2η Εκπαιδευτική Διημερίδα Ι.Μ.ΝΕ.ΠΕ: «Χειρουργική Ογκολογία Πεπτικού & ... -- "Στην Αθήνα, το επίκεντρο των ..." -- 10 Απριλίου 2024
Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες στο επίκεντρο της Επιστημονικής Ημερίδας «Αιχμές στην ... -- "Με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην ..." -- 09 Απριλίου 2024
Δωρεάν εξετάσεις από το Metropolitan στην Κάσο -- "Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν oι κάτοικοι ..." -- 05 Απριλίου 2024
2nd Athens Coloproctology Meeting με ευρεία διεθνή συμμετοχή-5-6 Απριλίου 2024 -- "Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 ..." -- 04 Απριλίου 2024
Μεταμορφοψία: Ένα παραμελημένο σύμπτωμα στα μάτια -- "Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική ..." -- 01 Απριλίου 2024
Νέο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Ειδικότητα της Αναισθησιολογίας -- "Webinar 22/4/24 - Νέο Πρόγραμμα ..." -- 01 Απριλίου 2024
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης; Τι μπορεί να σημαίνει; -- "Τα τελευταία χρόνια όλο και ..." -- 30 Μαρτίου 2024
Tags: IANOS
Αναζητώντας την «ουσία» στην Ανταρκτική, στην κορυφή του Κόσμου, στο Διάστημα... | Ι. Μπαζιώτης, Δ. Σιμόπουλος, Χρ. Φλαμπούρη & Μ. Φραγκοπούλου

Αναζητώντας την «ουσία» στην Ανταρκτική, στην κορυφή του Κόσμου, στο Διάστημα... λόγω της απεργίας σε όλα τα ΜΜΜ ακυρώθηκε

IANOS
ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΖΙΩΤΗΣ | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΛΑΜΠΟΥΡΗ | ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ: ΣΤΑ «ΕΝΔΟΤΕΡΑ» ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ, ΣΤΑ «ΑΝΩΤΕΡΑ» ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ
ΣΤΑ «ΑΚΡΑΙΑ» ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΣΤΑ «ΕΞΩΤΕΡΑ» ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑΣ

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας ανοικτή συζήτηση-παρουσίαση για τους στόχους, τα όνειρα, τις αναζητήσεις, τις ανακαλύψεις. Μία μαγευτική περιήγηση στα «ενδότερα» της ανθρώπινης ύπαρξης, στα «ανώτερα» της ανθρώπινης κατάκτησης, στα «ακραία» της ανθρώπινης θέλησης, και στα «εξώτερα» της ανθρώπινης περιέργειας. Όλα, μέσα από την εμπειρία και τη συνδιαλλαγή 4 ανθρώπων.

Ομιλητές:
Ιωάννης Μπαζιώτης, δρ.-επικ. καθ. Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διονύσιος Σιμόπουλος, αστροφυσικός-επίτιμος δ/ντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου
Χριστίνα Φλαμπούρη, αλπινίστρια-1η Ελληνίδα που πάτησε στη ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ-1η Ελληνίδα που καταφέρνει το ορειβατικό Project “7 Summits”
Μαριάνθη Φραγκοπούλου, δρ.-πυρηνικός φυσικός-καθ. στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα OSU-διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας HERADO

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Ο Ιωάννης Μπαζιώτης είναι επίκουρος Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει περισσότερες από 40 πλήρεις εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά υψηλής εγκυρότητας (Nature Communications, Scientific Reports, Journal of Petrology, Geochimica et Cosmochimica Acta, Lithos, Contributions to Mineralogy and Petrology κ.α.), και περισσότερες από 80 περιλήψεις σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια. Το 2008 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Κτενά. Τα κύρια αντικείμενα μελέτης του είναι –μεταξύ άλλων– γήϊνα πετρώματα από το μανδύα της γης, και μετεωρίτες από τον πλανήτη Άρη και αστεροειδείς. Είναι ο μοναδικός Έλληνας επιστήμονας που συμμετείχε ως μέλος της Αποστολής Antarctic Search for Meteorites (ANSMET), η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη NASA. Μαζί με άλλα 7 μέλη της αποστολής, συνέλλεξαν 263 μετεωρίτες, από το βαθύ πεδίο της Ανταρκτικής, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τον Νότιο πόλο. Η περιπέτειά του διήρκησε 80 ημέρες, με αφετηρία την Αθήνα και κατάληξη την ομορφότερη έρημο του πλανήτη μας, την Ανταρκτική. Το ταξίδι του αποτυπώνεται, μέσα από πένα του, στο βιβλίο του με τίτλο: «Ένας Έλληνας στην Ανταρκτική», από τις εκδόσεις iwrite. Θέμα του βιβλίου η εμπειρία της Ανταρκτικής και πως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα έμπνευσης για τους νέους της χώρας μας.

