Εξωσωματική: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στα παιδιά. -- "Πολλά ερωτηματικά έχει προκαλέσει στα ..." -- 25 Μαΐου 2018
Νέα δεδομένα στη διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς -- " Νέα δεδομένα στην διάγνωση του ..." -- 24 Μαΐου 2018
Χολοκυστεκτομή: Συμβουλές για ταχύτερη διατροφική αποκατάσταση -- "Γαστρεντερικά προβλήματα ενδέχεται να ..." -- 19 Μαΐου 2018
Τι εμποδίζει μία γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας να γίνει μητέρα; -- "Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας ..." -- 18 Μαΐου 2018
Φυσικοθεραπεία: Ποιος ο ρόλος της στην εγκυμοσύνη; -- "Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των ..." -- 17 Μαΐου 2018
Εξωσωματική: Τι γίνεται αν αποτύχει; -- "Περισσότεροι από 12.000 κύκλοι ..." -- 16 Μαΐου 2018
Ορθοδοντική: Τι πρέπει να ξέρουμε για τα «σιδεράκια» -- "Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας ..." -- 15 Μαΐου 2018
10 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, η «ΡευΜΑζήν» διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τις διάφορες παραμέτρους της πάθησης.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (κοινώς «λύκος» ή ΣΕΛ) είναι ένα αυτοάνοσο, μη μεταδοτικό νόσημα, που προσβάλλει περίπου 3-5 ανά 10.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 5.000 ασθενείς με τη νόσο, η οποία είναι 9 φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 14-40 ετών.

Παρόλο που ο «λύκος» κάνει συχνότερα την εμφάνισή του όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, μόνο  3 στα 100 παιδιά γονέων με λύκο εμφανίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Ο ΣΕΛ προσβάλει πολλά όργανα του σώματος αλλά κυρίως τις αρθρώσεις, το δέρμα, το αίμα και τους νεφρούς. Παρόλο που η νόσος μπορεί να είναι σοβαρή στο 15-20% των ασθενών, η έγκυρη διάγνωση και οι θεραπευτικές επιλογές, έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση των ασθενών, δίνοντας  τη δυνατότητα στους περισσότερους να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Σήμερα, με την πρόοδο της έρευνας και την πληρέστερη κατανόηση της νόσου, η πρόγνωση των ασθενών με ΣΕΛ βρίσκεται σε καλύτερο στάδιο απ’ ό,τι πριν από μια εικοσαετία, ενώ οι σύγχρονες θεραπείες ελέγχουν αποτελεσματικά τη νόσο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στις 10 Μαΐου, ημερομηνία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον ΣΕΛ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ασθενών, γονέων κηδεμόνων και φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζήν» με τις κατά τόπους οργανώσεις μέλη της, οργανώνουν εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, της Πολιτείας και των ίδιων των ατόμων για τις διάφορες παραμέτρους της πάθησης, ώστε να επιτευχθεί η διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς, μακρόχρονης και δημιουργικής ζωής με λύκο. Στην ατζέντα των διεκδικήσεων της Ομοσπονδίας συμπεριλαμβάνεται η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Λύκο, όπως είναι η έλλειψη εξειδικευμένων κέντρων ολιστικής αντιμετώπισης, καθώς και το ανερχόμενο στο 25% ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, τη μείωση του οποίου θεωρούμε αναγκαία.

Εκ μέρους του Δ.Σ.,
Η Πρόεδρος
Κατερίνα Κουτσογιάννη

Εξωσωματική: Αυξάνει τον