Τίτλοι Νέων:
Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων «Ημέρα μπαλονιών» -- "Το 2019 για πρώτη φορά κρίνοντας την ..." -- 16 Μαρτίου 2023
Διαδραστική εκπαίδευση: Αναγνώριση της παιδικής κακοποίησης στην πρώτη γραμμή -- "Η Διαδραστική εκπαίδευση: Αναγνώριση ..." -- 15 Μαρτίου 2023
Χαμηλά αιμοπετάλια: Τι πρέπει να ξέρετε. -- "Το αίμα περιέχει πολλούς τύπους ..." -- 14 Μαρτίου 2023
Συνεχίζεται για 2η Χρονιά η Καμπάνια Ευαισθητοποίησης «Ενημερώσου. Μοιράσου. ... -- "Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας θα ..." -- 14 Μαρτίου 2023
Καρκίνος παγκρέατος και στοχεύουσες θεραπείες -- "  O καρκίνος του παγκρέατος ..." -- 14 Μαρτίου 2023
140η Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων | ΚΙΜΩΛΟΣ | ΠΕΜ 16 - ΣΑΒ 18 ΜΑΡ 2023 -- "Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των ..." -- 13 Μαρτίου 2023
Κομάρες: Ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα -- "Με τον όρο κομάρες αποκαλούμε την ..." -- 11 Μαρτίου 2023
Εκπαίδευση και κατάρτιση χειριστών τροφίμων για πιο ασφαλή και υγιεινά γεύματα: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-SAFE

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οι τροφιμογενείς λοιμώξεις αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Επιπλέον, πλήθος άλλων διατροφικών κινδύνων όπως το ακρυλαμίδιο και οι μυκοτοξίνες, τα αλλεργιογόνα, καθώς και συγκεκριμένα συστατικά που προκύπτουν κατά την επεξεργασία όπως τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα έχουν βλαβερές επιπτώσεις για την υγεία. Οι διατροφικοί κίνδυνοι, ως επί το πλείστον, αποδίδονται στην ακατάλληλη προετοιμασία και επεξεργασία των τροφίμων, καθώς και σε φαινόμενα διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Ινστιτούτο ProlepsisΤο Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει, σε συνεργασία με οργανισμούς από 5 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-SAFE, το οποίο στοχεύει στην παροχή σύγχρονης και προσαρμοσμένης κατάρτισης σε επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο των υπηρεσιών σίτισης και εστίασης.

Το e-SAFE “Enhance safer and healthier meals through food handlers' education and training” είναι ένα έργο διάρκειας 34 μηνών (01/11/2020 – 31/08/2023) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινοπραξία του e-SAFE συμμετέχουν επίσης οι οργανισμοί: The Polish Farm Advisory and Training Centre not-for-profit Sp. z o. o., Miastkowo (Συντονιστής του προγράμματος, Πολωνία), ISEKI-Food Association (Αυστρία), Center for Social Innovation – CSI (Κύπρος), Italian Cuisine di Gianluca Pardini (Ιταλία), Kauno maisto pramones ir prekybos mokymo centras (Λιθουανία).

Ως κύρια αιτία της έξαρσης των τροφιμογενών λοιμώξεων θεωρείται ο ακατάλληλος χειρισμός των τροφίμων. Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αναφορικά με την κατάρτιση των εργαζομένων σχετικά με τη διαχείριση και ασφάλεια τροφίμων παρουσιάζει ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπαίδευση σε θέματα «Υγιεινής και Ασφάλειας Tροφίμων» είναι υποχρεωτική μόνο στο πλαίσιο της βασικής εκπαίδευσης των εργαζόμενων που χειρίζονται τρόφιμα, γεγονός το οποίο στερεί τη δυνατότητα ενημέρωσης για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, την τελευταία διετία στον επαγγελματικό κλάδο της εστίασης ήρθαν νέοι, πιο αυστηροί κανόνες λειτουργίας, προετοιμασίας και διανομής του φαγητού. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η βελτίωση των σχετικών δεξιοτήτων και γνώσεων των χειριστών τροφίμων για την επαρκή εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφαλείας κατά την καθημερινή εργασιακή πρακτική.

Στο πλαίσιο του e-SAFE θα αναπτυχθεί ένα διαδραστικό πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του προσωπικού που εργάζεται στον κλάδο υπηρεσιών σίτισης και εστίασης. Έμφαση θα δοθεί στις νέες και επανεμφανιζόμενες πηγές κινδύνων στα τρόφιμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας των γευμάτων. Επιπλέον, το πρόγραμμα εστιάζει στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και στην υιοθέτηση ασφαλέστερων μεθόδων επεξεργασίας και αποθήκευσης (από όλους τους χειριστές τροφίμων στην ΕΕ), προκειμένου να αποφευχθούν διατροφικοί κίνδυνοι που ενδεχομένως αγνοούνται.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μάγειρες, σεφ, προσωπικό κουζίνας, χειριστές τροφίμων, διευθυντές εμπορικών καταστημάτων και εργαζομένους στον τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων διατροφής που αφορά στην επεξεργασία τροφίμων, στελέχη αποθήκης, καθώς και σε παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συλλόγους επαγγελματιών, οργανισμούς ασφάλειας τροφίμων και βιομηχανίες τροφίμων. Μέσα από το e-SAFE οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες εκπαιδεύονται για να βελτιώσουν ή ακόμη και να αλλάξουν τις καθημερινές τους πρακτικές κατά την προετοιμασία γευμάτων. Το πρόγραμμα εστιάζει και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου με σκοπό την εξοικείωσή τους με τις αρχές του συστήματος HACCP, καθώς και με εργαλεία, μοντέλα και μεθόδους αποτελεσματικής διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος e-SAFE στον σύνδεσμο https://e-safe-project.eu/ ή να ακολουθήσετε τη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/eSAFE.ErasmusPlus

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Δημοφιλή Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών

Το 2019 για πρώτη φορά κρίνοντας την αναγκαιότητα

+ View

Διαδραστική εκπαίδευση:

Η Διαδραστική εκπαίδευση: Αναγνώριση της παιδικής

+ View

Χαμηλά αιμοπετάλια: Τι

Το αίμα περιέχει πολλούς τύπους κυττάρων: λευκά

+ View

Συνεχίζεται για 2η

Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας θα εορταστεί για

+ View

Καρκίνος παγκρέατος και

  O καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί

+ View

140η Αποστολή των

Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών

+ View

Κομάρες: Ένα συχνό

Με τον όρο κομάρες αποκαλούμε την παθολογική

+ View

Αλκοόλ και καρκίνος

Η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό και οι

+ View

Ενδιαφέροντα

Υποχρεωτικοί ...

Τα εμβόλια είναι ουσίες που προκαλούν στον ...

+ View

Βιταμίνη D: Ασπίδα ...

Στο στόχαστρο των επιστημόνων μπήκε πρόσφατα η ...

+ View

Κότσι: Ένα ανώδυνο ...

Το κότσι είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ...

+ View

Συνέδρια

2ο Πανελλαδικό Συνέδριο ...

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» έχει ...

3η Επιστημονική Εκδήλωση: ...

Η 3η Επιστημονική Εκδήλωση με Διεθνή συμμετοχή «Επίκαιρα ...

7ο Παγκύπριο Διαβητολογικό ...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΑγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, φίλοι ...

26ος Κύκλος Εντατικής ...

Αγαπητοί συνάδελφοι, Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία – ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Scroll to top