Κήλη αθλητών. Καλοκαίρι καλύτερη περίοδος αποκατάστασης. -- "Το Καλοκαίρι, σύμφωνα με τους γιατρούς, ..." -- 20 Ιουνίου 2018
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη τεχνητή ίριδα για τα μάτια -- "Την πρώτη τεχνητή συσκευή που ..." -- 10 Ιουνίου 2018
Άγχος: έχουν και τα παιδιά; -- "Το άγχος αποτελεί ένα αναπόσπαστο ..." -- 09 Ιουνίου 2018
Μαστός: Πώς θα αποτρέψετε την εκδήλωση καρκίνου -- "Αναμφισβήτητα το γυναικείο στήθος ..." -- 08 Ιουνίου 2018
Περιπρωκτικά Κονδυλώματα: Πόσο επικίνδυνα είναι; -- "Υψηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ..." -- 07 Ιουνίου 2018
Ο καταρράκτης αφαιρείται πλέον πριν ....ωριμάσει. -- "Είστε άνω των 60 χρόνων και ..." -- 05 Ιουνίου 2018
C4C (conect4children), μια φιλόδοξη συνεργασία προς όφελος των παιδιών

Έναρξη νέας εταιρικής σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη βελτίωση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων για παιδιά στην Ευρώπη

Τα μέλη της πρωτοβουλίας «conect4children» (c4c) ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα (21 Μαΐου) την έναρξη ενός παιδιατρικού δικτύου συνεργασίας που θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και άλλων καινοτόμων θεραπειών προς όφελος του συνόλου του παιδιατρικού πληθυσμού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Conect4children (Δίκτυο Συνεργασίας για κλινικές δοκιμές σε παιδιά στην Ευρώπη, Collaborative network for european clinical trials for children, c4c) αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς της Ευρώπης ως περιοχή-κλειδί για την ανάπτυξη φαρμάκων για τα παιδιά, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία, την ενεργό συμμετοχή των ασθενών, και αναπτύσσοντας κοινές διαδικασίες για να εφαρμοσθούν σε μελέτες φυσικής πορείας ασθενειών, αρχεία ασθενειών, μελέτες νέων θεραπειών και σύγκριση υφισταμένων θεραπειών.

Το εξαετές πρόγραμμα αποτελείται από μια πολυτομεακή κοινοπραξία που περιλαμβάνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και συγκεντρώνει παράγοντες-κλειδιά από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη βιομηχανία. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει συνολικά 33 ακαδημαϊκούς εταίρους και 10 εταίρους από τη φαρμακοβιομηχανία από 20 ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερα από 50 εμπλεκόμενα τρίτα μέρη και περίπου 500 συνεργαζόμενους φορείς. Θα δημιουργηθούν επίσης ισχυροί δεσμοί με τους οργανισμούς που ρυθμίζουν και εγκρίνουν την ανάπτυξη φαρμάκων (ΕΟΦ, EMA, κ.λπ.)

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ευκαιρία ανάπτυξης της δυνατότητας να πραγματοποιούνται πολυεθνικές παιδιατρικές κλινικές δοκιμές σε όλη την Ευρώπη, και συγχρόνως να ακούγεται η φωνή των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους.

Την Ελλάδα στην πρωτοβουλία αυτή εκπροσωπεί ο καθηγητής Εμμανουήλ Ροηλίδης, από την Γ’ Παιδιατρική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, υπεύθυνος και κύριος ερευνητής πολλών παιδιατρικών μελετών τονίζει τη σημασία να συμμετέχουν όλες οι ελληνικές παιδιατρικές ερευνητικές ομάδες ως ένα εθνικό παιδιατρικό δίκτυο σε αυτήν την πρωτοβουλία μαζί με τους κύριους εμπλεκόμενους στην παιδιατρική κλινική έρευνα στην Ευρώπη. Επιπλέον, ο κ. Ροηλίδης θα ενεργεί ως ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ του ευρωπαϊκού δικτύου και συμμετεχόντων ελληνικών κέντρων για να «εξασφαλισθεί η συνεργασία και η τυποποίηση των διαδικασιών, με στόχο την βελτίωση στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα φάρμακα για παιδιά».

Με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 140 εκατομμύρια € (67 εκατ. € από το IMI2 και 73 εκατ. € από φαρμακευτικές βιομηχανίες που συμμετέχουν), το c4c είναι μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την Κοινή Πρωτοβουλία για Καινοτόμα Φάρμακα στην Ευρώπη.

Φωτογραφία από την πρώτη συνάντηση του c4c, που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στο Βερολίνο.

Ο πλήρης κατάλογος των οργανισμών που εμπλέκονται στο έργο καθώς και επιπλέον πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του c4c www.conect4children.org

Δρ. Ροηλίδης Εμμανουήλ
Καθηγητής Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας

Κήλη αθλητών. Καλοκαίρι