Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Οι παθοφυσιολογικές ανωμαλίες άρχισαν να ... -- "Η ασθένεια που ονομάζεται τώρα μυαλγική ..." -- 20 Σεπτεμβρίου 2019
Η «Πρόληψη» του Metropolitan Hospital ταξιδεύει σε χωριά των Ιωαννίνων στις 20 ... -- "Άλλη μια εξόρμηση, αυτή τη φορά στα ..." -- 19 Σεπτεμβρίου 2019
Οι 7 πιο συχνές ερωτήσεις για την αποτρίχωση με λέιζερ -- "Μπορεί για τους περισσότερους οι ..." -- 19 Σεπτεμβρίου 2019
Δεν βοηθούν στη νυχτερινή οδήγηση τα κίτρινα γυαλιά λένε Αμερικανοί επιστήμονες -- "«Επικίνδυνα» για την οδήγηση είναι τα ..." -- 18 Σεπτεμβρίου 2019
Προσοχή. Από αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα κινδυνεύουν οι δρομείς -- "Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του διεθνούς ..." -- 17 Σεπτεμβρίου 2019
Ιος του δυτικού Νείλου 2019 -- "Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ..." -- 16 Σεπτεμβρίου 2019
Το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Μυοσκελετικής Ογκολογίας και ... -- "Με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ..." -- 09 Σεπτεμβρίου 2019
«Το κάπνισμα επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία και διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιατρική ημερίδα που διοργάνωσε ο Όμιλος Affidea, ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ευρώπη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Στην ημερίδα με θέμα “Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις στην υγεία μας” καταξιωμένοι Έλληνες ιατροί ομιλητές ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα, ενώ αναφέρθηκαν στη λειτουργία του τμήματος μελέτης και αντιμετώπισης του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου του Ομίλου Affidea, το οποίο σε συνδυασμό με την ιατρική υπηρεσία διακοπής καπνίσματος προσφέρει μια ολοκληρωμένη θεραπευτική υποστήριξη σε καπνιστές ρογχοπαθείς και πάσχοντες από υπνική άπνοια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως τον χρόνο από το κάπνισμα, 600.000 θάνατοι είναι αποτέλεσμα του παθητικού καπνίσματος και, αν η καπνιστική συνήθεια συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το 2030, το κάπνισμα θα κοστίζει 8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές τον χρόνο. Παράλληλα, στην ημερίδα τονίσθηκε από τον ΩΡΛ ιατρό Γιώργιο Ποταμίτη, ότι το κάπνισμα οδηγεί σε κατακερματισμό του ύπνου, χρόνια αϋπνία, ελάττωση του ύπνου βραδέων κυμάτων με συνέπεια την αύξηση της ημερησίας υπνηλίας. Συγκεκριμένα, ένας στους έξι καπνιστές δυσκολεύεται να κοιμηθεί και κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, ενώ ένας στους τρείς καπνιστές δεν κοιμάται καλά υποφέροντας από ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια του ύπνου. Το κάπνισμα προκαλεί αυξημένη φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού που κατά συνέπεια δημιουργεί στένωση και διευκόλυνση σύγκλεισης των ανώτερων αεραγωγών στον ύπνο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ποταμίτης, «όσοι καπνίζουν δύο ώρες πριν από τον ύπνο τους, δυσκολεύονται να κοιμηθούν με αποτέλεσμα να ξυπνάνε με αίσθημα κόπωσης. Αν ξεκινήσετε το κάπνισμα ο ύπνος σας δεν θα είναι ποτέ ίδιος όπως πριν. Αρκούν 6 δευτερόλεπτα για να φτάσει η νικοτίνη στον εγκέφαλο και να πυροδοτήσει την διαδικασία του εθισμού. Μην επιτρέψετε στη νικοτίνη να κάνει τα όνειρά σας...καπνό!».

Από την πλευρά της η πνευμονολόγος φυματιολόγος Σοφία Ραυτοπούλου εξήγησε πως το κάπνισμα αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο για την άνοια. Επισήμανε δε ότι το κάπνισμα είναι εθισμός και «αρκεί μόνο ένα τσιγάρο για να υποτροπιάσει κανείς. Μολονότι το 75-80% των καπνιστών δηλώνει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα, μόνο το 3-5% το καταφέρνει μόνο του». Αναφερόμενη στις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία, υπογράμμισε ότι το μακροχρόνιο κάπνισμα οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10 έτη, ενώ η διακοπή του καπνίσματος στα 60, 50, 40 ή 30 έτη αυξάνει το προσδόκιμο κατά 3,6,9 ή 10 έτη αντίστοιχα. Σημείωσε ακόμη, ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 87% των καρκίνων του πνεύμονα, το 30% όλων των καρκίνων, καθώς και την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ προκαλεί βλάβες σχεδόν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως δέρμα, οστά, ουροποιητικό, και είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά. Το κάπνισμα επίσης, συμβάλει στη δημιουργία του καταρράκτη ο οποίος είναι από τις πρώτες αιτίες τύφλωσης. Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Ραυτοπούλου έστειλε το μήνυμα ότι «το κάπνισμα είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους», αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και ο ΠΟΥ συνιστούν διακοπή του καπνίσματος και όχι μετακίνηση σε άλλα καπνικά προϊόντα, όπως τα θερμαινόμενα και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Την ιατρική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, συντόνισε η δημοσιογράφος υγείας Αλεξία Σβώλου.

Σύνδρομο χρόνιας

Η ασθένεια που ονομάζεται τώρα μυαλγική

Η «Πρόληψη» του

Άλλη μια εξόρμηση, αυτή τη φορά στα Ιωάννινα,