Τίτλοι Νέων:
Ρίζες υδροξυλίου: Τα απολυμαντικά της φύσης που καταπολεμούν τους ιούς -- "Καθώς προχωρά το φθινόπωρο και πέφτει η ..." -- 28 Οκτωβρίου 2020
«Λοιμώξεις στο Σταυροδρόμι του 2020» 30 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2020 Divani ... -- "Το Συνέδριο του Μεσογειακού Ινστιτούτου ..." -- 27 Οκτωβρίου 2020
Ρομποτική Χειρουργική Θεραπεία της Παχυσαρκίας: Μέθοδοι και πλεονεκτήματα -- "Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ..." -- 26 Οκτωβρίου 2020
Προστάτης: Οι κίνδυνοι από τις καθυστερήσεις στη θεραπεία -- "Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος ..." -- 25 Οκτωβρίου 2020
Εθελοντική δράση σε Σάμο και Φούρνους για την πρόληψη της COVID-19 -- "Ευαισθητοποιημένοι από το πρόβλημα της ..." -- 21 Οκτωβρίου 2020
Χειροποίητα ενεργειακά σνακ για μετά την άσκηση -- "Η γυμναστική και η διατροφή είναι δύο ..." -- 20 Οκτωβρίου 2020
Kορονοϊός: Αντιπαραθέσεις-Mάσκες, αποστάσεις, καραντίνα -- "Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις από ..." -- 20 Οκτωβρίου 2020
Όσα αξίζει να γνωρίζετε για τα αλλαντικά

Τι είναι τα αλλαντικά;
Τα αλλαντικά είναι κρέας σε κομμάτια ή σύγκοπτο κρέας που έχει επεξεργαστεί με αλάτισμα, σκλήρυνση, ζύμωση, κάπνισμα, αμμωνία ή άλλες διεργασίες ή και πρόσθετα όπως νιτρώδες νάτριο για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης.

Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή βοδινό κρέας, αλλά τα επεξεργασμένα κρέατα ενδέχεται επίσης να περιέχουν άλλα κόκκινα κρέατα, πουλερικά, παραπροϊόντα σφαγίων ή παραπροϊόντα κρέατος όπως το αίμα.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
• Ζαμπόν
• Φέτες γαλοπούλας, κοτόπουλου ή άλλου κρέατος
• Πάριζα
• Σαλάμια οποιουδήποτε είδους
• Μπέικον και υποπροϊόντα
• Λουκάνικα
• Κονσερβοποιημένα κρέατα
• Corned beef
• Αποξηραμένο κρέας

Μπορεί η κατανάλωση αλλαντικών να προκαλέσει καρκίνο;

Η κατανάλωση αλλαντικών θεωρείται καρκινογόνος και αυτή του κρέατος (εκτός των πουλερικών) «πιθανώς» καρκινογόνος, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC )και η υπηρεσία του ΠΟΥ που ασχολείται με την έρευνα για τον καρκίνο. Ανασκόπηση προηγούμενων μελετών έδειξε ότι το επεξεργασμένο κρέας συσχετιζόταν με αύξηση κατά 50% του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο κίνδυνος αυτός ανερχόταν στο 65% για τα αλλαντικά που είχαν υποστεί επεξεργασία με νιτρώδες νάτριο.

Είναι ασφαλή για τα παιδιά μας;
Οι επιστήμονες του Word Cancer Research Fund (WCRF) διαπίστωσαν πως τα παιδιά που καταναλώνουν συχνότερα από κάποια άλλα σαλάμι ή μπέικον, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο! Επίσης, σύμφωνα με επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ η κατανάλωση αλλαντικών περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα από παιδιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λευχαιμίας.

Αλλαντικά και καρκίνος του μαστού
Μία νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερες από 260.000 γυναίκες μέσης ηλικίας, υπέδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μόλις 9 γραμμάρια αλλαντικών την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε δύο λουκάνικα ή τρεις φέτες μπέικον την εβδομάδα, διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, ενώ ακόμη και οι γυναίκες που καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα από αυτή έχουν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο σε σύγκριση με όσες δεν τρώνε καθόλου αλλαντικά. Έτσι, υπολογίστηκε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού περίπου κατά 10%. Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού δεν φάνηκε να είναι αυξημένος για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας.

Μάθετε ότι…
• Κάθε μερίδα λιπαρών αλλαντικών όπως σαλάμι, μορταδέλα, μπέικον πάριζα κ.α. με πλήρη λιπαρά, περιέχουν 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.
• Πολλά αλλαντικά περιέχουν συντηρητικά τα οποία ονομάζονται νιτρικά καινιτρώδη.
• Τα περισσότερα αλλαντικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).
• θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά είδη αλλαντικών είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12.
• Τα αλλαντικά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές τροφές όπως ξηρούς καρπούς, πράσινη σαλάτα, αβοκάντο, φρούτα ή χυμό.
• Το νιτρώδες νάτριο είναι το συντηρητικό που χαρίζει το ελκυστικό κόκκινο χρώμα στα αλλαντικά.

Συμπερασματικά, η αμερόληπτη κατανάλωση των αλλαντικών μπορεί να επιφέρει αρκετά προβλήματα για την υγεία. Επομένως, για πιο ασφαλή κατανάλωση συστήνεται η προσοχή στην ποιότητα του αλλαντικού, την ποσότητα αλλά και την συχνότητα.

Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

 

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Ρίζες υδροξυλίου: Τα

Καθώς προχωρά το φθινόπωρο και πέφτει η

+ View

«Λοιμώξεις στο

Το Συνέδριο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελέτης

+ View

Ρομποτική Χειρουργική

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια διατροφική και

+ View

Προστάτης: Οι κίνδυνοι

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός

+ View

Εθελοντική δράση σε Σάμο

Ευαισθητοποιημένοι από το πρόβλημα της πανδημίας

+ View

Χειροποίητα ενεργειακά

Η γυμναστική και η διατροφή είναι δύο έννοιες που

+ View

Kορονοϊός:

Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις από πολίτες ή

+ View

Πρότυπα ομορφιάς και GNTM

Ένας νέος κύκλος του GNTM ξεκίνησε με νέες και

+ View

Ενδιαφέροντα

O Προμηθέας Υποστηρίζει ...

Η NASH αποτελεί “κρυφή επιδημία” και σύντομα θα ...

+ View

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: ...

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο ...

+ View

Δέρμα: Τί πρέπει να ...

Οι άνδρες παραδοσιακά δεν ασχολούνταν ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στις ιδιαίτερες συνθήκες ...

3ο συνέδριο ...

Το 3ο συνέδριο Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης ...

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας διοργανώνει το 14ο ...

9ο Συνέδριο Βιοχημείας και ...

Η Ελληνική Εταιρία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης σας ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top