Έλληνες επιστήμονες κατά του γλαυκώματος. -- "Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού ..." -- 22 Φεβρουαρίου 2019
Πως επηρεάζει ο διαβήτης την όραση -- "Περισσότεροι από ένας στους δύο ..." -- 21 Φεβρουαρίου 2019
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Είναι αποτελεσματικές οι ενέσιμες θεραπείες; -- "Βελτίωση των οδυνηρών συμπτωμάτων της ..." -- 20 Φεβρουαρίου 2019
Λεπτό έντερο: Ένοχο για τα αυτοάνοσα νοσήματα; -- "Η θεραπεία του συνδρόμου διαρρέοντος ..." -- 19 Φεβρουαρίου 2019
PRP: Μήπως το μυστικό της νεότητας κρύβεται στο … αίμα σας; -- "Την προσοχή της ιατρικής αισθητικής και ..." -- 18 Φεβρουαρίου 2019
Μέσα από το στόμα αφαιρείται πλέον ο θυροειδής. -- "Μέσα από το στόμα, χωρίς τομές και ..." -- 17 Φεβρουαρίου 2019
Πρωτοποριακή μελέτη Σουηδών ανοίγη νέους ορίζοντες στη Νευροχειρουργική -- "Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών ..." -- 16 Φεβρουαρίου 2019

«Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Έκθεση αποκαλύπτει ελλείψεις στον προσυμπτωματικό (προληπτικό) έλεγχο του γενικού πληθυσμού για καρκίνο του παχέος εντέρου»

Δελτίο Τύπου της Ενωμένης Ευρωπαΐκής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (United EuropeanGastroenterology, UEG)

«Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Βρυξέλλες 19 Φεβρουαρίου 2013

Στις 18/2 εγκαινιάσθηκε μια μοναδική Ιατρική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Η έκθεση, η οποία θα είναι στη διάθεση του κοινού μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ασχολείται με καρκίνο του παχέος εντέρου και, ειδικότερα, τη σημασία του προσυμπτωματικού (προληπτικού) ελέγχου για αυτό το θανατηφόρο τύπο καρκίνου.

Η έκθεση όχι μόνο ενημερώνει τους βουλευτές-μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και άλλους επισκέπτες σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις της νόσου, αλλά επίσης παρουσιάζει στους επισκέπτες (καθώς αυτοί περπατούν μέσα σε ένα γιγαντιαίοφουσκωτό ομοίωμα του παχέος εντέρου) την εμφάνιση και προοδευτική αύξηση των αδενωμάτων του παχέος εντέρου – των προκαρκινικών δηλαδή βλαβών.

Η εκδήλωση – που ξεκίνησε από τον Γάλλο ευρωβουλευτή Philippe Juvin του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποστηρίζεται από την Eνωμένη Ευρωπαϊκή Γαστρεντερολογική Εταιρεία (UEG) - έχει ως στόχο να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ώστε να κινητοποιηθούν για να αυξήσουν την πίεση στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αν και όλοι είχαν συμφωνήσει να το εφαρμόσουν ήδη από το 2003.

Σήμερα, μόνο μια μειοψηφία των χωρών μελών της ΕΕ εφαρμόζει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου γεγονός που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες για την επίμονα μεγάλη θνησιμότητα από εντερικό καρκίνο στην Ευρώπη.

Γύρω στους 150.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου, γεγονός που τον καθιστά τον δεύτερο σε συχνότητα θανατηφόρο καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο καθώς ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός γηράζει και ο τρόπος ζωής γίνεται ολοένα και πιο ανθυγιεινός. «Οι αριθμοί μιλούν μόνοιτους.

Το να παραμένουμε αδρανείς δεν αποτελεί επιλογή πια» δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Philippe Juvin στα εγκαίνια της έκθεσης.Τα οφέλη του προμεταμοσχευτικού ελέγχου 5 χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου ένας Ευρωπαίος πολίτης έχει μόλις 64% πιθανότητες να επιζεί. Το ποσοστό αυτό είναι μικρό αλλά σημαντικά βελτιωμένο συγκριτικά με μερικές δεκαετίες πριν όταν η μέση συχνότητα επιβίωσης ήταν πολύ μικρότερη. Στα 1989, πχ, η (5ετής) επιβίωση ήταν μόλις 43%.

Η κύρια αιτία βελτίωσης, που θα μπορούσε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιβίωσης με την πάροδο του χρόνου, είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος. Ακόμη κι αν ο εντερικός καρκίνος είναι εξαιρετικά θανατηφόρος στα προχωρημένα στάδια είναι εξαιρετικά αποτρέψιμος αν διαγνωσθεί έγκαιρα. Στην πρίπτωση αυτή η μέση επιβίωση ανεβαίνει στο 90%.

«Δεν θα ησυχάσω μέχρις ότου ΟΛΟΙ οι Ευρωπαίοι μπορούν να υποβάλλονται σε έλεγχο και να ενθαρρύνονται να το πράξουν» δήλωσε ο Τσέχος Ευρωβουλευτής Pavel Poc, ένας από τους Ευρωβουλευτές που υποστηρίζουν ενεργά την έκθεση.

