταπόνηση είναι μεγάλη εξαιτίας και της σημαντικής μείωσης της υγρασίας που προκαλεί η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας του φλεβικού δικτύου και την προβληματική κυκλοφορία του αίματος» εξηγεί ο ειδικός.

Σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών επίσης, όσοι πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια, θα πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη και υπερβολική ορθοστασία, το καυτό νερό στο μπάνιο και την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία.

Ο κίνδυνος της θρόμβωσης

Καθώς τα συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας καθίστανται όλο και πιο ενοχλητικά με σημαντική επιδείνωση μέσα στο καλοκαίρι, αυξάνει αναλογικά και ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Θρόμβωση είναι η δημιουργία θρόμβου μέσα στο φλεβικό δίκτυο, γεγονός που δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος ή την αποφράσσει τελείως, γεγονός που πυροδοτεί μια σειρά συμπτωμάτων.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις η θρόμβωση αφορά στο επιφανειακό (επιπολής) φλεβικό δίκτυο και προκαλεί διάφορα τοπικά συμπτώματα όπως σκληρία και έντονη ερυθρότητα του δέρματος και ήπιο συνήθως άλγος. Στις περιπτώσεις εκείνες που η θρόμβωση επεκτείνεται και στο εσωτερικό (εν τω βάθει) φλεβικό δίκτυο (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή DVT), πέρα από την ιδιαίτερα οξεία κλινική εικόνα, αυξάνει και ο κίνδυνος μιας σοβαρότερης επιπλοκής, της πνευμονικής εμβολής, δηλαδή να αποσπαστεί ένα κομμάτι του θρόμβου και με τη ροή του αίματος να φτάσει έως τις πνευμονικές αρτηρίες. Η πνευμονική εμβολή αποτελεί μία ιδιαίτερα σοβαρή και κρίσιμη παθολογική κατάσταση, άκρως απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ασθενή» τονίζει.

Υπάρχουν σημάδια προς αναγνώριση

«Αρκετές φορές οι ασθενείς παραγνωρίζουν τα πρώτα σημάδια της θρόμβωσης, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και να οδηγεί σε λίαν επικίνδυνες καταστάσεις, δυνητικά απειλητικές για τη ζωή του πάσχοντος. Παρατηρούνται συχνά και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό τα οποία μπορούν να μας υποψιάσουν για μία πιθανή θρόμβωση όπως άλγος κατά την εισπνοή, βήχας, ταχυπαλμία ή ακόμα και αίσθημα λιποθυμίας» επισημαίνει ο ειδικός.

Άμεση θεραπεία των κιρσών με Ενδοαυλικό Laser μέσα στο καλοκαίρι

«Η θεραπευτική αντιμετώπιση και δύναται, αλλά και πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς καθυστέρηση και το καλοκαίρι. Είναι φυσικό και απόλυτα κατανοητό να υπάρχουν επιμέρους ενδοιασμοί ως προς τη χρονική περίοδο, οι έχοντες κιρσούς όμως πρέπει να γνωρίζουν πως η θεραπεία με το ενδοαυλικό laser είναι ανώδυνη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική, με άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Η/ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση. Επανέρχεται πλήρως στην καθημερινότητά του από την ίδια ημέρα και δεν περιορίζεται καθόλου όσον αφορά στις δραστηριότητές του. Σταματάει η εξέλιξη της πάθησης, αισθάνεται άμεσα πολύ καλύτερα τα πόδια του, δεν έχει κιρσούς, δεν κινδυνεύει από πιθανές θρομβώσεις νιώθοντας απόλυτη ασφάλεια με την αποκατάσταση της υγείας του» καταλήγει ο κ. Ξηρομερίτης.

Δημοφιλή Άρθρα

Υαλουρονικό οξύ: Πώς

Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ενέσιμα

+ View

Καλοκαίρι: Θεραπευτική

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με τις

+ View

InnoHealth Forum 2023 |

Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet industry

+ View

Προκήρυξη - Ανακοίνωση

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του

+ View

Φαρμακευτικός Σύλλογος

Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων.

+ View

Φωτογήρανση: Οι

Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ελαστικότητας,

+ View

ΧΑΠ και ζέστη:

Περαιτέρω δυσκολία να αναπνεύσουν αντιμετωπίζουν

+ View

Αποδίδουν καρπούς οι

Σε αναθεώρηση των καταλόγων με τα βασικά φάρμακα

+ View

Ενδιαφέροντα

Εποχικές Ιώσεις: RSV ο ...

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratoty ...

+ View

Τι είναι η ινομυαλγία ?

Η ινομυαλγία είναι διαταραχή που ...

+ View

Κύκλος διαλέξεων: Η ...

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 το «Gestalt ...

+ View

Συνέδρια

61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό ...

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

15ο Συνέδριο Παιδιατρικής ...

Χαιρετισμός ΠροέδρουΑγαπητές και Αγαπητοί μας Φίλοι και ...

8o Σχολείο ...

Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά ...

2ο Πανελλαδικό Συνέδριο ...

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» έχει ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Scroll to top