Τίτλοι Νέων:
Κορόμηλο: γνωρίστε τα μυστικά του -- "Το κορόμηλο είναι ένα είδος φρούτου, το ..." -- 12 Ιουλίου 2019
Σχέση ιατρού – ασθενούς: Από την ενσυναίσθηση στον εμβολιασμό -- "Η ασθενοκεντρική προσέγγιση σύμμαχος ..." -- 11 Ιουλίου 2019
Έλεγξε τις γνώσεις σου για τον HPV! -- "Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία στην ..." -- 10 Ιουλίου 2019
Υπερπλασία προστάτη: Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου; -- "Σοβαρές επιπτώσεις στη διάρκεια και ..." -- 26 Ιουνίου 2019
Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς η τεχνολογία «απελευθερώνει» τους πάσχοντες -- "Ολοένα και πιο κοντά στην όσο το ..." -- 24 Ιουνίου 2019
Πρωκτικές ραγάδες. Προσοχή συνιστούν οι ειδικοί. -- "Ένα στα δέκα άτομα (άνδρες και ..." -- 23 Ιουνίου 2019
Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, συναντήθηκε σήμερα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, κ. Τόνιο Μποργκ, στην αίθουσα συσκέψεων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

 

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, η Υφυπουργός, κ. Φωτεινή Σκοπούλη, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, η προτεραιότητα στην περίθαλψη ευπαθών ομάδων, η συνεχιζόμενη διαβούλευση αναφορικά με την οδηγία για τον καπνό, καθώς και η ενσωμάτωση της οδηγίας για τη διασυνοριακή περίθαλψη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδεχθήκαμε σήμερα, η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι συνεργάτες μας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας, τον εκλεκτό φίλο κ. Μποργκ. Είχαμε ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία. Μας συγκίνησε η ειλικρινής του διάθεση να βοηθήσει τις προσπάθειες που κάνει η χώρα μας, αλλά και το Υπουργείο Υγείας στα θέματα τα οποία καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει.

Γνωρίζετε ότι θέλουμε να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας το οποίο προσφέρουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, αλλά και στους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Θέλουμε να προσφέρουμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία από τις σύγχρονες απειλές και σε αυτό συμφωνήσαμε σε κοινές δράσεις.

Θέσαμε ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας η οποία αφορά τα προϊόντα καπνού. Καλωσορίζουμε την προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο Επίτροπος για τον περιορισμό του καπνίσματος, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας σε ό,τι αφορά ορισμένες συνέπειες αυτής της οδηγίας στην αγροτική παραγωγή και τις γραμμές παραγωγής της καπνοβιομηχανίας στη χώρα μας.

Μέσα από τον διάλογο, μέσα από την παράθεση των επιχειρημάτων πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια αποδοχή αυτής της πρότασης για την αναθεώρηση της συγκεκριμένης οδηγίας. Επιμένουμε και επιμένω ως Υπουργός Υγείας στην προσπάθεια να μειωθεί το κάπνισμα στη χώρα μας, γιατί δυστυχώς ως κοινωνία εμφανίζουμε ένα υψηλό ποσοστό καπνιστών, και σε αυτή την κατεύθυνση συστρατευόμαστε με τον Επίτροπο, κ. Μποργκ.

Θέλω, επίσης, να τον ευχαριστήσω για την στήριξή του, ούτως ώστε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και να απορροφήσουμε κοινοτικούς πόρους από την Δ’ Προγραμματική Περίοδο τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα της ψυχικής υγείας, όσο και για την ανακούφιση των συμπολιτών μας, οι οποίοι –λόγω της οικονομικής κρίσης- είναι ανασφάλιστοι. Το πρόγραμμα για το Εισιτήριο Υγείας και τα προγράμματα για την στήριξη των δομών της ψυχικής υγείας είναι αυτά τα οποία θέσαμε σε προτεραιότητα.

Για μια ακόμη φορά θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο πρόσωπο του κ. Επιτρόπου για την πολύτιμη συνεργασία μας».

Ο κ. Μποργκ, από την άλλη πλευρά, δήλωσε:

«Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Δεν ήρθα στην Ελλάδα ως ελεγκτής ή δικαστής. Ήρθα ως Επίτροπος γιατί ήθελα να δω και να ακούσω τι έχει γίνει. Να κοιτάξω από κοντά την πρόοδο, γιατί υπάρχει έργο και υπάρχει πρόοδος.

Μόλις ανέφερα μια από αυτές, η οποία ξεκίνησε από την ελληνική Κυβέρνηση με ευρωπαϊκή βοήθεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία αγγίζει το 90% και η οποία βοηθά πολύ στην μάχη κατά της διαφθοράς και η οποία –όπως ενημερώθηκα από την Επιτροπή- είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ευρώπη.

Επίσης, η σημαντική μείωση στις δαπάνες υγείας και άλλες καίριας σημασίας πρωτοβουλίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αξιοπρόσεκτες. Μια από τις πιο σημαντικές που έχουν γίνει, είναι η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων όπως το να δίνονται εισιτήρια στους ανασφάλιστους πολίτες στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι το οποίο βασίζεται στην αλληλεγγύη, η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Υπήρχαν βέβαια και ζητήματα τα οποία έπρεπε να συζητήσουμε, αλλά λογικό είναι να υπάρχουν πάντοτε θέματα προς αντιμετώπιση. Για αυτό υπάρχουν οι πολιτικοί και οι Επίτροποι. Πάντοτε υπάρχουν θέματα και η πολιτική έχει πάντοτε ενδιαφέρον. Υπάρχουν θέματα και οδηγίες όπου μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, όπως η οδηγία διασυνοριακής υγείας. Συζητήσαμε, επίσης, τα θέματα καπνού. Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Επίτροπος Υγείας, ξεκίνησα την σχετική πρόταση η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να κάνουμε τον καπνό λιγότερο θελκτικό στους νέους ανθρώπους.

