Τίτλοι Νέων:
«18η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» -- "Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών ..." -- 18 Μαρτίου 2019
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, 14 Μαρτίου 2019. Υγεία Νεφρών για όλους σε όλο τον ... -- "Τη σημασία της διατήρησης της υγείας ..." -- 14 Μαρτίου 2019
Έλληνες επιστήμονες κατά του γλαυκώματος. -- "Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού ..." -- 22 Φεβρουαρίου 2019
Πως επηρεάζει ο διαβήτης την όραση -- "Περισσότεροι από ένας στους δύο ..." -- 21 Φεβρουαρίου 2019
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Είναι αποτελεσματικές οι ενέσιμες θεραπείες; -- "Βελτίωση των οδυνηρών συμπτωμάτων της ..." -- 20 Φεβρουαρίου 2019
Παντζάρια: Ένα λαχανικό με πλούσια οφέλη για την υγεία

Τα παντζάρια αποτελούν μια μοναδική πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται βεταλίνες. Η μπετανίνη και η βουλγαξανθίνη είναι οι δύο πιο σημαντικές βεταλίνες και έχει αποδειχθεί ότι και τα δύο παρέχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη υποστήριξη.

Οφέλη για την υγεία

1. Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Σε μια μελέτη που έχει διεξαχθεί, διαπιστώθηκε πως τα τεύτλα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας νιτρικών αλάτων, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο. Και στη διαδικασία, τα αιμοφόρα αγγεία επεκτείνονται.
Επίσης, η τακτική κατανάλωση τεύτλων, μπορεί να παρατείνει αυτά τα καλά αποτελέσματα.
Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Newcastle του Λονδίνου αποκάλυψε παρόμοια ευρήματα - η ανόργανη συμπλήρωση των νιτρικών και των τεύτλων βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να ωφελήσει άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Αυτό που είδαμε στο παραπάνω σημείο. Τα νιτρικά άλατα στα τεύτλα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σύμφωνα με μια μελέτη, μόνο μία εβδομάδα κατανάλωσης παντζαριών, μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και την αρτηριακή πίεση σε ηλικιωμένα άτομα με κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Μια άλλη μελέτη ανέφερε, ότι η κατανάλωση τεύτλων, αποτρέπει το έμφραγμα του μυοκαρδίου (απόφραξη της παροχής αίματος σε έναν ιστό στην καρδιά).

3. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Το εκχύλισμα των τεύτλων μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην παρουσία βετανίνης, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο λαχανικό. Η βετανίνη επίσης, μειώνει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση των τεύτλων βρέθηκε να εμποδίζει τον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος.
Τα παντζάρια, όταν λαμβάνονται μαζί με καρότο, βρέθηκε να συμβάλλουν στη θεραπεία της λευχαιμίας. Πολλές μελέτες λοιπόν, υποστήριξαν τις αντικαρκινικές και χημειοπαραγωγικές ιδιότητες των τεύτλων.
Τα παντζάρια βελτιώνουν την παροχή οξυγόνου στους σκελετικούς μύες. Όταν οι σκελετικοί μύες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο μειώνουν την ικανότητά τους να κινούν τα χέρια ή τα πόδια τους. Αυτό οδηγεί τελικά σε ελαττωμένη σωματική δραστηριότητα, οδηγώντας έτσι, σε καρδιακές παθήσεις.

4. Συμβάλλουν στην καλή υγεία του ήπατος
Η παρουσία ασβεστίου, βετανίνης, βιταμινών Β, σιδήρου και αντιοξειδωτικών διατηρεί τα τεύτλα μεταξύ των καλύτερων ηπατικών τροφών. Τα τεύτλα, επίσης, βοηθούν στην λείανση της χολής, επιτρέποντάς της να ρέει εύκολα μέσω του ήπατος και του λεπτού εντέρου, αυτό ενισχύει περαιτέρω την υγεία του ήπατος.
Η βετανίνη στα τεύτλα βοηθά επίσης το ήπαρ να εξαλείψει τις τοξίνες. Οι ίνες στα τεύτλα καθαρίζουν τις τοξίνες που έχουν αφαιρεθεί από το συκώτι, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα ξαναγυρίσουν στο σώμα.
Τέλος, τα παντζάρια μπορούν επίσης να προστατεύσουν το συκώτι από οξειδωτική βλάβη.

5. Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας
Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως τα παντζάρια κάνουν τους μύες πιο αποδοτικούς από πλευράς καυσίμων, ενισχύοντας έτσι την αντοχή.
Τα νιτρικά άλατα στα τεύτλα βοηθούν επίσης στη βελτίωση της ροής του αίματος, της κυτταρικής σηματοδότησης και των ορμονών, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση των ενεργειακών επιπέδων.
Τα παντζάρια βρέθηκαν επίσης να μειώνουν τη μυϊκή χρήση της τριφωσφορικής αδενοσίνης, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Αυτό εξοικονομεί ενέργεια και βοηθάει να παραμείνει το σώμα ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Τα τεύτλα αυξάνουν την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα. Μειώνουν επίσης την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζονται οι μύες για να λειτουργούν άριστα.

6. Καταπολεμούν την φλεγμονή
Οι γενναιόδωρες βοήθειές τους από φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και βεταλίνες τοποθετούν τα τεύτλα ανάμεσα στα καλύτερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα στον πλανήτη.
Σύμφωνα με μια μελέτη, τα παντζάρια, ειδικά στη μορφή χυμού, είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της φλεγμονής. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα τεύτλα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τη φλεγμονή στα νεφρά.

7. Συντελούν την υγεία του εγκεφάλου
Τα τεύτλα είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, βελτιώνοντας την οξυγόνωση του σωματοκινητικού φλοιού, την περιοχή του εγκεφάλου που συνήθως επηρεάζεται στα αρχικά στάδια της άνοιας.
Τα νιτρικά άλατα στα τεύτλα, όπως έχουμε δει, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο σώμα μας. Αυτό το νιτρικό οξείδιο επιτρέπει στα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους, ενισχύοντας έτσι την υγεία του εγκεφάλου. Τα νιτρικά βελτιώνουν επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Ο χυμός των τεύτλων, έχει επίσης βρεθεί ότι εμποδίζει το Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, όσοι έπιναν χυμό τεύτλων είχαν υγιέστερους εγκεφάλους και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, τα διαιτητικά νιτρικά μπορούν να βελτιώσουν τη ροή αίματος του εγκεφάλου, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία του εγκεφάλου.

8.Αποτελούν χρήσιμη τροφή για την κύηση
Ειδικά λόγω της συμπλήρωσης των νιτρικών τους, η κατανάλωση των τεύτλων, είναι ευεργετικά για τις έγκυες γυναίκες.
Τα τεύτλα είναι επίσης πλούσια σε φολικό οξύ, γεγονός που αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για τις έγκυες μητέρες να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους. Το φολικό οξύ βοηθά στην πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στο μωρό.

9. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αναιμίας
Γνωρίζουμε ότι η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί αναιμία. Τα τεύτλα είναι πλούσια σε σίδηρο και η απορρόφηση του σιδήρου είναι καλύτερη από τα τεύτλα σε σχέση με άλλα λαχανικά.
Το φυλλικό οξύ στα τεύτλα βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας.

10. Βοηθάει στην απώλεια βάρους
Ένα χαρακτηριστικό του παντζαριού, είναι η φυσική του γλυκύτητα. Γι 'αυτό μπορείτε να αντικαταστήσετε το τεχνητό γλυκαντικό με αυτό το λαχανικό. Επειδή μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την απώλεια βάρους. Μιλώντας για το χυμό τεύτλων, είναι καλύτερο, καθώς το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από το χυμό.
Εντάξτε, στην διατροφή σας αυτό το ευεργετικό λαχανικό και δείτε τα επίπεδα της υγεία σας να βελτιώνονται σημαντικά.

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

«18η Μαρτίου: Παγκόσμια

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών

+ View

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού,

Τη σημασία της διατήρησης της υγείας των νεφρών

+ View

Ομοφοβική εμπρηστική

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2019 Το κτίριο που στεγάζει τα

+ View

«1ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Στις 2 και 3 Μαρτίου 2019, στο Ξενοδοχείο Stratos

+ View

Έλληνες επιστήμονες κατά

Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου

+ View

Πως επηρεάζει ο διαβήτης

Περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες από

+ View

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος:

Βελτίωση των οδυνηρών συμπτωμάτων της

+ View

Λεπτό έντερο: Ένοχο για

Η θεραπεία του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου

+ View

Ενδιαφέροντα

Η Ελληνική Εταιρεία ...

Η Ελληνική Εταιρεία Νανοτεχνολογίας στις ...

+ View

Ημερήσιες ανάγκες νερού

Ημερήσιες ανάγκες νερού Αφυδάτωση και ...

+ View

Από την IMPROVE-IT στη ...

Οι δυο μεγάλες μελέτες που δημοσιεύθηκαν το ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Οικογενειακή Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτες για όλη την οικογένεια
ΜΟΝΟ 100€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Ιατρική της Άθλησης στον ...

Το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top