Τίτλοι Νέων:
Υαλουρονικό οξύ: Πώς αναβαθμίζει την ερωτική μας ζωή; -- "Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ..." -- 11 Αυγούστου 2023
Καλοκαίρι: Θεραπευτική αντιμετώπιση κιρσών με ενδοαυλικό laser -- "Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
InnoHealth Forum 2023 | Ηγέτες του Χώρου της Ηλεκτρονικής Υγείας Ενώνονται ... -- "Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Προκήρυξη - Ανακοίνωση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. «Θρόμβωση και ... -- "Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών ..." -- 10 Αυγούστου 2023
Yπερσύγχρονο Διαγνωστικό Κέντρο HealthSpot του Ομίλου HHG στη Σαντορίνη -- "Ένα νέο υπερσύγχρονο διαγνωστικό κέντρο ..." -- 09 Αυγούστου 2023
Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ): Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ... -- "Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις ..." -- 07 Αυγούστου 2023
Φωτογήρανση: Οι συνέπειές της στο δέρμα και antiaging tips -- "Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ..." -- 06 Αυγούστου 2023
Βιταμίνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Η σωστή λειτουργία της άμυνας του οργανισμού είναι σημαντική για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και την αποφυγή εμφάνισης νοσημάτων, όπως λοιμώξεων, καρκινωμάτων, αυτοάνοσων νοσημάτων, συνδρόμων κόπωσης.

Η αποχή από το κάπνισμα, η αποφυγή της καθιστικής ζωής, ο επαρκής ύπνος, η βέλτιστη ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων και η μεσογειακή διατροφή είναι σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στην επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Σημαντικές για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού στον υγιή οργανισμό και που συχνά απουσιάζουν λόγω χρόνιων νοσημάτων κακής διατροφής ή παραγόντων καθημερινότητας είναι:

Βιταμίνη Β12

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 προκαλεί αναιμία, κόπωση, σύγχυση, απώλεια μνήμης, αστάθεια, αλλοιώσεις λαιμού και γλώσσας, υπερμελάγχρωση, κίτρινη ή λευκή χρώση δέρματος, διάρροια, γλωσσίτιδα, λευκοπενία, πονοκέφαλο, ανωμαλίες βάδισης, οσφρητική ανεπάρκεια, περιφερική νευροπάθεια. Ασθενείς που ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη ανεπάρκειας της βιταμίνης είναι οι πάσχοντες από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, εκτομή ειλεού, λοίμωξη από ταινία, ατροφική γαστρίτιδα, σύνδρομο μεταγαστρεκτομής, οι αλκοολικοί, οι αυστηρώς χορτοφάγοι, οι χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολείς αντλίας πρωτονίων), οι ηλικιωμένοι.

Βιταμίνη Β6

Η έλλειψη της βιταμίνης συνδέεται με αναιμία, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, σύγχυση, μειωμένη ανοσία. Ομάδες υψηλού κινδύνου για ανεπάρκεια πυριδοξίνης είναι οι νεφροπαθείς, οι αλκοολικοί, οι πάσχοντες από αυτοάνοσες εντερικές ή φλεγμονώδεις νόσους όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι πάσχοντες από δυσαπορρόφηση, υποθυρεοειδιμό, οι διαβητικοί, οι λήπτες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. οιστρογόνα). Καλές πηγές πυριδοξίνης είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια shitake.

Βιταμίνη Β9 ή Φυλλικό οξύ.

Τα συμπτώματα της έλλειψης φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν αναιμία, κόπωση, πληγές στόματος γλώσσας, αίσθημα παλμών , δύσπνοια , αλλοιώσεις δέρματος διάρροια, κατάθλιψη, σύγχυση, γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Ομάδες υψηλού κινδύνου για έλλειψη φυλλικού οξέος είναι οι κρεοφάγοι, οι πάσχοντες από δυσαπορρόφηση, οι πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι ασθενείς με κοιλιοκάκη, οι πάσχοντες από γενετικές διαταραχές που μειώνουν τα επίπεδα φυλλικού οξέος, οι λήπτες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. φαινυτοΐνη, σουλφασαλαζίνη), οι αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι.

Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στα πράσινα φύλλα λαχανικών, όσπρια, ξηρούς καρπούς, φύτρο σταριού, συκώτι, αυγά.

Βιταμίνη C.

Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο: Κόπωση κακουχία, φλεγμονή των ούλων, πετέχειες, εκχυμώσεις, πορφύρα, πόνο στις αρθρώσεις, κακή επούλωση πληγών, υπερκεράτωση κατάθλιψη πρήξιμο, αιμορραγία ούλων αδύναμα δόντια, διαταραχές γονιμότητας, αναιμία, φλεγμονές.

Ομάδες που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι οι καπνιστές τα βρέφη που τρέφονται με γάλα εβαπορέ ή βραστό αγελαδινό γάλα, τα άτομα που κάνουν μονομερείς δίαιτες, οι ηλικιωμένοι, οι αλκοολικοί, οι πάσχοντες από ορισμένες χρόνιες παθήσεις (π.χ. καρκινώματα, νεφρική νόσος τελικού σταδίου, δυσαπορρόφηση)

Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι ευρέως γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου: Η υπεριώδης ακτινοβολία μετατρέπει την δερματική 7-δεϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D , η οποία με τη σειρά της γίνεται βιταμίνη D. Οι τροφικές πηγές της βιταμίνης D όπως ιχθυέλαια, μανιτάρια, αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα ελευθέρας βοσκής δεν αρκούν για να υποκαταστήσουν τον ήλιο. Η μακροχρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει οστεοπόρωση, μυοσκελετική αδυναμία, παιδική ραχίτιδα, οστεομαλακία, μειωμένη αντίσταση έναντι λοιμώξεων. Η κατασκευή των πολυκατοικιών, η τηλεργασία, ο χαρακτήρας των σύγχρονων επαγγελμάτων, έχουν ως αποτέλεσμα η έλλειψη βιταμίνης D να είναι διαδεδομένη σήμερα. Οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι κατά τη νύχτα, οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα, οι παχύσαρκοι, οι πάσχοντες από νεφρική νόσο, ηπατική ανεπάρκεια, υπερπαραθυρεοειδισμό, κοιλιοκάκη, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης, οι λήπτες φαρμάκων που αλλοιώνουν το μεταβολισμό της βιταμίνης D ευρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου για έλλειψη βιταμίνης D.

Η τεχνητή χορήγηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων με τη μορφή συμπληρωμάτων, δεν ενδείκνυται εάν δεν υπάρχει βέλτιστη ιατρική παρακολούθηση, λόγω κινδύνου τοξικής άθροισης.

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία, Ειδική Παθολόγος

 

Δρ. Μοσχοβάκη Αναστασία
Ειδική Παθολόγος

Δημοφιλή Άρθρα

Υαλουρονικό οξύ: Πώς

Τα γνωστά από την αισθητική ιατρική ενέσιμα

+ View

Καλοκαίρι: Θεραπευτική

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών με τις

+ View

InnoHealth Forum 2023 |

Με το μότο “Innovate. Collaborate. Meet industry

+ View

Προκήρυξη - Ανακοίνωση

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του

+ View

Φαρμακευτικός Σύλλογος

Στο κόκκινο παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων.

+ View

Φωτογήρανση: Οι

Ρυτίδες, λεπτές γραμμές, απώλεια ελαστικότητας,

+ View

ΧΑΠ και ζέστη:

Περαιτέρω δυσκολία να αναπνεύσουν αντιμετωπίζουν

+ View

Αποδίδουν καρπούς οι

Σε αναθεώρηση των καταλόγων με τα βασικά φάρμακα

+ View

Ενδιαφέροντα

Εξωσωματική: 12.000 ...

Περισσότεροι από 12.000 κύκλοι εξωσωματικής, ...

+ View

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία ...

Η «HELLENIC HEALTHCARE S.A.R.L.», εταιρία που ...

+ View

Check Up Αντιγήρανσης

    Η Ορθοβιοτική έχει τους τρόπους να ...

+ View

Συνέδρια

61ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό ...

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Εκ μέρους του Διοικητικού ...

15ο Συνέδριο Παιδιατρικής ...

Χαιρετισμός ΠροέδρουΑγαπητές και Αγαπητοί μας Φίλοι και ...

8o Σχολείο ...

Χαιρετισμός Προέδρου Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά ...

2ο Πανελλαδικό Συνέδριο ...

Ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων» έχει ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Κακώσεις Αρθρώσεων - ...

Κακώσεις Αρθρώσεων Οι αρθρώσεις σχηματίζονται από την ένωση ...

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Scroll to top