Τίτλοι Νέων:
Στα ΜΜΕ αναζητούν γιατρειά οι Έλληνες, αλλά οι πληροφορίες δεν είναι πάντοτε ... -- "Σημαντική πηγή ενημέρωσης για την υγεία ..." -- 21 Σεπτεμβρίου 2019
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Οι παθοφυσιολογικές ανωμαλίες άρχισαν να ... -- "Η ασθένεια που ονομάζεται τώρα μυαλγική ..." -- 20 Σεπτεμβρίου 2019
Η «Πρόληψη» του Metropolitan Hospital ταξιδεύει σε χωριά των Ιωαννίνων στις 20 ... -- "Άλλη μια εξόρμηση, αυτή τη φορά στα ..." -- 19 Σεπτεμβρίου 2019
Οι 7 πιο συχνές ερωτήσεις για την αποτρίχωση με λέιζερ -- "Μπορεί για τους περισσότερους οι ..." -- 19 Σεπτεμβρίου 2019
Δεν βοηθούν στη νυχτερινή οδήγηση τα κίτρινα γυαλιά λένε Αμερικανοί επιστήμονες -- "«Επικίνδυνα» για την οδήγηση είναι τα ..." -- 18 Σεπτεμβρίου 2019
Προσοχή. Από αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα κινδυνεύουν οι δρομείς -- "Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του διεθνούς ..." -- 17 Σεπτεμβρίου 2019
Ιος του δυτικού Νείλου 2019 -- "Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ..." -- 16 Σεπτεμβρίου 2019
Τα πάντα για τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο.

Η σύγχρονη γυναίκα λόγω πολλών κοινωνικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, συχνά αμελεί τον προληπτικό έλεγχο της υγείας της εις βάρος της ποιότητας ζωής της.

Οι σύγχρονες γυναίκες πέρα από τα παραπάνω είναι επιφορτισμένες και με τις υποχρεώσεις της μητρότητας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μεριμνούν ιδιαίτερα για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας τους.

Σημαντικό κομμάτι του προληπτικού ελέγχου για κάθε γυναίκα αποτελεί το κομμάτι των γυναικολογικών εξετάσεων, που θα πρέπει να γνωρίζει και να επαναλαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γυναικολόγου, που την παρακολουθεί.

Στα πλαίσια του Προληπτικού Γυναικολογικού Ελέγχου οι παρακάτω τρείς είναι οι εξετάσεις που πρέπει να γνωρίζει και να επαναλαμβάνει κάθε γυναίκα:

Τεστ Παπανικολάου: τι περιλαμβάνει η εξέταση και γιατί γίνεται;
Το τεστ Παπανικολάου (Test Pap – κυτταρολογική εξέταση επιχρισμάτων από τον ένδο- και έξω-τράχηλο κατά Παπανικολάου) είναι μια εξέταση ρουτίνας, την οποία πρέπει να πραγματοποιήσουν όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής (ή την ηλικία των 18 ετών) και κατόπιν σε ετήσια βάση.

Αποτελεί μια από τις εξετάσεις ρουτίνας και screening για τον καρκίνο του τραχήλου (όπως η μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού), που εμφανίζονται σήμερα με σκοπό την εντόπιση πιθανών παθολογικών κυττάρων η μη φυσιολογικών κυττάρων πάνω στον τράχηλο και παράλληλα, αποτελεί την πρώτη γραμμή εντόπισης του ιού HPV, ο οποίος πλέον τείνει να αποκτήσει εικόνα επιδημίας, αφού αγγίζει πάνω από 40 με 45% του γυναικείου πληθυσμού σήμερα.

Οι μορφολογικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται κατά την κυτταρολογική εξέταση (Test Pap), μπορεί να αποτελέσουν ενδείξεις μόλυνσης από τον ιό HPV.

Το τεστ Παπανικολάου ως μέθοδος δεν έχει μεγάλη ευαισθησία, δεδομένου ότι αφενός είναι υποκειμενική και αφετέρου ο ιός HPV είναι δυνατόν να μην έχει προκαλέσει ακόμη βλάβες στα κύτταρα (πολύ συχνά).

Επιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό τυχόν παθολογικών ή μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτραχηλο της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούμε να εντοπίσουμε ελαφριές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες η πιθανές μυκητιασικές μολύνσεις.

Αυτό, όμως, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία χρονιά και αποτελεί ένα επιστημονικό προβληματισμό τόσο για τους ιατρούς όσο και για τις ασθενείς, αποτελεί ο ιός HPV.

Ο προληπτικός έλεγχος με Test Pap, κολποσκόπηση και DNA τυποποίηση του ιού είναι τα όπλα που σήμερα διαθέτουμε για την πρόληψη των συνεπειών από τη μόλυνση του ιού HPV.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μορφές μόλυνσης που πρέπει απλώς να παρακολουθούνται (διαγνωσμένη απλή HPV μόλυνση, η ελαφρού βαθμού δυσπλασία) και μορφές που πρέπει να θεραπεύονται (υψηλού βαθμού δυσπλασία).

