Ακράτεια Ούρων. Ορισμός, Συχνότητα, Αιτιολογία και Θεραπεία -- "Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια ..." -- 18 Οκτωβρίου 2018
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 8 tips για υγεία και ευεξία -- "Οι ταχύτατοι καθημερινοί ρυθμοί, το ..." -- 16 Οκτωβρίου 2018
Ανεπάρκεια και έλλειψη βιταμίνης D στον ελληνικό πληθυσμό: Σύγχρονη πανδημία! -- "Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής ..." -- 15 Οκτωβρίου 2018
Ιατρείο Ψυχοθεραπείας Πειραιά: Μάθε να διαχειρίζεσαι φοβίες, άγχος, θυμό, θλίψη -- "Νέο κύκλο βιωματικών συναντήσεων για τη ..." -- 15 Οκτωβρίου 2018
Κοινή πρωτοβουλία 22 ομοσπονδιών και συλλόγων ασθενών για την πολιτική φαρμάκου. -- "Στη Διακομματική Κοινοβουλευτική ..." -- 13 Οκτωβρίου 2018
Ρομποτική Χειρουργική του Προστάτη -- "Η ρομποτική υποβοηθούμενη ριζική ..." -- 11 Οκτωβρίου 2018
Καρδιολόγοι: Έτσι θα μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες στα γήπεδα

Η κατάρτιση κατευθυντήριων οδηγιών για την άμεση αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο στους αθλητικούς χώρους, αλλά και η αναδιοργάνωση, η επάνδρωση και εφοδιασμός των ιατρείων που βρίσκονται μέσα σ’ αυτούς με τον απαραίτητο εξοπλισμό αποτελούν τους κύριους πυλώνες για τη μείωση των τραγικών περιστατικών αιφνίδιου θανάτου αθλητών στα γήπεδα, τα οποία την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα ανέρχονται σε 388.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι καρδιολόγοι της χώρας κατά τη διάρκεια του, καθιερωμένου πια στο χώρο, Πανελληνίου συνεδρίου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος, που διεξήχθη στον Βόλο, στο Ξενοδοχείο Valis, από 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2018. Στο 5ο συνέδριο της Ένωσης συμμετείχαν περισσότεροι από 200 καρδιολόγοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για τον προαθλητικό καρδιολογικό έλεγχο, ο οποίος είναι απαραίτητος  ώστε να προληφθούν περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε νέους ανθρώπους αν και αρκετές φορές δεν είναι δυνατή η διάγνωση κάποιων παθολογικών καταστάσεων. Η λήψη πολύ καλού ατομικού και οικογενειακού ιστορικού (συμπτώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης, αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στην οικογένεια σε ηλικίες κάτω των 40 ετών), ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς είναι οι αναγκαίες εξετάσεις και, αναλόγως των ευρημάτων, μπορεί να απαιτηθεί δοκιμασία κοπώσεως, holter ρυθμού 24ώρου ή άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη  καθορισμού εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας, στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού. Όπως τόνισε, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν δράση, προκειμένου να αναδειχθεί η χώρα μας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, μέσω της αξιοποίησης του πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει. Έτσι, μπορούμε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να καταστήσουμε τον Τουρισμό Υγείας, μοχλό ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας. Με συστηματική προσπάθεια, θέλουμε να βάλουμε την Ελλάδα ψηλά, στον χάρτη του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των καρδιακών παθήσεων. Παρουσιάστηκαν στοιχεία για την αυξημένη επίπτωση της στεφανιαίας νόσου στη σύγχρονη κοινωνία και επισημάνθηκε η ανάγκη για έγκαιρη και όσο το δυνατόν ασφαλέστερη διάγνωση αυτής. Η σύγχρονη καρδιολογία διαθέτει πια αρκετές τεχνικές, όπως η δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία, αλλά και γνώσεις για την έγκυρη διάγνωσή της. Όσον αφορά στην κολπική μαρμαρυγή, η οποία αποτελεί την πιο συχνή αρρυθμία και η κύρια επίπτωσή της είναι η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τα νέα αντιπηκτικά φάρμακα δαμπιγκατράνη, ριβαροξαμπάνη και απιξαμπάνη. Τα νέα φάρμακα είναι ιδανικά για ασθενείς στους οποίους έχει αποδειχθεί δύσκολη, ή ακατόρθωτη, η καλή ρύθμιση του INR με την κλασική αγωγή με βαρφαρίνη, για ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε εργαστήριο, όπως οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, και για ασθενείς που με την κλασική αγωγή είχαν αιμορραγία. Επισημάνθηκε δε ότι η λήψη κλινικών αποφάσεων για το είδος της αντιπηκτικής αγωγής καθοδηγείται από τα προσδοκώμενα οφέλη, τους κινδύνους, το κόστος και τις προτιμήσεις του ασθενούς.