Αυτό είναι ο κύριος στόχος μας, να μειώσουμε δηλαδή τον αριθμό των καπνιστών κατά 2% στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που σημαίνει μείωση κόστους τόσο στις Κυβερνήσεις, όσο και στους πολίτες. Αλλά πάνω από όλα είναι ζήτημα υγείας. Η Υγεία είναι σημαντική, όχι μόνο επειδή συνάδει με την οικονομική παραγωγικότητα, κάτι που είναι καλό, αλλά επειδή είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον καπνό, από αρρώστιες που σχετίζονται με τον καπνό και 20.000 στην Ελλάδα. Κάτι λοιπόν πρέπει να γίνει. Δεν είναι σταυροφορία, αλλά καμπάνια βασισμένη σε λογικές κατευθύνσεις οι οποίες δεν βέβαια είναι δόγμα. Είμαι ανοιχτός σε κάθε λογική πρόταση ή σύσταση να την βελτιώσουμε ή να αντιμετωπίσουμε κάποιες εύλογες ανησυχίες.

Πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι εντυπωσιασμένος από όσα άκουσα και είδα. Θα συνεχίσω την επίσκεψή μου. Πιστεύω ότι οι Έλληνες και η Κυβέρνηση είναι στον σωστό δρόμο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο. Η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει ακόμη περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές υπηρεσίες στην μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, με την παροχή τεχνικής βοήθειας και οικονομικών κονδυλίων.

Είμαι πολύ χαρούμενος από την πρόσκληση που μου απεύθυνε ο Υπουργός Υγείας. Είναι η πρώτη χώρα την οποία επισκέπτομαι ως Επίτροπος. Είμαι χαρούμενος, επειδή είμαι από τη Μεσόγειο, από την Μάλτα, και ξέρω την Ελλάδα. Την είχα επισκεφθεί στο παρελθόν. Και είμαι χαρούμενος που ο πρώτος Υπουργός που συνάντησα στις 28 Νοεμβρίου, μετά τον ορισμό μου ως Επίτροπος, ήταν ο Υπουργός Υγείας και ήταν ο πρώτος που με κάλεσε, για αυτό και είναι το πρώτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο επισκέπτομαι».

Χορηγίες επικοινωνίας του Life Club

Δημοφιλή Άρθρα

Κορόμηλο: γνωρίστε τα

Το κορόμηλο είναι ένα είδος φρούτου, το οποίο

+ View

Σχέση ιατρού – ασθενούς:

Η ασθενοκεντρική προσέγγιση σύμμαχος στην

+ View

Έλεγξε τις γνώσεις σου

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία στην προσπάθεια

+ View

Υπερπλασία προστάτη:

Σοβαρές επιπτώσεις στη διάρκεια και στην ποιότητα

+ View

«Το κάπνισμα επιφέρει

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιατρική ημερίδα

+ View

Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς

Ολοένα και πιο κοντά στην όσο το δυνατόν πιο

+ View

Πρωκτικές ραγάδες.

Ένα στα δέκα άτομα (άνδρες και γυναίκες) στη

+ View

Ραγοειδίτιδα: Τι είναι η

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι η διάσημη

+ View

Ενδιαφέροντα

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 7 ...

Ως γνωστόν, η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον ...

+ View

Νέος τύπος ενδοφακού ...

Scharioth Macula Lens Η ηλικιακή εκφύλιση ...

+ View

Ιατρικός Έλεγχος Check up

Το check up είναι ο περιοδικός ιατρικός ...

+ View

Κάρτα Μέλους

 

karta

Ατομική Ετήσια Συνδρομή Μέλους
με κάρτα για 1 Άτομο
ΜΟΝΟ 60€ ΕΤΗΣΙΩΣ

Εγγραφή τώρα

Προϋποθέσεις:
1. Η εγγραφή του κύριου μέλους στην υπηρεσία γίνεται δεκτή για άτομα μεγαλύτερα των 18 ετών
2. Αποδοχή των όρων χρήσης της συνδρομής στο www.life.net.gr  και των όρων χρήσης της Kάρτας Yγείας & Eυεξίας Life.

Συνέδρια

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο ...

Το 11ο Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα: «Θεωρία ...

“Στη Θεσσαλονίκη το ...

Σε λιγότερο από ένα μήνα η Θεσσαλονίκη υποδέχεται ένα από ...

«Η Υγεία ως Ανθρώπινο ...

Aπό τον Τομέα Υγείας – Νοσηλευτικής και Μαιευτικής με ...

1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ...

MEDITERRANEAN COLLEGE 1ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ...

Πρώτες βοήθειες Επιλογές

Πρώτες Βοήθειες για ...

Γενικά για τις αιμορραγίες Αιμορραγία είναι η διαφυγή αίματος ...

Δόντια: Πρώτες βοήθειες ...

Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου ...

ΕΚΑΒ – ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ...

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση ...

Δηλητηριάσεις

Δηλητήριο είναι κάθε ουσία που μπορεί να εισέλθει στον ...

  • Prev
  • Συνεργάτες - Πάροχοι
Scroll to top