Τίτλοι Νέων:
Καλοκαιρινές διακοπές: Προσοχή στους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης! -- "Σοβαρούς κινδύνους κρύβουν οι ..." -- 17 Αυγούστου 2019
Καταδύσεις: Ποιες οι επιπτώσεις τους στα αυτιά; -- "Αιτία διάτρησης τυμπάνου κατά την ..." -- 16 Αυγούστου 2019
Σεξ και καλοκαίρι: οδηγός επιβίωσης -- "Τους καλοκαιρινούς μήνες η ερωτική ..." -- 12 Αυγούστου 2019
Καινοτόμο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα λειτουργεί ήδη στην Ελλάδα. -- "Το πρώτο, της νέας γενιάς, καινοτόμο ..." -- 09 Αυγούστου 2019
8 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τρίβετε τα μάτια σας -- "Το τρίψιμο των ματιών είναι φαινομενικά ..." -- 08 Αυγούστου 2019
Καρκίνος μαστού: Πώς επιδρά η διάγνωση στην ψυχολογία των συζύγων; -- "Ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι για την ..." -- 07 Αυγούστου 2019
Αυτισμός: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση -- "4μηνο Πρόγραμμα από το E-Learning του ..." -- 06 Αυγούστου 2019
Αυτοεξέταση μαστού: το ‘’α’’ και το ‘’ω’’ στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό μετά από αυτόν του πνεύμονα.Περίπου μία στις δέκα γυναίκες θα νοσήσουν από αυτή τη νόσο ενώ το 80% των περιστατικών συμβαίνουν σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Οι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού είναι η ηλικία (ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία), το οικογενειακό ιστορικό (εμφάνιση νόσου σε συγγενή πρώτου βαθμού), γενετικοί παράγοντες (όπως μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 ), η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως (≤12 ετών), η καθυστερημένη εμμηνόπαυση (≥55ετών), η παρατεταμένη έκθεση στα οιστρογόνα (όπως σε περιπτώσεις θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης),το ιστορικό ορισμένων καλοηθών νόσων του μαστού, η έκθεση σε βλαβερή ακτινοβολία και η παχυσαρκία.

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η νόσος είναι η παρουσία λεμφαδένων στην περιοχή της μασχάλης, σκληρή περιγεγραμμένη μάζα στο μαστό(οζίδιο) η οποία είναι ψηλαφητή και συνήθως μη κινητή και σκληρή, αλλαγή του δέρματος του μαστού(ερυθρότητα, όψη φλοιού πορτοκαλιού), εισολκή της θηλής( τράβηγμα προς τα μέσα) και έκκριση υγρού από τη θηλή.

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού στηρίζεται στην αυτοεξέταση του μαστού και την ψηλάφηση από τον γυναικολόγο στα πλαίσια του τακτικού ελέγχου. Από τη στιγμή που θα βρεθεί ψηλαφητός όγκος η διάγνωση θα στηριχθεί στις εξής εξετάσεις: α) υπέρηχος μαστού, β) μαστογραφία, γ) μαγνητική τομογραφία και δ) βιοψία μαστού, όπου εξετάζεται ο ιστός που αφαιρείται από το μαστό στο μικροσκόπιο.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της αυτοεξέτασης των μαστών. Είναι ένας εύκολος και ανώδυνος τρόπος να εξετάζουν οι γυναίκες τους μαστούς τους και πρέπει να γίνεται μια φορά το μήνα περίπου την 8η με 11η ημέρα του κύκλου γιατί τότε οι μαστοί είναι πιο μαλακοί και λιγότερο ευαίσθητοι.

Για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση η αυτοεξέταση καλό είναι να γίνεται μια συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε μήνα. Η αυτοεξέταση των μαστών ξεκινάει με την επισκόπηση των μαστών (οπτική εξέταση) και ολοκληρώνεται με την ψηλάφηση.

Επισκόπηση: η γυναίκα κάθεται μπροστά από τον καθρέφτη με τα χέρια παράλληλα με το σώμα της και παρατηρεί αν έχει εμφανιστεί κάτι ασυνήθιστο στην περιοχή των μαστών.