Για την αξία του γονιδιακού ελέγχου που κατέστη εφικτός τα τελευταία έτη μετά τη χαρτογράφηση του γονιδιακού υποστρώματος κληρονομούμενων καρδιαγγειακών νοσημάτων σημειώθηκε ότι τα οφέλη είναι εξαιρετικά σημαντικά τόσο για τον ασθενή όσο και για την οικογένειά του, αφού η  γνώση του δίνει τη δυνατότητα αυξημένης διαγνωστικής ακρίβειας και ορθότερης διαχείρισης της νόσου.

Οι ειδικοί επισήμαναν επίσης ότι αναμένεται αύξηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού, της καλύτερης αντιμετώπισης των νοσημάτων-αιτιών αλλά κυρίως λόγω της βελτίωσης της επιβίωσης της ίδιας της καρδιακής ανεπάρκειας. Υπολογίζεται ότι από το σύνδρομο πάσχουν ήδη 100 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 26 εκατομμύρια παγκοσμίως, και για την αντιμετώπισή του δαπανώνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σ’ όλον τον κόσμο. Τονίστηκε ότι λόγω της αύξησης του επιπολασμού της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και λόγω της εισαγωγής νέων φαρμακευτικών θεραπειών καθώς και συσκευών, υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε 10 χρόνια η δαπάνη των συστημάτων υγείας για την καρδιακή ανεπάρκεια σχεδόν θα διπλασιαστεί. Οπότε είναι καταφανής η ανάγκη για μείωση της νοσηρότητας του συνδρόμου, δηλαδή για πρόληψη των επανανοσηλειών.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι καρδιολόγοι και για το σοβαρό αντίκτυπο της κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν οι πολίτες στην υγεία τους. Αναφέρθηκε ότι το γεγονός αποτυπώνεται στην αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών που αγγίζει το 20-30%, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα  βαρέα περιστατικά. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό, όμως, είναι ότι μειώνεται η ηλικία των ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα και με εμφράγματα, που δεν ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις τα 40. Εκτός από το άγχος, ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, αλλά και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Πέραν των εξελίξεων στην πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών που η γνώση τους συμβάλλει στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, στο συνέδριο δόθηκε έμφαση στα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, υπό τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει ο τόπος, οι γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητας, όπως είναι ενδεικτικά τα ταχύτατα μεταβαλλόμενα θεσμικά πλαίσια και οι εξελίξεις στην πληροφορική και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Συζητήθηκαν πρακτικά ζητήματα που αφορούν γενικότερα τους γιατρούς, όπως το πώς πρέπει να γίνεται μια γνωμάτευση, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και ταμίας του Ι.Σ.Α.Ειδικότερα για την καθυστέρηση πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ ο καρδιολόγος - αρχίατρος ε.α.  Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και ταμίας του Ι.Σ.Α. τόνισε ότι «από τους 3-4 μήνες που είναι ο χρόνος πληρωμής, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει δηλώσει ότι θα μειωθεί στους δύο μήνες έως τέλος του χρόνου, γεγονός όμως που αναμένουμε να δούμε εάν θα υλοποιηθεί. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011-2012 που ο ΕΟΠΥΥ έχει αρχίσει και πληρώνει, όπως για τον οίκο Ναύτου, τον ΟΠΑΔ, τον ΤΑΥΤΕΚΩ, αλλά ο μεγάλος ασθενής είναι ο ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει όλα τα άλλα Ταμεία και δεν πληρώνει. Υπολογίζουμε πως οι συνολικές οφειλές προς τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς τόσο από τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις τρέχουσες, ανέρχονται στα 300.000.000 ευρώ, ποσά που αυτή τη στιγμή λείπουν από την αγορά».

Για άλλη μια χρονιά το συνέδριο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος κατάφερε να προσεγγίσει το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τον  Έλληνα καρδιολόγο και να αναζητήσει λύσεις που θα του επιτρέψουν να επιβιώσει με τις λιγότερες απώλειες, αλλά κυρίως να του μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις ώστε να προσφέρει τις νεώτερες και αποτελεσματικότερες θεραπευτικές επιλογές στους  ασθενείς.

Ακράτεια Ούρων. Ορισμός,

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων

Παγκόσμια Ημέρα

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί  για τους