Τίτλοι Νέων:
Οι θέσεις της ΡευΜΑζήν για τα βιο-ομοειδή φάρμακα -- "• Βιο-ομοειδή χαρακτηρίζονται εκείνα τα ..." -- 17 Μαϊος 2019
Νόσος Hashimoto: Μειώνει η θυρεοειδεκτομή τα συμπτώματα; -- "Η ολική θυρεοειδεκτομή μπορεί να ..." -- 16 Μαϊος 2019
Πότε πρέπει να αρχίζει η ορθοδοντική θεραπεία -- "Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας ..." -- 15 Μαϊος 2019
Θυρεοειδης. Μελέτες τον ενοχοποιούν για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής -- "Οι μεταβολές στη λειτουργία του ..." -- 14 Μαϊος 2019
Γυμναστική με βάρη: Πού οφείλονται οι τραυματισμοί στον ώμο; -- "Υψηλό κίνδυνο τραυματισμού του ώμου και ..." -- 13 Μαϊος 2019
Γιορτή της Μητέρας: Ποιος είναι ο ρόλος της μητέρας, τι γιορτάζουμε -- "Μάνα, μητέρα, μαμά. Μανάδες ηρωίδες, ..." -- 12 Μαϊος 2019
Κνησμός: 10 αιτίες επίμονης φαγούρας στο δέρμα -- "Ο κνησμός είναι κάτι που όλοι μπορούμε ..." -- 12 Μαϊος 2019
Παντζάρια: Ένα λαχανικό με πλούσια οφέλη για την υγεία

Τα παντζάρια αποτελούν μια μοναδική πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται βεταλίνες. Η μπετανίνη και η βουλγαξανθίνη είναι οι δύο πιο σημαντικές βεταλίνες και έχει αποδειχθεί ότι και τα δύο παρέχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη υποστήριξη.

Οφέλη για την υγεία

1. Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Σε μια μελέτη που έχει διεξαχθεί, διαπιστώθηκε πως τα τεύτλα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας νιτρικών αλάτων, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο. Και στη διαδικασία, τα αιμοφόρα αγγεία επεκτείνονται.
Επίσης, η τακτική κατανάλωση τεύτλων, μπορεί να παρατείνει αυτά τα καλά αποτελέσματα.
Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Newcastle του Λονδίνου αποκάλυψε παρόμοια ευρήματα - η ανόργανη συμπλήρωση των νιτρικών και των τεύτλων βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να ωφελήσει άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Αυτό που είδαμε στο παραπάνω σημείο. Τα νιτρικά άλατα στα τεύτλα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σύμφωνα με μια μελέτη, μόνο μία εβδομάδα κατανάλωσης παντζαριών, μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και την αρτηριακή πίεση σε ηλικιωμένα άτομα με κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Μια άλλη μελέτη ανέφερε, ότι η κατανάλωση τεύτλων, αποτρέπει το έμφραγμα του μυοκαρδίου (απόφραξη της παροχής αίματος σε έναν ιστό στην καρδιά).

3. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Το εκχύλισμα των τεύτλων μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην παρουσία βετανίνης, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο λαχανικό. Η βετανίνη επίσης, μειώνει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση των τεύτλων βρέθηκε να εμποδίζει τον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος.
Τα παντζάρια, όταν λαμβάνονται μαζί με καρότο, βρέθηκε να συμβάλλουν στη θεραπεία της λευχαιμίας. Πολλές μελέτες λοιπόν, υποστήριξαν τις αντικαρκινικές και χημειοπαραγωγικές ιδιότητες των τεύτλων.
Τα παντζάρια βελτιώνουν την παροχή οξυγόνου στους σκελετικούς μύες. Όταν οι σκελετικοί μύες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο μειώνουν την ικανότητά τους να κινούν τα χέρια ή τα πόδια τους. Αυτό οδηγεί τελικά σε ελαττωμένη σωματική δραστηριότητα, οδηγώντας έτσι, σε καρδιακές παθήσεις.

4. Συμβάλλουν στην καλή υγεία του ήπατος
Η παρουσία ασβεστίου, βετανίνης, βιταμινών Β, σιδήρου και αντιοξειδωτικών διατηρεί τα τεύτλα μεταξύ των καλύτερων ηπατικών τροφών. Τα τεύτλα, επίσης, βοηθούν στην λείανση της χολής, επιτρέποντάς της να ρέει εύκολα μέσω του ήπατος και του λεπτού εντέρου, αυτό ενισχύει περαιτέρω την υγεία του ήπατος.
Η βετανίνη στα τεύτλα βοηθά επίσης το ήπαρ να εξαλείψει τις τοξίνες. Οι ίνες στα τεύτλα καθαρίζουν τις τοξίνες που έχουν αφαιρεθεί από το συκώτι, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα ξαναγυρίσουν στο σώμα.
Τέλος, τα παντζάρια μπορούν επίσης να προστατεύσουν το συκώτι από οξειδωτική βλάβη.

5. Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας
Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως τα παντζάρια κάνουν τους μύες πιο αποδοτικούς από πλευράς καυσίμων, ενισχύοντας έτσι την αντοχή.
Τα νιτρικά άλατα στα τεύτλα βοηθούν επίσης στη βελτίωση της ροής του αίματος, της κυτταρικής σηματοδότησης και των ορμονών, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση των ενεργειακών επιπέδων.
Τα παντζάρια βρέθηκαν επίσης να μειώνουν τη μυϊκή χρήση της τριφωσφορικής αδενοσίνης, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Αυτό εξοικονομεί ενέργεια και βοηθάει να παραμείνει το σώμα ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα τεύτλα αυξάνουν την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα. Μειώνουν επίσης την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζονται οι μύες για να λειτουργούν άριστα.

6. Καταπολεμούν την φλεγμονή
Οι γενναιόδωρες βοήθειές τους από φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και βεταλίνες τοποθετούν τα τεύτλα ανάμεσα στα καλύτερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα στον πλανήτη.
Σύμφωνα με μια μελέτη, τα παντζάρια, ειδικά στη μορφή χυμού, είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της φλεγμονής. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα τεύτλα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τη φλεγμονή στα νεφρά.

7. Συντελούν την υγεία του εγκεφάλου
Τα τεύτλα είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, βελτιώνοντας την οξυγόνωση του σωματοκινητικού φλοιού, την περιοχή του εγκεφάλου που συνήθως επηρεάζεται στα αρχικά στάδια της άνοιας.
Τα νιτρικά άλατα στα τεύτλα, όπως έχουμε δει, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο σώμα μας. Αυτό το νιτρικό οξείδιο επιτρέπει στα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους, ενισχύοντας έτσι την υγεία του εγκεφάλου. Τα νιτρικά βελτιώνουν επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Ο χυμός των τεύτλων, έχει επίσης βρεθεί ότι εμποδίζει το Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, όσοι έπιναν χυμό τεύτλων είχαν υγιέστερους εγκεφάλους και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, τα διαιτητικά νιτρικά μπορούν να βελτιώσουν τη ροή αίματος του εγκεφάλου, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία του εγκεφάλου.

8.Αποτελούν χρήσιμη τροφή για την κύηση
Ειδικά λόγω της συμπλήρωσης των νιτρικών τους, η κατανάλωση των τεύτλων, είναι ευεργετικά για τις έγκυες γυναίκες.
Τα τεύτλα είναι επίσης πλούσια σε φολικό οξύ, γεγονός που αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για τις έγκυες μητέρες να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους. Το φολικό οξύ βοηθά στην πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στο μωρό.

9. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αναιμίας
Γνωρίζουμε ότι η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί αναιμία. Τα τεύτλα είναι πλούσια σε σίδηρο και η απορρόφηση του σιδήρου είναι καλύτερη από τα τεύτλα σε σχέση με άλλα λαχανικά.
Το φυλλικό οξύ στα τεύτλα βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας.

10. Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Ένα χαρακτηριστικό του παντζαριού, είναι η φυσική του γλυκύτητα. Γι 'αυτό μπορείτε να αντικαταστήσετε το τεχνητό γλυκαντικό με αυτό το λαχανικό. Επειδή μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την απώλεια βάρους. Μιλώντας για το χυμό τεύτλων, είναι καλύτερο, καθώς το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από το χυμό.
Εντάξτε, στην διατροφή σας αυτό το ευεργετικό λαχανικό και δείτε τα επίπεδα της υγεία σας να βελτιώνονται σημαντικά.

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Οι θέσεις της ΡευΜΑζήν

• Βιο-ομοειδή χαρακτηρίζονται εκείνα τα προϊόντα

+ View

Νόσος Hashimoto: Μειώνει

Η ολική θυρεοειδεκτομή μπορεί να μειώσει τα

+ View

Πότε πρέπει να αρχίζει η

Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας στις 15 Μαΐου

+ View

Θυρεοειδης. Μελέτες τον

Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς,

+ View

Γυμναστική με βάρη: Πού

Υψηλό κίνδυνο τραυματισμού του ώμου και ιδιαίτερα

+ View

Γιορτή της Μητέρας:

Μάνα, μητέρα, μαμά. Μανάδες ηρωίδες, ενίοτε με

+ View

Κνησμός: 10 αιτίες

Ο κνησμός είναι κάτι που όλοι μπορούμε να

+ View

Προστάτης: 10 πράγματα

Πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται ο

+ View

Ενδιαφέροντα

Νέα πλαστικής: νέα ...

Αυξητική Χειλιών Natural Move Η αυξητική ...

+ View

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ...

Το καλοκαίρι τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα στη ...

+ View

Περιπρωκτικά ...

Υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό HPV ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Ιατρική της Άθλησης στον ...

Το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top