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Άρχισε την καριέρα του το 1967 και χρημάτισε Διευθυντής Πλανηταρίου στις ΗΠΑ για μία τετραετία και στην Ελλάδα επί 41 χρόνια. Έχει συγγράψει 31 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, εκατοντάδες σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση και το Πλανητάριο, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες κι έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις σ’ ολόκληρη τη χώρα. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων, Εταίρος της Royal Astronomical Society και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων. Για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση «IPS Service Award» της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων, και το 2006 το παράσημο του «Ακαδημαϊκού Φοίνικα» από την Γαλλική Δημοκρατία. Στη χώρα μας η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον βράβευσε το 2012 ως θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα, ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας.

Η Χριστίνα Φλαμπούρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και δουλεύει σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Είναι μέλος του ορειβατικού συλλόγου Αχαρνών. Από το 2014 η ανάβαση στις μεγαλύτερες κορυφές αποτελεί τρόπο ζωής για εκείνη. Έχει σκαρφαλώσει στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, ενώ έχει συμμετάσχει σε αποστολές στις Άλπεις, στη υψηλότερη κορυφή της Αφρικής, το Kilimanjaro (5895m), έχει ανέβει το όρος Aconcagua (6962μ, Αργεντινή), το όρος Elbrus (5642m, Ρωσία), το όρος McKinley/Denali (6190m, Αλάσκα) και στο Carstensz Pyramid (4884μ στην Παπούα). Τον Μάιο του 2019 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ (8.848μ.). Τον Ιανουάριο του 2020 ολοκλήρωσε τοι μεγάλο της όνειρο, να σκαρφαλώσει στην ψηλότερη κορυφή της «παγωμένης» ηπείρου, την Ανταρκτική και να ολοκληρώσει το 7 Summits, το υπέρτατο ορειβατικό project. Είναι co-founder της κερδοσκοπικής οργάνωσης «Α Woman Can Be» η οποία ξεκίνησε πριν 2 χρόνια με στόχο να αγκαλιάζει πρωτοβουλίες που εμπνέουν τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τα προσωπικά τους όνειρα και να συσπειρώνονται για την υλοποίηση σπουδαίων επιτευγμάτων.

H Μαριάνθη Φραγκοπούλου είναι πυρηνικός φυσικός, απόφοιτη του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμας OSU, και διευθύνουσα σύμβουλος της HERADO. Η κα. Φραγκοπούλου έχει λάβει πλήθος διακρίσεων και βραβείων ενώ έχει μεγάλη ερευνητική δραστηριότητα και συμμετοχή σε πειράματα Ελλάδα και Εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει διεθνείς συνεργασίες με εργαστήρια και μεγάλους οργανισμούς και παράλληλα έχει κάνει έρευνες και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών εταιρειών και οργανισμών και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Είναι όμως και μία από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο μεγάλο εγχείρημα της NASA για τα επόμενα χρόνια: Την «επιστροφή» στη Σελήνη. Η κυρία Φραγκοπούλου έχει ξεχωριστή θέση στην αποστολή, καθώς η εταιρία που ίδρυσε, η HERADO, που έχει την έδρα της στην Ελλάδα, δημιούργησε μια συσκευή που θα ταξιδέψει με τους αστροναύτες στη Σελήνη ώστε να μετράει την ακτινοβολία που δέχεται το σώμα τους κάθε δευτερόλεπτο.

Link βιβλίου:

Link Εκδήλωσης:

2η Εκπαιδευτική

Στην Αθήνα, το επίκεντρο των επιστημονικών

Οι Ιογενείς Ηπατίτιδες

Με στόχο να συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη

Δωρεάν εξετάσεις από το

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν oι κάτοικοι της Κάσου

2nd Athens

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 η

Μεταμορφοψία: Ένα

Η μεταμορφοψία αποτελεί μία οπτική διαταραχή η