Επίσης πρέπει να προσέξει αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα των μαστών καθώς και αν υπάρχει κάποιο εξόγκωμα, εισολκή ή ερυθρότητα του δέρματος ή της θηλής. Η εξέταση αυτή επαναλαμβάνεται με τα χέρια πίσω από το κεφάλι καθώς και με τα χέρια στη μέση πιέζοντας τη  λεκάνη ώστε να σφίξουν οι μύες του στήθους.

Ψηλάφηση: η γυναίκα ξαπλώνει ανάσκελα στο κρεβάτι και περνάει το αριστερό χέρι πίσω από το κεφάλι ενώ με τα τρία  δάκτυλα του δεξιού χεριού γίνεται η ψηλάφηση του αριστερού στήθους. Οι κινήσεις πρέπει να είναι κυκλικές και να περιλαμβάνουν όλο τον μαστό από έξω προς τα μέσα και από πάνω προς τα κάτω.

Στη συνέχεια γίνεται η ψηλάφηση της αριστερής μασχαλιαίας χώρας για την ανεύρεση τυχών λεμφαδένων. Αφού  τελειώσει την ψηλάφηση θα πρέπει να πιέσει τη θηλή μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα για τυχόν εκροή υγρού.

Στη συνέχεια αλλάζει χέρια και περνάει το δεξί χέρι πίσω από το κεφάλι και  χρησιμοποιεί το αριστερό για να κάνει ψηλάφηση στο δεξί στήθος. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο. Για οποιοδήποτε εύρημα κατά την ψηλάφηση θα πρέπει να ενημερώσει  το γυναικολόγο της.

Εκτός από την αυτοεξέταση στη πρόληψη συνεισφέρει και η ψηλάφηση του μαστού που πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο από γυναικολόγο.

Επίσης σημαντικό ρόλο στη πρόληψη κατέχει και η μαστογραφία, η οποία πρέπει να γίνεται μεταξύ της 8ης και της 12ης ημέρας του κύκλου. Όλες  οι γυναίκες πρέπει να κάνουν μια μαστογραφία αναφοράς μεταξύ 35-37 χρονών (η πρώτη μαστογραφία) την οποία θα κρατήσουν στο αρχείο τους για σύγκριση με τις επόμενες μαστογραφίες, ενώ μετά τα σαράντα θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία μια φορά το χρόνο.

Είναι μεγάλο το ποσοστό των περιστατικών όπου τα ευρήματα της ψηλάφησης του μαστού οδήγησαν σε μια έγκαιρη διάγνωση. Ο καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, ειδικά όταν η διάγνωσή είναι έγκαιρη. Η θεραπεία γίνεται με ακτινοβολία, με χημειοθεραπεία με ορμονικά φάρμακα ή με χειρουργική επέμβαση.


 

 

 

Γράφει ο Ιωάννης Κανιάρης, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας στο Αιγάλεω και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Καλοκαιρινές διακοπές:

Σοβαρούς κινδύνους κρύβουν οι δραστηριότητες στο

+ View

Καταδύσεις: Ποιες οι

Αιτία διάτρησης τυμπάνου κατά την αυτόνομη

+ View

Σεξ και καλοκαίρι:

Τους καλοκαιρινούς μήνες η ερωτική διάθεση

+ View

Καινοτόμο

Το πρώτο, της νέας γενιάς, καινοτόμο μηχάνημα

+ View

8 λόγοι για τους οποίους

Το τρίψιμο των ματιών είναι φαινομενικά ακίνδυνο

+ View

Καρκίνος μαστού: Πώς

Ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι για την ψυχολογία

+ View

Αυτισμός: Συμπτώματα και

4μηνο Πρόγραμμα από το E-Learning του

+ View

Διατροφική αξία λεμονιού

Τα λεμόνια είναι όξινα στη γεύση, αλλά

+ View

Ενδιαφέροντα

Κοιλιακό σπλαγχνικό ...

Η συσσώρευση λίπους στην κεντρική περιοχή του ...

+ View

Η κυρία Βίκυ ...

Στο πλαίσιο της 2ης Ημερίδας του Τομέα ...

+ View

΄΄ Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top