Τίτλοι Νέων:
Έλληνες επιστήμονες κατά του γλαυκώματος. -- "Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού ..." -- 22 Φεβρουαρίου 2019
Πως επηρεάζει ο διαβήτης την όραση -- "Περισσότεροι από ένας στους δύο ..." -- 21 Φεβρουαρίου 2019
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Είναι αποτελεσματικές οι ενέσιμες θεραπείες; -- "Βελτίωση των οδυνηρών συμπτωμάτων της ..." -- 20 Φεβρουαρίου 2019
Λεπτό έντερο: Ένοχο για τα αυτοάνοσα νοσήματα; -- "Η θεραπεία του συνδρόμου διαρρέοντος ..." -- 19 Φεβρουαρίου 2019
PRP: Μήπως το μυστικό της νεότητας κρύβεται στο … αίμα σας; -- "Την προσοχή της ιατρικής αισθητικής και ..." -- 18 Φεβρουαρίου 2019
Μέσα από το στόμα αφαιρείται πλέον ο θυροειδής. -- "Μέσα από το στόμα, χωρίς τομές και ..." -- 17 Φεβρουαρίου 2019
Πρωτοποριακή μελέτη Σουηδών ανοίγη νέους ορίζοντες στη Νευροχειρουργική -- "Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών ..." -- 16 Φεβρουαρίου 2019
Φαγόπυρο: Ένας σπόρος με πλούσια θρεπτική αξία

Το φαγόπυρο, είναι ένας σπόρος χωρίς γλουτένη, γεμάτος θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης φαγόπυρου; Οι σπόροι του φαγόπυροu είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά , όπως η ρουτίνη, οι τανίνες και η κατεχίνη.
Παρά την πρόσφατη άνοδο του στη διατροφική φήμη, είναι στην πραγματικότητα ένας αρχαίος «κόκκος» με μακρά ιστορία.

Σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους σπόρους χωρίς γλουτένη, καθώς παρέχει υψηλή πηγή αμινοξέων, βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών, όλα με σχετικά λίγες θερμίδες, σχεδόν χωρίς λιπαρά και μηδενική γλουτένη.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά σημαντικά οφέλη, που προσφέρει το φαγόπυρο στην υγεία μας:

1. Βελτιώνει την καρδιακή υγεία μειώνοντας τη χοληστερόλη και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης
Σε κλινικές μελέτες, τα ευρήματα δείχνουν ότι το φαγόπυρο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και των ανεπαρκών επιπέδων χοληστερόλης, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η πρόσληψη σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στον ορό, συν ότι μειώνει τα επίπεδα LDL "κακής χοληστερόλης" ενώ αυξάνει την HDL "καλή" χοληστερόλη.
Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η ρουτίνη, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε αυτόν τον σπόρο, είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό για την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό το φυτοθρεπτικό υλικό, υποστηρίζει το κυκλοφοριακό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης, όπως και η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Η κερσετίνη είναι ένας άλλος φαινολικός μεταβολίτης που βρίσκεται σε αυτόν τον αρχαίο «κόκκο», ο οποίος σε μελέτες έχει συνδεθεί με τη μείωση της υπερλιπιδαιμίας, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτιωμένη ρύθμιση του βάρους.

2. Περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες
Η διατροφή του φαγόπυρου, περιέχει προστατευτικές φαινολικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου ή του σχηματισμού καρδιακών παθήσεων, εκτός από την υποστήριξη της λειτουργίας του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ήπατος και την πεπτική υγεία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ρουτίνη έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer. Τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, όπως οι ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες, βρίσκονται μέσα στα κελύφη και τους σπόρους, ενώ είναι παρόντα και στο αλεύρι του φαγόπυρου.
Τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά δρουν ως θεραπευτικά μέσα κατά της βλάβης των ελεύθερων ριζών, που ονομάζονται επίσης αντιδραστικά είδη οξυγόνου ή "οξειδωτικό στρες". Τα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν την κυτταρική λειτουργία προστατεύοντας το DNA από βλάβη και εμποδίζοντας τη φλεγμονή ή τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

3. Παρέχει εξαιρετικά εύπεπτη πρωτεΐνη
Το φαγόπυρο συνιστά μια πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Αυτός ο σπόρος περιέχει 12 αμινοξέα - τα "δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης" που υποστηρίζουν την ενέργεια, την ανάπτυξη και τη σύνθεση των μυών. Στην πραγματικότητα, έχει περισσότερη πρωτεΐνη από οποιαδήποτε μορφή ρυζιού, σιταριού ή καλαμποκιού. Περιέχει περίπου 11-14 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε 100 γραμμάρια, η οποία δεν είναι τόσο υψηλή όσο άλλοι σπόροι όπως η κινόα, ή τα περισσότερα όσπρια, αλλά είναι υψηλότερη από τα περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Εάν είστε χορτοφάγος, το φαγόπυρο είναι ένα εξαιρετικό προϊόν για να το συμπεριλάβετε τακτικά στη διατροφή σας, διότι παρέχει δύο είδη απαραίτητων αμινοξέων.
Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα που ονομάζονται λυσίνη και αργινίνη. Αυτά τα συγκεκριμένα αμινοξέα δεν μπορείτε να τα βρείτε σε άλλα κοινά δημητριακά, οπότε η απόκτηση τους από αυτόν τον σπόρο σας εξασφαλίζει την κάλυψη της πλήρους σειράς πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα σας.

4. Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, γεμίζει και βοηθά στη βελτίωση της πέψης
Αυτό το αρχαίο "σιτάρι" προμηθεύει περίπου έξι γραμμάρια διαιτητικών ινών, σε κάθε σερβίρισμα. Η ύπαρξη των ινών, σας κάνουν να αισθάνεστε γεμάτοι και επισπεύδει τη διέλευση των τροφίμων μέσω του πεπτικού σωλήνα. Αυτό είναι σημαντικό για τη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Το φαγόπυρο, μπορεί ακόμη και να προστατεύει τα πεπτικά όργανα από τον καρκίνο, τη μόλυνση και άλλα αρνητικά συμπτώματα εμποδίζοντας το οξειδωτικό στρες μέσα στο παχύ έντερο και στο πεπτικό σύστημα.
Όταν το φαγόπυρο ζυμώνεται για να δημιουργήσει αλκοολούχα ποτά ή ορισμένους τύπους ψωμιού, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύτιμο πρεβιοτικό, που τρέφει υγιή βακτήρια στο πεπτικό σύστημα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ζυμωμένων προϊόντων φαγόπυρου μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο pH του σώματος, ή την ισορροπία μεταξύ οξύτητας και αλκαλικότητας, που διατηρεί τα επιβλαβή βακτήρια και τη νόσο από το σχηματισμό.

5. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη
Σε σύγκριση με πολλούς άλλους υδατάνθρακες και δημητριακά ολικής αλέσεως, το φαγόπυρο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στη διατροφή του, απορροφώνται αργά στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε γεμάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και υποστηρίζετε την βιώσιμη ενέργεια. Βοηθά επίσης, στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, κόπωση, ακόμα και μεταβολικό σύνδρομο.
Οι έρευνες μας δείχνουν ότι οι μεταβολίτες του φαγόπυρου, όπως η ρουτίνη, μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα στη διατήρηση της σηματοδότησης της ινσουλίνης και της ικανότητας να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Μελέτες διαπίστωσαν ότι όταν οι διαβητικοί ασθενείς, κατανάλωναν αυτόν τον σπόρο κατά τη διάρκεια μιας δίμηνης περιόδου, εμφάνισαν βελτιώσεις στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μειώνοντας έτσι, την αντίσταση στην ινσουλίνη χωρίς καμία μορφή φαρμάκου.

6. Παρέχει σημαντικές βιταμίνες και ορυκτά
Το φαγόπυρο, περιέχει εξαιρετικές πηγές βιταμινών Β, που ενισχύουν την ενέργεια, καθώς και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ. Το μαγνήσιο, μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στη βελτίωση της πέψης, στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη των μυών και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ή των αρνητικών επιπτώσεων του στρες στο σώμα.
Οι βιταμίνες Β, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος βοηθούν όλα στην υγιή κυκλοφορία και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Είναι επίσης απαραίτητα για τη σηματοδότηση του νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο, που καταπολεμά την κατάθλιψη, το άγχος και τους πονοκεφάλους.
Το φαγόπυρο κατά συνέπεια, αποτελεί μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας για να βελτιώσετε σημαντικά τα επίπεδα της υγεία σας!

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο– διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD
Υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Έλληνες επιστήμονες κατά

Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου

+ View

Πως επηρεάζει ο διαβήτης

Περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες από

+ View

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος:

Βελτίωση των οδυνηρών συμπτωμάτων της

+ View

Λεπτό έντερο: Ένοχο για

Η θεραπεία του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου

+ View

PRP: Μήπως το μυστικό

Την προσοχή της ιατρικής αισθητικής και πλαστικής

+ View

Μέσα από το στόμα

Μέσα από το στόμα, χωρίς τομές και αντιαισθητικά

+ View

Πρωτοποριακή μελέτη

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών

+ View

Νέο «όπλο» ενάντια στην

Ο ιδρώτας εκκρίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες

+ View

Ενδιαφέροντα

Πλατυποδία στα παιδιά.

Πλατυποδία είναι η ελάττωση του ύψους ή και η ...

+ View

Καταναλωτές: Η Επιτροπή ...

Η Επιτροπή ...

+ View

Η απόλυτη και ριζική ...

Ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 95%  και άριστα  ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Οικογενειακή Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτες για όλη την οικογένεια
ΜΟΝΟ 100€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Ιατρική της Άθλησης στον ...

Το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top