Καρκίνος του παχέος εντέρου¨ο άγνωστος φονιάς

Δυστυχώς, οι πολιτικοί, τα Ινστιτούτα Υγείας και ειδικά οι πολίτες δεν είναι πάντα ενημερωμένοι επαρκώς για τη διαφορά που κάνει ο προσυμπτωματικός έλεγχος στη μείωση της θνητότητας από τον εντερικό καρκίνο. Αντίθετα, ο έλεγχος αυτός εκλαμβάνεται συχνά ως κάτι εξαιρετικά ενοχλητικός και επώδυνος.
Επιπλέον, καθώς ο προσυμπτωματικός
έλεγχος διενεργείται μέσα σ’ ένα από τα πιο «οικεία» μέρη του ανθρώπινου σώματος, οι άνθρωποι προτιμούν να μη το συζητούν ή να μη το συστήνουν ο ένας στον άλλο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να ελεγχθεί προληπτικά για εντερικό καρκίνο. Ο έλεγχος, πχ, για καρκίνο του μαστού, είναι πολύ περισσότερο γνωστός και αποδεκτός από την κοινωνία.

«Το ποσοστό των Ευρωπαίων που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για εντερικό καρκίνο είναι ανησυχητικά χαμηλό, ακόμη και σε χώρες που εφαρμόζουν στην πράξη καλά προληπτικά προγράμματα» δήλωσε ο Καθηγητής ColnO’Morain,Πρόεδρος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

«Πρέπει να απαλλαγούμε από τις προκαταλήψεις της κοινωνίας. Δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και κρατούν τον κόσμο μακριά από τα Ιατρικά εργαλεία που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές» ήταν το ισχυρό μήνυμα του καθηγητή R. Stockbrügger, επικεφαλής της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων της Εν. Ευρ. Γαστρεντερολογίας στα εγκαίνια της έκθεσης.

Η πραγματικότητα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου Γύρωστους 150.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου, γεγονός που τον καθιστά τον δεύτερο σε σχυχνότητα θανατηφόρο καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε χρόνο 334.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ έχουν την Ιατρική τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του πεχέος εντέρου.

Όμως, η ιατρική μέριμνα διαφέρει πάρα πολύ μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ

Μόνο μια μειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ εφαρμόζουν σήμερα ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου. Ηπαχυσαρκία,το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος και η απουσίαφυσικής άσκησης θεωρούνται υπεύθυνα σε μεγάλο ποσοστό για την αυξημένη συχνότητα του καρκίνου του εντέρου στην ΕΕ και άλλες χώρες.

Οι μέθοδοι προσυμπτωματικής ανίχνευσης του εντερικού καρκίνου ποικίλλουν από απλές δοκιμασίες κοπράνων μέχριτην κολοσκόπηση. Οι δοκιμασίες κοπράνων είναι ένα χρήσιμο τεστ επιλογής αλλά η κολοσκόπηση θέτειτην τελική διάγνωση και παρέχειτην εξαιρετική ευκαιρία να αφαιρέσουμε τις προκαρκινικές βλάβες, τους αδενωματώδεις πολύποδες (χωρίς σημαντική ενόχληση όταν εφαρμόζεται σωστά η κατάλληλη προετοιμασία του εντέρου και χορηγείται η δέουσα αναισθητική/αναλγητική θεραπεία).

Πληροφορίες

ΗUEG, ή Ενωμένη Ευρωπαϊκή Γαστρεντερολογική Εταιρεία είναι επαγγελματικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που απαρτίζεται από όλες τις σημαντικές Ευρωπαϊκές Επιστημονικές Εταιρείες με αντικείμενο το πεπτικό σύστημα.
Μαζί με τις Εταιρείες μέλη της αντιπροσωπεύει 22.000 περίπου ειδικούς στα πεδία της Γαστρεντερολογίας, Παθολογίας, Χειρουργικής, Παιδιατρικής, Γαστρεντερολογικής Ογκολογίας, και Ενδοσκόπησης. Το γεγονός αυτό καθιστά την UEGτην πιο ολοκληρωμένη οργάνωση του είδους της στον κόσμο, και μια μοναδική πλατφόρμα για τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων.

Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία είναι μέλος της National Societies Forum, Ιδρυτικής Εταιρείας της UEG, και αντιπροσωπεύεται στην Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων της UEG.
Η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία συμμετείχε στην οργάνωση της ως άνω δραστηριότητας της UEGμε τον πρόεδρό της και μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων στην UEGκ Γ. Μάντζαρη και αντιπροσωπεύθηκε στην έκθεση στις Βρυξέλλες από τον αντιπρόεδρό της κ Γρ Πασπάτη.Η Ελληνική επιτροπή έχει ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες Ευρωβουλευτές για το περιεχόμενο της έκθεσης για την πρόληψη του εντερικού καρκίνου.

Στη χώρα μας ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου δεν είναι υποχρεωτικός αλλά όλοι οι ασφαλισμένοι ασθενείς καθώς κοι οι κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε προληπτική κολοσκόπηση. Εν τούτοις το ποσοστό των ασθενών που ελέγχεται ετησίως είναι απογοητευτικά χαμηλό όπως έχουν δείξει δεδομένα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής.Η Ελ.Γ.Ε. έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ‘Κατευθυντήριες Θέσεις’ για τον έλεγχο του εντερικού καρκίνου.

Επικσεφθείτε της Ιστοσελίδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας (UEG)
www.ueg.eu και της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (www.hsg.gr).

Έλληνες επιστήμονες κατά

Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου

Πως επηρεάζει ο διαβήτης

Περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες από