Τίτλοι Νέων:
Διαβήτης: Οδηγίες για ανέμελες και ασφαλείς διακοπές -- "Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον η ..." -- 26 Ιουνίου 2022
Κιρσοί: Πρακτικές συμβουλές για ένα καλοκαίρι χωρίς προβλήματα -- "Το καλοκαίρι και οι ιδιαίτερα υψηλές ..." -- 25 Ιουνίου 2022
Ήλιος και θάλασσα: Ιατρικά απρόοπτα και πρόληψη. -- "Τα εγκαύματα, η θερμοπληξία, τα ..." -- 24 Ιουνίου 2022
Είναι ασφαλές το κολύμπι μετά από πλαστική επέμβαση; -- "Προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι ..." -- 23 Ιουνίου 2022
Αύξηση έως και 50% στη διάθεση self tests και στη διενέργεια rapid tests στα ... -- "Αύξηση που αγγίζει έως και το 50% ..." -- 22 Ιουνίου 2022
 Ένοχη και η διατροφή για την ακμή

Ένοχη και η διατροφή για την ακμή, λένε οι επιστήμονες
Γαλακτοκομικά, γλυκά, λιπαρά και κόκκινο κρέας βρίσκονται στο στόχαστρο.

Τι δείχνουν οι μελέτες.

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες αρνούνταν οποιαδήποτε συσχέτιση της ακμής με τη διατροφή. Όμως τα τελευταία χρόνια τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό δερματικό πρόβλημα από το οποίο πάσχει το 90% των εφήβων.

Η Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος της Advanced Nutrition αναφέρει: «Παρόλο που κανένα τρόφιμο δεν έχει συσχετιστεί ακόμα άμεσα με την ακμή, οι μελέτες την συνδέουν με τη διατροφή δυτικού τύπου, η οποία περιλαμβάνει αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος πλούσιου σε κορεσμένα λιπαρά, κατεργασμένων δημητριακών προϊόντων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλών σε λιπαρά».

 

 

Συγκεκριμένα:

1)Την επιδεινώνουν:
Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη
Πρόκειται για τροφές που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Σε αυτές συγκαταλέγονται: γλυκά, επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, τυποποιημένα τρόφιμα τύπου μπισκότα, αρτοπαρασκευάσματα, ψωμί, πατάτες, ζάχαρη. Οι υδατάνθρακες αυτοί σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση και την επιδείνωση της ακμής. Ο λόγος; «Απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης να ανεβαίνουν. Συνδυαστικά με τον αυξητικό παράγοντα IGF-1 (στα γαλακτοκομικά) τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν αύξηση στην παραγωγή σμήγματος» εξηγεί η κ. Παπαγεωργίου (Πηγή: The Journal of Clinical & Aesthetic Dermatology, 2014).

Γαλακτοκομικά
Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων φαίνεται πως όχι μόνο επιδεινώνει, αλλά μπορεί να προκαλέσει και ακμή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες (IGF-1). «Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι κύρια πηγή ασβεστίου και βάση της ανάπτυξης κατά την εφηβική ηλικία, γι’ αυτό και η κατανάλωση 2-3 μερίδων ημι-αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών ανά ημέρα δεν επιδεινώνει τις βλάβες και καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου» επισημαίνει η διατροφολόγος.

Το κόκκινο κρέας
Ορισμένες έρευνες δείχνουν πως το κόκκινο κρέας προάγει τη φλεγμονή. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες μελέτες προάγει την παραγωγή σμήγματος (Πηγή: Dermato endocrinology, 2012).  

2)Τη βελτιώνουν:
Ωμέγα 3
Η ποιότητα του λίπους της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη δερματική πάθηση. Λόγω του ότι η ακμή τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με φλεγμονή, έρευνες στηρίζουν πως η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μειώνουν σημαντικά τις βλάβες στο δέρμα.

Η κ. Παπαγεωργίου εξηγεί: «Τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθώς δεν τα συνθέτουμε ενδογενώς, επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μέσω τροφών που είναι πλούσια σε αυτά όπως είναι ο σολομός, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί, ο γαύρος, η σαρδέλα, ο λιναρόσπορος και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αντιθέτως, τα επονομαζόμενα «κακά» λιπαρά, δηλαδή τα κορεσμένα και τα trans, που βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα λιπαρά τυριά, στα τηγανητά τρόφιμα, στα βούτυρα, στις σάλτσες και στα αρτοπαρασκευάσματα συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής» (Πηγή: Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2015).

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Διαβήτης: Οδηγίες για

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον η φωτεινή,

+ View

Κιρσοί: Πρακτικές

Το καλοκαίρι και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες

+ View

Ήλιος και θάλασσα:

Τα εγκαύματα, η θερμοπληξία, τα τσιμπήματα από

+ View

Είναι ασφαλές το κολύμπι

Προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι γυναίκες που

+ View

Αύξηση έως και 50% στη

Αύξηση που αγγίζει έως και το 50% καταγράφεται

+ View

Παρουσίαση βιβλίου στον

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 20:00 η Αλυσίδα

+ View

Έγκαιρη παρέμβασης στην

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το

+ View

Κάπνισμα: Επιπτώσεις και

Το κάπνισμα είναι μια ιδιαίτερα βλαβερή και

+ View

Ενδιαφέροντα

Πως επηρεάζει η διατροφή ...

Η γονιμότητα δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι ...

+ View

Μένουμε σπίτι και δεν ...

Επικαιρότητα Όπως όλοι γνωρίζουμε ,αυτές τις ...

+ View

Τροφές που ανεβάζουν τη ...

Το ανθρώπινο σώμα δουλεύει ασταμάτητα προκειμένου ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

Χειρουργικές επεμβάσεις ...

39ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «Διαμορφώνοντας το μέλλον στην ...

39ο Ετήσιο Συνέδριο ...

Ευρωπαϊκή Εταιρεία Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου ...

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ...

«Η επόμενη μέρα στην περίθαλψη των ρευματοπαθών και στη ...

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για ...

Ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ διοργανώνει ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες βοήθειες

Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top