Η λήψη του Test Pap πρέπει γίνεται από τον γυναικολόγο που παρακολουθεί κάποια γυναίκα, ο οποίος έχει την εκπαίδευση και την εμπειρία να αναγνωρίσει και να διαγνώσει άλλες παρακείμενες παθολογικές καταστάσεις και όχι από κυτταρολόγο ή παραϊατρικό προσωπικό σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.

Αν ο γυναικολόγος το κρίνει απαραίτητο από το αποτέλεσμα του Test Pap, ο τράχηλος μπορεί να ελεγχθεί με κολποσκόπηση για τον καλύτερο έλεγχο της παθολογίας που έχει εντοπιστεί.

Έλεγχος Μαστών: τι περιλαμβάνει η εξέταση
Ένας προληπτικός έλεγχος που μπορεί να κάνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μόνη της κάθε γυναίκα είναι η αυτοεξέταση μαστών.

Ο γυναικολόγος μπορεί να της διδάξει τον σωστό τρόπο αυτοεξέτασης προκειμένου να μάθει να ελέγχει το στήθος της και με την ψηλάφηση κάποιου μορφώματος να απευθυνθεί αμέσως στον γυναικολόγο της.

Σε κάθε τακτική επίσκεψη στον Γυναικολόγο της μπορεί να ζητά από τον Ιατρό της να εξετάσει και ο ίδιος το στήθος της προκειμένου να ελέγξει και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει κάτι το παθολογικό.

Στην ηλικία των 35 ετών θα πρέπει κάθε γυναίκα να κάνει την πρώτη της ψηφιακή μαστογραφία και τον πρώτο της υπερηχογράφημα μαστών, εξετάσεις τις οποίες θα χρησιμοποιήσει στην συνέχεια σαν εξετάσεις αναφοράς. Η

Ψηφιακή Μαστογραφία και το Υπερηχογράφημα Μαστών θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 35 ετών και ανάλογα με το ιστορικό κάθε γυναίκας.

Διακολπικό έγχρωμο υπερηχογράφημα και Doppler μήτρας και ωοθηκών.
Ο έλεγχος των μαστών και το test Pap πρέπει να συμπληρώνονται πάντα από διακολπικό έγχρωμο υπερηχογράφημα  και Doppler μήτρας και ωοθηκών, στα πλαίσια του τακτικού προληπτικού ελέγχου.

Με την βοήθεια των υπερήχων ένας έμπειρος γυναικολόγος μπορεί να απεικονίσει και να αναγνωρίσει αλλαγές στην μορφολογία της μήτρας (π.χ. πολύποδες, ινομυώματα) αλλά και στις ωοθήκες (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, κύστη ωοθηκών).

Ο έγχρωμος υπέρηχος ενδείκνυται σαν screening test για αναγνώριση νεοπλαστικών μορφωμάτων στις ωοθήκες. Μπορεί να θεωρηθεί σαν test Pap ωοθηκών, μιας και ο καρκίνος των ωοθηκών μολονότι λιγότερο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου προκαλεί μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων.

Αυτό γιατί γίνεται αργότερα αντιληπτός κλινικά, γεγονός που μπορεί να το αντιστρέψει η χρήση έγχρωμου υπέρηχου ωοθηκών.

Με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση τυχόν παθολογίας, η γυναίκα αφενός μεν προστατεύει την γονιμότητά της, αφετέρου δε προλαμβάνει καταστάσεις που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στην ποιότητα ζωής της, αλλά και στην υγεία της.

 

 

 

Γράφει o  Δημητρακόπουλος Ιωάννης, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας στη Γλυφάδα και συνεργάτης του Doctoranytime.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Στα ΜΜΕ αναζητούν

Σημαντική πηγή ενημέρωσης για την υγεία είναι τα

+ View

Σύνδρομο χρόνιας

Η ασθένεια που ονομάζεται τώρα μυαλγική

+ View

Η «Πρόληψη» του

Άλλη μια εξόρμηση, αυτή τη φορά στα Ιωάννινα,

+ View

Οι 7 πιο συχνές

Μπορεί για τους περισσότερους οι εξορμήσεις στις

+ View

Δεν βοηθούν στη

«Επικίνδυνα» για την οδήγηση είναι τα γυαλιά με

+ View

Προσοχή. Από αλλεργική

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του διεθνούς

+ View

Ιος του δυτικού Νείλου

Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ

+ View

Το Διεθνές Συνέδριο της

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 συνέδρων

+ View

Ενδιαφέροντα

Θεαματικά Αποτελέσματα ...

Απόλυτα ασφαλείς, αναίμακτες, ανώδυνες και με ...

+ View

Προστάτης: Ποιες ...

Η διόγκωση του προστάτη αποτελεί μία από τις ...

+ View

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε. ...

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,   Εκ ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top